Recension:Test: OnePlus 9 Pro

Postat:
17:15 - 2021-04-15
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
22

OnePlus har de senaste åren gått från att bygga telefoner som trots ett lågt pris bitvis kunde utmana de dyrare flaggskeppen från konkurrerande tillverkare till att själva nu erbjuda flaggskepp som på punkt efter punkt konkurrerar med det bästa som konkurrenterna har att erbjuda.

Med detta har även prislappen justerats i nordlig riktning och OnePlus flaggskeppstelefoner är inte längre särskilt mycket billigare än konkurrenternas telefoner. Detta har retat somliga, medan andra är glada över att de inte längre tvingas till de betydande hårdvarukompromisser som äldre OnePlus-telefoner drogs med för att kunna erbjuda osedvanligt låga priser.

I den här recensionen sätter vi tänderna i OnePlus 9 Pro, i vårt fall utrustad med 12 GB RAM och 256 GB lagring, vilket är den absoluta toppmodellen i OnePlus modellserie just nu. Hur står den sig mot tidigare OnePlus-modeller och mot konkurrenternas toppmodeller?

Kartong

OnePlus 9 Pro levereras i en kartong helt identisk med kartongen för fjolårets 8-modeller, med undantag för att åttan i stor svart text på det röda kartonglockets ovansida har bytts ut mot texten ”OnePlus 9 Pro 5G” i ett betydligt mindre typsnitt med rödkromad färg på kartonglockets mitt.

På kartonglockets nedre del finner vi texten ”Co-developed with Hasselblad” även det med en rödkromad färg, för att lyfta fram OnePlus samarbete med den ikoniska kameratillverkaren Hasselblad då telefonens kameror har utvecklats.

Kartongen håller på sedvanligt OnePlus-vis hög kvalitet men är precis som fjolårskartongerna smått gigantisk till yttermåtten. Vi vet inte varför OnePlus har valt en så onödigt stor kartong med tanke på kartongens relativt blygsamma innehåll, men vi antar att de vill synas tydligt på butikshyllorna.

Då kartonglocket lyfts av möts vi som så ofta förr av telefonen inslagen i skyddsplast i ett fack högst upp. Inuti kartonglocket hittar vi en mindre inre kartong i vilken vi återfinner dokumentation, ett SIM-stift samt ett mellangrått mjukplastskal med texten ”Never Settle” diskret infogad.

Nedan det övre facket där telefonen vilar finner vi kartongens övriga innehåll, vilket består av en vit snabbladdare på upp till hela 65W (10V och 6,5A) samt en röd USB-kabel med vita USB Typ C-kontakter i båda ändarna.

Även om kartonginnehållet är mer eller mindre identiskt med innehållet i fjolårets 8-modeller så finner vi att OnePlus har lagt mer krut på såväl den mindre inre kartongen samt dokumentationen för årets 9 Pro. Högre kvalitet på kartongarket, en försänkt inforuta med kameraoptikens information och Hasselblad-loggan samt högre kvalitet på dokumentationsarken och -häftena.

Ovanstående förbättring är för all del inget som har någon vidare funktionell betydelse, men det förmedlar ändå en läcker uppackningsupplevelse – som sig bör när man just har spenderat närmare 10 000 kronor på en telefon.

  • OnePlus 9 Pro (Silvervit (”Morning Mist”, LE2123), 12/256 GB)
  • Laddadapter (vit, upp till 10V och 6,5A, 65W)
  • USB-kabel (USB Typ C till USB Typ C, röd med vita kontakter, cirka 1 meter lång)
  • Mellangrått mjukplastskal
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Som vanligt kan vi inte säga med säkerhet att kartongen beroende på återförsäljare är identisk med innehållet i vår kartong. Om kartongens innehåll är av stor vikt rekommenderar vi som alltid att ni kontaktar återförsäljaren innan ett eventuellt köp.

Hårdvara

OnePlus 9 Pro påminner till det yttre väldigt mycket om fjolårets 8 Pro. Den största skillnaden är att OnePlus har flyttat kameraön från att sitta centrerad i baksidans överkant till att i stället – precis som i den gångna höstens OnePlus 8T – sitta placerad i bakstyckets övre vänstra hörn.

Bakstycket är precis som i fjol av härdat glas (Gorilla Glass) men till skillnad från fjolårets frostade/matta glasyta finner vi i vår färgmodell ett högblankt glasbakstycke. Vi vet att smaken går isär, men vi föredrar ett frostat/matt bakstycke, då det ger ett lite bättre och mindre halkigt grepp och dessutom mer effektivt håller fingeravtryck borta.

Med ovanstående sagt kan vi dock konstatera att just vårt färgalternativ, av OnePlus kallat ”Morning Mist”, är ljust nog för att fingeravtryckskladd inte skall synas speciellt mycket. Vi skulle närmast vilja beskriva färgen som en slags silvervit nyans som nästan ser ut som krom från vissa vinklar och beroende på ljus.

De två andra färgerna av OnePlus 9 Pro; grön (”Pine Green”) och svart (”Stellar Black”), har båda fått en matt ytbehandling av glasbakstycket.

Bakstyckets utformning är snudd på identiskt med 8 Pro med en mjuk välvning utmed de två långsidorna likväl som en lite mer diskret välvning längs med kortsidorna. I handen är 8 Pro och 9 Pro snudd på omöjliga att särskilja, med undantag av glasbakstyckets yta eller om vi rör kameraön med fingrarna. Kort sagt ligger båda dessa telefoner utmärkt i handen, och utstrålar premiumkänsla.

Telefonens ram består av lättmetall och har i vår färgversion fått en kromad finish. I andra färgversioner av 9 Pro har ramen fått samma färg som telefonen i övrigt. Vi finner att passformen mellan ram och de två glasbakstyckena – fram- och baksida – är en aning bättre i årets modell. Det var inte på långa vägar dåligt heller i fjolårsmodellen, men 9 pro har en lite mindre vass övergång än företrädaren.

