Recension:Test: Samsung Galaxy S20 FE 5G

Postat:
07:15 - 2020-12-28
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
8

Samsung har enligt en rad analytiker och en uppsjö rapporter haft ett tufft år. Den populära Galaxy S-serien uppges i form av S20-trion ha sålt långt under förväntan, och höstens flaggskeppsduo Note 20 och den mycket dyra Note 20 Ultra sägs inte ha sålt bättre.

Som ett möjligt svar på detta har Samsung under hösten lanserat Samsung Galaxy S20 FE 5G, där FE står för Fan Edition. Detta är en prisbantad version av flaggskeppen från i våras, där en del komponenter har bytts ut mot mindre kostsamma sådana, eller helt avlägsnats, men där själva grunden, råstyrkan och prestandan, är intakt.

Med Galaxy S20 FE 5G tar Samsung sikte på konkurrenter som OnePlus 8T som precis som S20 FE bjuder på en rasande snabb hårdvara i grunden men med en rad kompromisser i förhållande till de dyrare flaggskeppen.

I den här recensionen sätter vi tänderna i Samsung Galaxy S20 FE för att se om den är precis så bra som specifikationsbladet gör gällande, och om den kan utmana eller till och med peta ned redaktionens nuvarande favorit, OnePlus 8T, från tronen.

Kartong

Samsung levererar Galaxy S20 FE i en prydlig vit kartong med texten ”S20” i stort typsnitt centrerat på kartonglockets ovansida. Typsnittet är som bilden visar rött, vilket reflekterar telefonens färg. Nedan detta, i mindre kromad text på kartonglockets nedre kortsida, hittar vi texten ”S20 FE 5G”. Kartongen i sig är robust och kvalitativ men utan flärd.

Då locket lyfts av finner vi som så ofta förr telefonen i sig, med ett lager skyddsplast på både bildskärm och baksida. Inuti kartonglocket finner vi diverse dokumentation samt SIM-kortstiftet för utmatning av SIM-kortsläden.

Nedan telefonen hittar vi kartongens övriga innehåll vilket blott består av en vit laddadapter på låga 15W och en USB typ A till Typ C-kabel på dryga metern. Inga hörlurar, inget skal, inget skärmskydd. Det mycket sparsmakade kartonginnehållet förvånar oss inte då S20 FE är en prispressad telefon i relation till hårdvaran som erbjuds.

  • Samsung Galaxy S20 FE (SM-G781B/DS, röd (”Cloud Red”), 6/128 GB)
  • Laddadapter (vit, upp till 9V och 1,67A, 15W)
  • USB-kabel (USB Typ C till USB Typ C, vit, cirka 1 meter lång)
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Som alltid kan vi inte garantera att kartonginnehållet är identiskt med kartonger från andra marknader, via olika operatörer eller olika kampanjer. Om kartongens innehåll är av stor vikt för just dig rekommenderar vi i vanlig ordning att du granskar innehållsbeskrivningen på återförsäljarens hemsida.

Hårdvara

Till det yttre är Galaxy S20 FE en välbyggd pjäs, och Samsung har lyckats bra med att få det matta plastbakstycket att kännas kvalitativt och snarlikt frostat glas. Vi har ofta talat om hur vi inte har något alls emot plastbakstycken på telefoner så länge det är gjort på rätt sätt, med rätt utformning och kvalitativ plast – all plast är trots allt inte likadan – och Samsung har lyckats bra med detta i S20 FE.

Samsung marknadsför bakstycket av plast som ”glasstic” – en kombination av engelskans ”glass” och ”plastic”. Ytbehandlingen ger till viss del intrycket av att bakstycket är täckt av frostat glas snarare än plast, och i viss mån ger bakstyckets textur också det intrycket, men det är inget fullvärdigt substitut för glas.

Ingen telefon är dock perfekt och skall vi vara petiga så kan vi notera en mycket subtil vass kant där plastbakstycket möter telefonens ram – som för övrigt som sig bör i den här prisklassen är av lättmetall. Vridstyvheten är utmärkt och vi finner nästan inget flex i bakstycket eller konstruktionen som helhet.

