Swedroid testar PS4 Remote Play för Xperia-enheterna

Postat:
12:48 - 2014-11-15
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
30

En av de nya funktionerna för Sony Xperia Z3, Z3 Compact och Z3 Tablet Compact är att de kan spela PlayStation 4-spel via Remote Play, precis som det sedan tidigare går att göra på PS Vita. Förvånande nog visade det sig dock inte bara vara de nya Xperia-enheterna som begåvats med denna funktion för sedan någon vecka sedan tillbaka finns Remote Play även för Xperia Z2 och Z2 Tablet. Vi har naturligtvis testat för att se om detta är en gimmick som låter häftig men som fungerar dåligt eller om det är Xperia-enheternas ”killer-feature”.

PS4 Remote Play

Tekniken bakom Remote Play är relativt enkel. Varje bildruta komprimeras i hårdvaran i PS4 och skickas som en H.264-bildström på runt 5Mbps till den externa enheten.  Samtidigt skickas kontroll-input tillbaka till PS4. Det innebär en viss ökning i latens då data måste skickas fram och tillbaka. Eurogamer har testat Remote Play på PS4, PS Vita och Playstation TV och uppmätte latensökningen till 100 – 150ms. Vi ser ingen anledning till att det skulle vara lägre här.

Även om de olika Xperia-enheterna har 1080p-skärmar så är det inte 1080p vi får från Playstation 4. Istället skalas 1080p ner till 720p, skickas till telefonen och surfplattan och skalas sedan upp igen till 1080p. Sist men inte minst verkar det som bilduppdateringen också fortfarande är låst vid 30 bilder per sekund.

Förberedelse

För att kunna använda Remote Play behöver din Playstation 4 vara uppdaterad till v2.x och din Xperia Z3/Z2-enhet till Android 4.4.4. Vi rekommenderar att du ställer in din PS4 så den kan väckas via nätverket. Annars måste du gå till konsolen och manuellt sätta på den varje gång du vill spela via Remote Play.

2014-11-05 22.11.38

Nästa steg är att ladda ner och installera appen PS4 Remote Play. Om du vill kan du även hämta PlayStation®App som låter dig hantera ditt Playstation Network-konto och till exempel handla via PSN Store.

2014-11-05 22.12.00 2014-11-05 22.12.06

Även om det går att använda PS4 Remote Play utan en extern handkontroll rekommenderar vi varmt att skaffa en, då det gör hela upplevelsen mycket bättre. Både PS3- och PS4-handkontroller stöds och det krävs självklart ingen rootaccess eller extra kabel för att ansluta dem. Allt du behöver göra är att para kontrollerna via Bluetooth. Så fort handkontrollen är kopplad till din Xperia-enhet kan den inte användas med PS3 eller PS4 utan att först para om den med spelkonsolen.

 Dags att börja spela

Vår testuppsättning ser ut så här:

 • Två ASUS RT-AC66U satta i läget där den ena är master ansluten till Telia 250/100 fiber och den andra ansluter via 5GHz i ASUS special-brygg-läge. Bredbandskollen ger oss runt 350/150 Mbps även från den andra routern.
 • Playstation 4 ansluten till den andra routern.
 • Sony Xperia Z2 Tablet ansluten till router #1 via 802.11ac. Bredbandskollen.se uppmäter 220/160 Mbps.

Med andra ord – det ska inte finnas några flaskhalsar i vårt nätverk utan testomgivningen skall vara optimal för att kunna ge så bra resultat som möjligt.

2014-11-05 22.29.58

PS4 Remote Play skickar egentligen bara över bilden från din PS4 så du kommer se samma grafik som i vanliga fall visas på större skärmen. Vi hade hoppats kunna infoga skärmdumpar direkt från vår Xperia Z2 Tablet men det visade sig att varken skärmdumps-funktionen eller funktionen att spela in gränssnittet fungerar tillsammans med Remote Play-appen. Vi får således tyvärr hålla tillgodo med fotograferad skärm. Vi provade även att filma skärmen men tyvärr blev kvalitén på bilden inte rättvis mot vad som verkligen visades.

Vi testade att spela titlar som The Last of Us (äventyr), Driveclub (bilspel), Warthunder (flygsimulator) , Warframe (förstapersonsskjutare), Battlefield 4 (förstapersonsskjutare), Resogun (arkad) och SteamWorld Dig (indie).

