Recension:Test: OnePlus 8T

Postat:
08:41 - 2020-10-19
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
14

Under hösten presenterar OnePlus traditionsenligt sin halvårsuppdatering av senvårens flaggskeppstelefoner, med ett käckt T som suffix och en rad mindre uppdateringar under skalet. I år är det samma visa, men samtidigt annorlunda, då vi till skillnad från i fjol bara får se en T-modell presenteras, istället för två.

I år har OnePlus valt att endast släppa OnePlus 8T under hösten och OnePlus 8T Pro lyser alltså med sin frånvaro. Enligt OnePlus är skälet till detta att de helt enkelt inte ansåg att de kunde förbättra Pro-modellen tillräckligt mycket för att en T-modell skulle vara skälig, och detta har vi full förståelse för då konsumenterna förväntar sig en signifikant uppgradering i T-modellerna.

OnePlus har i och med lanseringen av 8T inte bara uppgraderat en rad komponenter kontra företrädaren OnePlus 8, men de har även sänkt prislappen med närmare 700 kronor för instegsversionen med 8 GB RAM och 128 GB lagring, från 7 195 kronor till fina 6 499 kronor.

Vi sätter nu ivrigt tänderna i OnePlus 8T och efter ett par veckor av såväl hårda syntetiska test som hårt normalt användande är vi trygga i att vi kan ge er svaret på om 8T är en värdig uppföljare till utmärkte OnePlus 8 samt om 8T är en värdig utmanare till konkurrenternas telefoner, kanske framför allt Samsung Galaxy S20 FE och Google Pixel 5.

Kartong


OnePlus 8T levereras i en kartong helt identisk med kartongen för OnePlus 8 och 8 Pro från i somras, med undantag för att trycket i svart text på det röda kartonglockets ovansida säger 8T istället för 8. Kartongen håller hög kvalitet och är smått gigantisk till yttermåtten. Vi vet inte varför OnePlus har valt en så onödigt stor kartong med tanke på kartongens relativt blygsamma innehåll.

Då kartonglocket lyfts av möts vi som så ofta förr av telefonen inslagen i skyddsplast i ett fack högst upp. Telefonen vilar på en mindre inre kartong i vilken vi återfinner dokumentation, ett SIM-stift samt ett transparent mjukplastskal med texten ”Never Settle” diskret infogad.

Nedan den inre kartongen hittar vi kartongens övriga innehåll, vilket endast består av en vit snabbladdare på hela 60W samt en röd USB-kabel med vita USB Typ C-kontakter i båda ändarna. Detta är nytt för 8T, då 8-modellerna istället hade USB Typ A-kontakter i ena änden, och USB Typ A i laddadaptern.

  • OnePlus 8T (blågrön (”Aquamarine Green”), 12/256 GB)
  • Laddadapter (vit, upp till 10V och 6,5A, 65W)
  • USB-kabel (USB Typ C till USB Typ C, röd, cirka 1 meter lång)
  • Transparent mjukplastskal
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Som vanligt kan vi inte säga med säkerhet att kartongen beroende på återförsäljare är identisk med innehållet i vår kartong. Om kartongens innehåll är av stor vikt rekommenderar vi som alltid att ni kontaktar återförsäljaren innan ett eventuellt köp.

Hårdvara

Till skillnad från företrädaren OnePlus 8 har 8T fått en högblank behandling av glasbakstycket (Gorilla Glass, okänd version). OnePlus 8 hade istället en matt glasyta som vi nog föredrar då den är mindre halkig och därtill mindre benägen att samla på sig fingeravtryckskladd.

Bakstycket i 8T har fått en omarbetad utformning med en mjukare rundning än i 8 och ligger tack vare detta lite bättre i handen, och vi ser även att 8T har fått en flat display till skillnad från 8. Detta är något som vi på redaktionen uppskattar rejält, men vi vet samtidigt att en dryg fjärdedel av er läsare föredrar skärmar med välvda långsidor, så smaken och åsikterna går som alltid isär.

Storleken och vikten är snarlik företrädaren 8, men 8T är ändå 8 gram tyngre (188 gram) och har dessutom vuxit en smula i alla tre led, till 160,7 x 74,1 x 8,4 millimeter. I handen känner vi ingen skillnad de två emellan annat än om vi snabbt växlar fram och tillbaka, i vilket fall vi kan förnimma att 8T är lite bredare och en smula tyngre.

Som kompensation för den högre vikten och större tjockleken bjuds vi på ett större batteri om 4 500 mAh, att jämföra med 4 300 mAh i föregångaren OnePlus 8, samt en från bakstycket betydligt mindre utstående kameraö, som i OnePlus 8T för övrigt innehåller en quadkamera, att jämföra med trippelkameran i företrädaren 8.


Den största yttre skillnaden mellan dessa två modeller är just kameraknölens utformning och placering på telefonens baksida. I 8T har kameraön flyttats från att vara centrerad i bakstyckets övre halva och ha en lodrät design till att nu sitta till vänster och ha en mer rektangulär utformning samt att den, som nämnt ovan, sticker ut från bakstycket mindre än förut.

Anledningen till att OnePlus flyttade kamerorna uppges vara att det ger dem bättre möjligheter att avleda värme från telefonens systemchipp Snapdragon 865. Vi på redaktionen föredrar rent estetiskt en centrerad kameraö men framför allt leder en centrerad kameraö till att telefonen vaggar mindre om man använder pekskärmen med telefonen liggande på exempelvis ett skrivbord.