I handen känns S20 FE som tämligen stor och lite lätt fyrkantig. Även om långsidorna har fått en mjuk rundning så är radien ganska snäv, vilket förstärker intrycket av bredd en smula. Konkurrenten OnePlus 8T har snudd på identiska yttermått men känns tack vare en mer påtaglig välvning av bakstyckets långsidor som lite mindre fyrkantig och lite mindre stor i handen. Skillnaden är dock helt och hållet en illusion – måtten telefonera emellan är som sagt snudd på identiska.

Telefonens knappar återfinns på den högra långsidan, med volymknappen placerad högt upp och strax nedan volymknappen. Båda knapparna känns bra och bjuder på ett tydligt klick, men strömknappen är lite för mjuk för vår smak, vilket ibland leder till att vi av misstag trycker på strömknappen då vi bara avser plocka upp den ut fickan eller från skrivbordet.

Den vänstra långsidan saknar helt anslutningar och knappar, medan vi i infällt i ramen i telefonens huvudände hittar SIM-kortsläden och den sekundära mikrofonen. I fotänden återfinns förstås USB Typ C-porten (v3.2) i mitten, omgiven av en samtalsmikrofon till vänster och en högtalaröppning till höger. Fotändehögtalaren samarbetar som sig bör med samtalshögtalaren för att erbjuda stereoljud.

På det röda bakstycket, som för övrigt läckert skiftar färg från djupt röd till en orange nyans beroende på vinklar och ljusförhållanden, hittar vi i det övre vänstra hörnet en rektangulär och lodrätt placerad kameramodul med tre kameror och en LED-blixt.

I en direkt jämförelse med OnePlus 8T vad gäller material- och byggkvalitet samt premiumkänsla så faller S20 FE på mållinjen och kan inte riktigt matcha 8T:s utformning och glasbakstycke, även om den kommer nära. Som bonus får vi dock i S20 FE två mycket trevliga tillskott som 8T saknar – officiell vattenresistens i form av en IP68-klassning och stöd för trådlös laddning.

Om valet står mellan en smula högra premiumkänsla med glasbakstycke eller vattenresistens och stöd för trådlös laddning så väljer vi utan tvekan det senare alla dagar i veckan. Fördel Samsung.

Under skalet fortsätter likheterna mellan S20 FE och OnePlus 8T- Vi har redan konstaterat att yttermåtten är snudd på identiska – och detsamma gäller vikten (190 gram för S20 FE mot 188 gram för 8T) samt batteristorleken (4 500 mAh för båda). Lagringsmängden vidare är densamma i båda instegsmodellerna, med 128 GB, och båda telefonerna nyttjar den snabba flashminnesstandarden UFS 3.1.

Vidare har båda telefonerna utrustats med Qualcomms Snapdragon 865-chipp, båda har snudd på identisk bildskärmsstorlek (6,5 tum för Samsungen mot 6,55 tum för OnePlusen), samma upplösning (1 080 x 2 400 pixlar), med samma uppdateringsfrekvens (120 Hz). Dessa tu telefoner är kort sagt på många sätt och vis hårdvarumässigt snudd på identiska.

Vi hittar dock en del skillnader. Utöver ovan nämnda stöd för snabbladdning och vattenresistens i S20 FE, som saknas i 8T, kan vi se att OnePlus 8T har mer arbetsminne med 8 GB i instegsmodellen, mot 6 GB i instegsmodellen av S20 FE.

Vid tungt aktivt användande har vi sett att 6 GB ibland inte riktigt räcker till i kombination med Samsungs relativt minneshungriga gränssnitt, med följd att appar ibland tvingas ”kallstarta” vilket skapar en fördröjning på någon till några sekunder då vi växlar mellan dem. OnePlus 8T lyckas tack vare mer arbetsminne och ett lite mindre minneshungrigt gränssnitt betydligt bättre på den här punkten.

Specifikationer

Specifikationer Samsung Galaxy S20 FE 5G
ReleasedatumHösten 2020
Processor2,8GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 865
GrafikkretsAdreno 650
RAM-minne6GB
Inbyggt minne128GB / plats för minneskort
Skärm6,5" / FHD+ - 1080x2400 pixlar / 405PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 20:9 / 102,01 cm² / ~85,7% av fronten
Kamera12MP / f1,8, 1,8μm, OIS / 12MP supervidvinkel / 8MP telefoto med 3x optisk zoom
Främre kamera32MP
Vikt190g
Höjd, bredd, djup159,8 x 74,5 x 8,4mm
Batteri4500mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6
SensorerGPS+GLONASS+Galileo+BeiDou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, optisk fingeravtrycksläsare under skärmen
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE / 5G
IP-klassningIP68
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Stereohögtalare. Trådlös laddning.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy S20 FE 5G på Androidenheter.se

Vi låter spectabellen ovan tala för sig själv, men vi noterar att Samsung tycks ha lyckats mycket väl i den svåra kompromissen mellan kostnad och utrustningsnivå. Vi kan inte tänka oss annat än att Samsungs vinstmarginal på S20 FE är mindre än på många andra modeller i Galaxy-flottan.

