Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Swedroids forum: Födelse, historia och förnyelse

Postat:
18:52 - 2014-12-14
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Vårt forum har sedan Swedroids födelse i maj 2009 varit en mycket viktig, rentav livsviktig, del av sajten. I forumet fann likasinnade tidiga androidfanatiker en plats att på svenska diskutera allt om och kring Android och de få telefoner som vid tillfället fanns ute på marknaden.
I takt med att Android växte i Sverige – och det var en osedvanligt långsam uppväxt i vårt avlånga land där Apples Iphone hade en långt mycket starkare position än i övriga Europa – så växte även vårt forum. Vi såg allt fler ivriga apputvecklare, grafiker, ROM-kodare och betatestare utveckla Android tillsammans, på svenska, för svenska förhållanden.

Det fanns äntligen någonstans för folk att vända sig då de hade problem som var tämligen svenskspecifika, exempelvis problem eller frågor rörande svenska mobiloperatörer. Året därpå, under 2010, såg vi även officiella representanter för de olika mobiloperatörerna, tillverkarena och återförsäljarna dyka upp för att visa sin närvaro på forumet och hjälpa sina kunder, våra medlemmar.

Då forumet lanserades var det med den för tillfället enda vettiga forummjukvaran som enligt oss fanns tillgänglig: vBulletin 3.8. vBulletin var den med marginal största, mest erfarna och mest använda forummjukvaran. Vbulletin hade därtill en levande community som kunde hjälpa till med att skräddarsy forumet, samt en ägare/utvecklare som aktivt tycktes arbeta med att göra vBulletin bättre.

vBulletins nedgång
Olyckligtvis hade saker och ting börjat gå snett med vBulletin då Jelsoft i mitten av 2007 sålde forummjukvaran till Internet Brands, och en del interna kontroverser följde. Den tidigare så levande utvecklingen tycktes under nästföljande två år avstanna och kort därpå hoppade ett antal ledande utvecklare av och lämnade företaget.

Två av de allra mest tongivande vBulletin-utvecklarna som lämnade teamet var Kier Darby och Mike Sullivan. Tillsammans startade de istället upp den nya, konkurrerande, forummjukvaran XenForo. Internet Brands, deras tidigare arbetsgivare och tillika den nya ägaren av vBulletin, svarade snabbt på uppstarten av XenForo genom att i slutet av 2010 dra Darby och Sullivan inför rätta i både Wales och USA, med anklagelser om att de bland annat hade stulit vBulletin-kod och tagit med sig ”trade secrets” till XenForo.

Dessa två mål lades i början av 2013 ner då Internet Brands drog tillbaka anklagelserna efter att parterna hade nått en lösning utanför domstol, varpå XenForo utropade sig som segrare. Inga detaljer är dock kända om hur förlikningen XenForo och Internet Brands emellan såg ut.

Sökandet efter alternativ
Vi testade vid flertalet tillfällen olika släpp av vBulletin version 4 och sedermera även version 5, men vi bedömde att även om vi säkerligen hade kunnat få dem att fungera så kändes vBulletin som ett långsamt döende företag utan innovation. Då vBulletin 3.8 för var dag som gick kändes allt äldre började vi så sakteliga inse det oundvikliga: vi tvingas söka oss bort från trotjänaren vBulletin.

Utbudet vad gäller vettiga alternativ till vBulletin var för 3-4 år sedan dessvärre tämligen skralt. Ett nytt och mycket intressant alternativ hade dock i kölvattnet av vBulletins försäljning och nedgång dykt upp, i form av tidigare nämnda XenForo.

De två alternativen vi snabbt konstaterade var mest intressanta för oss var just det nystartade XenForo och det äldre och mer erfarna IPB (Invision Power Board). Båda dessa forum upplevdes som mer moderna och flexibla och därtill snabbare än version 4 och 5 av vBulletin. Vidare, och av minst lika stor vikt, utvecklas dessa två forum av communities som för oss tycktes vara avsevärt mer engagerade och genuint intresserade av utveckling av forummjukvaran än vad vi har sett från vBulletin de senaste fem åren.

XenForo var dock, den lovande starten till trots, i ett så pass tidigt utvecklingsstadie och fullt upptagna med stämningen från Internet Brands, att det ännu inte var ett realistiskt alternativ. Vi bet oss således kvar vid vBulletin 3.8 och hoppades att den skulle hålla oss flytande till dess att alternativen hade mognat.

Vårt slutgiltiga val
Vi följde under ett antal år utvecklingen av våra två favoritalternativ tämligen tätt, och provkörde dem även emellanåt. Mot slutet av 2013 enades vi om att vBulletin 3.8 hade gjort sitt, då vi var trygga i att både XenForo och IPB var redo för skarp lansering på Swedroid. Länge hade IPB haft ett övertag och upplevdes av oss som (kanske inte förvånande) det mer mogna alternativet, men mot slutet av 2013 hade XenForo övertagit ledningen.

Vi stötte och blötte de tu alternativen under många långa nätter, men i våras föll slutligen vårt val på nykomlingen XenForo, och vi gick nu in i en mer aktiv och mer arbetstung fas. Saker som att skapa ett eget tema som matchar bloggen, utveckla Swedroid-specifika funktioner och finesser, importera användarkonton, trådar, inlägg, privata meddelanden, implementera forumstruktur och behörigheter och slutligen optimera mjukvaran för vår serverkonfiguration drog ut på tiden. Vi stötte därtill på många problem på vägen, men till slut, hösten 2014, lanserade vi i relativ tysthet och utan pompa och ståt det nya forumet.

Vi har sedan lanseringen haft en enorm hjälp från mängder av våra medlemmar som har hjälpt oss hitta fel/buggar, föreslagit ändringar, hjälpt till med tips och förslag samt en överväldigande mängd vänliga mail och positiv feedback i allmänhet.

Vi vill därför rikta ett stort tack till alla er som har hjälpt till, både vid den ursprungliga lanseringen 2009 och vid nylanseringen under hösten/vintern 2014. Utvecklingen av det nya forumet fortgår alltjämt och även om det nu är lanserat så är det ingalunda ett avslutat projekt. Vi ser fram emot att tillsammans med er fortsätta utveckla och göra forumet så bra vi bara kan.

[Swedroid Forum]
 

Aktuellt

5G eller 4G, det är frågan?

Android på Prisjakt

OnePlus 6T
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy Note 9
Google Pixel 3
9

Test av OnePlus 6T

9.2

Test av Google Pixel 3 XL

9.1

Test av Sony Xperia XZ3

8.9

Test av Sony Xperia XZ2 Premium

8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar
 2. Samsung börjar uppdatera Galaxy S9 och S9 Plus till Pie i Sverige
 3. Krav på pant för mobiltelefoner i sakpolitisk överenskommelse mellan S, C, L och MP
 4. Antydan om att Sony kommer slopa Compact-serien
 5. Apptips: Solid Explorer är en suverän filhanterare för Android
 6. Google har slutat tillverka Chromecast Audio

Mest läst

 1. Google påbörjar utrullningen av One i Sverige – välkomstpresent i form av värdecheck på Google Play
 2. Google har slutat tillverka Chromecast Audio
 3. Samsung börjar uppdatera Galaxy S9 och S9 Plus till Pie i Sverige
 4. Huawei P20 Pro och P20 uppdateras till Pie och EMUI 9 i Sverige
 5. Kan det här verkligen vara OnePlus 7?
 6. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Ni som uppgraderar i år: bryr du dig om huruvida mobilen stödjer 5G?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Survey