I traditionsenlig OnePlus-anda finner vi infälld i lättmetallramen på telefonens högra långsida ett skjutreglage för telefonens tre ljudlägen, uppifrån och ned; Tyst, Vibrera och Ring. Knappen tycks vara tillverkad av lättmetall och har en bra texturering för gott grepp.

Nedan skjutreglaget finner vi strömknappen som även den tycks vara tillverkad av lättmetall. Motståndet i knappen är lite för lågt för vår smak och man trycker därmed in knappen av misstag lite för lätt, exempelvis då man plockar upp telefonen. Klickkänslan är dock god.

På den vänstra långsidan hittar vi som vanligt volymknappen som även den upplevs vara tillverkad av lättmetall. Till skillnad från den lite för mjuka strömknappen erbjuder volymknappen ett exemplariskt motstånd och en perfekt klickkänsla som tydligt förmedlar att knappen är intryckt. Vi hade önskat samma känsla i strömknappen.

I fotänden hittar vi förstås USB Typ C-porten i mitten, omgiven av samtalsmikrofonen till vänster och en högtalaröppning till vänster. Vi är glada att se att 8T har fått stereohögtalare, med högtalaren i fotänden som ena stereokanalen och samtalshögtalaren på telefonens front som den andra stereokanalen. I huvudänden hittar vi inget annat än den sekundära mikrofonen.

Under skalet återfinner vi som vi nämner längre upp Qualcomm Snapdragon 865, det vill säga exakt samma chipp som i OnePlus 8. Vi finner vidare, i vårt testexemplar, 12 GB RAM och 256 GB lagring, men OnePlus 8T säljs även i en mindre kostsam modell med 8 GB RAM och 128 GB lagring, precis som företrädaren. Lagringsminnet är av UFS 3.1-typ.

Saknas gör stöd för trådlös laddning likväl som en officiell vattenresistens enligt en IP-klassning, precis som i OnePlus 8.

Specifikationer

Specifikationer OnePlus 8T
ReleasedatumHösten 2020
Processor2,84GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 865
GrafikkretsAdreno 650
RAM-minne12GB
Inbyggt minne128/256GB / ingen plats för minneskort
Skärm6,55" / FHD+ - 1080x2400 pixlar / 402PPI
SkärmtypAMOLED / 20:9 / 103,58 cm² / ~87% av fronten
Kamera48MP / f1,7, OIS + EIS / 16MP supervidvinkel / 5MP makro / 2MP monokrom
Främre kamera16MP
Vikt188g
Höjd, bredd, djup160,7 x 74,1 x 8,4mm
Batteri4500mAh / 65W snabbladdning
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
SensorerGPS+GLONASS+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare under skärmen
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE / 5G
IP-klassningNej
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Stereohögtalare. UFS 3.1-lagring. Säljs även med 8GB/128GB.
Mer infoMer info om OnePlus 8T på Androidenheter.se

Storleksjämförelse

Bildskärm


Bildskärmen är precis som i OnePlus 8 på 6,55 tum på diagonalen, av AMOLED-typ (OnePlus kallar den ”Fluid AMOLED”) och har en upplösning på 1 080 x 2 400 pixlar och en pixeltäthet om 402 PPI. Så långt är allt identiskt med företrädaren.

OnePlus har dock gett 8T en trevlig knuff framåt genom att öka uppdateringsfrekvensen från fina 90 Hz till utmärkta 120 Hz, vilket man i en sida vid sida-jämförelse de tu emellan definitivt kan förnimma. Vidare finner vi att OnePlus 8T till skillnad från 8 till vår (men inte allas) glädje har fått en helt flat display, istället för en display med välvda långsidor som företrädaren.

Den flata bildskärmen leder till att ramen på telefonens långsidor i 8T är någon millimeter tjockare på vardera sida än i OnePlus 8. Det ser kanske inte lika läckert ut, men samtidigt slipper man nyansskiftningar i bildskärmens ytterkanter, man slipper reflektioner och skärmglaset (Gorilla Glass, version okänd) är därtill mindre benäget att skadas vid fall mot hårt underlag.

Vi på redaktionen tar gärna ett liten estetiskt steg tillbaka i utbyte mot en skärm utan reflektioner och nyansskiftningar utmed långsidorna, men åsikterna går isär. Cirka 18 % av Swedroids läsare föredrar välvda långsidor enligt en ovetenskaplig undersökning vi genomförde förra året. Noterbart är att OnePlus 8T har an aning tunnare ramar än 8 utmed de två kortsidorna.

Om vi jämför OnePlus 8T sida vid sida med OnePlus 8 så är skärmarna kanske inte helt oväntat snudd på identiska vad gäller färgåtergivning, färgtemperatur, och maximal ljusstyrka. Betraktningsvinklarna är dock till vår förvåning en smula bättre i OnePlus 8.

Vi kan se att 8T har en ytterst marginellt högre maximal ljusstyrka, men vi vet inte om det beror på att den verkligen är ljusstarkare eller om det beror på att bildskärmen i OnePlus 8, som har ett halvår på nacken, har hunnit förlora lite ljusstyrka. OLED som teknik har en begränsad brinntid och i takt med att skärmen används så blir de enskilda subpixlarna långsamt blekare.