Den hårda prispressen kanske förklarar varför Samsung snålat med den medföljande ”snabbladdaren” på blott 15W, trots att telefonen har stöd för 25W-laddning, när till och med billigare budgetmodeller som Galaxy A71 har fått en laddare på 25W i kartongen.

Storleksjämförelse

Bildskärm


Bildskärmen är som sig bör en av Samsung själv tillverkad Super AMOLED-panel, och har fått en upplösning på 1 080 x 2 400 pixlar (20:9). I kombination med skärmens storlek om 6,5 tum ger upplösningen en pixeltäthet på 407 PPI, vilket vi anser är skarpt nog för att undvika en påfrestande pixlighet. Möjligen kan de allra mest skarpögda protestera, men för de allra flesta är en pixeltäthet på 400 PPI eller mer tillräckligt.

Bildskärmen har precis som den hårdvarumässigt och prismässigt kanske närmaste konkurrenten OnePlus 8T fått en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Detta ger Galaxy S20 FE ett mycket behagligt och inbjudande flyt i gränssnittet då man sveper runt och skrollar, och mjuka animationer då man exempelvis öppnar och stänger appar. En högre uppdateringsfrekvens gör inte telefonen snabbare i verkligheten, men intrycket av flyt gör väldigt mycket för användarupplevselsen.

Betraktningsvinklarna är som sig bör med en modern AMOLED-skärm utmärkta med en god mängd bibehållen ljus- och färgstyrka även i vinklar om 45 grader, men vi ser dessvärre här samtidigt den första stora plumpen i protokollet för S20 FE; påtagliga reflektioner i skärmglaset.

Då vi betraktar S20 FE, OnePus 8T och Pixel 5 sida vid sida ur exakt samma vinklar och med exakt samma bakgrundsljus reflekterat i skärmglaset så är skillnaden påtagligt stor. S20 FE reflekterar uppskattningsvis minst dubbelt så mycket ljus som de två konkurrenterna.

Vad ovanstående beror på vet vi inte med säkerhet, men sannolikt har det med valet av skyddande skärmglas att göra, vilket i S20 FE enligt uppgift är Gorilla Glass 3, medan OnePlus 8T använder Gorilla Glass 5 och Pixel 5 använder Gorilla Glass 6.

Gorilla Glass 3 presenterades redan 2013 och är således en mycket gammal version av Cornings härdade glas som förvisso har hög reptålighet även i jämförelse med nyare versioner men som samtidigt har mer reflektioner och lägre krosstålighet än nyare varianter.

Nämnas bör att dessa reflektioner nästan uteslutande är noterbara ur vinklar och nästan inte alls då man betraktar skärmen rakt framifrån (som man självfallet nästan alltid gör). Även rakt framifrån ser vi under soliga dagar en smula mer reflektioner i S20 FE:s skärm än i konkurrenterna, vilket till viss del går ut över läsbarheten. Dealbreaker? Ingalunda. Men definitivt ett litet poängavdrag.

Samsung Galaxy S20 FE hämtar dock upp nästan hela försprånget genom att erbjuda en högre automatisk maximal ljusstyrka, vilket kommer väl till pass med bakgrund av att reflektionerna är lite mer påtagliga.

Färgåtergivningen i telefonens grundinställning är kraftfull men utan att gå till samma stora överdrift som förr om åren i Samsungs telefoner. Färgerna är inte alls lika neutrala som i Pixel 5, men slående lika färgerna i OnePlus 8T, dock en smula mer mättade.

Som alltid kan man själv justera färgåtergivningen i telefonens displayinställningar, i Samsung Galaxy S20 FE:s fall med ganska stor frihet, så den som vill ha mer neutrala färger kan med lätthet justera det själv.

