Recension:Test: Asus Zenfone 8

Postat:
07:50 - 2021-05-19
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
40

Den taiwanesiska tillverkaren Asus, som kanske främst är känd som tillverkare av datorkomponenter, har en lång historia bakom sig även som tillverkare av Androidtelefoner. Även om framgångarna vad försäljningssiffror berör inte alltid har varit stora så har de en lång rad tämligen kompetenta telefoner att skryta med i sitt CV.

I den här recensionen tar vi en närmare titt på Asus Zenfone 8, som kombinerar en med dagens mått mätt ganska liten skärm och nätta yttermått med en på pappret mestadels mycket imponerande hårdvara. Kan detta bli en storsäljare för Asus? Låt oss försöka svara på den frågan.

Kartong

Zenfone 8 levereras i en ganska liten mellangrå kartong av hög kvalitet. På kartonglockets ovansida finner vi ”8” i rejält tilltagen kromad font samt ”ASUS Zenfone 8” i mindre men likväl kromad text på kartonglockets nedre kortsida.

Då locket lyfts av kartongen hittar vi ett mindre etui i vilket vi återfinner ett tämligen högkvalitativt hårdplastskal, ett SIM-kortstift samt snabbstartguide och garantiinformation. Under detta finner vi sedan telefonen i sig inslagen i skyddsplast, men utan ett förinstallerat skärmskydd, och nedan denne en mindre kartong innehållande laddare (30W) och en USB-kabel.

  • Asus Zenfone 8 (Svart (”Obsidian Black”, ZS590KS), 16/256 GB)
  • Laddadapter (svart, upp till 30W)
  • USB-kabel (USB Typ C till USB Typ C, svart, cirka 1 meter lång)
  • Svart hårdplastskal
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Som vanligt kan vi inte säga med säkerhet att kartongen beroende på återförsäljare är identisk med innehållet i recensionsexemplaret Asus lånar oss. Om kartongens innehåll är av stor vikt rekommenderar vi som alltid att ni kontaktar återförsäljaren innan ett eventuellt köp.

Hårdvara

Att Asus kan bygga telefoner av mycket hög kvalitet vet vi sedan länge. Redan Asus PadFone, som lanserades 2012, hade en exemplarisk byggkvalitet med ett så kallat unibodychassi av lättmetall och hög passform. Zenfone 8 är inget undantag vad gäller den höga byggkvaliteten, men som sedvanligt numera är bakstycket av glas (Gorilla Glass 3), inte metall.

Glasbakstycket har till vår belåtenhet fått en matt yta istället för en högblank sådan och detta håller effektivt fingeravtryck och kladd borta trots att vårt testexemplar är svart, vilket normalt sett är en av de mest fingerkladdattraherande färgerna för en telefon. Därtill gör den matta ytan att telefonen är en smula mindre halkig i handen.

I handen känns Zenfone 8 liten och smidig, i ungefär samma storlek som Google Pixel 5. Den är några millimeter längre än Pixeln, men samtidigt en smula mindre bred. Tjockleken för Zenfone 8 är 8,9 millimeter, höjden är 148 millimeter och bredden 68,5 millimeter. Vikten skall enligt Asus vara 169 gram, och vår brevvåg håller med.

Utformningen av bakstycket, samt ytbehandlingen, gör att Zenfone ligger bekvämt i handen. Knapparna är placerade så att de är enkla att nå med fingrarna oavsett om man använde höger- eller vänsterhandsgrepp, och då skärmen är lite mindre än de flesta konkurrenterna så är enhandsanvändande faktiskt fullt möjligt, i synnerhet med Zenfone 8:s enhandsläge aktiverat.

Telefonen säljs i två färgalternativ; svart (”Obsidian Black”) som vi testar i den hör recensionen, samt silver (”Horizon Silver”). Den tillhandahålls på den svenska marknaden i tre olika bestyckningar; 8 GB RAM och 128 GB lagring, 8 GB RAM och 256 GB lagring samt toppmodellen med 16 GB RAM och 256 GB lagring, vilket är modellen vi testar.

På vissa andra marknader säljs även en instegsmodell med 6 GB RAM och 128 GB lagring, men alltså inte i Sverige, officiellt åtminstone. Arbetsminnena är av LPDDR5-typ och lagringsminnena är av UFS 3.1-typ, och saknas gör en kortplats för lagringsminnesexpansion.

Under skalet sitter Qualcomms snabba Snapdragon 888-chipp, bestående av åtta processorkärnor i en 1-3-4-konfiguration med en 680 Prime-kärna (Cortex-X1) i upp till 2,84 GHz, tre 680 Gold-kärnor (Cortex-A78) i upp till 2,42 GHz och slutligen fyra 680 Silver-kärnor (Cortex-A55) i upp till 1,8 GHz. För grafiktillämpningar hittar vi grafikkretsen Adreno 660.