Telefonens knappar sitter precis där vi förväntar oss och precis som förra året med volymknappen (+/-) på den vänstra långsidan strax ovan telefonens mittpunkt och skjutreglaget för de tre ljudprofilerna samt strömknappen strax över telefonens mittpunkt på den högra sidan.

Volymknappen har ett bra motstånd och en tydlig klickkänsla och sticker ut lagom mycket från chassit, medan strömknappen har en smula lägre motstånd men ändå en bra klickkänsla. Skjutreglaget för volymprofilerna (uppifrån och ned: Tyst, Vibrera, Ring) har fått en tydlig textur vilket gör att fingret får ett bra grepp om knappen då man skjuter uppåt eller nedåt.

I fotänden hittar vi USB-porten centrerad, omgiven av SIM-kortsläden och den primära samtalsmikrofonen till vänster och en högtalaröppning till höger. Telefonen har som sig bör utrustats med stereohögtalare varav högtalaren i fotänden utgör den ena stereokanalen och samtalshögtalaren högt upp på telefonens front utgör den andra stereokanalen. I huvudänden hittar vi inget annat än en perforering för en sekundär mikrofon.

Telefonen är rigid och vridstyv och vi kan inte framkalla några missljud eller något flex då vi klämmer och bänder på telefonen, med undantag för om vi klämmer på telefonen med fingrarna mitt på frontglaset och mitt på bakstycket, då vi kan framkalla ett mindre flex. Detta är något som gäller även konkurrenter som Samsung Galaxy S21 Ultra, Pixel 4 XL och företrädaren 8 Pro. Faktum är att den enda telefonen där vi nästan inte kan förnimma något flex alls är Huaweis ytterst välbyggda P40 Pro.

Under skalet finner vi Qualcomms för tillfället absoluta toppchipp Snapdragon 888 tillsammans med grafikkretsen Adreno 660, 12 GB RAM (LPDDR5) och 256 GB lagring (UFS 3.1). OnePlus säljer även en lite mindre kostsam variant av 9 Pro med 8 GB RAM och 128 GB lagring.

Plats för lagringsminnesexpansion saknas dessvärre, vilket med tanke på att OnePlus toppversion ”bara” kan erbjuda 256 GB lagring (cirka 230 GB direkt ur kartong, efter att operativsystem och appar och partitioner har tagit sitt) kan skapa problem problematiskt för den lilla minoriteten användare som behöver hundratals gigabyte lokalt lagrade på telefonen.

Skärmen är av AMOLED-typ, av OnePlus kallad ”Fluid Display 2.0”. Skärmen har i år en upplösning om 1 440 x 3 216 pixlar (525 PPI) att jämföra med 1 440 x 3 168 pixlar och 513 PPI i 8 Pro. I jämförelse med 8 Pro så har dock skärmen i 9 Pro krympt en aning, från 6,78 tum till 6,7 tum.

Skärmen har precis som i fjol en uppdateringsfrekvens om 120 Hz, men digitizern (pekskärmens styrenhet) har i 9 Pro ökats till höga 360 Hz (240 Hz i fjol) för maximal pekskärmsrespons.

Måtten är 163,2 x 73,6 x 8,7 millimeter (H x B x D) och vikten är 197,7 gram enligt vår brevvåg, att jämföra med 8 Pro som på samma våg väger in på 200,2 gram. OnePlus 9 Pro är därmed en aning lättare, vilket sannolikt delvis beror på att skärmen har krympt och delvis på att batteriet har krympt marginellt, från 4 510 mAh till 4 500 mAh. Det är ganska ovanligt att se ett batteri krympa från en generation till nästa – vanligtvis växer det – och vi är lite förvånade att OnePlus har gjort det här valet.

OnePlus 9 Pro har precis som förra årets modell fått stöd för trådlös snabbladdning och en IP68-klassning för damm- och vattenresistens. Till skillnad från 8 Pro har OnePlus dock gett 9 Pro stöd för laddning i hela 65W (mot 30W i 8 Pro), precis som 8T, vilket sägs kunna ladda telefonens batteri från tomt till fullt på 29 minuter, samt stöd för trådlös laddning i hela 50W (mot 30W i 8 Pro) med OnePlus proprietära trådlösa laddare Warp 50.

Som trenden påbjuder har telefonen utrustats med en så kallad quad-kamera bestående av en huvudkamera på 48 megapixlar, en ultravidvinkelkamera på 50 megapixlar, en telefotokamera (zoom) på 8 megapixlar och en monokrom (svartvit) kamera på 2 megapixlar. På fronten hittar vi en kamera på 16 megapixlar.

Specifikationer

Specifikationer OnePlus 9 Pro
ReleasedatumVåren 2021
Processor2,84GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 888
GrafikkretsAdreno 660
RAM-minne12GB
Inbyggt minne128GB/256GB UFS 3.1 / ingen plats för minneskort
Skärm6,7" / WQHD+ - 1440x3216 pixlar / 526PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 20:9 / 108,38 cm² / ~90,2% av fronten
Kamera48MP / f1,8, 1/1,43", 1,12µm, OIS / 8MP telefoto 3x optisk zoom / 50MP supervidvinkel
Främre kamera16MP
Vikt197g
Höjd, bredd, djup163,2 x 73,6 x 8,7 mm
Batteri4500mAh / 65W, trådlös laddning (upp till 50W)
KommunikationUSB-C 3.1, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6
SensorerGPS+GLONASS+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare under skärmen
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE / 5G
IP-klassningIP68
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Färgkalibrering för kamerorna från Hasselblad.
Mer infoMer info om OnePlus 9 Pro på Androidenheter.se

Storleksjämförelse

Bildskärm

Bildskärmen är precis som förväntat av OLED-typ, närmare bestämt AMOLED, och OnePlus har valt att kalla den för ”Fluid Display 2.0”. Sida vid sida med OnePlus 8 Pro är de två skärmarna vid en första anblick snudd på identiska såvitt våra otränade ögon kan avgöra, men vi noterar då vi tittar närmare en smula bättre kontraster ur vinklar i årets modell och lite mer balanserade färger.