Svärtan är som alltid med moderna AMOLED-skärmar utmärkt och vi ser en mycket snabb svarstid som effektivt motverkar så kallad ghosting där skärmens innehåll på lite mer bristande bildskärmar kan upplevas som utsmetad eller kontrastlös då man skrollar snabbt. Här gör både S20 Fe och OnePlus 8T ett mycket bra jobb.

Till vår glädje, och många med oss, har Samsung utrustat S20 FE med en flat bildskärm utan välvda långsidor. Detta gör för all del att ramen utmed långsidorna blir någon millimeter tjockare, men det innebär samtidigt att vi slipper färgförvrängningar ”i böjen” och vi slipper därtill påtagliga reflektioner i det välvda skärmglaset.

Därtill fungerar pekskärmar med flata skärmar i regel betydligt bättre än välvda sådana, då tillverkaren inte tvingas sänka pekskärmens känslighet i de välvda delarna för att undvika oavsiktliga skärmtryck då fingrarna i handen som håller telefonen annars lätt kommer åt skärmens långsidor av misstag.

Allt som oftast fungerar Galaxy S20 FE:s pekskärm perfekt, men dessvärre letar sig den andra betydande plumpen i protokollet in här. Pekskärmen har under testfasen ibland, dock mycket sällsynt, helt missat våra pek och tryck på ett vis som vi inte är vana vid år 2020.

Vidare har vi stött på ett mindre antal ”spöktryck”, det vill säga att pekskärmen har reagerat på tryck som vi inte har utfört. I regel har detta skett då vi har svävat med fingret några millimeter ovanför skärmen, och pekskärmens känslighet tycks vara så högt ställd att den ibland reagerar på tryck som aldrig ena har skett, om fingertoppen är nära nog.

Vi har runtom på nätet läst en hel del om pekskärmsproblem i S20 FE och vi vet att Samsung har skickat ut uppdateringar för att försöka lösa det hela, men i skrivande stund är det inte helt och hållet avhjälpt. Problemet både med missade tryck och med spöktryck är dock så pass sällsynta, åtminstone på vårt testexemplar, att vi inte anser att det är ett större problem. Dock, liksom i fallet med skärmreflektionerna, ett poängavdrag.

Allts som allt kan vi trots två plumpar i protokollet inte göra annat än att ge S20 FE ett väldigt högt betyg för bildskärm och pekskärm som helhet. OnePlus 8T går med viss marginal segrande ur striden, men S20 FE behöver inte skämmas för sin insats.

Uppdatering 28/12: Efter den senaste mjukvaruuppdateringen tycks problemet med missade skärmtryck vara åtgärdat. Vi har inte haft några problem alls med vårt recensionsexemplar sedan uppdateringen. I Swedroid forum, där problemet diskuteras, tycks det stora flertalet inte längre erfara det i nämnvärd utsträckning heller. 

Vi lämnar ovanstående stycken om pekskärmsproblemen intakta då vi anser att det kan vara av intresse för nyblivna ägare eller potentiella framtida ägare av Galaxy S20 FE att veta att om de har eller har läst om likartade problem med pekskärmen så ser det ut som att den senaste uppdateringen har om inte löst problemet så åtminstone gjort det snudd på irrelevant.

Upplåsningsmetoder


Samsung har utöver det vanliga i form av PIN-kod, lösenord och mönsterupplåsning försett S20 FE med en fingeravtrycksläsare, vilken som vanligt numera sitter inbäddad i bildskärmen. Samsung har de senaste åren valt att använda en ultraljudsläsare för sina toppmodeller, men i S20 FE får vi nöja oss med en mer traditionell optisk fingeravtrycksläsare.

Varken de ultraljudsbaserade läsarna eller de optiska läsarna har i Samsungs telefoner varit några under av snabbhet, även om de har blivit mer pålitliga i takt som Samsung uppdaterat mjukvaran, och detta gäller även för S20 FE.

Fingeravtrycksläsaren misslyckas sällan att verifiera vårt fingeravtryck, men processen är relativt långsam och behöver någon halvsekund för att verifiera och sedan ytterligare några tiondelar för att ta oss från låsskärmen till hemskärmen. Här finns det en del utrymme för förbättring i relation till de bästa konkurrenterna med betydligt snabbare skärminbäddade läsare.

