Recension:Test: Google Pixel 4a

Postat:
07:54 - 2020-09-07
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
26

När Google i fjol för första gången lanserade två mellanklasstelefoner ur Pixel-serien, Pixel 3a och 3a XL, visade det sig snabbt vara ett framgångsrecept för sökjätten. Googles Pixel-telefoner har år efter år sålt i relativt små volymer, men med 3a och 3a XL mer än fördubblade de försäljningen under 2019 och succén för de två mellanklasstelefonerna fortsatte även under 2020.

Att Google med bakgrund av detta nu har lanserat en efterföljare, Pixel 4a, förvånar nog ingen. I år ser vi till skillnad från i fjol endast en modell, XL-modellen lyser med sin frånvaro, men framgångsreceptet är detsamma: en bra kamera, en bra skärm, Googles utmärkta Pixel-gränssnitt och ett lågt pris.

I år har prislappen kapats ytterligare, från 399 dollar för 3a till 349 dollar för 4a, och samtidigt har telefonen som sig bör fått en rad uppgraderingar både till det yttre och det inre. En större modell av 4a med 5G-stöd sägs komma senare i höst, i samband med lanseringen av Pixel 5, vilken skulle kunna anses vara efterträdaren till 3a XL.

I den här recensionen tar vi en närmare titt på Pixel 4a för att dels se om det är en värdig uppföljare till Pixel 3a men framförallt om den på allvar kan ta sig an mellanklassregenten OnePlus Nord och Samsungs utmärkta Galaxy A-serie.

Kartong

I sedvanlig Google-anda levereras Pixel 4a i en vit kartong med ett tryck föreställande telefonen på kartongens lock. Kartongen bjuder som vanligt med Googles produkter inte på någon flärd eller lyxkänsla, utan fokus ligger mer på robust och kanske lite tråkig kvalitet. Det är kort sagt lite präktig mellanmjölk över Googles approach, vilket vi uppskattar.

Inuti kartongen möts vi som förväntat av telefonen i ett fack högst upp, med skyddsplast över skärmen. Nedan detta hittar vi ett mindre etui innehållande dokumentation och SIM-stift, och allra längst ned i kartongen återfinns laddadapter, en USB-kabel och en USB Typ C till USB Typ A-adapter. Detta är allt vi bjuds på. Inga hörlurar och inget mjukplastskal.

  • Google Pixel 4a (svart (”Just Black”), 6/128 GB)
  • Laddadapter (vit, upp till 9V och 2A, 18W)
  • USB-kabel (USB Typ C till USB Typ C, vit, cirka 1 meter lång)
  • USB Typ C till USB Typ A-adapter (vit)
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Som vanligt kan vi inte säga med säkerhet att kartongen för olika butiks- och operatörsexemplar har samma innehåll som vårt exemplar, men då det handlar om en Google-telefon är sannolikheten tämligen stor att alla kartonger har exakt samma innehåll som vårt, med undantag av laddadapterns stickpropptyp i olika delar av världen samt språkvariationer i den medföljande dokumentationen.

Hårdvara

Google Pixel 4a är till det yttre helt och hållet, skärmen naturligtvis undantaget, byggd av plast som är gjuten i ett stycke, vilket minimerar mängden glipor och skarvar. Plasten har fått en lätt gummibehandling på ytan vilket ger plasten lite mer grepp och en behagligare känsla i handen.

Till skillnad från konkurrenter som Motorola och Samsung som i sina mellanklasstelefoner med plastbakstycken har gjort allt de har kunnat för att få plasten att se ut och kännas som glas så har Google gått rakt motsatt väg: de bejakar plasten, försöker inte dölja den, utan tycks istället vara mer ärliga med materialvalet.

Ett för många som har varit med i Androidvärlden lite längre välbekant exempel på en sådan här finner vi i de av LG tillverkade klassikerna Nexus 5 och 5x som i en era då konkurrenterna sedan länge hade anammat lättmetall fullt ut utan att skämmas var iklädd ett unibodyskal av plast, och precis som Pixel 4a försökte de heller inte ge sken av att vara något annat.

Vi har sagt det många gånger förut men det tål att upprepas: plast är inte nödvändigtvis ett dåligt material att förkasta och förakta: rätt använt och rätt formgivet har plast sin plats även i telefonvärlden.

Med ovanstående sagt har vi dessvärre sett en del bristfälliga implementationer av plast, som i Moto G 5G Plus och Galaxy A71 som båda har fått ett tunt och ganska ihåligt bakstycke som vid en första anblick ser mycket tjusigt ut men som i handen inte förmedlar samma kvalitativa glaskänsla som den blankpolerade ytan försöker ge sken av.

Så hur står sig Pixel 4a? Bättre, men inte riktigt så bra som det hade kunnat vara. Även om 4a inte har ett bakstycke som känns ihåligt så finner vi ändå att det bjuder på en smula flex, bara inte lika mycket som i de två ovan nämnda konkurrenterna.

