Swedroids årskrönika – sammanställning av 2009

Postat:
00:00 - 2010-01-01
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
21

Det har nu gått lite drygt 7,5 månader sedan vi för första gången slog upp dörrarna till Swedroid, en regning dag i mitten av maj. Mycket har hänt sedan dess, både vad gäller Android som operativsystem och tillgänglig hårdvara, men det har även hänt en hel del med Swedroid som sajt. Kanske inte på ytan – sajten ser ungefär likadan ut nu som den gjorde då – men under ytan har en hel del hänt, och på förfrågan belyser vi här hur sajten utvecklats under 2009.

För de som är nyfikna uppgick den samlade trafikmängden för december månad till 420GB och från att ha huserat på webbhotellet Binero har vi bytt till ett rejält tilltaget VPS-paket från en annan leverantör med 8×1.8GHz, 2GB RAM samt 100Mbit/s full duplex.

Under nästa år kommer vi att lansera en helt ny design här på Swedroid och ni kommer även att få se en uppfräschning av forumet med en hel del nya och användbara funktioner. Vi ser även fram emot att bjuda på mer djupgående recensioner av både Google Nexus One och Sony Ericsson Xperia X10 där vi också skall se till att spela in videorecensioner – vi vill ju inte vara sämre än någon annan.

Graf över unika besök på sajten sedan mitten av maj. Blå linje visar antalet besök per månad och röd linje visar det totala ackumulerade antalet unika besök.

***

Till skillnad från grafen ovan som visar UNIKA besök så ser vi här antalet besök (många besöker sajten flera gånger under ett dygn) på sajten, månadsvis.

***

Totalt antal besökare på sajten, maj till december. En dryg kvarts miljon unika besökare, 1.15 miljoner besök och 6 miljoner sidvisningar.

***

Här ser vi hur Swedroids besökare hittar till sajten. Sökmotorer dominerar, men en dryg tredjedel av alla besök är direktbesök, d.v.s. folk som har Swedroid i sina favoriter eller matar in adressen manuellt utan att gå via en annan sajt.

***

Här ser vi hur operativsystemsfördelningen ser ut bland våra besökare, sedan sajtens begynnelse i maj. Windows dominerar som väntat, men aningen oväntat är kanske att det är fler macanvändare än linuxdito. Överraskande för undertecknad då Android trots allt lockar mycket linuxfolk.

***

Här ser vi skärmupplösningar som ni, våra besökare, använder er av. Ganska väntade siffror.

***

Så här såg browserfördelningen ut i maj, då sajten var precis nystartad. Mycket Firefox och väldigt lite Internet Explorer. Chrome har en hygglig andel för att vara en såpass ny och än så länge sparsamt använd browser.

Här ser vi hur browserstatistiken har utvecklats under sajtens första sju månader. Statistiken i december månad skiljer sig en hel del från maj, då främst Chrome och Internet Explorer har gått framåt på bekostnad av Firefox. Detta beror av naturliga skäl inte på att Firefox är mindre populär nu utan på att besökarna på sajten under maj månad gav en skev bild av verkligheten. En entusiastsajt som Swedroid lockar förstås först och främst till sig hardcoreanvändarna, men i längden - i takt med att Android blir allt mer välkänt och mainstream - så kommer siffrorna jämnas ut. Vi är dock glada att se att Chrome är så populär som den är (den ökar snabbare än Internet Explorer här på vår sajt), då vi tror att den är framtiden vad gäller webbrowsers.