Jämför vi istället med Samsung Galaxy S10 Plus så ser vi att OnePlus 8T har en lite kallare vitnyans och S10 Plus skärm går lätt åt ett varmare, mer gult håll. Vidare är betraktningsvinklarna noterbart bättre i OnePlus 8T än i Samsungen, och det är för oss tydligt att en del har hänt på AMOLED-fronten under de 20 månaderna som har gått sedan S10 Plus släpptes.

Färgerna är i telefonens grundinställningar mer livliga i OnePlus 8T än i S10 Plus, men de är samtidigt lätt överdrivet livliga och inte helt naturliga medan Samsungen, även då den är inställd med skärmläget ”Intensivt”, är mer naturtrogen. Den maximala ljusstyrkan är högre i OnePlus 8T, men redaktionens exemplar av S10 Plus är en vid det här laget 20 månader gammal telefon, och även om den är sparsamt använd så tenderar ljusstyrkan att sjunka med tiden, i en OLED-skärm.

Summerar vi bildskärmen i OnePlus 8T så är det en mycket trevlig bekantskap. Vi hade önskat 1440p-upplösning för den där lilla extra skärpan det ger, men 1080p fungerar ändå bra. 120 Hz är skärmens trumfkort och det ger telefonen ett mycket behagligt flyt och intryck av följsamhet.

Pekskärmen har fått en uppdateringsfrekvens om 240 Hz vilket innebär att pekskärmen läser av våra pek, svep och gester 240 gånger per sekund. Detta innebär att pekskärmen reagerar mycket snabbt på våra kommandon, med en mycket liten fördröjning.

Tack vare att OnePlus 8T har fått en flat display så har vi heller inga som helst problem med en lägre känslighet utmed pekskärmens långsidor, något som annars nästan utan undantag är ett problem med skärmar med välvda långsidor.

Upplåsningsmetoder


Utöver de vanliga verifieringsmetoderna i form av PIN-kod, lösenord och mönster så finner vi som väntat i OnePlus 8T även stöd för fingeravtryck, via en optisk läsare inbäddad i bildskärmen, samt ansiktsupplåsning via frontkameran.

Fingeravtrycksläsaren är precis som i OnePlus 8 och 8 Pro mycket snabb, kanske (jämte 8 och 8 Pro) den snabbaste skärminbäddade fingeravtrycksläsaren vi har någonsin testat.

Dessvärre finner vi att inprogrammeringen av nya fingeravtryck är tämligen problematisk. Det tog oss inte mindre än tre separata försök och närmare ett 40-tal inläsningar av tummen innan vi slutligen lyckades programmera ett enda fingeravtryck. Vare sig OnePlus 8 eller 8 Pro uppvisar några sådana problem med inprogrammeringen.

När fingeravtrycket väl är inprogrammerat så fungerar allt precis så snabbt och så bra som vi förväntar oss, men just inprogrammeringen är alltså minst sagt problematisk. Vad detta kommer sig vet vi inte. Vi tvivlar på att det är ett fel med den optiska läsaren med tanke på att fingeravtrycksläsaren fungerar utmärkt när fingeravtrycket väl är programmerat, så vi lutar mer åt att det är någon form av bugg eller problem med OxygenOS 11/Android 11. Våra exemplar av OnePlus 8 och 8 Pro, son inte har några inprogrammeringsproblem, är fortfarande kvar på OxygenOS 10/Android 10.

Om det är en mjukvarubugg så hoppas och tror vi att OnePlus kommer åtgärda det i en kommande mjukvaruuppdatering.

Ansiktsupplåsningen är mycket snabb, en av de snabbaste vi har testat, men som alltid med ansiktsverifikation via frontkameran är den beroende av goda ljusförhållanden. Så snart det blir dunkelt så blir verifikationen långsammare och mindre pålitlig och när det blir mörkt slutar den att fungera helt såvida man inte använder funktionen ”Hjälpbelysning för ansiktsupplåsning”.

Ovanstående finess, som även många andra telefoner har, vrider kort beskrivet upp bildskärmens ljusstyrka maximalt under bråkdelen av en sekund, för att belysa ansiktet, vilket hjälper frontkameran att skanna ansiktet. Till skillnad från majoriteten av konkurrerande telefoner med samma finess finner vi dock att det i OnePlus 8T fungerar tämligen väl.

Nackdelen är att man med den här metoden blir kraftigt bländad under en kort stund och det kan ta en stund innan ögonen återfår sitt mörkerseende. Funktionen där ljusstyrkan vrids upp till max är dessutom beroende på vilken typ av bakgrundsbild man har valt för låsskärmen – är bakgrundsbilden svart eller väldigt mörk så hjälper det inte om skärmens ljusstyrka vrids upp till max – skärmen förblir ändå för mörk för att kunna belysa ansiktet.

Vidare är kamerabaserade ansiktsskanners alltid känsliga för saker som förändringar i ansiktet i form av skäggväxt samt glasögon och OnePlus 8T är inget undantag. Vi noterar dock att OnePlus tycks ha jobbat på att ge ansiktsskannern bättre möjligheter att utföra en lyckad inläsning ur större vinklar än många konkurrerande telefoner med kamerabaserad ansiktsverifikation. Bra.

Mot IR-baserade ansiktsskanners som i Googles Pixel 4 och 4 XL samt i en rad Iphone-telefoner kan OnePlus 8T dock inte mäta sig. Dessa IR-lösningar kan låsa upp telefonen i kompakt mörker, ur vida vinklar och är snudd på obekymrad vad gäller saker som solglasögon och skäggväxt.