I handen ligger Pixel 4a bekvämt, delvis tack vare mjukt rundade långsidor som tack vare unibodykonstruktionen utan skarvar smälter samman med bakstycket, men framför allt på grund av de med dagens mått mätt ganska små yttermåtten. Telefonen är inte mycket större än Apples iPhone SE (2020) trots att skärmytan är mer än 36 % större.

Kort beskrivet känns Pixel 4a ungefär som det som det känns att hålla en telefon med ett plastskal med perfekt passform, men med mycket mindre yttermått än normalt givet att de flesta telefonerna är större och tyngre än Pixel 4a samt att ett skal i regel bygger ytterligare några millimeter i alla tre dimensioner och därtill lägger till mer vikt.

Knapparna är precis som telefonen i övrigt tillverkade av plast och erbjuder ett rejält motstånd med tydlig klickkänsla och står ut from telefonens chassi tillräckligt mycket för att man med lätthet skall kunna treva sig fram till knapparna i fickan. Båda knapparna är placerade på den högra långsidan med strömknappen strax ovan volymknappen, på telefonens övre halva.

På telefonens baksida hittar vi utöver kameraön med singelkameran och LED-blixten i det övre vänstra hörnet till vår förtjusning även en vid det här laget gammaldags kapacitiv fingeravtrycksläsare centralt placerad på telefonens övre halva. Det må inte vara trendigt eller läckert med kapacitiva fingeravtrycksläsare, men de är fortfarande med marginal de mest pålitliga och snabbaste biometriska upplåsningsmetoderna som existerar i telefoner idag.

Centrerad i telefonens fotände sitter USB Typ C-porten vilken omges av två öppningar i chassit, ena för den fotändeplacerade högtalaren och den andra för samtalsmikrofonen. I telefonens huvudände finner vi till mångas förtjusning en 3,5 mm-port, placerad till vänster. Till höger ser vi en mindre perforering för den sekundära mikrofonen. Den vänstra långsidan saknar utöver SIM-kortsläden knappar och anslutningar.

Specifikationer

Specifikationer Google Pixel 4a
ReleasedatumHösten 2020
Processor2,2GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 730
GrafikkretsAdreno 618
RAM-minne6GB
Inbyggt minne128GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,81" / FHD+ - 1080x2340 pixlar / 444PPI
SkärmtypOLED / 19.5:9 / 82,86 cm² / ~82,9% av fronten
Kamera12,2MP / f1,7 / 1,4μm / OIS + EIS / nattläge och astrofoto
Främre kamera8MP
Vikt143g
Höjd, bredd, djup144 x 69,4 x 8,2mm
Batteri3140mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 2.4 GHz + 5 GHz 802.11a/b/g/n/ac 2x2 MIMO
SensorerGPS+GLONASS+Galileo+QZSS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, kapacitiv fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Plastchassi. 18W snabbladdning. Säkerhetsmodulen Titan M. Stereohögtalare.
Mer infoMer info om Google Pixel 4a på Androidenheter.se

Batteriet är på 3 140 mAh vilket är en ökning med 140 mAh jämfört med fjolårets Pixel 3a, samtidigt som vikten har sjunkit en aning. I relation till konkurrerande Androidtelefoner är 3 140 mAh ett väldigt litet batteri, men icke att förglömma är att bildskärmen också är mycket mindre, vilket innebär en lägre strömförbrukning.

Saknas i Pixel 4a, precis som i konkurrenter från OnePlus, Samsung och Motorola, gör som förväntat både stöd för trådlös laddning och en officiell klassning för vattenresistens. Telefonen sägs dock ha fått en nanobehandling samt tätningslister på strategiska platser vilket antyder att Google åtminstone har gjort telefonen stänksäker, vilket innebär att man utan oro exempelvis bör kunna använda den i lättare regn.

Storleksjämförelse

Yttermåtten är 144 x 69,4 x 8,2 millimeter och 4a är med detta betydligt mindre än majoriteten av dagens telefoner där skärmstorlekar på över 6,5 tum är vardagsmat. Vikten är beskedliga 143 gram, 5 gram mindre än Apples minsting iPhone SE (2020). Pixel 4a är därmed en av de lättaste smarta telefonerna från de stora tillverkarna som går att köpa.

Bildskärm


Bildskärmen är av OLED-typ och är med blott 5,81 tum på diagonalen med dagens mått mätt en ganska liten skärm. Upplösningen är på för storleken fina 1 080 x 2 340 pixlar i bildförhållandet 19,5:9 vilket resulterar i en pixeltäthet om 443 PPI, en god bit över de 400 PPI som vi brukar se som ett önskvärt minimum.