Vidare ser vi en noterbart högre maximal ljusstyrka, men det varar bara en kort stund, kanske 30 sekunder, innan ljusstyrkan sänks igen varpå 9 Pro och 8 Pro ser ut att ha en identisk maximal ljusstyrka. Vi gissar att OnePlus har gjort på det här viset av två skäl; först och främst för att en mycket hög ljusstyrka med en OLED-skärm kan leda till att skärmens livslängd kapas kraftigt, men även för att skona batteriet.

Skärmstorleken har i år krympt en smula, från 6,78 tum till 6,7 tum, samtidigt som upplösningen har ökat marginellt, från 1 440 x 1 168 till 1 440 x 3 216 pixlar. Pixeltätheten har på grund av den något mindre skärmdiagonalen och den något högre upplösningen ökat från 513 PPI till 525 PPI. Mycket bra skärpa, kort sagt.

Precis som Samsung de senaste åren har vi sett att OnePlus så smått har börjat anamma skärmar med mindre kurvatur, välvning, utmed skärmens långsidor.

För några år sedan var välvningen inte minst på vissa av Samsungs telefoner mycket påtaglig, vilket för all del ser mycket läckert ut och effektivt trollar bort telefonens ram på långsidorna, men samtidigt leder det till påtaglig färgförvrängning och ibland enerverande reflektioner i de välvda delarna.

Swedroids egna undersökningar visar att våra läsare helt enkelt inte är speciellt förtjusta i kraftigt välvda bildskärmar, och vi misstänker att detta är en åsikt som sannolikt delas av en majoritet av konsumenterna, varför tillverkarna har påbörjat en återgång till flata(re) bildskärmar.

I OnePlus 9 Pro ser vi precis som i Samsung Galaxy S21 Ultra fortfarande en viss kurvatur utmed långsidorna, men jämfört med respektive telefons företrädare så är välvningen mer beskedlig, med väldigt liten färgförvrängning som följd. Vi ställer oss helhjärtat bakom den här trenden och hoppas att tillverkarna fortsätter fasa ut välvda skärmar kommande år.

Som alltid med moderna AMOLED-skärmar i toppmodeller så är färgåtergivningen snudd på perfekt, något som i OnePlus 9 Pro även reflekteras i ett utlåtande från displayexperterna på sajten DisplayMate.com, där de konstaterar att färgåtergivningen i 9 Pro är ”visuellt omöjlig att särskilja från perfekt” (”visually indistinguishable from perfect”) och ger bildskärmen som helhet betyget A+.

Vidare finner vi att OnePlus använder en LTPO (”Low-Temperature Polycrystalline Oxide”)-skärm vilken tillåter mjukvaran att beroende på skärmens innehåll dynamiskt justera uppdateringsfrekvensen.

Den maximala uppdateringsfrekvensen i 9 Pros skärm är 120 Hz, vilket rent allmänt bidrar till en mycket mjuk och följsam användarupplevelse, men det sker på bekostnad av en högre strömförbrukning. LTPO tillåter mjukvaran att justera ned uppdateringsfrekvensen till så lite som 1 Hz om skärmens innehåll inte är beroende av mer, exempelvis om bildskärmen visar en statisk bild i galleriappen eller en statisk hemskärm utan aktiva widgetar eller live-bakgrunder.

Den här tekniken såg dagens ljus för första gången 2014, i Apples smartklocka, och har putsats och polerats genom åren. OnePlus menar att tekniken som sådan kan sänka skärmens strömförbrukning med upp till 50 % jämfört med den mer vanligt förekommande tekniken LTPS (”Low-Temperature Polycrystalline Silicon”), men en lite mer nyanserad uppfattning tycks i branschen vara runt 15% lägre strömförbrukning vid verkligt användande. Oavsett vilket är tekniken som sådan välkommen, i synnerhet då OnePlus av oklara skäl inte har gjort batteriet större i år än i fjol. Tvärtom krympte det en smula, med 10 mAh, till 4 500 mAh.

Bland övriga skärmspecifikationer hittar vi en maximal ljusstyrka om upp till 1 300 cd/m2, stöd för HDR10+, MEMC, automatisk justering av färgtemperatur baserat på omgivande ljus utvecklat i samarbete med Hasselblad, och 10-bitars färgdjup.

Imponerande specifikationer och tjusiga utlåtanden från experter är en del av alla nya telefoners PR-maskineri, men vi kan inte göra annat än att konstatera att det här är en av de allra bästa bildskärmarna vi har vilat ögonen på, vid sidan om giganter som Samsung Galaxy S21 Ultra och iPhone 12 Pro Max.

Pekskärmen är tack vare en uppdateringsfrekvens om hela 360 Hz, det vill säga 360 avläsningar per sekund, den kanske mest responsiva pekskärmen vi någonsin har använt, både på pappret och i praktiken. Pekskärmen reagerar rasande snabbt och med hög precision på alla våra pek, svep och flerfingersgester, och tack vare den sedvanliga råstyrkan i OnePlus hårdvara och mjukvara så hänger gränssnittet med mycket bra i svängarna, vilket förstärker intrycket av snabbhet och respons än mer.

Allt som allt kan vi inte göra annat än att konstatera att bildskärms- och pekskärmsupplevelsen i OnePlus 9 Pro är briljant. Full poäng.

Upplåsningsmetoder


Som sig bör numera finner vi utöver de grundläggande upplåsningsmetoderna PIN, mönster och lösen förstås även stöd för fingeravtrycksupplåsning och ansiktsupplåsning.

Precis som i fjolårets OnePlus-modeller ur 8-serien rör det sig om en optisk fingeravtrycksläsare inbäddad i bildskärmen. Vi har inte lyckats hitta någon officiell information rörande den exakta typen av optisk sensor som används, men vi gissar att det är exakt samma läsare som användes i fjolårsmodellerna.