Bakom bakstycket sitter ett 4 000 mAh stort batteri, vilket kanske inte låter jättestort numera, men i kombination med AMOLED-skärmen om ”bara” 5,9 tum är detta ett ganska väl tilltaget batteri. Tyvärr saknas stöd för trådlös laddning, men vi bjuds åtminstone på relativt snabb trådburen laddning om 30W, samt en god vattenresistens i form av en IP68-klassning.

Kamerabestyckningen är en så kallad ”dual camera”-setup, vilket är ganska blygsamt numera då de flesta telefonerna, även ur mellanklassen, tycks ha minst tre men ofta fyra kameror på bakstycket. Vi finner i Zenfone 8 blott en huvudkamera på 64 megapixlar och en ultravidvinkelkamera på 12 megapixlar. På fronten, i en hålstans i skärmens övre vänstra hörn, hittar vi den frontriktade kameran på 12 megapixlar.

Som två små bonusar och en flirt med forna tider finner vi inte bara ett 3,5 millimeterjack (placerat i huvudänden) utan även en i fotänden placerad flerfärgs-LED för avisering om händelser som nyinkomna meddelanden, låg batterinivå eller missade telefonsamtal.

I synnerhet är aviserings-LED:n oerhört sällsynt idag, men samtidigt mycket välkommen då den i all sin enkelhet kan avisera om nyinkomna händelser på ett mycket effektivt vis, även på stora avstånd, något som en skärm inte klarar av utan att förbruka stora mängder batteri. Den som inte tycker om en blinkande LED kan i telefonens inställningar välja att inaktivera den.

Vad verifieringsmetoder berör hittar vi en i bildskärmen inbäddad fingeravtrycksläsare av optisk typ samt ansiktsverifiering via frontkameran.

På den övre halvan av telefonens högra långsida finner vi högst upp volymknappen och strax nedan sitter strömknappen. Båda knapparna är utmärkt utformade och kan med lätthet finnas i blindo, och bjuder båda på en tydlig klickkänsla och ett gott motstånd.

Volymknappen är mattsvart precis som telefonens lättmetallram, medan strömknappen bjuder på en liten blågrön färgklick (”cyan”) som för tankarna till Googles Pixel-telefoner av senare årgångar.

En jämförelse med Googles Pixel-telefoner finner vi för övrigt genom recensionens gång vara ett återkommande tema, då det gång på gång slår oss att Zenfone 8 känns som en Pixel-telefon, eller kanske snarare vad vi anser att Pixel 5 borde ha varit.

Specifikationer

Specifikationer Asus Zenfone 8
ReleasedatumSommaren 2021
Processor2,84GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 888
GrafikkretsAdreno 660
RAM-minne16GB
Inbyggt minne128GB/256GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,9" / FHD+ - 1080x2400 pixlar / 446PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 20:9 / 84,04 cm² / ~82,9% av fronten
Kamera64MPMP / f1,8, 1/1,73", PDAF, OIS / 12MP supervidvinkel
Främre kamera12MP
Vikt169g
Höjd, bredd, djup148 x 68,5 x 8,9mm
Batteri4000mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6e
SensorerGPS+GLONASS+Galileo+BDS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare under skärmen
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE / 5G
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack. Stereohögtalare. Säljs även med 8GB RAM. LPDDR5 och UFS 3.1 för minnet. Högupplöst ljud.
Mer infoMer info om Asus Zenfone 8 på Androidenheter.se

Bildskärm

Bildskärmen är av AMOLED-typ med ett skärmglas av Cornings Gorilla Glass Victus-typ och bjuder utöver storleken om relativt nätta 5.9 tum på en upplösning om 1 080 x 2 400 pixlar (20:9), vilket ger en pixeltäthet om utmärkta 443 PPI. Vidare bjuds vi på upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens, vilken manuellt kan ställas i fyra olika lägen; Auto, 60 Hz, 90 Hz och 120 Hz.

Grundläget direkt ur kartong är ”Auto”, vilket tillåter telefonen att automatiskt justera uppdateringsfrekvensen baserat på scenario och hur telefonen används för tillfället, för att kombinera en följsam användarupplevelse med en så låg batteriåtgång som möjligt.

Pekskärmen har i sin tur en uppdateringsfrekvens om fina 240 Hz, vilket innebär att den läser av våra pek, svep och gester 240 gånger per sekund. Detta, i kombination med 120 Hz för bildskärmen, resulterar i en mycket rapp och responsiv upplevelse.

Dessvärre kan skärmens uppdateringsfrekvens via autoläget inte justeras steglöst, då detta är en LTPS-panel och inte en mer modern LTPO-panel, vilket innebär att skärmen är mer strömhungrig än de mer moderna alternativen. Konkurrerande telefoner med LTPO-skärmar kan via smart mjukvara automatiskt justeras steglöst från 1 Hz till skärmens maximala Hz, medan LTPS-skärmen i Zenfone 8 endast kan justeras mellan 60, 90 och 120 Hz.

Asus uppger att bildskärmen under korta stunder kan nå hela 1 100 cd/m2 maximal ljusstyrka, i autoläget, och fina 800 cd/m2 kontinuerligt. Vi har ingen mätutrustning som pålitligt kan testa detta påstående, men vi kan konstatera att jämte Pixel 5 och OnePlus Nord är Zenfone 8 noterbart ljusstarkare och mer läsbar i fullt dagsljus. I synnerhet i jämförelse med Pixeln.

Vi bjuds vidare på stöd för AOD (”Always On Display”) vilket låter telefonen visa information på skärmen även då skärmen är avstängd. Detta är en i vår mening vital måste-funktion och vi är glada att se att Asus har hoppat på det tåget.

Nämnas bör att funktionen är inaktiverad direkt ur kartong och att man måste aktivera den manuellt under telefonens bildskärmsinställningar. Notera dock att detta förbrukar mer ström och därtill leder till lite mer ”slitage” av AMOLED-skärmen, men det är ett pris vi på redaktionen är mer än villiga att betala i utbyte för den stora nyttan.

Färgåtergivningen är som nästan alltid i AMOLED-skärmar numera utmärkt. Färgerna är rika utan att vara överdrivna på klassiskt Samsung-vis (även om även Samsung har bättrat sig på den punkten). Man bjuds på en del justeringsmöjligheter via bildskärmsmenyn ”Splendid”, där färgtemperatur och mättnad kan justeras. Den som vill ha mer ”färgpop” kan aktivera ”Anpassat” läge och manuellt öka mättnaden till önskad nivå.

Allt som allt bjuder Zenfone 7 på en mycket gedigen och trevlig skärmupplevelse, både vad bildskärm och pekskärm berör, och telefonen känns till stor del tack vare en snabb bildskärm och pekskärm rasande rapp.

Upplåsningsmetoder


Upplåsningsmetoderna består utöver det sedvanliga i form av PIN, lösen och mönster av en optisk fingeravtrycksläsare inbäddad i bildskärmen samt av ansiktsverifikation via frontkameran.

Fingeravtrycksläsaren är tyvärr en pärs att programmera med ett nytt fingeravtryck och vi upplever att Asus har en del optimering att jobba på för att göra inläsningsprocessen snabbare och mindre enerverande.

Det tog oss flera minuter att programmera ett enda fingeravtryck, med närmare ett dussintal felmeddelanden under processens gång. Vi upplever att en mjukvaruuppdatering en dryg vecka in i recensionen förbättrade inläsningsprocessen en del, men den är fortfarande påtagligt bristfällig.

Lyckligtvis påverkar den trilskande inprogrammeringen inte fingeravtrycksverifieringen efter att fingeravtrycket väl är programmerat; verifikationen är då snabb och pålitlig som sig bör, men en smula känslig för hur fingret placeras på sensorn.

OnePlus 9:s fingeravtrycksläsare är mer förlåtande för fingerplacering än Zenfone 8, och Samsungs Galaxy S21-trio med sina stora ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsare av andra generationen är vida överlägsna allt vad konkurrenterna just nu har att erbjuda.

Ansiktsupplåsningen via den frontriktade kameran är skaplig och helt i nivå med vad konkurrenterna har att erbjuda, med undantag för Apple och Googles Pixel 4-duo som använder IR-sändare och -sensorer istället för frontkameran och som därmed är betydligt bättre.

I synnerhet uppvisar kamerabaserade ansiktsläsare stora problem i dunkla miljöer och svåra ljuskontrastförhållanden och slutar i princip att fungera helt och hållet i mörker, medan IR-baserade lösningar fungerar nästan oavsett ljusförhållanden.

Då vi summerar upplåsningsmetoderna så finner vi en mestadels skaplig upplevelse som på det stora hela matchar majoriteten av konkurrenterna, men som dras ned en aning av den besvärliga inprogrammeringen av fingeravtryck. Vi hoppas och tror att Asus kommer optimera processen i kommande mjukvaruuppdateringar, då det finns en del utrymme för förbättring.

Trådlöst och ljud


Zenfone 8 har som sig bör numera stöd för 5G och har inga som helst problem att leverera maxhastigheterna som vårt lokala 5G-nät kan leverera. Ljudkvaliteten vid telefonsamtal är bra, helt i nivå med både våra och motpartens förväntningar, och filtrerar effektivt bort vindsus och oväsen så länge det inte är alltför blåsigt eller alltför mycket oväsen.

Mottagningen är helt och hållet i nivå med konkurrenterna och vi finner inga onormala problem med signalfall då vi medvetet greppar telefonen på sådana vis att vi täcker över de interna antennerna så mycket vi kan. Ett visst signalfall kan framkallas, men detta gäller alla telefoner på marknaden. Ingen telefon med inbyggda antenner är immun mot ett medvetet besvärligt ”dödsgrepp”.

Mottagningen via WiFi och övriga mobilband (3G, 4G/LTE) motsvarar våra förväntningar likaså och maxhastigheterna är som sig bör utan undantag beroende på vad nätverken mäktar med, inte på begränsningar i telefonens hårdvara.

