T-Mobile skickar ut Donut-uppdatering [Uppdaterad]

Postat:
14:14 - 2009-10-01
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
21

The green donut droid

Av mindre nyhetsvärde för oss svenskar är att telefonoperatören T-Mobile i USA redan börjat skicka ut OTA-uppdateringar (over the air) av Donut. Än så länge är antalet kunder som fått uppdateringen relativt få, något som förklaras av att man inte vill belasta mobilnätet för hårt.

Vi önskar förstås att både Samsung och HTC själva kunde vara lika snabba med att få ut en uppdatering. Extra spännande är det förstås för HTC Magic-ägarna där merparten även väntar en uppdatering som inkluderar Sense-gränssnittet, en uppdatering som ryktas gälla samtliga versioner av HTC Magic.

I Sverige får vi inga OTA-uppdateringar då samtliga operatörer hittills valt att saluföra sina telefoner med tillverkarens mjukvara, det vill säga telefoner som inte tillhör ”The Google Experience” och därmed inte har en Google-logga på baksidan. För att få en Google-logga skall telefonen levereras med en version av Android där Googles samtliga standardapplikationer medföljer och vissa restriktioner gäller, ni kan läsa mer om om detta här.

En gemensam nämnare för alla telefoner som inte tillhör The Google Experience är att det inte finns något stöd för OTA-uppdateringar för närvarande, utan användarna måste själva gå till tillverkarens hemsida för att hämta hem dessa. Hur det kommer att bli i framtiden är för vål del okänt, det beror nog inte på några restriktioner från Google utan anledning ligger någon annanstans.  För att få klarhet i frågan har jag mailat HTC och vi skall försöka redogöra bättre kring varför det är så här i en framtida artikel.

Personligen ser jag ogärna att ansvaret för uppdateringar av telefoner hamnar i händerna på operatörerna, dessa har ett mycket litet intresse av att lägga tid och pengar på att släppa uppdateringar för telefoner som inte ingår i det aktuella sortimentet. Något som kan få tråkiga konsekvenser i en bransch där produkterna har en så kort halveringstid som mobiltelefoner. Vad föredrar ni?

Genom AndroidCentral