Det hela fungerar mycket väl och OnePlus fingeravtrycksläsare är numera en av de snabbaste på marknaden och får endast se sig slagen av Samsung Galaxy S21 Ultras nya och uppgraderade ultraljudsfingeravtrycksläsare vad gäller precision och hastighet.

Då vi jämför fingeravtrycksläsaren i 9 Pro jämte OnePlus 8 Pro finner vi att inläsnings- och upplåsningshastighet är snudd på identisk de tu emellan. Varken bättre eller sämre, vilket må låta som en besvikelse men som tvärtom är ett gott betyg givet hur bra läsaren fungerade redan i fjol.

Dessvärre ser vi i 9 Pro ett i vår mening ganska betydande nedköp jämfört med 8 Pro i fjol; fingeravtrycksläsarens placering. Av oklara skäl har OnePlus valt att flytta ned fingeravtrycksläsaren till bildskärmens absoluta nederdel istället för att som i 8 Pro och 8T, samt konkurrenter som Samsung Galaxy S21 Ultra, vara placerad cirka 2-3 centimeter högre upp på skärmen.

Men varför är detta ett nedköp? Det är helt enkelt obekvämt och osmidigt – snudd på omöjligt för mångas händer – att nå fingeravtrycksläsaren med ett enhandsgrepp utan att riskera att tappa telefonen. I exempelvis OnePlus 8 Pro sitter läsaren som ovan nämnt cirka 2–3 centimeter högre upp och det är allt som behövs för att man med lätthet skall kunna använda fingeravtrycksläsaren med ett enhandsgrepp.

Vi har bett en handfull människor i vår närhet att testa att med enhandsgrepp nå fingeravtrycksläsaren i både 8 Pro och 9 Pro och alla, utan undantag, är överens om att placeringen är alldeles för långt ned på skärmen i 9 Pro. Ingalunda är detta en dealbreaker för de allra flesta, men det är en i vår mening ganska enerverande nackdel som måste lyftas fram.

Ansiktsupplåsning sker som vanligt i snudd på allt annat än i Apples telefoner och Google Pixel 4 och 4 XL i form av en simpel tvådimensionell verifiering av ansiktet via den frontriktade kameran. Tekniken är vid det här laget välbeprövad men har en del begräsningar.

Exempelvis är tekniken snudd på obrukbar i mörker (och börjar bli opålitlig redan i dunkel) eller i andra luriga ljusförhållanden som osedvanligt starkt solljus, och vidare är säkerhetsnivån mycket lägre än Apples och Googles versioner som använder IR-sändare och -sensorer för att skapa en tredimensionell bild av ansiktet – en teknik som dessutom mycket sällan påverkas av omgivande ljusförhållanden.

Allt som allt är upplåsningsmetoderna i OnePlus 9 Pro godkända och acceptabla, de matchar majoriteten av konkurrenterna väl, men mot de allra bästa kan OnePlus 9 Pro i det här fallet inte mäta sig.

Trådlöst och ljud

Vanligtvis konstaterar vi i det här kapitlet att de trådlösa funktionerna och nätverksstabiliteten är snudd på identisk med konkurrenternas topptelefoner. Det är normalt sett som så att det är mycket liten variation tillverkarna emellan vad den här biten berör, men dessvärre har inte så helt varit fallet med OnePlus 9 Pro.

Vi har under vår testfas – både före och efter officiella systemuppdateringar – sett ett återkommande problem med uppkoppling mot mobilnätverk; telefonen växlar inte alltid automatiskt till mobilnätet efter att WiFi stängs av eller då vi lämnar ett WiFi-nätverks räckvidd. Vid fyra tillfällen har telefonen slutat acceptera all datatrafik trots att mottagning är stabil och andra enheter på samma mobilnätverk fungerar felfritt.

Att telefonen inte tycks vilja återkoppla till 4G eller 5G efter att WiFi stängs av eller att vi är utom räckhåll för WiFi är problematiskt. Ibland lyckas telefonen lösa problemet på egen hand efter en stund (15-20 sekunder) medan den vid andra tillfällen efter flertalet minuter, upp till en halvtimme, fortfarande inte har återkopplat mobildata.

När ovanstående sker finner vi att den enklaste lösningen är att växla till flygplansläget och sedan tillbaka till normalt läge igen. Detta löser problemet nästan omedelbart. Problemet med den här ”fixen” är dock att man inte vet om telefonen kommer lyckas växla från WiFi till mobilnät på egen hand och få av oss vill tvingas dubbelkolla om man har mobildata eller inte varje gång man medvetet kopplar ned sig från, eller omedvetet lämnar, ett WiFi-nätverk. Man är helt och hållet offline när växlingen misslyckas, och inte ens SMS eller telefonsamtal tycks då gå fram.

Vi kan naturligtvis inte med säkerhet veta om problemet ligger i OnePlus 9 Pro eller om det är någon form av obskyr inkompatibilitet med just vårt mobilnätverk, men vi konstaterar att ingen annan telefon som vi under testfasen har använt som referens har uppvisat dessa problem på samma mobilnätverk. Vi hoppas och tror att OnePlus snabbt kommer lösa problemet eller att det är någon form av obskyr inkompatibilitet som endast drabbar oss och inte andra 9 Pro-ägare.

När ovanstående problem inte uppenbarar sig så presterar OnePlus 9 Pro precis som vilken topptelefon som helst vad gäller mottagning, datahastigheter och nätverksstabilitet. Vi maxar utan bekymmer datahastigheterna för såväl vårt mobilnät som våra WiFi-nätverk, och OnePlus 9 Pro lyckas behålla signalen aktiv på precis samma utmanande platser som alla våra referenstelefoner.

Ljudet vid telefonsamtal är bra i både vår och motpartens ände, och motparten låter därtill meddela att samtalsmikrofonerna i 9 Pro tycks hålla mycket god kvalitet då telefonen används med högtalar-/hands free-funktionen, något som i synnerhet Pixel 4 XL har en del problem med, då samtalsmikrofonerna i denne dessvärre inte tycks kunna fånga upp vår röst lika väl som OnePlus 9 Pro.