Generellt

Version 2.00 av operativsystemet för PS4 har en bugg som gör att det ibland är svårt att starta PS4 från dess viloläge, något vi noterade. Med senaste uppdateringen fungerade det dock bra att starta konsolen direkt från PS4-appen eller Remote Play-appen.

SAMSUNG CSC

Som vi noterade tidigare går det att spela utan handkontroll. Då dyker det upp skärmknappar när du rör skärmen. Dock är det inte speciellt smidigt att spela på det viset. Vi noterade även att systemets reaktion av våra skärmtryck blir mycket segare än när vi använder handkontroll. Prestandan i menyerna är med handkontroll utmärkt. Vi kan bläddra fram och tillbaka snabbt.

Även om bilden på PS4 speglas till din Xperia-enhet betyder det inte att allt går att komma åt. Appar för att visa film (Netflix, Viaplay etc.) fungerar inte alls och du får bara ett meddelande om att bilden inte kan visas. Med andra ord är det endast spel som går att använda med Remote Play.

Remote Play fungerar som sagt på både telefoner och surfplattor. Upplevelsen är dock definitivt bättre på en av surfplattorna, då telefonerna har relativt små skärmar vilket gör att exempelvis text blir väldigt svår att se. Sony säljer en officiell hållare som gör att de kompatibla Xperia-enheterna kan sättas på en Dualshock-handkontroll. Den behövs om man tänker spela med en mindre skärm. Att spela på en Xperia Z2 Tablet (eller kommande Z3 Tablet) lyfter upplevelsen ordentligt, men då måste du å andra sidan se till att surfplattan kan stå upp på ett bord eller dylikt och förlorar lite av tjusningen med att kunna sitta i soffan och spela. Och även på en stor surfplatta behöver du sitta ganska nära för att kunna se allt som händer.

Spelprestanda

I stort sett fungerar det över förväntan att spela PS4-spel på Xperia-enheter via Remote Play. Vi ser dock en reducering av bildkvaliteten i vissa spel. Det beror dels på att bilden skalats ner och sen upp igen och dels av komprimeringen av bildströmmen. Effekten är olika beroende på spel. Flerspelarläget i Battlefield 4 ser till exempel ganska grötigt ut och även pansarläget i Warthunder ser klart sämre ut än när vi spelar det direkt på PS4. Spel som The Last of Us, Driveclub och Resogun ser å andra sidan okej ut med mindre försämringar.

En sak att komma ihåg är att det handlar om att spegla bilden från PS4. Till exempel Warthunder är spelbart på en Xperia Z2 Tablet även om texten är väldigt liten och knapparna små, men vi tvivlar på att det är möjligt att se vad du gör på till exempel en Xperia Z2, för att inte tala om Z3 Compact.

Driveclub
I stort sett går det utmärkt att spela Driveclub. Vi noterar en viss försämring av bilden som då och då blir lite pixlig men i övrigt ser det snyggt ut. Allt som oftast flyter grafiken på bra och vi störs inte av den extra latensen. Tyvärr upplever vi då och då att bilduppdateringen droppar ordentligt och både bild och ljud påverkas. Det är som om vi under någon sekund upplever en flaskhals där antingen vår Xperia Tablet Z2 inte kan ta emot bildströmmen tillräckligt snabbt eller det uppstått en tillfällig försämring i nätverksprestandan. Det kan hända ett par gånger per lopp och tyvärr ofta när vi minst vill det, det vill säga i kurvor.

Warthunder
Även flyg/pansar-MMO-spelet Warthunder ser i regel bra ut via Remote Play. Däremot upplever vi även här att bilduppdateringen sjunker ordentligt, mycket oftare än hos Driveclub. Tyvärr tillräckligt ofta för att göra spelet i stort sett ospelbart.

Warframe
Warframe är en förstapersonsskjutare (FPS) som är gratis att spela och innehåller mikrotransaktioner för att köpa nya vapen, nya nivåer och annat. Vi förväntade oss att känslan inte skulle vara speciellt bra då latensen naturligtvis påverkar reaktionsförmågan men vi blev positivt överraskade då det gick bra att spela. Bildkvaliteten är helt godkänd.