Trådlöst och ljud


Vi har under våra veckor med Galaxy S20 FE, som vanligt de senaste fem åren, inte haft några som helst problem med bristande mottagningsförmåga via vare sig mobilnät, Wi-Fi eller Bluetooth. S20 FE presterar helt efter förväntan och helt i paritet med konkurrenterna, både dyrare och billigare sådana.

Via 5G-nätet når vi vårt lokala mobilnäts maxhastighet för dagen om cirka 140 Mbit/s ned och 35 Mbit/s upp, vilket kan jämföras med cirka 125 Mbit/s ned och 25 Mbit/s upp via 4G/LTE på samma plats och tidpunkt. Skillnaden är som synes mycket liten mellan LTE och 5G, snudd på irrelevant, där vi befinner oss. Detta varierar dock kraftigt beroende på var man befinner sig, och på sikt kommer 5G-näten bli snabbare och bättre.

Ljudet vid telefonsamtal, på traditionellt vis med telefonen mot örat, är mycket bra i båda ändarna. Motparten har inget att klaga på annat än en subtil tendens till ett lätt skrapigt ljud under blåsiga dagar, och vi har i vår ände inga som helst problem att höra vad motparten säger ens i tämligen bullriga miljöer. Att gå direkt från Pixel 5 och dess kort sagt usla samtalshögtalare till S20 FE är befriande.

Precis som Pixel 5 nyttjar S20 FE samtalshögtalaren som en stereokanal vid ljuduppspelning, där den andra stereokanalen återfinns i form av en högtalare i fotänden, men till skillnad från pixel 5 har S20 FE fått en ordentlig högtalare istället för en skärminbäddad lösning som vibrerar hela bildskärmen för att skapa ljud.

Ljudet är ganska imponerande för att vara telefonhögtalare och vi mäter upp fina 87 decibel 40 centimeter från fotändehögtalaren och 85 decibel från samtalshögtalaren på fronten. Detta kan jämföras med 86 decibel från fotänden och bara 74 decibel från fronten i Pixel 5.

OnePlus 8T gör även den ett mycket bättre jobb än Pixel 5, men kan med 86 decibel från fotänden och 83 decibel från fronten ändå inte matcha S20 FE. Därtill är ljudet mer distinkt och noterbart klarare i S20 FE, medan det är en smula burkigt i OnePlus 8T och mycket skråligt och burkigt i Pixel 5.

Allt som allt bjuder Galaxy S20 FE på bra mottagning och bra ljud och fungerar kort sagt som telefon väldigt bra.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda


Mjukvaran i S20 FE bygger på Android 10 och, givetvis, med Samsungs egenutvecklade gränssnitt One UI 2.5 ovanpå (3.0 / Android 11 rullas ut inom kort). Under många år var Samsungs egna gränssnitt, på den tiden kallat TouchWiz, ett av våra minst omtyckta gränssnitt, men Samsung har jobbat hårt på att förbättra gränssnittet och sedan ett par år tillbaka är deras gränssnitt ett av de bättre för de som söker en komplett allt-i-ett-upplevelse, i vår mening.


Gränssnittet är allt som oftast snabbt och följsamt, i synnerhet med bildskärmens uppdateringsfrekvens om 120 Hz. Den som vill kan förstås ställa ned uppdateringsfrekvensen till 60 Hz, för att spara lite batteri, men standardinställningen är alltså att 120 Hz är aktiverat.


Vi noterar i vissa lägen att Samsung har lite att jobba på vad gäller optimering, exempelvis vid inloggning från låsskärm till hemskärm som inte sällan tar uppåt en sekund. I konkurrerande telefoner som Pixel 5 och OnePlus 8T är upplåsningen snudd på omedelbar.

Vi kan vidare förnimma en snarlik typ av fördröjning även vid appväxling eller vid uppstart av vissa appar vid vissa tillfällen, där telefonen ibland tycks tveka i några tiondelar av en sekund innan operationen slutförs.

Osedvanligt multitaskande användare kan ibland notera att telefonens RAM-bestyckning om 6 GB LPDDR4x inte riktigt räcker till. Vid snabb växling mellan en rad resurskrävande appar som kameran, webbläsaren Chrome med flertalet flikar inlästa och Facebook kan apparna ibland tvingas ”kallstartas” eller åtminstone läsas in från det interna flashminnet, vilket innebär att växlingen tar några sekunder, istället för att ske momentant.

