Test av Huawei E5: ett trådlöst 3G-modem med routerfunktion

Postat:
13:06 - 2011-03-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
17

Huawei E5 är ett trådlöst bredbandsmodem som kan omvandla 3G-signal till ett vanligt WiFi-nätverk, så att man med modemets hjälp kan ansluta till Internet med alls ens datorer och mobila enheter samtidigt. Redan inledningsvis är det idé att ta upp att många Android-telefoner har liknande funktionalitet, eftersom exempelvis HTCs senaste modeller kan göra mobilens egna 3G-modem till trådlös hotspot. Denna funktion finns även inbyggd i Android från och med version 2.2 Froyo.

Fördelen med ett fristående mobilt bredbandsabonnemang och ett modem som Huawei E5 är emellertid att ens mobilabonnemang ibland bara tillåter en viss mängd datatrafik per månad, vilken fort kan överskridas ifall man surfar med en dator. Dessutom förkortas inte batteritiden för vare sig bärbar dator eller telefon, vilket kan vara ett problem om man är iväg från hemmet, eftersom Huawei har egen strömförsörjning bestående av ett uppladdningsbart lithium-ion-batteri på 1500 mAh. Det går även bra att koppla modemet direkt till en dator med USB-kabel. Den medföljande kabeln är dock väldigt kort, och uppenbarligen tänkt att användas tillsammans med bärbara datorer.

Fördelen med Huawei E5 gentemot ett vanligt 3G-modem som man ansluter via USB, är dessutom att man tack vare routerfunktionen kan placera Huawei E5 exakt där mottagningen är som bäst – det finns ju inga kablar som begränsar. Modemet väger 90g, och är så pass litet att det utan problem går ner i en bröstficka. I paketet finns förutom själva modemet ett par tunna instruktionshäften, samt tidigare nämnda USB-kabel. När man ansluter Huawei E5 till sin dator via USB första gången startas installationen av Web Partner automatiskt, vilken bara tar sekunder att slutföra. Web Partner tycks mest skapa en länk till modemets kontrollpanel. Även maskinvaran installeras automatiskt.

Bakom batteriet på Huawei E5 döljer sig ett SIM-kortsfack, och på vänster sida av enheten finns även plats för microSDHC-kort – modemet kan alltså även användas som ett USB-minne. På höger sida finns knappar för att aktivera Wi-Fi, Internetanslutning (sköts automatiskt som standard), samt en strömknapp.

På baksidan sitter ett klistermärke med WPA-lösenordet och SSID (”service set identifier”). Dessa uppgifter går att ändra genom att ansluta till modemet, knappa in 192.168.1.1 i adressfältet på sin webbläsare, och använda den medföljande administrationspanelen. Standardlösenordet är ”admin”. Där finner man utöver en installationsguide även information om eventuellt minneskort, SMS, samt statistisk för anslutningen. Från denna panel kan man dessutom se modemets batteristatus, täckning, med mera.

Huawei E5 testades i Telenors nät i ett område med något undermålig täckning, dock var det ändå överraskande lätt att få adekvat 3G-signal – lättare än med en HTC Desire. Modemet testades med ett vanligt SIM-kort för telefoner från Telenor, vilket fungerade bra efter att APN-uppgifterna skrivits in i kontrollpanelen.

Det krävdes inledningsvis en del konfigurering för att få allt att fungera till belåtenhet, men att ansluta stationär dator och två mobiler samtidigt utgjorde till sist inget problem. Med dessa tre enheter anslutna till Huawei E5s Wi-Fi, gick det att använda modemet aktivt non-stop i nästan fyra timmar med fulladdat batteri. Dock var det främst datorn som genererade datatrafik. Om det inte pågår någon dataöverföring ska man enligt Huawei kunna ha Wi-Fi aktiverat i upp till 15 timmar, och standbytiden för enheten sägs vara 100 timmar. Batteriet tar cirka fyra timmar att ladda. WiFi-signalen från E5 har naturligtvis inte lika lång räckvidd som den från en normalstor trådlös router med antenn, men räckvidden är ändå tillräcklig för ändamålet.

De som bara behöver ordna internetuppkoppling åt en enstaka laptop eller netbook någon gång emellanåt klarar sig förmodligen bra med Androids egna funktion för trådlös hotspot. Men för de som redan har ett mobilt bredbandsabonnemang, eller ofta är på resande fot med flera mobila enheter som behöver anslutning, kan Huawei E5 utgöra ett gott komplement till den digitala arsenalen: det är litet, behändigt, snyggt och fungerar som det ska. Modemet går att få tag på genom diverse operatörer, och ska enligt Huawei även gå att köpa utan abonnemang hos Telia och Tre för 1395kr respektive 1495kr.

Tekniska specifikationer:

  • HSUPA/HSDPA/UMTS
  • GSM/GPRS/EDGE
  • LED-skärm
  • Klarar uppladdningshastigheter i 5.76Mbps HSUPA och nedladdningshastigheter i 7.2Mbps HSDPA
  • Plats för microSD-minne upp till 8GB
  • Batteri på 1500 mAh
  • Stödjer Wi-Fi 802.11b/g
  • Plug & Play
  • Stödjer Windows 2000/XP/Vista, Mac och Linux
Lägsta pris på Huawei X5 på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Huawei U8150 på Prisjakt just nu: