Swedroids köpguide – Fem modeller ställda mot varandra [Uppdaterad]

Postat:
12:41 - 2009-06-25
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
54

Swedroids Köpguide

Det finns nu en handfull Androidtelefoner på marknaden – två (HTC Dream, HTC Magic) finns att köpa idag och ytterligare två eller tre (Samsung Galaxy, HTC Hero, eventuellt Huawei U8230) skall lanseras under kommande veckor. Vi skall här försöka bringa lite ljus över vad som skiljer dessa enheter från varandra – något som vi hoppas skall göra ditt val lite lättare. Följ med oss in och tag en titt.

Låt oss börja med att tala lite om likheterna vilka är många och betydande oavsett vilken av ovanstående telefoner du väljer.

  • Processorn är densamma i alla enheter, en Qualcomm på 528 MHz. I Dream och Magic är den nedklockad till 384 MHz (för att spara batteri får vi förmoda) – i övriga telefoner är klockfrekvensen okänd. Ingen rullar i mer än 528 MHz i vilket fall som helst.
  • Skärmupplösningen är densamma oavsett telefon: HVGA (320×480).
  • Skärmstorleken är densamma på alla telefoner: 3.2″ – utom Huawei U8230 som har 3.5″ (som iPhone).
  • Alla telefoner är utrustade med (a)GPS, Wifi, BT, 3G/HSDPA/HSUPA.
  • Alla har kapacitiv touchscreen.
  • Alla har en minnesexpansionsslot (microSD).
  • Alla har en kamera (3.2-5mpix).
  • Alla kör förstås Android – om än i olika tappningar.

 

Storleksjämförelse - Från vänster till höger: Samsung Galaxy - Huawei U8230 - HTC Hero - HTC Dream - HTC Magic. Stort tack till Mattias som tog fram bilden åt oss!

Storleksjämförelse - Från vänster till höger: Samsung Galaxy - Huawei U8230 - HTC Hero - HTC Dream - HTC Magic. Stort tack till Mattias som tog fram bilden åt oss!


 

***

 

HTC Dream/G1/ADP1

Den första Androidtelefonen. För alltid en klassiker. Men vad har den som konkurrenterna inte har? Varför väljer man den före en Magic, eller en Galaxy?

Varför du väljer Dream:
+ Tangentbordet. Den enda Androidtelefonen med ett fysiskt tangentbord, vilket för många är ett måste.
+ Communityn. Fullkomligt dominant hårdvaruplattform om du tycker om att leka med telefonen. Där Dream har dussintals olika ROM och säkerligen ett 50-tal teman så har de andra nästan ingenting. Magic kommer väl närmast med en handfull kompatibla ROM:s, men avsaknaden av teman är nästan total.
+ Vanilla Android. Kategori 3 – innebär att telefonens operativsystem är mer eller mindre orört jämfört med den versionen av Android som Google levererar. Maximal kompatibilitet vad gäller apps/Market.

Varför du inte väljer Dream:
Storlek och vikt. Dream är tung – 158 gram. Det är jämförelsevis 36% mer än Magic (116 gram) och 38% mer än Galaxy (114 gram). Den är även tjock – 17.1 mm. Det är 3.5 mm mer än Magic och hela 5.2 mm mer än Galaxy.
Batteriet. Batteriet är mindre vilket betyder att batteritiden är sämre. 1150 mAh för Dream mot 1350 mAh för Magic och hela 1450/1500 (uppgifterna går isär) för Galaxy, Hero och U8230.
Utseendet. Smaksak, men få tycker att Dream är en fager telefon.
Saknar 3.5 mm-jack för hörlurar. Adapter (extUSB -> 3.5 mm) krävs.

***

HTC Magic/myTouch 3G

HTC:s (och världens) andra Androidtelefon. Mycket lik sin storebror Dream – men det finns skillnader.

Varför du väljer Magic:
+ Storlek och vikt. Magic är med sina 116 gram och 13.65 mm tjocklek betydligt lättare och mindre än Dream – men inte lättast och minst i klassen.
+ Communityn. Den kan inte ens nästan mäta sig med storebror här, men det finns en aktiv community och ett antal modifierade ROM:s att välja mellan – och den växer snabbt.
+ Vanilla Android. (Om du köper en Vodafone Magic.)
+ Utseendet. Smaksak, givetvis, men till skillnad från sin ovan nämnda storebror Dream så är Magic faktiskt designad – behagliga och genomtänkta linjer och knappar. Ligger bra i såväl hand som byxficka.

Varför du inte väljer Magic:
Communityn. Ja, vi listar communityn både som en styrka och en svaghet då den trots allt existerar, men är betydligt mindre än Dreams dito.
Ej vanilla Android utan ett HTC-kok som dessvärre ställer till med problem vad gäller kompatibiliteten för apps/Market. (Detta gäller om du köper en svensk Magic, Vodafone Magic kör vanilla Android.)
Saknar 3.5 mm-jack för hörlurar. Adapter (extUSB -> 3.5 mm) krävs.
Saknar fysiskt tangentbord.

***

Samsung Galaxy/i7500

Samsungs första Androidtelefon – i grunden mycket lik sina Androidkusiner men den har ett antal punkter som skiljer den från mängden.