Nämnas bör att Samsung utöver 6 GB-versionen vi testar även säljer en dyrare version med 8 GB RAM, i vilken vi gissar att problemet är snudd på icke-existerande, precis som det är i OnePlus 8T och Pixel 5 som båda har 8 GB RAM.

Den som läser ovanstående stycken om en viss sporadisk fördröjning vid inloggning och vid körning av appar, samt problemet med att arbetsminnet ibland inte räcker till, kan få intrycket om att Samsung Galaxy S20 FE är en långsam telefon, men så är absolut inte fallet.

Allt som oftast är S20 FE mycket snabb, snudd på lika snabb som de allra snabbaste konkurrenterna på Androidmarknaden. Men det finns alltså som framgår ovan undantag som vi anser måste lyftas fram så att ni, våra läsare, kan fatta ett välinformerat beslut. Vi misstänker att många av problemen vi har lyft fram kan, och kommer, att lösas av Samsung i form av mjukvaruoptimeringar kommande månader.

Samsung har till skillnad från allt som oftast förr om åren gjort så att man utan krångel eller root-åtkomst kan avinstallera en rad så kallad ”bloat”-appar. Man kan även under setupfasen första gången telefonen startas välja att inte installera dessa ”bloat”-appar, men man måste manuellt välja bort dem då de är förvalda för installation per default.

Den kompletta listan appar, på vårt testexemplar, som kan avinstalleras är följande:

Galaxy Wearable (Samsung Gear)
Linkedin
Microsoft Office
Microsoft Outlook
Samsung Calculator
Samsung Global Goals
Samsung Health
Samsung Internet Browser
Samsung Members
Samsung Voice Recorder
SmartThings
Spotify
Samsung Notes

Vi finner dock även en rad appar (som inte är del av basapparna såsom Telefon, Galleri och Kalender) som inte kan avinstalleras:

My Files (filhanterare)
Bixby
AR Zone
OneDrive
Galaxy Store
Facebook
Netflix
Tips
Game Launcher

Vissa appar i den här listan kan mycket väl vara så djupt integrerade i systemet, såsom Bixby, att det helt enkelt inte går att ta bort dem utan att det får konsekvenser i operativsystemet som sådant, men andra appar, såsom Netflix och Facebook, är det väldigt frustrerande att inte kunna avinstallera då de på intet vis är systemappar.

Vi upplever ändå att detta är ett stort fall framåt för Samsung, som traditionellt sett har varit väldigt förtjusta i att förinstallera onödiga appar utan att vilja låta oss avinstallera dem, men vi ser samtidigt att de har en bit kvar att gå innan deras telefoner är helt ”rena” för den som så önskar.

För oss på redaktionen är återstoden appar som inte kan avinstalleras inte på något vis en dealbreaker, men visst hade vi önskat att vi kunde avinstallera allt som inte är nödvändigt utan att skapa stabilitetsproblem.

Diverse telefoninställningr och menyer

Kameran


Samsung har utrustat Galaxy S20 FE med en trippelkamera på baksidan och en enkelkamera på fronten. De har alltså inte fallit för lockelsen att skohorna in en trendriktig quadkamera på bekostnad av att kamerasensorernas kvalitet tvingas sänkas för att kunna erbjuda en extra kamerasensor för samma pris.

Huvudkameran är på 12 megapixlar, f/1,8 och 26 mm, sensorpixlar på hela 1,8 mikrometer och slutligen OIS (optisk bildstabilisering) samt fasdetekterande dubbelpixelautofokus.

Vidare hittar vi en telefotokamera (zoom) på 8 megapixlar, f/2,4 och 76 mm, sensorpixlar på 1,0 mikrometer, fasdetekterande dubbelpixelautofokus samt OIS.

Slutligen återfinns en ultravidvinkelkamera på 12 megapixlar med bländare på f/2,2 och 13 mm och sensorpixlar på 1,12 mikrometer. Saknas gör här optisk bildstabilisering samt autofokus.

På fronten hittar vi en 32-megapixelkamera med en bländare på f/2,2 och 26 mm samt sensorpixlar på 0,8 mikrometer.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
Samsung Galaxy S20 FE mot OnePlus 8T

Något som genast står klart då vi ögnar igenom dagsljusbilderna är att Samsung och OnePlus har två väldigt olika approacher vad gäller färgåtergivningen. Samsung slår som alltid på stora mättnadstrumman och vrider upp färgåtergivningen till 11, vilket resulterar i väldigt iögonfallande bilder som ”poppar”. Vackert, men inte särskilt naturtroget.

