Swedroid packar upp Sony Ericsson Xperia active

Postat:
21:32 - 2011-10-06
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

httpvh://youtu.be/pGffxACUNIw

Inte mindre än två Sony Ericsson-telefoner har haft butikspremiär i dagarna. Dels rör det sig om Sony Ericsson Xperia active samt Xperia pro. Vi har lagt vantarna på förstnämnda och presenterar i vanlig ordning en uppackningsvideo där vi även kikar lite närmare på mjukvaran för att ge en bild av det så omdiskuterade flytet i gränssnittet.

Xperia active är en stöt-, smuts- och vattentålig telefon som bland annat har stöd för ANT+-protokollet vilket innebär kompatibilitet med en rad olika pulsband och annan träningsutrustning. Gränssnittet är snudd på identiskt med det som följer med Xperia mini/mini pro och är alltså optimerat för mindre skärmar och lämpar sig speciellt väl för enhandsanvändning.

Telefonen kör Android Gingerbread version 2.3.4 med build number 4.0.1.A.0.284 och har stöd för bland annat 3D-panorma-foton, vilket Sony Ericsson introducerade med den senaste mjukvaruuppdatering för bland andra neo och arc. Vidare bygger enheten på samma plattform som både arc, xperia mini/mini pro och neo varför specifikationerna också är snarlika. Mängden ledigt minne för programinstallationer är omkring 280MB,  mängden RAM är 335MB och systemprocessorn (Cortex A8, 45nm) har en klockfrekvens på 1GHz. Grafikkretsen är även den identisk i form av Adreno 205.

Själva chassit består av en ram i alumnium med övriga delar i plast och gummi. I handen upplever vi enheten som rejäl och trots lite grövre hantering ger den inte upphov till vare sig några oroväckande knak eller övriga missljud. Ej heller sviktar enheten det minsta när vi bänder på den lite lätt och på så vis går den inte att jämföra med exempelvis arc som sviktar en hel del vid samma test. Det gummerade bakstycket innebär ökad friktion och bidrar till att den inte känns som en tvål i ett par fuktiga händer, något som bakstycken i blankpolerad plast gärna gör.

Active riktar sig kanske främst till de som vill ha en kamrat under löprundan eller på gymmet, men passar förstås också bra för de som sysslar med annan form av fysisk aktivitet eller vistas i en tuffare arbetsmiljö. Till skillnad från flertalet konkurrenter har Sony Ericsson gjort sitt bästa för att göra telefonen användbar även med en blöt skärm. Från det lilla vi testat kan vi konstatera att det fungerar sisådär. En droppe på en enskild plats påverkar inte känsligheten påtagligt, men om vi tar en blomspruta och sprayar ett par två-tre gånger över skärmen upplever vi genast ett betydligt sämre resultat. Torkar vi däremot av telefonen lite slarvigt på tröjan, så att en del väta kvarstår, blir det betydligt mer användbart även om vi stundvis får trycka både en och två gånger för att den skall reagera.

I förpackningen (tänk på att innehållet kan skilja sig åt butiker och operatörer emellan):
*Sony Ericsson Xperia active
*Batteri (1200 mAh)
*microUSB-kabel
*220v laddapter
*2GB microSD-kort  (sitter förmonterat – klass/tillverkare okänd)
*Ett vitt och ett svart bakstycke (svarta satt förmonterat på vår enhet )
*Stereoheadset med in-ear-lurar och svarsknapp
*Avtagbara öronbyglar till hörlurarna så att de sitter kvar om öronen vid fysisk aktivtet
*Vattentåligt armfäste med kardborrerem
*Bärrem som går att fästa i telefonens aluminiumram
*Dokumentation

Om ni läsare har några frågor som ni vill att vi svarar på i vårt fulla test av telefonen tar vi gärna emot dessa i kommentarsfältet nedan. Eftersom telefonen redan finns i butik så vore det förstås väldigt roligt att läsa om befintliga active-ägares synpunkter; vad upplever ni som bra eller dåligt och finns det något ni vill ändra på?

[Sony Ericsson Xperia active]

[Diskutera Xperia active i Swedroids forum]

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia active på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia pro på Prisjakt just nu:

Mest kommenterat

 1. Huaweis överklagande misslyckas, får inte bygga svenskt 5G-nät
 2. Har du en foldable?
 3. Netflix kan börja släppa nya avsnitt veckovis istället för hela säsonger samtidigt
 4. Xiaomi Smart Band 7 får ett pris på 599 kronor
 5. MKBHD visar upp Nothing Phone 1
 6. Nothing Phone kommer säljas via inbjudningssystem, kan erbjuda Snapdragon 778G+

Mest läst

 1. Rapport: Samsung har 50 miljoner telefoner i lager – för många
 2. Microsoft har lanserat Defender för mobiler och datorer
 3. Google fortsätter fruktlösa försöken att få Apple att använda RCS
 4. Har du en foldable?
 5. Samsungs senaste mobil har 6000mAh
 6. Tips: Googles lösenordshanterare kan nu nås genom genväg på hemskärmen

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har du en mobil med vikbar skärm?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om