Ljudet via de interna telefonhögtalarna, bestående av en högtalare i fotänden och en högtalare kombinerad med samtalshögtalaren ovan skärmen, är utmärkt och bland de bättre av alla telefoner vi har testat, men det framgår inte om det är en stereokonfiguration eller bara dubbla monohögtalare.

En titt på Asus tämligen utförliga specifikationsblad låter oss veta följande: ”Dual Super linear speakers with Dirac HD Sound”, men ingenstans framgår det om högtalarna är konfigurerade i stereokonfiguration eller dubbel monokonfiguration.

Oavsett vilket så är ljudet som sagt i våra öron utmärkt, helt och hållet fritt från distorsion oavsett volym och med en god klarhet i synnerhet för mellanregister och röster, men den maximala volymen är dessvärre en smula svag.

Med en uppmätt maxvolym om 84 decibel 40 centimeter från fotändehögtalaren och 83 decibel på samma avstånd från fronthögtalaren placerar sig Zenfone 8 en bit efter de mest ljudliga telefonerna som ligger strax under 90 decibel.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda

Mjukvaran bygger som sig bör på Android 11 och har i skrivande stund mars månads säkerhetsuppdatering. Ovanpå Android 11 har Asus lagt in sitt egenutvecklade gränssnitt ZenUI 8. Även om det mycket riktigt är ett egenutvecklat gränssnitt så är modifikationerna ytterst minimala då vi jämför med Android 11 i grundutförande. Så nära stock Android att vi snudd på anser att det är en ren Androidupplevelse.

Gränssnittet är rasande snabbt och följsamt och då det är snudd på identiskt med Android i grundutförande är det mycket enkelt att navigera och hitta rätt. Den som är förtjust i omfattande systemmodifikationer och en uppsjö extra funktioner och finesser kan dock eventuellt känna att Zenfone 8 är en smula spartansk, men för oss på redaktionen känns det snarare som att vi använder en Pixel-telefon, och vi uppskattar det.

Även om det mesta upplevs som en helt ren Androidupplevelse så finns det dock en del som skiljer ZenUI 8 åt från Android i grundutförande samt från Pixel UI. Exempelvis finner vi en omarbetad stilmotor som med vissa begränsningar låter oss ändra saker som systemikonernas utformning och färger, samt ändra telefonens gränssnitt. Pixel UI bjuder förvisso också på möjlighet att ändra dessa saker, men Asus har valt ett gå en egen väg.

Vidare finns finesser som ”Applås” som via PIN, mönster, fingeravtryck och ansiktsverifikation kan begränsa åtkomst till utvalda appar. Vi hittar även möjligheten att dölja appar, samt en utökad batterimeny med olika systemlägen för den som vill prioritera exempelvis högre prestanda före batteritid, eller tvärtom. Skillnaderna finns alltså där, ZenUI 8 är definitivt ett eget gränssnitt, men det känns till 95% som en ren Androidupplevelse.

Gott om RAM, hela 16 GB i vårt testexemplar, gör att vi aldrig stöter på problem med att frekvent använda appar plötsligt måste ”kallstartas” då vi växlar mellan dem. Möjligen kan sporadiska kallstarter uppstå i versionerna av Zenfone 8 med 8 GB RAM, men vi har mycket sällan sett att vårt 16 GB-exemplar har använt mer än 8 GB.

Vi misstänker att varianten med 8 GB RAM och 128 GB lagring kommer bli den bäst säljande varianten i Zenfone 8-uppställningen, då 8 GB RAM för närvarande och sannolikt några år framöver är nog för de allra flesta, något som vi gissar även gäller ett lagringsminne om 128 GB.

Ytterst sporadiskt, uppskattningsvis 3–5 gånger om dagen, kan den mjuka och rappa upplevelsen snubbla en aning, med en lägre bildfrekvens som följd. Det varar lyckligtvis aldrig mer än några tiondelar av en sekund, om ens det, och det har aldrig inträffat vid exempelvis spel eller i kameran, utan endast i telefonens gränssnitt.

Vi gissar att det sker då telefonen med bildskärmens uppdateringsfrekvens i autoläget har justerat ned bildskärmens uppdateringsfrekvens för att spara ström, och sedan inte riktigt snabbt nog hinner justera upp frekvensen igen för att undvika någon tiondels sekund av mindre ”lagg”. Om vi manuellt ställer in telefonens bildskärm på 120 Hz så tycks problemet försvinna, på bekostnad av en högre batteriförbrukning.

I vissa appar justerar autoläget därtill permanent ner bildfrekvensen till 60 Hz, något som vi finner en smula frustrerande då 60 Hz upplevs vara ganska ”flimrigt” när man har vant sig vid 120 Hz. Ett exempel på en app där frekvensen är låst till 60 Hz är PCMark, sannolikt per design för att maximera batteritiden i PCMarks batteritest.