Varför du väljer Galaxy:
+ Skärmen. Skärmen-skärmen-skärmen. Visserligen samma upplösning och storlek som sina konkurrenter men Samsung har satt en AMOLED-skärm i Galaxy. Detta betyder att färgdjup, betraktningsvinklar, svärta är i absolut toppklass. Magicskärmen ser matt och livlös ut sida vid sida. Plus även för att AMOLED drar mindre ström än vanliga LCD-skärmar.
+ Lagringsminne. Hela 8 GB inbyggt minne och plats för ytterligare 32 GB via microSD gör den här telefonen till klassledaren vad gäller lagring med upp till 40 GB totalt.
+ Storlek och vikt. Minst och lättast av alla Androidtelefoner för närvarande. 11.9 mm tjock och 114 gram tung.
+ 3.5 mm-jack för hörlurar.
+ LED-blixt för kameran.
+ DSP-processor som tickar på i 256mhz, ger bland annat utökad flyttalsprestanda, för mer info se här
+ Uploaden. Galaxyn har på pappret stöd för 5.76 Mbit/s upload, jämfört med 2 Mbit/s för konkurrenterna.

Varför du inte väljer Galaxy:
Skärmen. AMOLED är en underbar skärmteknik men det är en ny teknik och således ett oprövat kort. Ingen vet hur länge skärmen ”håller” – mindre lustigt om skärmen tappar färgdjup och lyster redan efter ett halvår. Går det i sådant fall på garantin? Ingen vet.
Communityn. Det finns ingen. xda-developers som stöttar både HTC Dream och HTC Magic befattar sig i skrivande stund endast med HTC-lurar. Det kommer säkert dyka upp Galaxy-communities i sinom tid – men om du har tänkt leka/pilla mycket med din nya Androidlur så kan väntan på en aktiv community bli lång. Är du villig att vänta?
Saknar trackball. Du får nöja dig med en så kallad D-Pad.
Saknar fysiskt tangentbord.

***

HTC Hero/G1Touch

HTC:s tredje Androidtelefon. Lanserades med buller och bång i London den 24:e juni 2009.

Varför du väljer Hero:
+ Gränssnittet. Du vill gärna ha Android men du tycker att Android bara ser för trist ut i originaltappning. Hero åtgärdar detta. Den första Androidtelefonen som kan mäta sig med Palm Pre (webOS) och iPhone.
+ Mjukvara. Hero levereras med en del unika widgets, applikationer och funktioner, som Flash Player 10 och multi touch. De andra Androidtelefonerna snart ikapp vad gäller flash dock, Flash Player 10 skall lanseras för Android i oktober.
+ 3.5 mm-jack för hörlurar.
+ Communityn. Finns förvisso ingen ännu, men då Hero är en HTC-telefon så kommer xda-developers sannolikt ställa sig bakom den, vilket är ett stort plus. Uppdatering, 13 juli 2009: xda-developers har nu öppnat upp en Hero-sektion.

Varför du inte väljer Hero:
Gränssnittet. Om det är snyggt eller inte låter vi vara osagt, det är en ren smaksak, men vad vi har kunnat se på videoklipp så går det tungt emellanåt. Riktigt tungt. All läcker grafik tar ut sin rätt – hårdvaran knäar och saker som att exempelvis snabbt ”swipa” mellan home screens med aktiva widgets kan bli lite av en plåga för oss som har bråttom. Merparten av de videoklipp och recensioner som har dykt upp av den slutgiltiga versionen av Hero – den som går ut till slutkunderna – bekräftar att gränssnittet är långsamt periodvis.
Storlek och vikt. Hero är större och tyngre än sina kamrater Magic och Galaxy. 14.5 mm tjock och 135 gram placerar den någonstans mitt emellan Magic/Galaxy och tegelstenen Dream.
Ej vanilla Android. Detta kommer utan några som helst tvivel ställa till problem med vissa apps på Market.
Saknar fysiskt tangentbord.

***

Huawei U8230

Huaweis första Androidlur. Skall lanseras i Europa under ”andra halvan av 2009”.

Varför du väljer U8230:
+ Skärmen. Storleken på skärmen för att vara exakt: 3.5″. Äntligen kliver en Androidtelefon upp över 3.2″ vilket är i minsta laget för en mobiltelefon som förlitar sig helt på touchscreenen för inmatning av text. För att få en bild av storleken så kan vi nämna att 3.5″ är samma storlek som iPhone/iPod Touch som de flesta av er har pillat med eller t.o.m. ägt.
+ Utseendet. Smaksak, återigen, men jag vill nog hävda att U8230 är den snyggaste Androidtelefonen hittills.

Varför du inte väljer U8230:
Tillverkaren. Huawei invaggar kanske inte samma trygghetskänsla som HTC eller Samsung. Vad händer om din privatimporterade telefon går sönder? Sköter de garantiärenden worldwide? Varningsflagg för detta. En uppdatering här kan bli aktuell då mer detaljer blir kända.
Storleken. Huawei har inte släppt specifikationerna ännu, men med en skärm på 3.5″ kan man förmoda att den kommer bli lite större och tyngre än sina konkurrenter. Vi får anledning att återkomma och uppdatera detta när exakta specifikationer är kända.
Communityn. Finns ingen. Till skillnad från Samsung så har Huawei inte direkt en stor användarbas vad gäller mobiltelefoni heller.
Saknar 3.5 mm-jack för hörlurar. Adapter (2.5 mm -> 3.5 mm) krävs.
Saknar fysiskt tangentbord.

***

Slutord

Så… där har vi det. Fem Androidlurar ställda mot varandra med respektive för- och nackdelar listade. Observera att vi i den här artikeln endast har listat de mer betydande skillnaderna på telefonerna. Om man börjar detaljstudera så skulle man utan vidare kunna göra den här artikeln fem gånger längre, men det innebär också att få orkar läsa den.

Swedroid önskar dig lycka till med ditt stundande inköp!