Bildskärmen skyddas precis som i Samsung Galaxy A71 av ett lager Gorilla Glass 3 – en glastyp med hela sju år på nacken. En viss besvikelse då inte minst krossresistensen i senare versioner av Gorilla Glass har ökat en hel del sedan 2013, men då det är en mellanklasstelefon så måste kompromisser göras. I utbyte är Gorilla Glass 3 samtidigt mer repbeständigt än nyare generationer fram till och med Gorilla Glass 6.

Jämfört med Pixel 3a från i fjol utnyttjar bildskärmen i årets modell betydligt mer av den totala frontytan, trots en ganska stor så kallad hålstans för frontkameran i det övre vänstra hörnet. Vi finner inte längre en gigantisk panna och haka som i 3a, eller som i konkurrenten Apple iPhone SE. Vidare är bildskärmen i år, jämfört med 3a, ett tydligt steg framåt vad gäller färgåtergivning och ljusstyrka.

Jämfört med den utmärkta skärmen i OnePlus Nord så håller Pixel 4a nästan jämna steg vad gäller färgåtergivning, även om Pixel 4a har en noterbart varmare och kanske en lite mer naturlig ton, samt slår Nord vad gäller skärpan. Vidare slår Pixel 4a Nord även vad gäller maximal ljusstyrka, om än marginellt, något vi inte hade förväntat oss givet hur ljusstark Nord är.

Observeras bör att man endast kan nå skärmens maximala ljusstyrka via skärmens autoläge, precis som i Samsungs telefoner. Vi är inte alls förtjusta i detta, men det handlar sannolikt om att förhindra att batteriet dräneras för snabbt om skärmen av misstag lämnas på maximal ljusstyrka längre stunder. Vid manuellt inställd maximal ljusstyrka är skärmen för all del även då ganska ljusstark men kan bli lite blek och svårläst utomhus under soliga dagar.

Betraktningsvinklarna är bra men inte utmärkta och vi ser en större ljusförlust än i Nord då skärmen betraktas ur vinklar om 45 grader eller mer, och precis som i Nord uppstår en lätt regnbågseffekt ur vinklar större än 45 grader. Det är ovanligt att man betraktar skärmen ur sådana vinklar mer än högst tillfälligt så vi ser det inte som ett större problem, men det får ändå bildpanelen att kännas som att den har några år på nacken, vilket den sannolikt också har.

Nord bjuder på ett ess i rockärmen i form av en uppdateringsfrekvens om 90 Hz, mot 60 Hz i Pixel 4a, vilket vi upplever gör en stor skillnad för användarupplevelsen. En högre uppdateringsfrekvens må låta som en bagatell men gör mycket för följsamheten och för intrycket av flyt och prestanda.

Bildskärmen är till vår glädje även i år flat, utan välvda bildskärmskanter utmed långsidorna, och detta håller tämligen effektivt både färgskiftningar och reflektioner borta. Pekskärmen är exemplarisk och vi finner liksom i Nord inget att klaga på vad gäller känsligheten och responsen utmed kanterna, något som annars ofta är ett problem med telefoner med välvda bildskärmar.

Pekskärmen svarar rappt och utan tvekan på alla våra svep, pek, nyp och gester, och är därtill som sig bör oleofobiskt behandlad för att hålla fingeravtryckskladd och smuts borta i möjlig mån.

Vi nämner längre upp i recensionen att bakstycket till skillnad från vissa konkurrerande mellanklasstelefoner inte känns ihåligt, men dessvärre kan inte detsamma sägas om skärmglaset. Den nedre halvan av skärmglaset låter ihålig och känns en smula mjuk då man lätt knackar med fingertoppen på den, vilket påminner väldigt mycket om Pixel 2 XL från 2017. Den övre halvan av 4a-skärmen upplevs däremot vara solid och känns betydligt bättre. Bagatell? Absolut, men likväl ett mindre irritationsmoment för de mer petiga bland oss.

Något skärmskydd har till skillnad från OnePlus Nord inte förinstallerats från fabrik. För oss personligen är detta inte ett problem då vi alltid avlägsnar sådana skydd omedelbart för att få ut maximal respons och bäst känsla ur pekskärmen, men för många andra är avsaknaden av ett förinstallerat skärmskydd en nackdel, inte minst då många som väljer en mellanklasstelefon gör det för att dra ner på utgifterna.

Upplåsningsmetoder


Google har gett Pixel 4a en gammaldags, traditionell fingeravtrycksläsare av kapacitiv typ på telefonens baksida. Detta är ingalunda en modern lösning jämfört med inbäddade läsare, men det är den med marginal snabbaste och mest pålitliga typen av biometrisk verifikation som i dagsläget existerar på telefonmarknaden.

De mer moderna fingeravtrycksläsarna, inbäddade i bildskärmarna, är betydligt tjusigare lösningar men de dras med betydligt större felprocent vid inläsning och är därtill långsammare och mer känsliga för såväl rörelse som smuts.