De inbyggda högtalarna, i stereokonfiguration, består av en högtalare i fotänden med riktning nedåt och en högtalare på telefonens front, ovan bildskärmen, kombinerad med samtalshögtalaren. Den maximala volymen är god, vi mäter upp 85 decibel 40 centimeter från fotänden och 84 decibel från fronten vilket placerar OnePlus 9 Pro i paritet med konkurrensen.

Vad mer imponerande dock är att OnePlus har lyckats bra med ljudkvaliteten ur båda högtalarna; ett distinkt ljud utan skorrande eller burkighet – dock kanske en smula vasst – och bra balans mellan det två högtalarkanalerna. Det är inte ovanligt att fotändehögtalaren och samtalshögtalaren har två tämligen olika ljudbilder, men dessa två låter snudd på identiska med varandra, och har snudd på exakt samma maxvolym. Mycket bra jobb, OnePlus.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda

Mjukvaran består som sig bör av Android 11 med version 11.2 av OnePlus egenutvecklade gränssnitt OxygenOS ovanpå. OxygenOS fick sig en grafisk uppdatering i fjol och som väntat ser vi det nya gränssnittet även i 9 Pro. Inte alla var förtjusta i det nya gränssnittet, delar av Swedroid-redaktionen inräknade, men med lite tid har även skeptikerna på reaktionen hunnit vänja sig och uppskatta det nya gränssnittet.

Vi låter det vara osagt om det är bättre eller sämre än det gamla gränssnittet men vi konstaterar att precis som vanligt med OnePlus gränssnitt så kombineras en relativ minimalism med ett utmärkt flyt, snygga men blygsamma animationer och övergångar med en god bit väloptimerad råstyrka. Ingen annan tillverkare på Androidmarknaden är lika bra som OnePlus på att skapa intrycket av flyt och prestanda.

Sida vid sida med Samsungs monstertelefon S21 Ultra ser vi egentligen ingen skillnad alls i hastighet och prestanda vid verkligt användande, med de två telefonerna sida vid sida, men OnePlus 9 Pro känns av oklara skäl alltid som den snabbare och mer följsamma telefonen att använda.

Det hela är inte helt perfekt, dock. Vi noterar – om än relativt sällsynt – en del mikrolagg vid skrollning i listmenyer och applådan et cetera. Inte sällan ser vi ett kortlivat mikrolagg efter att telefonen har suttit med en statisk bild en stund varpå vi plötsligt skrollar.

Vi misstänker att det kortlivade mikrolagget är relaterat till telefonens LTPO-skärm som för att spara batteri sänker bildskärmens uppdateringsfrekvens då en statisk bild visas under en längre period, och att det tar några bråkdels sekunder för LTPO att öka bildfrekvensen till 120 Hz igen. Förhoppningsvis kan OnePlus optimera bort det här problemet i framtida mjukvaruuppdateringar.

Ett annat problem under vår testfas har varit av visuell art, där WiFi-symbolen uppe i statusfältet indikerar att mottagning saknas, det vill säga att inga ”staplar” visas, trots att mottagningen i verkligheten är full eller snudd på full och all datatrafik fungerar precis som den skall. Att stänga av och starta WiFi igen återställer WiFi-indikatorn omedelbart – till dess att det händer igen. Under vår testfas om cirka tre veckor har detta hänt en handfull gånger.

Precis som i fjol finner vi att mjukvaran är mycket aggressiv vad gäller ”optimering” för maximal batteritid, men i år upplever vi att de möjligen har vridit upp reglaget ytterligare ett snäpp i sin iver att optimera batteritiden.

Som exempel kan nämnas att automatiskt uppdaterande widgetar – såsom klockor, väder och finanswidgetar – nästan utan undantag slutar uppdatera strax efter att de har lagts in på hemskärmen. Detta innebär att de helt och hållet förlorar sin funktion, och mjukvaran meddelar inte vad som har hänt, eller hur man kan åtgärda det hela.

För oss som är vana Androidanvändare är det ett problem som enkelt kan lösas genom att på appnivå manuellt säga åt telefonens mjukvara att appen eller widgeten inte skall ”batterioptimeras”, men för den breda massan som kanske inte har samma vana vid OnePlus/Android så kan det vara ett mycket frustrerande problem när klockan stannar eller då väderwidgeten visar samma väder i flera dagar.

I övrigt är allt som vanligt i gränssnittet – en del mindre putsningar har gjorts men på det stora hela är detta en klassisk OnePlus-upplevelse. Den som har ägt eller frekvent har använt en OnePlus-telefon de senaste fyra åren lär nästan genast känna sig hemma i 9 Pro.

Diverse telefonmenyer och inställningar

Kameran


Kameran är som vi nämner i hårdvarukapitlet av quad-typ med fyra kameror på telefonens baksida. Dessa består av huvudkamera, ultravidvinkelkamera, zoomkamera och en svartvit kamera. Den svartvita kameran är på blott 2 megapixlar och känns om vi skall vara ärliga som något OnePlus bara kastade in för att kunna marknadsföra 9 Pro med en quad-kamera, vilket har kommit att bli absolut minimum för flaggskepp de senaste åren.

Huvudkameran består av Sonys IMX789-sensor på 48 megapixlar och är utvecklad i samarbete med den ikoniska kameratillverkaren Hasselblad. Hur omfattande samarbetet är låter vi vara osagt då varken OnePlus eller Hallselblad går in i detalj i hur samarbetet ser ut.

Huvudkamerans övriga specifikationer är en sensorstorlek om 1/1,43 tum med en pixelstorlek om 1,12 mikrometer i 48-megapixelläget eller 2,24 mikrometer i quad bayer-läget med 12 effektiva megapixlar, vilket även är standardläget. Fokuslängden är motsvarande 23 millimeter och bländaren f/1,8. Vi finner som förväntat OIS (optisk bildstabilisering) samt EIS (elektronisk bildstabilisering).

Ultravidvinkelkameran (0,6x zoom i relation till huvudkameran) är även den utvecklad i samarbete med Hasselblad och har en 50-megapixelsensor från Sony, kallad IMX766. Sensorstorleken är på 1/1,56 tum med sensorpixlar på 1,0 mikrometer, men precis som huvudkameran så används sensorn per standard i ett quad bayer-läge med resultat att sensorpixlarna i stället motsvarar 2,0 mikrometer i 12,5 megapixlar. Detta förbättrar ljusupptagningsförmågan kraftigt, med bättre prestanda i framför allt mörkare omgivningar men även – på pappret – i fullt dagsljus. Fokuslängden är på motsvarande 14 millimeter och bländaren är på f/2,2.

Telefotokameran är oss veterligen utvecklad av OnePlus själva, utan Hasselblads inbladning, och har en sensor på 8 megapixlar med en pixelstorlek om 1,0 mikrometer och en bländare på f/2,4 och motsvarande 3,3x optisk zoom i relation till huvudkameran.

Slutligen är den monokroma (svartvita) kameran på blott 2 megapixlar med okänd sensortyp, okänd bländare och okänd sensorpixelstorlek. Den här kameran kan oss veterligen inte användas på egen hand genom kameramjukvaran, utan har som enda uppgift att assistera huvudkameran vid foto med huvudkameran i dess Mono-läge (svartvita läge).

Det är med bakgrund av detta – att kameran inte kan användas på egen hand – en smula grumligt att marknadsföra 9 Pro med en quad-kamera, även om det tekniskt sett inte är en lögn: telefonen har de facto fyra kameror, men en av dem kan inte användas annat än som stöd till huvudkameran i specifika situationer.

Väl värt att nämna är ett problem med överhettning vid användning av kameran, i synnerhet vid videoinspelning. Av oklara skäl har vi stött på en onormalt stor värmeutveckling då video spelas in, även i lägre upplösningar såsom 1080p, och även under relativt svala dagar.

Detta har vid ett fåtal tillfällen fått som resultat att kameran helt sonika slutar spela in video för att undvika överhettningsskador, vilket inte alls är ok i en telefon i den här prisklassen. Vid vanlig fotografering har vi aldrig stött på det här problemet, men vi har noterat att telefonen har blivit tämligen varm efter en längre fotosession.

OnePlus rullar med start den 13 april ut en uppdatering som ämnar lösa det här problemet, men vi har dessvärre inte hunnit få uppdateringen vid publiceringen av den här recensionen, som dessvärre på grund av många nya mjukvaruuppdateringar från OnePlus av betydande art har försenats påtagligt då vi tvingas börja om och revidera vissa kapitel.

Att OnePlus är mycket aktiva med nya uppdateringar för en ny produkt är en mycket bra sak, något som vi önskade att alla tillverkare gjorde, trots att det har resulterat i förseningar i vår ände.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
OnePlus 9 Pro mot Google Pixel 4 XL

OnePlus-telefoner av flaggskeppsklass har av hävd de senaste åren haft en skaplig dagsljuskamera som inte riktigt kan mäta sig med de bästa. De två kanske största svagheterna har varit färgåtergivning och problem med ljushantering och överexponering.

OnePlus samarbete med Hasselblad tycks i synnerhet var gäller färgåtergivningen ha gett resultat, och även om det inte alltid är en fullträff så ser vi i 9 Pro en bättre färgåtergivning än i någon tidigare OnePlus-telefon. Ofta lyckas faktiskt 9 Pro bättre än den åldrande och vad färgåtergivning berör ypperliga Pixel 4 XL mäktar med – ett mycket bra betyg.

I synnerhet ser vi exempel på ovanstående i bildpar två och sju där Pixel 4 XL inte alls lyckas sätta färgtemperaturen rätt, medan OnePlus 9 Pro gör ett klart bättre jobb. Även om 9 Pro alltså har fått ett klart lyft vad färgåtergivning berör så är inte resultatet alltid perfekt, utan i vissa fall upplevs färgerna en smula avmättade, kanske som direkt följd av att 9 Pro som så många OnePlus-telefoner före den fortfarande har problem med en tendens till överexponering.

Vad skärpa och detalj berör är OnePlus 9 Pro klart bättre än den tämligen, med dagens mått mätt, mjuka fokusen och skärpan i Pixel 4 XL. Att använda en sensor med högre upplösning i quad bayer-läge ger kameran en stor fördel gentemot den numera fem år gamla traditionella och lågupplösta sensorn i Pixel 4 XL.

Även om Pixel 4 XL i vissa fall producerar den klart bättre bilden, såsom bildpar fyra och sex, genom ett bättre djup och mer korrekta färger, så går OnePlus 9 Pro ändå med marginal segrande ur dagsljuskampen.

Mörkerfoto, nattläge
OnePlus 9 Pro mot Google Pixel 4 XL

I mörker ser vi precis som i dagsljus att OnePlus 9 Pro bjuder på den klart bättre skärpan och detaljrikedomen, men här är skillnaden större än i dagsljus. Pixeln kan inte trots Googles smått fantastiska mjukvarutrolleri matcha den mer moderna och ljuskänsliga sensorn i 9 Pro.

Färgåtergivningen är – sannolikt tack vare samarbetet med Hasselblad – även i mörker ett klart steg framåt jämfört med fjolårets OnePlus-flaggskepp, men vi ser att de fortfarande har problem med att ge himlen rätt nyans under mörkerfoto (bildpar ett och två). Den lätt djupblå molnfria natthimlen framstår nästan mer som gråmulen, medan Google Pixel 4 XL i bildpar ett och två kommer närmare verkligheten. Däremot ser vi i bildpar tre att både Pixel 4 XL och OnePlus 9 Pro misslyckas med himlens nyans på ett snudd på identiskt sätt.

Trots problemen med natthimlen finner vi att OnePlus 9 Pro precis som i dagsljuskampen tar hem en relativt enkel seger, tack vare bättre skärpa och detalj, snabbare slutartider, och i allmänhet en bra färgåtergivning.

Batteritid och systemprestanda

[bench]24battery|oneplus 9 pro[/bench]
OnePlus valde att i år, tvärt emot trenden, inte öka batteristorleken i relation till fjolårsmodellen. Normalt sett tenderar batterierna att växa en smula från år till år, men i år ser vi för OnePlus absoluta toppmodell tvärtom en marginell minskning av batteristorleken, från 4 510 mAh till 4 500 mAh.

Batteristorleken på egen hand säger dock långt ifrån hela sanningen, utan saker som skärmens storlek och energieffektivitet, processorns strömhunger och mjukvaran påverkar även slutresultatet markant.

OnePlus 9 Pro har fått en lite mindre skärm än i fjol, 6,7 tum mot 6,78 tum, samt gett 9 Pro en LPTO-skärm som till skillnad från företrädaren kan justera bildfrekvensen dynamiskt från 1 till 120 Hz, vilket reducerar strömförbrukningen.

Vidare hittar vi ett på pappret mer energieffektivt chipp i form av Snapdragon 888 som har tillverkats i en 5nm-process, att jämföra med 7nm-processen i Snapdragon 865. Samtidigt har dock OnePlus ökat pekskärmens frekvens från 240 till 360 Hz, vilket innebär en större strömåtgång.

När vi summerar alla olika beståndsdelar vad batteriprestandan vid verkligt användande berör så kan vi konstatera att OnePlus val av mer strömsnåla komponenter tycks ha gett resultat, men marginalen ned till 8 Pro är samtidigt inte stor. Vi finner att vi med 9 Pro med vårt normala användarmönster snittar kring 25 % batteri kvar vid dagens slut, att jämföra med cirka 20 % med 8 Pro. Ett litet steg framåt, men ingalunda någon revolution. Konkurrenter som Samsung Galaxy S21 Ultra erbjuder en betydligt bättre batteritid, och kan med samma användarmönster uppvisa cirka 35 % batterinivå vid dagens slut.

OnePlus tycks att istället för att ge 9 Pro ett större batteri ha lagt fokus på snabbladdning, både trådburen och trådlös sådan. OnePlus går mot strömmen och skickar med en laddare i kartongen; en laddare på hela 65W (30W i OnePlus 8 Pro-kartongen).

Laddning från tomt till fullt går enligt OnePlus med den medföljande laddaren och den medföljande USB-kabeln – en tämligen tjock, stel och kort sådan för att kunna hantera den höga laddhastigheten – på blott 29 minuter. Vi har inte riktigt lyckats matcha OnePlus siffror i våra test, men vi har ändå lyckats ladda telefonen helt full på bara 31 minuter. Smått fantastiskt snabbt.

OnePlus har gjort den här laddhastigheten möjlig genom att ge 9 Pro två separata batterier på 2 250 mAh vardera som laddas parallellt med varandra. Ett stort problem med att ladda batterier snabbt är att de inte kan absorbera energi hur snabbt som helst, och genom att ge OnePlus 9 Pro två mindre batterier så kan de i princip fördubbla laddhastigheten.

Ett exempel på hur detta kan komma väl till pass fann vi häromdagen då vi efter en dag i fullt dagsljus och bildskärmen ställd på maximal ljusstyrka flertalet timmar fann att batterinivån hade fallit obehagligt lågt, och vi bara hade några minuter tillgodo innan vi var tvungna att lämna hemmet.

Vi kopplade in laddaren och gick sedan och borstade tänderna och när vi kopplade ur laddaren igen hade batterinivån ökat från 20 till över 50 % på en handfull minuter. Väldigt imponerande.

Nackdelen är förstås att det hela bara kan utnyttjas till fullo med OnePlus specifika 65W-laddare och en USB-kabel som kan hantera belastningen, och därtill måste man fråga sig hur skadligt det är för batterierna att laddas med en sådan hastighet.

OnePlus tycks ha tänkt på det senare och har ur kartong (precis som i fjolårsmodellerna) aktiverat en funktion kallad ”Optimerad laddning” som är avsedd att reglera laddhastigheten i enlighet med användarmönster, för att förlänga batteriets livslängd. Exempelvis behövs ingen absurt snabb laddning då telefonen laddas över natten om telefonen har lärt sig att användaren sällan eller aldrig använder den mellan exempelvis klockan 01 och 07. Hur väl det hela fungerar i verkligheten och på sikt vet vi dock inte.

OnePlus satsar som sagt stenhårt på snabbladdning, och detta finner vi gäller även för trådlös laddning. 9 Pro har via en officiell trådlös OnePlus-laddare – som dock inte medföljer i kartongen – stöd för trådlös laddning på upp till 50W, att jämföra med 30W för OnePlus 8 Pro. Laddtiden här är en smula mer beskedlig, men med en laddtid på 45 minuter (43 minuter enligt OnePlus) från tomt till fullt är detta ändå ett rasande bra resultat.

I vårt syntetiska batteritest, utfört med appen PCMark, mäter vi upp en tid på 707 minuter, eller 11 timmar och 47 minuter. Detta är ett riktigt skapligt resultat, men samtidigt en god bit efter de allra bästa.

Vi har de senare åren sett ett allt större glapp mellan hur vi upplever batteritiden vid verkligt användande och resultatet i PCMarks batteritest – vissa telefoner har en mycket god batteritid vid verkligt användande men uppvisar ett svagt PCMark-resultat, medan andra tvärtom slår till med mycket bra resultat i PCMark medan de upplevs vara tämligen mediokra i verkligheten. I fallet med OnePlus 9 Pro tycks dock batteriprestandan i PCMark hyggligt väl överensstämma med hur vi upplever den i verkligheten: bra men inte i nivå med de allra bästa.