Allt som allt är vi tämligen nöjda med OnePlus 8T:s upplåsningsmetoder som motsvarar både våra förväntningar och bitvis överträffar dem, men ett litet poängavdrag måste utdelas på grund av den bekymmersamma inprogrammeringen. Även om man sällan programmerar fingeravtryck så är det ändå en stor frustration när det tar flera minuter att programmera ett enda fingeravtryck.

Uppdatering 2020-10-16: Efter en mjukvaruuppdatering från OnePlus är problemet med den trilskande inprogrammeringen av fingeravtryck åtgärdat. Inprogrammering går nu snabbt och bekymmerfritt.

Trådlöst och ljud


Att skriva om en telefons mobilnätverks maxhastighet och mottagning är numera idel upprepning från en recension till en annan. Mycket sällan stöter vi numera, och de senaste 4–5 åren, på en telefon som uppvisar något annat än snudd på identisk prestanda som konkurrenterna.

Telefonerna, deras interna antenner och deras radiochipp är numera så pass rutinerade att de vet precis hur de skall bygga sina telefoner och antenner för att komma så nära teoretiskt max som möjligt. OnePlus 8T är inget undantag från den regeln, utan telefonen presterar precis som vi förväntar oss, och helt i nivå med konkurrenterna.

Där andra telefoner har god mottagning har även OnePlus 8T det, och detsamma gäller förstås även i det motsatta; där andra telefoner har svag mottagning har även OnePlus 8T det. Maxhastigheterna både via mobilnät (upp till 5G) och Wi-Fi matchar våra respektive nätverks maxhastigheter precis som förväntat. Varken bättre eller sämre.

Ljudet i telefonsamtal är i motpartens öron mycket bra, även utomhus en blåsig dag, vilket antyder att OnePlus har lyckats bra med att reducera bakgrundsljud via de interna mikrofonerna. I vår ände är ljudet vid telefonsamtal klart och balanserat med telefonen mot örat på traditionellt vis.

Då vi istället för ett telefonsamtal med telefonen i högtalarläge så noterar vi att maxvolymen inte riktigt når upp till samma nivåer som vissa konkurrenter. I synnerhet är samtalshögtalaren ovan skärmen en smula ljudsvag medan högtalaren i fotänden presterar bättre.

På tal om detta så konstaterar vi att OnePlus 8T mycket riktigt bjuder på stereoljud via de två nämnda högtalarna. Vi mäter upp en maxvolym om goda 86 decibel 40 centimeter från dess fotände, men lite mindre imponerande 83 decibel 40 centimeter från telefonens front.

Då vi ser på videoklipp, TV-serier eller filmer på telefonen, och använder telefonens interna högtalare, kan vi definitivt höra att ena stereokanalen är en aning ljudsvagare än den andra. Det är ingalunda rent dåligt, men definitivt noterbart.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda

OnePlus är av tradition en av de allra snabbaste tillverkarna vad gäller att hålla sin mjukvara uppdaterad, både vad gäller med säkerhetsuppdateringar och nya Androidversioner. Med 8T fortsätter de på inslaget spår och vi bjuds direkt ur kartong på Android 11, med nya OxygenOS 11 ovanpå.

OnePlus är därmed en av de allra första tillverkarna, bortsett från Google förstås, att ge sina kunder en skarp version av Android 11. Vi finner vidare, i skrivande stund, september månads säkerhetsuppdatering.

Traditionsenligt har OnePlus gränssnitt OxygenOS varit tämligen troget Androids gränssnitt, men i och med OxygenOS 11 är det tydligt att de har gjort ett litet avtåg från detta. Alla funktioner och inställningar ligger fortfarande där vi förväntar oss att de skall ligga, men de har tagit sig lite större friheter med främst design och färger.

Den som är van vid hur OxygenOS ”alltid” har sett ut och får en ångestklump i magen av plötslig förändring behöver dock inte vara orolig – även om version 11 bjuder på lite annorlunda ikoner och design och en och annan färgklick som saknades i äldre versioner av OxygenOS så är grundlayouten fortfarande på det stora hela identisk.

Den kanske största nyheten i OxygenOS 11 är att vi äntligen får stöd för AoD, det vill säga ”Always on Display”, en funktion som snudd på alla andra större tillverkare har haft i många år redan och som på ett smidigt och användbart sätt visar viss information på telefonens skärm, även när skärmen är avstängd.

Saker som tid, datum, batterinivå och nya meddelanden och missade samtal visas behändigt på den ”avstängda” skärmen. Den här funktionen kommer, bör poängteras, även till OnePlus 8 och 8 Pro från i våras, samt, så småningom även till OnePlus 7-telefonerna från 2019. Vi är mycket glada att se att OnePlus äntligen har åtgärdat en brist som både vi och många av deras kunder länge har besvärats av.

För att undvika att AoD orsakar inbränning på AMOLED-skärmen har OnePlus gjort så att AoD-informationen på skärmen med en minuters mellanrum byter plats, i lodrätt led. Vidare visas informationen i en mellangrå och dämpad rödgrå färg, vilket ytterligare minskar risken för inbränning.