Fingeravtrycksläsaren i Pixel 4a är precis så snabb och pålitlig som vi minns från lite äldre telefoner som Pixel 3 XL och Samsung Galaxy S9. Inprogrammeringen är därtill en snabb affär som sällan kräver mer än 6–7 inläsningar av fingeravtrycket.

Olyckligtvis saknar Pixel 4a stöd för ansiktsupplåsning. Google har aldrig varit en förespråkare av ansiktsupplåsning via frontkameran då de menar att det är en väldigt osäker metod, ett argument vi har full förståelse för, men vi hade ändå gärna sett att det var ett val de lät användaren att göra själv.

Inte alla är ute efter en bombsäker verifikationsmetod, utan nöjer sig med något som håller kompisarna borta från rackartyg med ens telefon, och för detta duger även osäker ansiktsverifiering via frontkameran gott. Det är kort sagt något som borde finnas i Pixel 4a och dess avsaknad renderar ett litet poängavdrag.

Utöver den utmärkta fingeravtrycksläsaren finner vi som alltid även stöd för upplåsning via PIN-kod, lösenord och mönster. Eller, förstås, inget telefonlås alls för den som är äventyrlig.

Trådlöst och ljud


Som vanligt numera finner vi inga onormala problem med mottagning och signalstyrka i Pixel 4a. Där vi har svag mottagning med andra moderna telefoner har vi även svag mottagning i Pixel 4a, och vice versa.

Datahastigheterna via mobila nätverk motsvarar precis vad vi förväntar via 4G/LTE, men dessvärre saknar Pixel 4a stöd för 5G, vilket är en smula problematiskt då många konkurrenter ur mellanklassen har stöd för just 5G. En 5G-modell av 4a, med en större bildskärm, sägs vara på väg i höst.

Ljudet vid telefonsamtal är bra och till skillnad från mellanklasskonkurrenter som Nord, A71 och Moto G 5G Plus bjuder Pixel 4a på en betydligt ljudligare maxvolym vid telefonsamtal med telefonen mot örat på gammaldags vis. Detta är sannolikt en konsekvens av att Google till vår lycka har gett 4a stöd för stereo via de inbyggda högtalarna.

Ena högtalaren finner vi som tidigare nämnt i fotänden och den andra finner vi i telefonens samtalshögtalare, som alltså har fått en mer rejäl förstärkare och extraknäcker som sekundär stereokanal. Såväl OnePlus Nord som Samsung Galaxy A71 och Motorola Moto G 5G Plus har alla ganska bristfälliga monohögtalare i fotänden.

Vi skall inte gå så långt som att säga att Pixel 4a bjuder på en fantastisk ljudupplevelse med telefonmått mätt, men jämfört med konkurrenterna i ungefär samma prisklass är Pixel 4a i en klass för sig. Vi bjuds utöver stereofunktionen på ett lite mer balanserat ljud nästan helt utan ljudförvrängning även på maxvolym, men med ett begränsat djup.

Vi mäter upp fina 89 decibel på 40 centimeters avstånd både från telefonens front och fotände, vilket är mycket bra och vad maxvolym berör en toppnotering i mellanklassen jämte OnePlus Nord. Allt som allt har Pixel 4a noterbart bättre högtalare än Nord och även bättre högtalare än alla andra mellanklasstelefoner vi har testat.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda

Mjukvaran bygger som sig bör på den för tillfället allra senaste skarpa versionen av Android (10), med den senaste säkerhetsuppdateringen (augusti månad) samt den senaste versionen av Pixel UI. En stor del av poängen med att köpa en Pixel är just mjukvaran; att få en snudd på helt ren Androidversion utan en massa onödig bloat, få de senaste uppdateringarna först och några smarta extrafunktioner via Pixel UI som konkurrenterna saknar. En annan bonus är att Pixel-telefonerna i regel är först med nya betaversioner av Android.

Därtill rullar Googles mjukvara (med vissa undantag) i regel väldigt lätt, och de lyckas inte sällan klämma ut maximal prestanda ur den tillgängliga hårdvaran. Pixel 4a är inget undantag och trots ett på pappret klenare chipp, Snapdragon 730G, än i värste konkurrenten OnePlus Nord, Snapdragon 765G, samt mindre RAM, 6 GB mot 8 eller 12 i Nord, så upplevs Pixel 4a vara lika snabb vid normalt användande.

I synnerhet finner vi att optimeringen i Googles egna appar, som webbläsaren Chrome, YouTube och Maps är betydligt bättre i 4a än i Nord. Detta är dock sannolikt något som OnePlus kommer putsa på i kommande uppdateringar och det är helt och fullt en fråga om mjukvaruoptimering, varför Pixel 4a:s försprång här kan komma att bli ganska kortvarigt.

Den kanske största svagheten i bildskärmen i Pixel 4a, då vi jämför den sida vid sida med OnePlus Nord, är den tidigare i recensionen nämnda skärmuppdateringsfrekvensen om blott 60 Hz, mot Nords 90 Hz. Det är svårt att i ord förklara hur stor skillnad en högre uppdateringsfrekvens gör för användarupplevelsen och intrycket, men det är i vår mening påtagligt.

Att ha en högre skärmuppdateringsfrekvens innebär på intet vis på egen hand att telefonen är snabbare – det går inte snabbare att installera appar, rendera tunga webbsidor eller att starta appar, likväl som att man inte får en högre FPS i spel annat än i fall där telefonens grafikkrets faktiskt är kapabel till mer än 60 FPS. Det hela bygger istället på ett subjektivt intryck av följsamhet och hastighet. Det är svårt att inte förföras, och det är ännu svårare att gå tillbaka till en telefon med blott 60 Hz när man har vant sig vid 90 eller 120 eller ännu högre Hz.

Google kan av naturliga skäl Android mycket bra vid det här laget, och Pixel 4a har under vår testfas inte bjudit på några betydande problem, buggar, låsningar eller plötsliga prestandaförluster.

Vi har dock stött på ett mindre problem, som även har drabbat andra Pixel-modeller, där Now Playing-funktionen ibland inte fungerar på låsskärmen. Now Playing är en finess som – om aktiverad – låter telefonen konstant lyssna efter musik som spelas i vår omgivning och, då funktionen känner ingen sången, listar artist och låtnamn både i en systemapp och på telefonens låsskärm och i aviseringsmenyn. En trevlig funktions, som tyvärr inte alltid fungerar på låsskärmen.

Urval av inställningar och menyer

Kameran


I en era då snudd på alla tillverkare tycks tävla i att ha flest kameror, även i mellanklassegmentet, går Google mot strömmen och lanserar sin mellanklassmodell 4a med en enda kamera, och tillhörande LED-blixt.

Vi hittar ingen ultravidvinkelkamera, ingen telefotokamera, ingen makrokamera och ingen djupmätande kamera, utan allt vi bjuds på är en vidvinkelkamera på 12 megapixlar.

På pappret kan detta framstå som en betydande svaghet, men skenet kan ibland bedra. Google har gett Pixel 4a samma erkänt utmärkta kamerasensor som flaggskeppen från Pixel 4-duon. En kamera som i kombination med Googles kameramjukvara och bildbehandling av många, trots några år på nacken, anses vara den bästa sikta och skjut-kameran på telefonmarknaden.

Många andra telefonkameror har enskilda egenskaper, och inte minst fler kameror, som i specifika fall är betydligt bättre, men som helhet och som en allt-i-allo-kamera är det inte sällan Googles Pixel 4-duo som lyfts fram som favoriten.

Begränsningarna om en enkel kamera innebär kan man dock inte bortse från: avsaknad av telefotokamera kan halvdant lösas med en mycket smart mjukvaruzoom, men avsaknaden av en ultravidvinkelkamera kan ingen mjukvara trolla bort på ett tillfredsställande vis.

På fronten hittar vi en 8-megapixelkamera med en bländare på f/2,0 och 24mm, sensorpixlar på 1,12 mikrometer och fixerad fokus. Kameran som sådan är skaplig men vi saknar autofokus. Bokehfunktionen är klassledande bland frontkameror, tack vare Googles utmärkta kameramjukvara.

Specifikationer, primärkameran:

* 12,2 megapixlar, dubbelpixel
* 1,4 μm pixelstorlek
* Autofokus med dubbelpixel-fasdetektering
* Optisk + elektronisk bildstabilisering
* f/1.7 bländare
* 77° synfält

Kamera – Gränssnitt och inställningar

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
Google Pixel 4a mot OnePlus Nord

Vi ser i vårt inomhus- och dagsljustest en mycket jämn kamp mellan Pixel 4a och OnePlus Nord, där båda tar utmärkta bilder med god skärpa, klara färger och god ljusdynamik. Även om det är jämnt så ser vi dock i merparten av bilderna att Pixel 4a helt enkelt tar en smula bättre bilder, i synnerhet vad gäller färgnyanser och ljushantering. Färgerna är naturligare, och ljushanteringen likaså.

OnePlus Nord har en tendens att överexponera en aning, medan Pixel 4a lyckas snudd på perfekt. Bilder tagna med Nord har därtill ofta en vag, men noterbar, grönnyans som inte helt motsvarar verkligheten.

Bokeh
Google Pixel 4a mot OnePlus Nord

I vårt bokehtest blir det som förväntat en enkel seger för Pixel 4a som genom Googles kameramjukvara har telefonvärldens kanske bästa artificiella bokeh, trots att telefonen bara har en enkelkamera. En sekundär kamera används av majoriteten av konkurrenterna för att separera förgrund från bakgrund, men Google har alltså med hjälp av sensorns dubbelpixlar lyckats lösa problemet med bara en kamera.

Utöver att Pixel 4a kan ta bokehbilder av en rad olika objekt på för användaren valfritt avstånd, upp till max två eller tre meters avstånd, till skillnad från Nord som endast aktiverar bokehfunktionen under väldigt specifika förutsättningar, så är även separation av förgrund och bakgrund mycket bättre, och mer exakt.

Mörkerfoto
Google Pixel 4a mot OnePlus Nord

I vår mörkerfotokamp blir det ytterligare en ganska lätt seger för Pixel 4a som tack vare Googles kameramjukvara och manuella nattläge har ett rejält försprång. Nord tar ingalunda dåliga nattbilder, detta är fortfarande en väldigt kompetent mellanklasskamera, men Pixel 4a har som vi har nämnt flera gånger tidigare fått en kamera och kamerasensor som egentligen hör hemma i flaggskeppstelefoner, även om den har några år på nacken nu.

Såväl ljushantering som skärpa och kontraster är bättre i Pixel 4a. I synnerhet ser vi en stor skillnad i skärpa och detalj då bilderna betraktas i fullstorlek, där en hel del bildinformation går förlorad i Nords bilder.

Google Pixel 4a – Astrofotoläget

Google Pixel 4a har precis som Pixel 4-duon och Pixel 3-duon stöd för något som Google kallar astrofotografering. Det här läget kan endast aktiveras av telefonens mjukvara då man manuellt har startat nattfotoläget, då mjukvaran anser att alla förhållanden är rätt. Exempelvis krävs det att man använder ett stativ eller placerar telefonen på en fast yta, då telefonen måste vara absolut still vid fototillfället.

Ett astrofoto kan i Pixel 4a ta allt mellan 48 sekunder och fyra minuter och det är av naturliga skäl omöjligt att med händerna hålla en telefon helt stilla så långa stunder. Den långa slutartiden låter kamerasensorn fånga så mycket ljus som möjligt och kan därmed lyfta fram stjärnor och andra små detaljer med en skärpa och ett ljus som man annars hade gått miste om.

Zoom
Google Pixel 4a – 1x och 2x

OnePlus Nord – 1x och 2x

I vårt zoomtest tar OnePlus Nord sin första och enda seger i vårt kameratest mot Pixel 4a. Tack vare att OnePlus på ett smart vis utnyttjar hela 48-megapixelsensorn, istället för att använda den i quad bayer-läget som i normalzoom (1x), så kan Nord bjuda på en slags sensorzoom.

Pixel 4a:s sensor har däremot inte fler megapixlar än 12 att bjuda på och 4a tvingas därför till artificiell uppskalning vid zoom. Vi får på grund av den här skillnaden de två emellan en klart bättre detaljskärpa i bilden tagen med OnePlus Nord, något som i synnerhet blir tydligt när man läser den vita hinkens text i 2x-läget. Pixel 4a gör inte ett dåligt jobb, men Googles mjukvarutrolleri har sina begränsningar.

Batteritid

[bench]24battery|google pixel 4a[/bench]
I vårt batteritest, utfört med appen PCMark Battery 2.0, mäter vi upp en smått fantastisk tid om 12 timmar och 12 minuter. Med detta placerar sig Pixel 4a för all del inte allra högst upp i vår lista, men då vi betänker att batteriet enbart har en kapacitet om 3 140 mAh så är resultatet imponerande.

I vårt laddtest, där telefonen laddas från tomt (0 %) till fullt (100 %) mäter vi upp respektabla 95 minuter. Detta är långt ifrån de allra snabbast laddande telefonerna, men ändå snabbt nog för att vi inte skall känna någon större stress ens då vi har ont om tid. Saknas gör som förväntat i en telefon i den här prisklassen stöd för trådlös Qi-laddning.

Syntetiska batterimätningar säger inte alltid hela sanningen om en telefon och dess batteritid vid verkligt användande. Ibland kan en telefon med ett mediokert resultat i PCMark-testet ha en riktigt bra batteritid vid verkligt användande, och tvärtom.

I Pixel 4a:s fall känner vi att batteritestet via PCMark landar ganska nära våra egna erfarenheter vid normalt användande, men att den vid verkligt användande inte riktigt kan matcha den fenomenala tiden vi mätte upp i batteritestet. Förstå oss rätt nu; batteritiden är mycket bra även vid verkligt användande, men inte riktigt så bra som det syntetiska testet gör gällande.

Vid dagens slut, då laddaren kopplas in, har vi allt som oftast mellan 25 och 30 procent kvar i batteriet. En betryggande marginal, men inte på långa vägar nog för att vi skall klara oss två dagar på en och samma laddning.

Syntetiska prestandatest
[bench]24cpu|google pixel 4a[/bench]
[bench]24gpu|google pixel 4a[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda kan upplevas som allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

Pixel 4a upplevs som rapp och relativt kraftfull och vi upplever det som att mellanklasschippen äntligen har nått en prestandanivå där de faktiskt utgör realistiska alternativ till de numera minst sagt kostsamma flaggskeppen.