Appbaserade anpassningar av benchmarkappar leder dessvärre till skeva testresultat då en jämförelse olika telefoner emellan blir lite av en äpplen och päron-jämförelse. Vi vet att Asus ingalunda är ensamma bland tillverkarna om att på appbasis justera hur telefonen beter sig, varför vi har valt att sluta använda PCMark för våra batterimätningar.

Därtill noterar vi en konsekvent fördröjning i vissa specifika situationer, exempelvis en halvsekunds tvekan då vi ”klickar” strömknappen innan skärmen släcks – en fördröjning som inte uppstår åt andra hållet, då skärmen är avstängd och strömknappen ”klickas” för att tända den.

En liknande drygt halvsekund lång fördröjning uppstår då en PIN-kod matas in för att låsa upp skärmen. Efter att PIN-koden har matats in väntar telefonen till synes någon halvsekund innan vi loggas in i telefonen. Ingen liknande fördröjning uppstår om vi istället använder fingeravtryck eller ansiktsupplåsning.

Vi finner att vi griper efter halmstrån när vi försöker hitta problem och optimeringsbrister i Zenfone 8 och ovanstående brister är med undantag av bildskärmsfrekvensen på det stora hela bagateller.

Asus har med Zenfone 8 såvitt vi kan utröna efter våra veckor med telefonen skapat en mjukvarumässigt mycket pålitlig, snabb och stabil telefon.

Vårt återkommande intryck om att Zenfone 8 känns som en Pixel-telefon är på många vis tämligen träffande, men samtidigt vet vi att det som verkligen särskiljer en Pixel från alla andra är att man får nya uppdateringar först (eller mycket tidigt), varje månad, i fyra år. Detta kan inte Asus och Zenfone 8, trots en mycket trevlig mjukvara, matcha.

Diverse telefonmenyer och inställningar

Kameran

Kameran är av ”dual camera”-typ, det vill säga att Zenfone 8 erbjuder blott två kameror på telefonens baksida. Detta är en smula omodernt då trenden påbjuder fyra kameror, och det är ytterligare ett skäl till att Zenfone 8 upplevs snarlik en Pixel. Google är notoriskt snåla med kamerabestyckningen i sina telefoner, även om det som erbjuds alltid är bra.

Huvudkameran är på 64 megapixlar (Sony IMX 686) via en 1/1,7-tumssensor med sensorpixlar på 0,8 mikrometer i 64 megapixelläget eller 1,6 mikrometer i kamerans grundinställning med quad bayer-konfiguration och 16 effektiva megapixlar. Bländaren är på f/1,8 och 26,6 millimeter. Som stöd för skakiga händer och långa slutartider har huvudkameran därtill utrustats med OIS, optisk bildstabilisering.

Sensorn för huvudkameran har vidare stöd för PDAF och utnyttjar 2×1 OCL PDAF-tekniken som innebär att det utspritt över sensorn finns fasdetekterande mikrolinser som är så små att de enbart spänner över 2 pixlar. Detta ger på pappret en snabb och precis autofokus med goda förutsättningar för objektspårning.

Den sekundära kameran är av ultravidvinkeltyp och bjuder på 12 megapixlar (Sony IMX 363) via en 1/2,55-tumssensor. Sensorpixlarna är på utmärkta 1,4 mikrometer och bländaren är på f/2,2 och 14,3 millimeter, med ett synfält på 113 grader. Här saknas dessvärre optisk bildstabilisering, men vi bjuds åtminstone på dubbel fasdetekterande autofokus och elektronisk bildstabilisering. Närgränsen för makrofoto är 4 centimeter, vilket får anses vara tämligen bra för en telefon.

Frontkameran är likaså på 12 megapixlar (Sonys helt nya IMX 663) via en sensor på 1/2,93 tum och sensorpixlar på 1,22 mikrometer – bra för en frontkamera. Optiken är på f/2,45 och 27,7 millimeter och vi bjuds även här på dubbel fastdetekterande autofokus.

Vi är glada att se att Asus inte har hakat på trenden de senaste åren där en rad tillverkare har fimpat autofokus för frontkameran och använder så kallad fixfokus, det vill säga en låst fokus, där kameran inte kan fokusera om objektet kommer för nära, eller välja ut en specifik fokuspunkt om det finns flera objekt på olika avstånd.

Att Zenfone 8 bara har två kameror på baksidan är ett problem då den av naturliga skäl kommer jämföras med konkurrenter som OnePlus 8T, Samsung Galaxy S20 FE och OnePlus 9, som alla har tre eller tyra kameror. Saknas gör makrokamera, telefotokamera och – även om vi finner att de mest används som utfyllnad för att kunna öka antalet kameror av PR-skäl – en monkrom (svartvit) kamera.

Asus har dock varit smarta och valt den bästa kombinationen av kameror i en dual cam-setup, för att kunna täcka så många användningsområden som möjligt.

Ultravidvinkelkameran har utvecklats på ett sådant vis att den även kan extraknäcka som makrokamera (närbildskamera) med en närgräns på goda 4 centimeter.