I OxygenOS 11 finner vi vidare att OnePlus finess ”Shelf” är aktiverad per default vid svep i nedåtgående riktning centralt på hemskärmen. Shelf presenterar information och enkla funktioner som OnePlus tror kan vara relevant för användaren, såsom stegräknare, senast använda appar och en verktygslåda med genvägar till valfria appar. Vi finner även en funktion för att skriva kortare anteckningar samt en funktion kallad ”Parkeringsplats” som minns var du parkerade bilen. Shelf som sådan är alltså inte en ny funktion, utan det är endast att funktionen är aktiverad direkt ur kartong som är nytt.

Precis som i äldre versioner finner vi i OxygenOS 11 i 8T den behändiga finessen ”Dolt utrymme”, under vilket vi kan välja att gömma utvalda appar. Funktionen som sådan kan vidare lösenordsskyddas för ett extra lager säkerhet. Detta kan komma väl till pass om vänner behöver låna din telefon men du inte vill att de skall ha åtkomst till vissa privata appar eller tjänster. Funktionen som sådan nås smidigt via en omvänd nypgest på hemskärmen.

Precis som i tidigare versioner av OxygenOS samt i många tidigare modeller ur OnePlus telefonflotta så är den i systemet inbyggda batterioptimeringsfunktionen tämligen aggressiv, för aggressiv för vår smak, då den inte sällan dödar bakgrundsprocesser från tredjepartsappar som är avsedda att vara igång hela tiden, eller åtminstone periodiskt. Lyckligtvis är det en smal sak att manuellt stänga av optimeringen för respektive app som systemet dödar för att spara batteri, men det kan ta några dagar innan man har listat ut vilka appar som stängs av och vilka som systemet låter vara.

Vi har under våra veckor med 8T inte stött på särskilt många buggar och problem, trots en nästan helt ny Androidversion, men några saker måste ändå lyftas fram.

Det enskilt största och mest betydande problemet drabbade telefonen vid inprogrammering av nya fingeravtryck, vilket var en mycket buggig och problematisk process. Det tog oss hela tre försök (där telefonen efter x antal misslyckade inläsningar avbröt inprogrammeringen helt) och ett 40-tal fingeravtrycksinläsningar innan vi slutligen lyckades programmera ett enda fingeravtryck. Lyckligtvis dök det en dryg vecka in i recensionen upp en systemuppdatering vilken såvitt vi kan avgöra helt och hållet fixade problemet. Fingeravtrycksläsaren är nu precis så snabb och responsiv som vi förväntar oss.

Vi har i 8T med Android 11 noterat en liten prestandaförlust som främst tar sig uttryck i ett sporadiskt och lätt ”mikrolagg” vid exempelvis skrollning i vissa appar och listmenyer, jämfört med exempelvis OnePlus 8 och 8 Pro.

Detta är även något vi noterade i Pixel 4 XL, efter uppdateringen från Android 10 till Android 11. Vi tror således att problemet snarare ligger i Android 11 än hos OnePlus och OxygenOS 11. Det är inte alls ovanligt att en helt ny Androidversion har en del optimeringsbrister under de första månaderna efter lansering, och vi förväntar oss att det subtila laggproblemet (och en smula lägre poänger i många syntetiska prestandamätningar) försvinner inom någon månad eller två, i takt med att Google uppdaterar Android.

Vi fördjupar oss inte vidare i mjukvaran då det mesta är sig likt och fungerar som Android på det stora hela har fungerat i många år nu. Nedan finner ni en rad utvalda skärmdumpar på telefonens gränssnitt och menyer.

Urval av inställningar och menyer

Kameran

Kamerabestyckningen är i 8T ett steg upp jämfört med 8 och vi finner nu en så kallad quadkamera med fyra sensorer/linser, att jämföra med tre i OnePlus 8.

Huvudkameran på 48 megapixlar är i grunden densamma som förut även om bländarvärdet numera lyder f/1,7 istället för 1,8, medan ultravidvinkelkameran på 16 megapixlar har fått ett bredare synfält på 123 grader, att jämföra med 116 grader i 8.

Vi finner vidare att makrokameran (närbildskameran) har vuxit från 2 megapixlar till 5 megapixlar och slutligen hittar vi en monokrom (svartvit) kamera på 2 megapixlar, en kamera som OnePlus 8 alltså helt saknar. För hjälp i dunkla förhållanden har OnePlus 8T fått en dubbel LED-blixt.

Kameramjukvaran

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
OnePlus 8T mot Google Pixel 4 XL

I vårt dagsljustest finner vi en väldigt jämn kamp dessa kameror emellan, även om de har två mycket olika sensorer och därtill påtagliga skillnader i hur kameramjukvaran justerar saker som vitbalans, HDR och kontrast.

Inte sällan uppvisar OnePlus 8T som förväntat en bättre detaljrikedom och skärpa då bilderna betraktas i fullstorlek. Detta torde inte förvåna någon då OnePlus 8T har en sensor på 48 megapixlar i quad bayer-konfiguration, medan Google kör vidare med en numera minst tre år gammal 12-megapixelsensor.

Även om 8T:s 48-megapixelsensor alltså används i quad bayer-läge, vilket innebär att kameran delar upp de 48 megapixlarna i fyra lika delar, det vill säga fyra mindre bilder om 12 megapixlar vardera, så innebär den här tekniken att fyra bilder kan tas samtidigt och sedan via kameramjukvaran slås samman till en och samma bild, vilket allt som oftast resulterar i en bild med bättre ljusdynamik och bättre skärpa och detalj. I OnePlus 8T:s fall leder det mycket riktigt till en bättre skärpa i många fall, men dessvärre har OnePlus inte riktigt lyckats lika bra med ljusdynamiken i alla lägen.

Vi ser en lite för ivrig vitbalans och gamma vilket leder till att bilder tagna med 8T kan se en smula urvattnade ut, med lite för mycket ljus och en lätt avsaknad av kontrast. Som nästan alltid är Googles telefoner bättre vad gäller HDR, ljushantering, naturliga färger och kontrast.

Vi ser vidare en kraftig kromatisk aberration i vissa bilder, såsom det andra bildparet uppifrån på trädets grenar mot den ljusa himlen, där den blå himlen ”spiller över” tämligen kraftigt på trädets mörka grenar, vilket i regel beror på ett optiskt brytningsfel.

Slutligen ser vi att OnePlus 8T inte lyckas lägga fokuspunkten helt korrekt då vi i det sista bildparet, på fjärilen, med manuell pekfokus väljer att fokusera mitt på den vänstra vingen. Resultatet blir en bild med bristande skärpa och detalj på just den punkten där vi manuellt försökte lägga fokus. I den här bilden lyckas dock 8T noterbart bättre än Pixel 4 XL vad gäller färg- och ljussättning.

Vår dagsljuskamp slutar med en liten men klar seger för Pixel 4 XL, trots en numera urgammal sensor. Googles ständigt förbättrade och uppdaterade kameramjukvara är för ”peka och skjut”-foto fortfarande med marginal den bästa på marknaden, enligt vår åsikt.

Bokeh
OnePlus 8T mot Google Pixel 4 XL

I vårt korta bokehtest ser vi exempel på två väldigt olika approacher till porträttfoto, där OnePlus 8T väljer en väldigt subtil bokeheffekt och där Google tvärtom vrider upp bokeheffekten till 11. Med Pixel 4 XL kan man dock i efterhand och med snudd på total frihet justera bokeheffekten till valfri styrka, medan man i OnePlus 8T inte ges den möjligheten.

OnePlus 8T har en lite bättre separation mellan förgrund och bakgrund, medan Googles sluga AI ibland inte riktigt lyckas med att skilja förgrundsobjektet, som skall vara skarpt, från bakgrunden, som skall vara oskarp. OnePlus 8T lyckas i just det här exemplet slutligen ganska dåligt med ljusdynamiken och bilden ser både kontrastlös och färglös ut.

Oavgjord rond – men plus i kanten för Pixel 4 XL då bokeh kan justeras i efterhand. Varför saknar OnePlus fortfarande detta?

2x zoom
OnePlus 8T mot Google Pixel 4 XL

Vårt zoomtest är en smula orättvist mot OnePlus 8T då 8T saknar optisk zoom. 8T erbjuder dock fortfarande en zoomnivå på 2x, utan att tvingas till digital uppskalning, genom att låta sensorn ta en bild med fulla 48 megapixlar, istället för 12 megapixlar i quad bayer-konfiguration, och sedan beskära bilden till 12 megapixlar. Detta brukar vi kalla sensorzoom och är en typ av ”äkta” zoom som är betydligt bättre än digital uppskalning.

Mot Pixel 4 XL:s optiska 2x-zoom räcker det dock inte till och vi ser mycket mer detalj och skärpa på avlägsna objekt, exempelvis husfasaden i bildens mittpunkt. Här vinner Pixel 4 XL med lätthet.

Makro (närbild)
OnePlus 8T mot Pixel 4 XL (3 cm avstånd) mot Pixel 4 XL (10 cm avstånd)

Pixel 4 XL saknar en makrolins och tillåter därmed inte fokuspunkter närmare än cirka 10 centimeter, vilket i princip omöjliggör makrofoto. 8T kan däremot komma så nära som 3 centimeter vilket i kombination med den nya och rejält förbättrade 5-megapixelsensorn gör att makrokameran faktiskt, till skillnad från företrädaren OnePlus 8 och dess 2 megapixlar, då allt stämmer kan producera riktigt bra bilder.

I bildserien ovan har vi fotograferat med både OnePlus 8T och Pixel 4 XL på 3 centimeters avstånd, de första två bilderna, och sedan en gång med Pixel 4 XL på cirka 10 centimeters avstånd, vilket är det närmaste avståndet på vilket huvudkameran kan hitta fokus.

Att OnePlus 8T vinner den här omgången med lätthet är ingen överdrift och få förväntade sig nog något annat, givet förutsättningarna. En bra makrokamera som OnePlus 8T bjuder på gör att vi genast känner mer inspiration att ge oss ut och fotografera djur, insekter och natur. En underskattad typ av fotografering.

Mörkerfoto, nattläge
OnePlus 8T mot Google Pixel 4 XL

I ovanstående delmoment har vi aktiverat telefonernas nattläge och låter därefter kameramjukvaran själv styra över alla parametrar, såsom slutartider och vitbalans.

I det första bildparet ser vi omedelbart att OnePlus 8T lyckats betydligt bättre än Googles Pixel 4 XL, med såväl mer ljus som bättre skärpa och detalj, även om färgåtergivningen går lite för mycket åt det varmt gula hållet. Klar seger för OnePlus 8T.

I det andra bildparet är situationen den rakt omvända; Google Pixel 4 XL lyckas bättre på samtliga punkter: färgåtergivning, ljusdynamik, skärpa och detalj. OnePlus 8T misslyckas kapitalt med i synnerhet färgåtergivningen med ett påtagligt ilsket gulstick. Klar seger för Pixel 4 XL. Oavgjort efter två ronder.

Mörkerfoto, lång slutartid
OnePlus 8T mot Google Pixel 4 XL

I det andra delmomentet i vårt mörkerfototest har vi manuellt aktiverat respektive telefons läge för utökad slutartid; i OnePlus 8T kallas detta ”lång exponering” och i Pixel 4 XL kallas det ”astrofoto”.

Då en längre slutartid aktiveras ser vi genast i det första bildparet att OnePlus mjukvara inte kan mäta sig med Googles. Färgåtergivningen går återigen åt ett varmt gult, lätt rött håll och vi ser såväl påtaglig grynighet som brist på skärpa. Google har filat på sitt astrofotoläge i över ett år nu, och det märks att OnePlus har lite att jobba på för att komma ikapp.

I det andra bildparet lyckas OnePlus 8T betydligt bättre än i det första. Vi ser fortfarande en påtaglig grynighet och viss oskärpa i fullstorlek, men bilden som sådan är fullt acceptabel givet de svåra ljusförhållandena. När slutartiden ökas ser vi tydligt att exempelvis löv som rör sig i vinden blir påtagligt oskarpa, något som gäller båda telefonerna. Google Pixel 4 XL går segrande ur även den här ronden tack vare bättre färger och bättre skärpa, men marginalen ned till 8T är inte jättestor.

Som nattkamera är OnePlus 8T som helhet bra, men inte riktigt lika bra som de bästa. För den breda majoriteten torde 8T vara bra nog, men de riktigt kräsna kanske bör söka på annat håll.

Som helhet, då både dag- och nattprestandan summeras, konstaterar vi att OnePlus 8T:s huvudkamera inte riktigt kan matcha Pixel 4 XL, men OnePlus bjuder samtidigt på såväl en ultravidvinkelkamera som en makrokamera, något som Pixel 4 XL saknar. 8T saknar förvisso optisk zoom, men 2x sensorzoom är ändå en skaplig ersättare.

OnePlus 8T bjuder som helhet utan tvekan på en mer komplett kameraupplevelse än Pixel 4 XL, men för huvudkameran specifikt går segern till Pixeln.

Batteritid

[bench]24battery|oneplus 8t[/bench]
Batteritiden har under våra veckor med OnePlus 8T varit bra, på gränsen till utmärkt. Då vi jämför med OnePlus 8 så är det ett litet men tydligt steg framåt, vilket förklaras av ett 200 mAh större batteri på 4 500 mAh. Trots att OnePlus har ökat uppdateringsfrekvensen från 90 Hz i OnePlus 8 till 120 Hz i 8T har alltså batteritiden enligt våra erfarenheter ökat en smula.

Vi har sällan några problem att klara en hel dag på en laddning, men marginalen då vi går till sängs är inte riktigt så stor som i batterikungar som Moto G 5G Plus eller Xiaomi Poco X3. Vi ser i regel en batterinivå på runt 25–30 % då vi lägger oss i sängen och kopplar in laddaren.

På tal om laddaren så skickar OnePlus med en laddadapter på upp till smått galna 65 watt. Detta ger OnePlus 8T en oerhört snabb laddning så länge batterinivån är under cirka 75 %. OnePlus uppger att man kan ladda batteriet från tomt till fullt på bara 39 minuter.

Vi mäter i våra test upp en laddtid från 0 till 50 % på strax under 17 minuter (en procentenhet var 19:e sekund) och en laddning från helt tomt till helt fullt på 45 minuter. Inte riktigt så snabbt som OnePlus egna siffror men oerhört snabbt ändå.

I vårt syntetiska batteritest vilket ni ser i prestandagrafen ovan mäter vi upp en batteritid på 11 timmar och 58 minuter. I samma test mäter vi med företrädaren OnePlus 8 upp en batteritid på 11 timmar och 39 minuter. Mycket liten skillnad de tu emellan, men ändå en seger för OnePlus 8T trots en bildskärm med 33 % högre uppdateringsfrekvens. Det lite större batteriet gör skillnad.

Allt som allt är vi mycket nöjda md batteritiden i OnePlus 8T och i synnerhet den oerhört snabba laddningen. Dessvärre saknas det precis som i OnePlus 8 stöd för trådlös laddning, men detta är samtidigt att förvänta i den här tämligen hårt prispressade klassen av låt oss kalla det ”instegsflaggskepp” i prisklassen runt 6 000–8 000 kronor.

Syntetiska prestandatest

I våra syntetiska prestandatest använder vi oss i den här recensionen av GeekBench 5 för att mäta främst processorns och arbetsminnets kapacitet, samt 3DMark för att mäta främst grafikprestandan.
[bench]24cpu|oneplus 8t[/bench]
[bench]24gpu|oneplus 8t[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda kan upplevas som allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

OnePlus 8T är som i princip alla OnePlus-telefoner rasande snabb och tuggar med lätthet i sig precis allt vi kastar på den. Tunga spel, appinstallationer, systemuppdateringar, ansträngande multikörning av stora appar och ett frekvent växlande mellan appar går som en dans tack vare ett kraftfullt systemchipp, Snapdragon 865, i kombination med 8 eller 12 GB RAM.

Dessvärre finner vi, som vi nämner i mjukvarukapitlet, sporadiska och väldigt subtila mikrofrysningar i gränssnitt och appar, något som vi dock tror beror på optimeringsbrister i snudd på helt nya Android 11 snarare än ett problem i OnePlus 8T, då en rad telefoner som nyligen har uppdaterats till Android 11 uppvisar ett snarlikt beteende.

