Recension:Swedroid testar den officiella Twitter-klienten för Android

Postat:
22:37 - 2010-05-01
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
18

Titel: Twitter
Testversion: 1.0.0
Testtelefon: Nexus One
Utvecklare: Twitter, Inc.
Hemsida: http://www.twitter.com
Tillgänglighet: Android Market
Pris: Gratis

Twitter har tagit god tid på sig för att få fram en Android-klient och under tiden har antalet inofficiella klienter vuxit fram som svampar ur marken, till de mer populära alternativen hör bland andra: Twidroid,  AndroTweet, YapYap! for twitter. Hur står sig då twitters officiella klient i konkurrensen?

Gränssnitt
Det är enkelt att navigera mellan de olika funktionerna i Twitters androidklient och applikationen känns både lättarbetad samt snabb. En kul detalj är att allt finns översatt till svenska, något vi vet att många uppskattar.

Efter att man skrivit in användarnamn respektive lösenord så får man välja huruvida man vill synkronisera sina kontakter i den ordinarie telefonboken med Twitter, ungefär på samma vis som vi är vana vid från Facebook (på Android 2.1). Alternativen här är att endast synkronisera kontakter som ledan ligger i din telefonbok, eller att synka alla dina twittervänner mot din kontaktbok.

Därefter landar vi på startskärmen och här finns alterantiv för att läsa/skriva twittringar, titta på listor, kolla på omnämningar eller återtwittringar och läsa direktmeddelanden samt en knapp för att titta på sin profil.

Twittringar / Twittra

Trycker man på ”twittringar ”så syns det senaste från de flöden man prenumerar på, trycker man sedan på ett av dessa inlägg så kan man snabbt svara, återtwittra, markera som favorit eller dela.

När man sedan skriver ett inlägg så kan man enkelt lägga till en bild direkt från bildgalleriet eller plåta en med kameran, det går också fint att lägga in webbadresser som sedan konverteras till en förkortad URL genom tjänsten bit.ly.

Listor och kontaktsynkronisering

Listvyn bjuder inte på några överraskningar och fungerar som man förväntar sig.

Kontaktsynkroniseringen fungerar även den fint och går man in på en synkroniserad kontakt, så ser det ut som på bilden i mitten ovan. Den tredje bilden visar hur Twitter-profilen ser ut.

Omnämningar, återtwittringar, direktmeddelanden

Vyn över omnämningar listar precis som namnet antyder folk som nämnt en och fungerar klanderfritt.

Trycker du på fågelikonen i din egen profil, som bilden i mitten visar, så dyker en lista upp med alternativ för att visa följare, titta på listor etc. Det ser precis likadant ut om man går in i någon annans profil som i sin egen.

Inställningar

Det finns ett antal inställningsmöjligheter i Twitters Android-klient och samtliga listas på bilderna ovan.

Stödet för notifications är bra och det går fint att ställa in om man vill bli meddelad så snart man fått en ny twittring, en omnämning eller ett direktmeddelande.

Widgets

Med klienten följer också två widgets, en större och en mindre. I den lilla widgeten kan man bara se den senaste twittringen och använda snabbknappen (pilen) för att svara. I den stora widgeten kan man däremot bläddra bland det senaste och även uppdatera sin status.

Betyg

Vi gillar twitters egenutvecklade androidklient med tillhörandet widgets, framför allt som den både är lättarbetad och snabb. Det finns bättre alternativ på Android Market för den riktiga twitterfantasten som är i behov av mer funktionalitet än vad denna erbjuder, som Twidroid, men för den genomsnittliga användaren så har vi svårt att hitta något som fungerar så pass bra som den officiella klienten.

Det ryktas dessutom att man inom kort kommer att publicera källkoden för klienten, om detta stämmer har den goda chanser att locka över de mest inbitna av twitteranvändarna framöver.

Plus för:
* Enkelt, stilrent och lättanvänt gränssnitt
* Snabb och stabil
* Stöd för kontaktboken/synkronisering
* Stöd för notifications med bra inställningsmöjligheter
* Smidigt att ladda upp bilder/ta bilder
* Stöd för geotaggning av twittringar
* Widgets
* Gratis och reklamfri
* Svenskt språkstöd

Minus för:
* Saknar stöd för flera konton
* Kräver Android 2.1
* Startskärmen roterar inte med telefonen