Huvudkameran å sin sida är en 64-megapixelsensor som i grundläget nyttjar quad bayer-teknik, vilket innebär att endast 16 megapixlar används. Detta lämnar utrymme för 2x ”sensorzoom” om quad bayer inaktiveras, vilket fiffigt nog sker automatiskt då vi i kamerans gränssnitt zoomar till 2x.

Det här är alltså inte digital zoom där mjukvaran artificiellt uppskalar med ett ganska dåligt resultat som följd, utan en zoom som bygger på att hela 64-megapixelsensorn används i fullstorlek och bilden som tas sedan beskärs ned till 16 megapixlar. Nackdelen med den här typen av zoom är att man förlorar ljusdynamiken och mörkerprestandan som quad bayer-tekniken bär med sig, så bildresultatet blir inte alltid lika bra som ett system med en äkta zoomlins med 2x i teorin skulle kunna prestera, och absolut inte lika bra som en äkta zoomlins i 3x, 5x eller 10x.

Genom att välja sina två kameror noga har Asus till viss del lyckats få ut nyttan av hela fyra kameror ur blott två. Det är ingalunda en perfekt lösning; fyra ”riktiga” kameror av god kvalitet på baksidan hade slagit Asus finurliga lösning, då varje kamera skulle ha sin egen specifika specialitet och därmed skulle kunna göra ett bättre jobb. Det vore dock samtidigt en betydligt dyrare lösning som skulle öka priset på Zenfone 8 rejält, och det är uppenbart att Asus var väldigt måna om att kunna erbjuda Zenfone 8 till ett synnerligen attraktivt pris.

Urval av kamerans gränssnitt och inställningar

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto, huvudkamera
Asus Zenfone 8 mot OnePlus 8T

I dagsljus finner vi att Asus Zenfone 8 och OnePlus 8T vad gäller skärpa och detalj i majoriteten av alla bilder är två väldigt jämlika kombattanter. Det tycks endast vara tillfälligheter som skiljer de tu åt vad gäller just detta.

Däremot ser vi en tydlig skillnad i flertalet bilder vad gäller färgåtergivning och ljushantering samt kontrast. Zenfone 8 går allt som oftast åt ett frodigare och mer färgmättat håll som många nog finner mer visuellt tilltalande, men samtidigt motsvarar det inte verkligheten och vad våra ögon såg på plats.

OnePlus 8T bjuder på mer naturliga färger, men har samtidigt lite större problem med kontraster och så kallad kromatisk aberration där den ljusa bakgrunden spiller över på trädets mörka grenar. Därtill ser vi i enstaka fall exempel på hur OnePlus 8T fullkomligt bommar färg och kontrast, som i bildpar sex, på de två löven i en V-formation.

Vi ger Asus Zenfone 8 med viss marginal segern mot OnePlus 8T i dagsljustestet, trots att det var ett dött lopp vad gäller skärpa och detalj. Även om Zenfone 8 är för ivrig med färgmättnaden så kan detta med lätthet redigeras i efterhand, om man så önskar, medan OnePlus 8T:s problem med kromatisk aberration inte kan redigeras bort i efterhand annat än genom tämligen avancerad och tidskrävande redigering.

Mörkerfoto, nattläge, huvudkamera
Asus Zenfone 8 mot OnePlus 8T

I mörker är skillnaden de tu emellan betydligt större än i dagsljus. I dagsljus kunde vi inte skilja dem åt vad gällde skärpa och detalj, men i mörker är skillnaden stor, till Zenfone 8:s fördel. Vi ser mycket mer skärpa och detalj, samt en bättre förmåga att ta tillvara på det lilla ljuset som erbjuds.

Vi skulle dock vilja säga att Asus i Zenfone 8 i vissa lägen har blivit lite för ivriga med att lyfta fram ljus i mörker. Exempel på detta ser vi i bildpar ett, på trädet, där bilden inte alls reflekterar hur mörkt det var i verkligheten.

Detta är dock något som gäller de flesta telefonerna numera. Samsung, Google, Sony och Huawei gör alla samma sak, i varierande grad, och det är sannolikt fullt medvetet av rent praktiska skäl: folk i gemen fotograferar med sina telefoner för att dokumentera sin omgivning, inte för att skapa en naturtrogen och prefekt renderad bild av samma omgivning.

I mörkerkampen går segern med lätthet till Asus Zenfone 8, främst tack vare en betydligt bättre skärpa och detalj men även tack vare en bättre ljusdynamik och kontrast, medan 8T:s bilder ibland framstod som lite flata och urvattnade.

Vidvinkelfoto
Asus Zenfone 8 mot OnePlus 8T

Ultravidvinkelkameran i Zenfone 8 är markant mindre vid än ultravidvinkelkameran i OnePlus 8T, vilket genast står klart då vi jämför bilderna. Zenfone 8 bjuder på ett 113 grader brett synfält medan OnePlus 8T har hela 123 grader.

I dagsljus ser vi återigen en jämn kamp mellan Zenfone 8 och OnePlus 8T. Precis som i huvudkameran har dock Zenfone 8:s ultravidvinkelkamera en lite för hög färgmättnad, medan 8T är lite mer naturlig. Då OnePlus 8T har ett betydligt vidare synfält hade vi förväntat oss se mer linsoskärpa i bildens ytterkanter i bilderna tagna med 8T, men så är inte fallet. Tvärtom har Zenfone 8 en smula större oskärpa. Den kromatiska aberrationen där den ljusa himlen spiller över på trädets grenar i bildens hörn är ungefär likartad i båda kamerorna.

Vi ger OnePlus 8T segern i dagsljustestet av ultravidvinkelkamerorna.

I mörker finner vi att det är mycket svårt att skilja de två ultravidvinkelkamerorna från varandra vad skärpa och detalj berör. Båda är ok, men långt ifrån utmärkta, och i fullstorlek ser vi påtaglig oskärpa och suddighet för mindre detaljer. Dessa bilder gör bäst i att betraktas i krympt form, exempelvis på sociala nätverk.

Vidare ser vi en snarlik färgåtergivning som i båda kamerorna går åt ett mycket underligt brunt håll som inte överhuvudtaget reflekterar det våra ögon såg på plats. I synnerhet är detta tydligt i det sista bildparet, där det nästan ser ut som att himlen är fylld av en brungrå brandrök.

Den stora skillnaden de två emellan finner vi ligger i hur mycket ljus som lyfts fram, där Asus Zenfone 8 är den betydligt ljusare av de två. Det inte helt naturligt, men det är mer praktiskt. Vi ger Zenfone 8 med minimal marginal segern i ultravidvinkeltestet i mörker.

Med en seger vardera i ultravidvinkeltestet konstaterar vi att det slutar i ett oavgjort ultravidvinkelresultat, men i kamerakampen som helhet går Asus Zenfone 8 med viss marginal segrande ur kampen.

Zenfone 8 bjuder på en skaplig kamera som inte behöver skämmas för sin insats, men den kan samtidigt inte matcha de allra bästa kamerorna vi finner i (ofta betydligt dyrare) konkurrerande telefoner.

Batteritid och systemprestanda

[bench]24battery|asus zenfone 8[/bench]
Batteritiden har under våra testveckor varit bra, men inte i nivå med de allra bästa. Zenfone 8 har med vårt användarmönster inga större problem att nå en hel dags användande på en och samma laddning, men marginalen vid dagens slut är inte sällan under 20 %.

Nämnas bör att vi manuellt ställde in skärmen på 120 Hz i stället för ”Auto” tidigt under testfasen, vilket förbrukar mer batteri. Med uppdateringsfrekvensen ställd på ”Auto” får vi en lite större marginal vid dagens slut, på bekostnad av ett mindre mikrolagg under några tiondels sekunder en handfull gånger om dagen.

Normalt sett kör vi i det här skedet av testfasen ett batteritest, via appen PCMark Work 2.0. På grund av väldigt opålitliga mätresultat från vissa tillverkare, och då PCMark valde att pensionera Work 2.0, har vi valt att sluta använda PCMark för det här ändamålet.

Resultaten är kort sagt i många fall opålitliga, vilket gör att mätningarna förlorar sin relevans eftersom vi inte vet med säkerhet vilka resultat som är ”ärliga” och vilka som är en direkt konsekvens av övernitiska batterisparfunktioner som exempelvis automatiskt sänker skärmens ljusstyrka x timmar in i batteritestet, trots att ljusstyrkan manuellt är satt till önskad nivå (~250 cd/m2) och trots att vi i möjlig mån har stängt av alla batterisparfunktioner.

Vi avser försöka hitta en annan app eller mätmetod som på ett konsekvent och rättvist vis kan mäta batteriprestandan under en rad olika scenarion, utan att tillverkarnas övernitiska batterisparfunktioner påverkar resultatet på ett orättvist vis. Förslag på för ändamålet relevanta appar eller mätmetoder mottages med tacksamhet via vårt tipsformulär.

Laddtiden, från tomt till fullt, kan vi lyckligtvis även fortsatt mäta upp utan felaktigheter. Asus skickar i kartongen för Zenfone 8 med en laddare på 30W vilket får ses som en bonus under en era då allt fler tillverkare väljer bort laddaren.

Via den medföljande laddaren mäter vi upp en laddtid från helt tomt till helt fullt på utmärkta 60 minuter, exakt en timme. Att ladda från 0 till 50 % går på blott 20 minuter, och det är kanske här den största nyttan ligger – att snabbt kunna ”fylla på” batteriet vid behov.

Att ladda ett batteri helt fullt tenderar att slita på batteriet en hel del, och därtill går laddningen av de sista 20 procentenheterna i regel väldigt långsamt för att undvika att batteriet skadas.