OnePlus 8T – Summering

Att summera OnePlus 8T är egentligen väldigt enkelt. Man tar kort sagt ett stycke mycket bra telefon från i våras, OnePlus 8, gör den bättre på en rad punkter, samtidigt som man sänker priset med strax under 700 kronor. Ta-daah.

Byggkvaliteten är fortsatt mycket hög och telefonen utstrålar till det yttre gedigen premiumklass på alla sätt och vis. Vi är dock inte helt nöjda med OnePlus val att för 8T ge telefonens bakstycke en högblank glasyta istället för den frostade glasytan som vi finner på OnePlus 8. Telefonen är en smula mer halkig och attraherar lite mer fingerkladd som resultat.

Knappar, passform och utformning är som förväntat av toppklass, och vi bjuds dessutom på stereohögtalare då högtalaren i fotänden kombineras med samtalshögtalaren ovan bildskärmen. Skall vi vara petiga så är samtalshögtalaren en aning ljudsvag vilket får som effekt att ena stereokanalen är ljudstarkare än den andra. Obalanserat. Vi finner inget officiellt stöd för vattenresistens, men precis som OnePlus Nord vet vi att 8T ändå är byggd för att klara av regn och vattenstänk – bara inte via en officiell IP-klassning.

Mjukvaran är direkt ur kartong uppgraderad till både Android 11 och OxygenOS 11 och vi finner att även om funktionaliteten är mycket snarlik OxygenOS 10 så har OnePlus gett gränssnittet en visuell uppdatering med lite mer färger och nya ikoner och nya grafiska element. OxygenOS 11 tar därmed ett visuellt kliv bort från Androids standardgränssnitt som de innan OxygenOS 11 har varit ganska trogna.

Vi finner dessvärre en del smärre prestandaproblem – samma problem som vi även har sett i Googles telefoner Pixel 4 XL och Pixel 4a då de uppdaterades till Android 11 – där gränssnittet inte flyter riktigt lika lätt och laggfritt som i Android 10. Det är mer regel än undantag då en ny Androidversion introduceras att en del optimeringsbrister introduceras, men lyckligtvis brukar de optimeras bort inom ett par månader.

Bildskärmen av AMOLED-typ är utmärkt; ljusstark, klara färger, bra betraktningsvinklar och svart svärta och med 120 Hz uppdateringsfrekvens ger den telefonen ett härligt flyt med undantag för ovan nämnda prestandaproblem. Upplösningen är förvisso ”bara” 1080p, men kompromisser måste göras då priset pressas och pixeltätheten är ändå hög nog för en god, ej utmärkt, skärpa.

Vi är mycket glada att se att OnePlus har valt bort en bildskärm med välvda långsidor som i företrädaren OnePlus 8 till förmån till en helt flat display i 8T, men vi vet att cirka 18 procent av Swedroids läsare föredrar välvda skärmar. En mindre trevlig visuell konsekvens av en flat display är att ramarna blir en dryg millimeter tjockare för vardera långsidan. Det ser helt enkelt inte riktigt lika läckert ut även om det är mer praktiskt.

Kameran har uppgraderats till en quadkamera, från en trippelkamera i 8, men skall sanningen fram så är den extra monokroma kameran på 2 megapixlar mest ett spel för galleriet för att låta OnePlus marknadsföra telefonen med en quadkamera.

Vad som däremot inte är ett spel för galleriet är ultravidvinkelkameran som numera är på utmärkta 123 grader, att jämföra med 116 grader i OnePlus 8. Huvudkameran är mycket kompetent men är med undantag av en mindre justering av bländaren oförändrad då vi jämfört med företrädaren, medan makrokameran har fått en välbehövlig knuff från 2 till 5 megapixlar och numera är tämligen kompetent.

Batteritiden har varit utmärkt och trots att bildskärmen har uppgraderats till 120 Hz, från 90 Hz i OnePlus 8, så finner vi att batteritiden är minst lika bra som i företrädaren, sannolikt snäppet bättre. Detta har gjorts möjligt tack vare ett större batteri (4 500 mAh kontra 4 300 mAh).

Laddning via den medföljande Warp Charge 65-laddaren är snudd på absurt snabb – 45 minuter från helt tomt till helt fullt, och från noll till 50 % på under 17 minuter. Wow. Dessvärre saknas stöd för trådlös laddning, men kanske var det att förvänta i en telefon med ett pris på från 6 499 kronor.

Som helhet finner vi att OnePlus 8T är snudd på oslagbar i prisklassen 6 000 till 8 000 kronor. Samsung har dock en mycket vass utmanare i form av Galaxy S20 FE (Fan Edition) och Google har en åtminstone på pappret lite mindre vass utmanare i Pixel 5, och det återstår att se om 8T kan behålla tronen hela året ut.

OnePlus 8T är i skrivande stund herre på täppan i sin klass och dessutom en vass kandidat till årets telefon 2020.

OnePlus 8T säljs i två versioner, en med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme för 6 499 kronor och en version med 12 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme för 7 499 kronor. Den billigare av de två finns tillgänglig i färgerna Lunar Silver (silvergrå) och Aquamarine Green (blågrön) medan toppmodellen endast finns tillgänglig i Aquamarine Green.

[P_REVIEW post_id=188540 visual=’full’]