Test av Drupal Editor [Apps]

Postat:
13:12 - 2010-01-12
Skribent:
| hixx
Kommentarer:
5

Namn: Drupal Editor
Utvecklare: Christian Meyer
Hemsida: Drupal Editor
Tillgänglighet: Android Market (gratis)

Jag har sökt med ljus och lykta efter en bloggklient för Drupal till min HTC Magic. Jag fann ett program som hette Mobilogger, men den verkar underhållas sporadiskt, och fungerade inget vidare alls. Till slut hittade jag Drupal Editor, som faktiskt blivit ett riktigt favoritprogram för mej. Interfacet är rent och snyggt, och innehåller de drupalspecifika delar som man inte klarar sig utan, som tex Taxonomi.

Först måste man lägga till sin/sina Drupalsajter. Det här är rättframt, även om man inte äger sajten, utan bara är användare så är det bara att köra på (under förutsättning att administratören tillåter externa blogprogram). Man skriver bara in namn på sajten, adress till sajten (man behöver inte peka på xmlrpc.php), sitt användarnamn och lösenord.

När man fyllt i sina uppgifter har man möjlighet att välja sajt om man har flera, nodtyp, (i mitt fall kan jag posta blog eller story) skapa  ny nod och lista sina senaste skapade noder.

Så här ser ”skapa inläggs”-skärmen ut.

Det har varit möjligt att koppla upp sig och blogga med andra bloggklienter än Drupal editor, men på de sajter jag kör finns det problem, då vi tex har tvingande Taxonomier (dvs man måste välja någon tagg) och då har det i sin tur skapat problem på sajten. Det är här som Drupal editor är så bra, genom att klicka meny får man möjligheten att lista och välja de taxonomitaggar som man vill lägga till sin artikel.

Man kan också formatera med fet och kursiv text, lägga till den position man är på och som en liten feature som jag bara sett i detta program, skapa sina egna html-taggar. Det gör man genom valet ”lägg till tagg”.

När man väl skapat sin egna HTML-taggar så kan man enkelt välja dom under samma knapp. Man måste dock tänka på att Drupal per default filtrerar html-taggar, så den tagg man lägger till måste tillåtas i Drupals input-format.

Summering: På det hela taget tycker jag att Drupal Editor är ett ganska vuxet program. Det har aldrig krashat för mej, och funkar fint. Visst vore det trevligt att med samma program kunna ladda upp bilder, men eftersom det finns så många sätt i Drupal att hantera bilder har jag förståelse för att det är ganska krångligt att implementera. De brister jag dock kan se är dels bilduppladdning, samt möjligheten att kunna skapa nya taxonomitermer. Men i mina ögon är detta trots bristen på konkurrens, ett riktigt bra bloggverktyg för din Androidtelefon.

Programmet är gratis och har skapats av Christian Meyer och finns att ladda ner på Market. Jag har hjälpt till med att översätta programmet.

Drupal Editors hemsida hitta du här