I GeekBench 5, som mäter den syntetiska maxprestandan med fokus på CPU kombinerat med arbetsminnet, presterar Pixel 4a med Snapdragon 730G som vi förväntar oss: betydligt bättre än fjolårets Pixel 3a med Snapdragon 670 men samtidigt sämre än OnePlus Nord och Snapdragon 765G. Jämfört med Moto G 5G Plus, som har exakt samma chipp som i Nord, står Pixel 4a sig dock mycket väl och vi ser två ganska snarlika resultat. Optimering spelar stor roll, och där Moto har lyckats mindre bra har Google lyckats desto bättre.

I 3DMark, som mäter grafikprestandan, finner vi mer av samma vara: Pixel 4a utklassar fjolårets 3a, men får se sig slagen av Snapdragon 765G i värste rivalen OnePlus Nord. Här, i 3D-tillämpningar, är skillnaden större än vid CPU-bundna uppgifter och för den som ofta och gärna spelar avancerade 3D-spel kan skillnaden emellan bli avgörande i det slutgiltiga valet av telefon.

Även om så gott som samtliga spel vi har testat har varit fullt spelbara på Pixel 4a så kan vi då och då förnimma en del enerverande frame drops där bildflödet tycks hacka till några tiondels sekunder innan flytet återkommer, något som mer sällan sker i OnePlus Nord.

RAM-mängden har i Pixel 4a ökats till 6 GB, från 4 GB i fjolårets Pixel 3a, och detta var en välbehövlig ökning. Även om Android i Googles egna tappning är ganska minnessnålt så var 4 GB i 3a helt enkelt inte helt tillfredsställande. Med 6 GB i 4a stöter vi mycket mer sällan på problem med så kallade ”kallstarter” av nyligen/frekvent använda appar, då telefonen inte längre kan hålla appen aktiv i arbetsminnet.

Med ovanstående sagt måste det ändå poängteras att även om 6 GB är betydligt bättre än 4 så stöter vi några gånger om dagen på att minnet helt enkelt inte riktigt räcker till. Mellanklasskonkurrenten Moto G 5G Plus har liksom Pixel 4a även den 6 GB RAM och vi ser samma tendenser där, även om Google i Pixel 4a har lyckas noterbart bättre än Motorola med minnesoptimeringen.

Google Pixel 4a – Summering

Efter våra veckor med mellanklassaren OnePlus Nord kände vi att vi hade hittat en potentiell kandidat till titeln Årets Telefon. Äntligen fanns det en kompetent mellanklasstelefon som trots en och annan brist och en hel del kostnadsbaserade kompromisser kunde utgöra ett realistiskt alternativ även för de som traditionellt sett bara har använt flaggskeppstelefoner.

Vi följde upp med test av Motorolas Moto G 5G Plus och Samsungs Galaxy A71 och även om Galaxy A71 i synnerhet var en kompetent mellanklasstelefon så var OnePlus Nord aldrig hotad på tronen.

Med Pixel 4a har Google lyckats med ett imponerande konststycke; de har skapat en kompetent mellanklasstelefon till ett sällsynt lågt pris, 340 euro, eller motsvarande cirka 3 500 kronor, i Tyskland. Detta är nästan en tusenlapp billigare än OnePlus Nord.

Konstruktionen och formgivningen är bra och telefonen ligger mycket bra i handen tack vare sin utformning och sin relativt lilla storlek och låga vikt, men det går inte att komma ifrån att telefonens chassi är konstruerat helt och hållet av plast. Därtill saknas som förväntat en officiell vattenresistensklassning.

Till skillnad från Nord (plastram) samt Galaxy A71 och Moto G 5G Plus (plastram och plastbakstycke) som har ansträngt sig till det yttersta för att få plasten att se ut samt kännas som metall eller glas försöker Google inte dölja att det är plast. Tvärtom tycks de omfamna materialet, precis som LG gjorde i klassikern Nexus 5, och vi måste tillstå att vi är förtjusta i den osminkade ärligheten.

Mjukvaran (Android 10 med Pixel UI) är som nästan alltid med Pixel-telefoner exemplarisk; snabb, snygg, ren och lättnavigerad. I vanlig Google-anda håller de antalet snitsiga och ibland onödiga funktioner och finesser till ett minimum, åtminstone i jämförelse med många konkurrenter. Som alltid får man med Pixel även de senaste uppdateringarna först, och garanterade uppdateringar (både OS- och säkerhetsuppdateringar) i minst tre år.

Bildskärmen är av OLED-typ och ett klart steg framåt jämfört med fjolårets Pixel 3a, men samtidigt kan vi se att det rör sig om en OLED-panel som nog har några år på nacken. Färger och betraktningsvinklar är inte riktigt lika bra som i OnePlus Nords skärm, men däremot är både skärpa och maximal ljusstyrka bättre. Den kanske enskilt största bristen är att skärmen är begränsad till 60 Hz, att jämföra med Nords 90 Hz som ger Nord ett mycket bättre flyt.