Laddning av Zenfone 8 går alltså tämligen snabbt, bland de bästa resultaten vi har mätt upp, men då vi jämför med laddhastigheten i OnePlus 9 Pro så står Zenfone 8:s resultat sig slätt: OnePlus 9 Pro laddar nämligen fullt på blott en dryg halvtimme, och ingen annan telefon vi har testat med undantag av vissa av OnePlus egna modeller kommer ens i närheten av det.

Saknas gör till vår besvikelse stöd för trådlös laddning. Man kan för all del inte få allt i en telefon i den här prisklassen, men Samsung har samtidigt med S20 FE visat att det är möjligt att erbjuda trådlös laddning i en telefon i prisklassen runt 7 000 kronor.

Med tanke på våra positiva erfarenheter av batteritiden vid normalt telefonanvändande, det goda resultatet i vårt laddtest och att de inkluderar en snabbladdare i kartongen ger vi ändå Asus Zenfone 8 ett väl godkänt betyg för batteritid och laddning. Vi hoppas kunna återkomma med ett syntetiskt batteritest i en inte allt för avlägsen framtid.

Syntetiska prestandatest

I våra syntetiska prestandatest använder vi oss i den här recensionen av GeekBench 5 för att mäta främst processorns och arbetsminnets kapacitet, samt 3DMark för att mäta främst grafikprestandan.
[bench]24cpu|asus zenfone 8[/bench]
[bench]24gpu|asus zenfone 8[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda kan upplevas som allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

Asus Zenfone 8 – Summering

Vi är i skrivande stund bara i maj månad och det är alldeles för tidigt att börja tala om årets telefoner, men vi misstänker att Asus Zenfone 8 kommer vara en het kandidat då diskussionerna tar fart framåt slutet på året.

Zenfone 8 är välbyggd, nätt, rasande snabb, har en bra skärm med hög uppdateringsfrekvens, hygglig batteritid, laddar snabbt, är välutrustad och är därtill aggressivt prissatt.

Telefonen har dock sina svagheter, som alla telefoner, och främst finner vi att det är kameran som både i antal och bildkvalitet inte riktigt räcker till mot vissa av konkurrenternas telefoner. Kameran är ingalunda dålig, som synes i vårt kameratest mot OnePlus 8T, men den bjuder heller inte på den där spetsen och udden som vi numera har vant oss vid i många av konkurrenterna.

Kanske är det orättvist att förvänta oss storverk av en telefon med en prislapp under 7 000 kronor, men vi hade önskat oss en smula bättre kamera. Eller mer specifikt; en bättre bildbehandling och lins (i fallet med ultravidvinkelkameran). Kamerasensorerna som Asus använder är det inga fel på, utan det är Asus kameramjukvara/bildbehandling som inte riktigt kan lyfta fram all bildkvalitet som sensorerna är kapabla till.

En annan svaghet är avsaknaden av trådlös laddning, men återigen måste telefonens pris vägas in i ekvationen. Samsung visade dock med S20 FE att det är fullt möjligt att erbjuda en telefon i ungefär samma prisklass med trådlös laddning.

Vi har återkommande nämnt att Zenfone 8 både i handen och då vi använder den på många vis känns som en Pixel-telefon, eller kanske snarare som vad Pixel 5 borde ha varit, och vi håller bestämt fast vid det.

Tyvärr kan Asus inte erbjuda löpande och snabba uppdateringar på samma vis som Google kan, men detta till trots så är Zenfone 8 ett alternativ väl värt att överväga för de av er som stod över Pixel 5 på grund av den mediokra hårdvaran och relativt höga prislappen.

I början av den här artikeln ställer vi oss frågan om Zenfone 8 kan bli en storsäljare för Asus. Svaret på den frågan kan vi bara sia om, men vi kan utan så mycket en sekunds tvekan säga att Zenfone 8 är bra nog för att bli en av året stora säljframgångar, i synnerhet i sin pris- och storleksklass.

Asus Zenfone 8 är i skrivande stund Swedroids favorittelefon i den lägre premiumprisklassen och får därmed våra officiella och varma rekommendationer.

Under en begränsad tid erbjuds en rabatt om 500 kronor vid köp av Zenfone 8, av Asus kallad en ”Early Bird”-rabatt. För att få ”Early Bird”-priset måste telefonen köpas via utvalda återförsäljare (Elkjøp, Power, Inet, Proshop, Webhallen) eller hos Asus eShop, och koden ”Zenfone8” måste tillämpas vid utcheckning innan köpet slutförs.

Rabattkoden ger 500 kronor rabatt på alla tre versionerna av Zenfone 8; 8/128 GB (6 990 kronor före rabatt), 8/256 GB (7 690 kronor före rabatt) och 16/256 GB (8 490 kronor före rabatt).

Bland konkurrenterna hittar vi:

OnePlus 8T från cirka 5 490 kronor
Samsung Galaxy S20 FE från cirka 5 590 kronor
OnePlus 9 från cirka 7 690 kronor
Google Pixel 5 från cirka 6 990 kronor
Sony Xperia 5 II från cirka 8 290 kronor

[P_REVIEW post_id=195600 visual=’full’]