Syntetiska prestandatest
I våra syntetiska prestandatest använder vi oss i den här recensionen av GeekBench 5 för att mäta främst processorns och arbetsminnets kapacitet, samt 3DMark för att mäta främst grafikprestandan.
[bench]24cpu|oneplus 9 pro[/bench]
[bench]24gpu|oneplus 9 pro[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda kan upplevas som allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

OnePlus 9 Pro – Summering


OnePlus är den vid sidan om Samsung kanske mest pålitliga tillverkaren av flaggskeppstelefoner på den svenska Andoridmarknaden. Med detta menar vi att man år efter år vet vad man får och de lägger sällan eller aldrig stor vikt vid udda gimmickfunktioner. Telefonerna är alltid snabba, är alltid välbyggda, har alltid bra mjukvara och har alltid en kamera som inte riktigt kan mäta sig med de bästa konkurrenterna.

OnePlus är uppenbarligen väl medvetna om detta, att deras kamera aldrig riktigt är i nivå med de bästa och att detta är ett problem när telefonkameran har kommit att bli den enskilt viktigaste komponenten för många konsumenter, vilket förklarar deras nyetablerade samarbete med kameratillverkaren Hasselblad.

Med Hasselblads inblandning finner vi att OnePlus har lyckats lyfta kameran en del, åtminstone huvudkameran (48 megapixlar) och ultravidvinkelkameran (50 megapixlar). Vi finner en bättre färgbalans och detaljrikedom då vi jämför med OnePlus 8 Pro från i fjol, och därtill tycks optiken ha fått sig ett tydligt lyft med mindre bildförvrängning utmed bildens ytterkanter och hörn. I synnerhet gäller detta den nya ultravidvinkelkameran som vi anser är en av de allra bästa vidvinkelkameror vi har testat.

Zoomkameran (3,3x) är dock tyvärr tämligen svag, och den svartvita 2-megapixelkameran är snudd på poänglös annat än i kombination med huvudkameran, för en mer effektiv vitbalans. Hasselblad har såvitt vi kan förstå endast varit med och utvecklat huvudkameran och ultravidvinkelkameran och detta kan förklara varför zoomkameran känns så bristfällig i jämförelse med de två tidigare nämnda kamerorna.

Allt som allt är kameraupplevelsen ett tydligt lyft i jämförelse med i fjol, Hasselblads inblandning har burit frukt, men vi kan inte komma ifrån att OnePlus bästa kameratelefon hittills fortfarande inte kan matcha de allra bästa konkurrenterna fullt ut. Det är ett uppmuntrande steg framåt dock, och OnePlus samarbete sträcker sig över hela tre år, vilket ger oss hopp att det bara kommer bli bättre de kommande åren. Kan OnePlus äntligen komma ikapp på kamerafronten? Det känns så.

9 Pro har som alltid med OnePlus en solid konstruktion med hög passform och kvalitetsmaterial. Glas på framsida och baksida, och en lättmetallram i mitten. Telefonen ligger lite bättre i handen än i fjol, tack vare en smula mindre yttermått och lite mindre vassa kanter där bakstycket möter ramen.

Under skalet finner vi en mycket snabb processor (SD888), gott om RAM (8-12 GB), ok lagring (128-256) – vi hade uppskattat en 512 GB-version då 9 Pro saknar en SD-kortplats – ett mellanstort batteri (4 500 mAh) såväl som absurt snabb snabbladdning och en IP68-klassning för fullgod vattenresistens.

OnePlus flaggskepp tenderar att bjuda på en klassledande prestanda, och OnePlus 9 Pro är inget undantag. Hårdvara av toppklass i kombination med en väloptimerad mjukvara utan för mycket ”bloat” ger oss precis den användarupplevelsen vi förväntar oss.

Vi noterar dock att telefonen kan bli mycket varm längs med den vänstra sidans övre halva under större belastning, exempelvis vid spelande av avancerade 3D-spel samt vid videoinspelning. Snudd på obehagligt varm, precis som Samsungs Galaxy S21 Ultra med Exynos 2100 under skalet. Vi oroar oss inte för att det blir så varmt att det kan skada telefonen, så varmt blir det aldrig, men ändå en betydligt större värmeutveckling än fjolårstelefonerna med Snapdragon 865.

Batteritiden är bra men inte fantastisk. Vi finner att den är en smula bättre än i fjolårets Pro-modell, men mot konkurrenter som Samsung Galaxy S21 Ultra räcker det inte till. De allra flesta bör kunna klara en hel dag på en och samma laddning, men om man är en intensiv användare så kan en mindre stödladdning komma att bli nödvändig.

I ovanstående scenario kommer den i kartongen inkluderade fantastiskt snabba snabbladdaren Warp 65 in i bilden: med en laddare på hela 65 watt kan OnePlus 9 Pro laddas från tom till full på en dryg halvtimme, och mellan 0 och 65 % är hastigheten cirka en procentenhet batteri per 10 sekunder, vilket innebär att man på blott fem minuter kan fylla på batteriet med hela 30 procentenheter. Även trådlös laddning, via den trådlösa laddaren Warp 50 – som dock inte följer med i kartongen, är laddhastigheten hög, men där får man nöja sig med att ladda fullt på cirka 45 minuter.

Allt som allt är OnePlus 9 Pro utan tvekan ett flaggskepp i det högsta skiktet och ett allvarligt hot mot Samsungs dyrare modeller. Jämfört med 8 Pro är 9 Pro en evolution snarare än en revolution, precis som alltid är fallet numera, oavsett tillverkare. Utvecklingen av smartphones har nu kommit så långt att revolutioner inte längre existerar, utan det handlar om att uppgradera, putsa och förbättra från år till år – något som OnePlus gör väldigt väl.

OnePlus 9 Pro får vår officiella rekommendation som en av de bästa telefonerna som går att köpa, alla kategorier. Äger man redan ett flaggskepp från i fjol så finns det dock inte så mycket OnePlus 9 Pro – eller Samsung Galaxy S21 Ultra för den delen – kan locka med. De är båda bättre än sina fjolårsmotsvarigheter, men skillnaden är sannolikt inte stor nog för de allra flesta för att kunna motivera en utgift på 10 000 kronor eller mer.

[P_REVIEW post_id=193991 visual=’full’]

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!