Kameran är, även om det är något så otrendigt som en enkelkamera, kort sagt av flaggskeppsklass. Förvisso är sensorn av en smula daterad flaggskeppsklass – sensorn har trots allt använts i snart tre år av Google – men kombinationen av en kompetent sensor, utmärkt optik och i synnerhet Googles klassledande bildbehandling och kameramjukvara gör att Pixel 4a vad huvudkameran berör med lätthet avfärdar konkurrenter som Nord och Galaxy A71.

Oavsett hur bra kameran än är så kan man dock inte komma ifrån att Pixel 4a bara har en kamera. Inget mjukvarutrolleri i världen kan få en enkelkamera med fast optik att ge telefonen ordentlig zoom, ultravidvinkel, eller en makrolins. Huvudkameran är utan tvekan den bästa i mellanklassvärlden, men den är samtidigt begränsad i vad man som fotograf kan göra med den. Behöver du mer flexibilitet då du fotograferar (zoom, makro, ultravidvinkel) så är dock Pixel 4a kanske inte telefonen för dig.

Batteritiden är vår kanske största överraskning, på ett positivt vis. Pixel 4a har en batterikapacitet på i sammanhanget ynka 3 140 mAh och vi förväntade oss därför att batteritiden skulle vara medioker på sin höjd. Tvärtom visar sig batteritiden vara riktigt bra och fullkomligt utklassa fjolårets 3a, och till och med slå OnePlus Nord samt Samsung Galaxy A71. Batteritiden är för all del inte klassledande, Moto G 5G Plus sitter fortfarande ohotad på batteritronen, men är ändå ytterst konkurrenskraftig.

Vi har de flesta dagar inga som helst problem att med en trygg marginal klara en hel dags användande på en laddning, och att nå 7 timmars skärmtid (SoT) är inga som helst problem så länge vi inte har befunnit oss utomhus med skärmens ljusstyrka på max under långa stunder.

En snabbladdare på 18W, vilket om sanningen skall fram med dagens mått mätt är ganska långsamt för en snabbladdare, medföljer i kartongen och telefonen laddar full, från helt tom, på strax över en och en halv timme. Hyggligt snabbt, men inte något toppresultat på långa vägar. Vi saknar som i de allra flesta mellanklasstelefoner stöd för trådlös laddning.

Ljudet vid telefonsamtal är utmärkt och samtalshögtalaren ovan skärmen har en ovanligt hög maxvolym och ett väldigt klart ljud. Till skillnad från konkurrerande mellanklasstelefoner har Pixel 4a fått stereohögtalare och bjuder överlag på en markant bättre ljudupplevelse än konkurrenterna.

Då vi nu har kommit till slutet av recensionen måste vi försöka sammanfatta Pixel 4a i relation till konkurrenterna på Androidmarknaden. Hur står den sig, kanske i synnerhet mot regenten OnePlus Nord? Svaret är tudelat.

Då de två telefonernas totalpoäng summeras konstaterar vi att OnePlus Nord går segrande ur kampen, tack vare mer bredd i form av fler kameror, en lite bättre skärm med ett bättre flyt, högre materialkvalitet, snabbare laddning och en lite bättre prestanda samt mer RAM. Som telefon, som helhet, är OnePlus Nord även fortsatt kejsare av mellanklassen.

Väger vi däremot in prislappen och konstaterar att Pixel 4a är snudd på 1 000 kronor billigare (baserat på priset i den tyska Google-butiken) så är Pixel 4a utan tvekan den mer prisvärda av de två. Det handlar i slutänden kort sagt om hur mycket man vill eller kan spendera, men oavsett vilken av dessa två telefoner man väljer så får man en mellanklasstelefon av mycket hög klass.

Slutligen måste det påtalas att Google Pixel 4a olyckligtvis lider av ytterligare ett problem: i vanlig ordning säljs Pixel-telefoner inte officiellt via Google i Sverige. Den som i Sverige vill köpa en Pixel 4a tvingas till antingen privatimport eller köp via svenska återförsäljare som har gråimporterat telefonen och sannolikt lägger på ett rejält prispåslag för besväret.

Bland konkurrenterna finner vi:

Samsung Galaxy A71 med en prislapp från 4 150 kronor för versionen med 6 GB RAM till 4 390 kronor för 8 GB RAM. Båda versionerna har 128 GB lagring.

OnePlus Nord kostar från 4 590 kronor för instegsversionen med 8 GB RAM och 128 GB lagring, och från 5 590 kronor för toppversionen med hela 12 GB RAM och 256 GB lagring.

Den som är intresserad av att privatimportera Google Pixel 4a rekommenderas att besöka Swedroids köptråd där allt om och kring privatimport av Pixel 4a diskuteras.

[P_REVIEW post_id=186364 visual=’full’]

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!