The Last of Us
Spelet går att låsa till en bilduppdatering på 30 bilder per sekund vilket verkar hjälpa spelet att flyta bättre. Det ser snyggt ut och flyter i stort sett bra. Även här noterar vi tillfälliga ”hack” i bilduppdateringen då och då.

Resogun
Ett trevligt litet arkadspel som känns som en modern variant av Defender blandat med Geometry Wars. Spelet flyter bra och normalt märker vi inga problem med bilduppdateringen eller försämring av bildkvaliteten, förutom återigen tillfälliga ”hack” i bilduppdateringen då och då.

SteamWorld Dig
Detta är ett Indie-spel som påminner oss om Spelunky och går ut på att du gräver dig ner i marken för att hitta guld och andra metaller. Som väntat är det ett perfekt exempel på spel som fungerar via Remote Play utan några problem, inte ens tillfälliga ”hack” i bilduppdateringen.

Wi-Fi vs Ethernet

Något vi noterade i nästan alla spel är ”hack” i bilduppdateringen. Med tanke på att nätverksuppkopplingen i våra tester såg ut att fungera bra, 213/158 Mbps och en fördröjning på 6ms – allt uppmätt via Bredbandskollen.se, hade vi lite svårt att se att bandbredden kunde utgöra en flaskhals. För att ta det trådlösa nätverket ut ur ekvationen valde vi att ansluta ett USB-baserat gigabit ethernet-kort via en USB-OTG-adapter. Detta nätverkskort stöds direkt i Android och vi kan på så sätt stänga av det trådlösa nätverket. Med detta nätverkskort uppmätte vi en hastighet på 267/171 Mbps och en fördröjning på 3ms. Lite bättre alltså.

När vi nu provade att spela alla spelen vi testat tidigare och dessutom inkludera Battlefield 4 blev vi positivt överraskade. Vi kunde köra flera lopp i Driveclub, spela flera flerspelarmatcher i Battlefield 4, spela några omgångar av Resogun och störta ett antal gånger i Warthunder utan att uppleva dippar i bilduppdateringen. Det ser alltså ut som det är Wi-Fi som skapar de enstaka dipparna för bilduppdateringen medan vi spelar.

Slutsats

PS4 Remote Play är utan tvekan en nisch-teknologi. En finess som sannolikt ett fåtal är intresserade av och ännu färre har möjlighet att testa, då de antingen saknar en PS4 eller en kompatibel Xperia-enhet. När vi började denna artikel var vi en smula skeptiska, särskilt som Remote Play inte har övertygat oss på PS Vita.

Faktum är dock att det fungerar över all förväntan, åtminstone så länge du är medveten om begränsningarna i upplösning och bildkvalitet som Sonys lösning dras med. Det är en häftig känsla att sitta och spela ett spel som Battlefield 4, The Last of Us, Driveclub eller Resongun direkt på en Androidplatta. För oss som kanske har en PS4 men inte alltid har möjlighet att spela på teven (barn eller andra hälft blockerar den), eller som undertecknad har sin PS4 i källaren men inte alltid kan gå ifrån, är detta ett alternativ som ger oss möjligheten att spela våra PS4-spel oavsett var vi är i huset eller vem som använder teven.

Vi förstår att Sony endast vill använda funktionen för egna telefoner och surfplattor, men det är ingen överraskning att utvecklare redan jobbar på att få detta att fungera tillsammans med alla Androidenheter. De som vill följa det inofficiella portningsarbetet kan följa denna tråd på XDA.

Hur står sig då PS4 Remote Play gentemot Nvidia GameStream på Shield Tablet? Det är något vi planerar att återkomma till inom kort i en ny artikel där vi också kommer titta på andra lösningar som SplashTop. Det är dock redan nu klart att för spelintresserade Androidägare så finns det nu flera bra alternativ för att kunna strömma spel från en mer dedikerad spelmaskin.

Mest kommenterat

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 3. Grundskolan skall bli mobilfri enligt det nya Tidöavtalet
 4. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 5. OpenSignal publicerar ny rapport – Telia anses erbjuda bäst täckning
 6. Google meddelar att Podcasts läggs ner i april nästa år

Mest läst

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 3. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 4. Läcka kring Galaxy S24-serien: bilder och specifikationer
 5. Så här bra är ”magiska editorn” i Google Pixel 8
 6. BankID-appen får stöd för widget på låsskärmen

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Var handlar du helst din teknik?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Sweclockers RSS