OnePlus 8T går allt som oftast rakt motsatt väg och vi ser färgmässigt blekare bilder som vid en första anblick inte är lika tjusiga, men som samtidigt är mer naturtrogna. Ibland går det dock lite för långt, som i det andra bildparet uppifrån, på löven, där bilden känns en smula livlös.

Färgmässigt är alltså OnePlus 8T överlag närmare verkligheten, men vad gäller skärpa, detaljrikedom och kontrast slår Samsung Galaxy S20 FE med lätthet OnePlus 8T på fingrarna. Likaså ser vi en bättre porträttfunktion (bokeh) i Galaxy S20 FE än i 8T. Motljushanteringen är bra och likartad i båda telefonerna – här har båda tillverkarna gjort stora framsteg de senaste åren.

Dagsljuskampen går trots redigt uppskruvade färger till Samsung Galaxy S20 FE.

Mörkerfoto
Samsung Galaxy S20 FE mot OnePlus 8T

I mörker blir skillnaden mellan de två telefonerna betydligt större än vid dagsljusfoto.

OnePlus 8T kan kort sagt inte alls matcha Galaxy S20 FE vad gäller detaljrikedom och skärpa då mörkret faller på, utan 8T producerar bilder med en del oskärpa och suddighet medan S20 FE å sin sida lyfter fram en imponerande skärpa och detalj trots svåra förhållanden. Detta kan sannolikt till stor del förklaras av kameramjukvaran som ökar slutartiden mer än 8T vid behov, och då telefonen hålls av en stadig hand.

Vi ser i 8T-bilderna dessutom en större tendens till överexponering av ljusa partier i mörka omgivningar. Detta är tydligt demonstrerat i bildpar ett och tre, där garagebelysningen på huset är påtagligt mer överexponerad i 8T-bilderna än i konkurrentens bilder.

I det sista bildparet jämför vi ultravidvinkelkamerans mörkerprestanda i respektive telefon, och återigen ser vi mer av samma tendens som för huvudkameran i bildparen ovan: Samsung Galaxy S20 FE har den noterbart bättre ultravidvinkelkameran i mörka förhållanden, och bjuder därtill på ett bredare synfält (”mer vidvinkel”).

I mörkerkampen tar Samsung Galaxy S20 FE en enkel seger även om OnePlus 8T inte på något vis gör en svag insats.

Kamerasummering
Då vi summerar kameran i Samsung Galaxy S20 FE konstaterar vi att den är utmärkt och tar en ganska enkel seger mot en av de värsta konkurrenterna i form av OnePlus 8T. Mot Pixel 5 får S20 FE se sig slagen, trots en extra kamera på baksidan, men marginalen de tu emellan är mycket liten.

Batteritid

[bench]24battery|samsung galaxy s20 fe[/bench]
Samsung har utrustat Galaxy S20 FE med ett batteri på fina 4 500 mAh samt stöd för trådlös laddning. Batteristorleken är identisk med en av de värsta konkurrenterna i form av OnePlus 8T, men genom att ge S20 FE trådlös laddning har Samsung gett sin telefon en klar fördel mot 8T, som alltså saknar stöd för trådlös laddning.

Även om batteritiden vid normalt användande, så som vi alltid använder våra telefoner, är god så finner vi att det tycks saknas en del mjukvaruoptimering för att lyfta S20 FE till samma fina nivå som OnePlus 8T, eller Pixel 5 för den delen.

Vi har under hela testfasen med S20 FE upplevt en lite större batteridränering än önskvärt, något som både gäller vid aktivt användande och vid standby. Normalt sett ser vi i de flesta moderna telefoner en dränering på 2–3 procentenheter över natten (cirka nio timmar) då telefonen ligger i standby och uppkopplad mot det lokala Wi-Fi-nätverket, men i S20 FE har dräneringen snarare legat kring 8–10 procentenheter under samma tid.

Exakt vad detta beror på vet vi inte, men det tycks vara relaterat till processerna One UI Home och Google Play Services. Den senare aktiviteten, Google Play Services, uppvisar inga sådana dräneringsproblem på vare sig OnePlus 8T eller Pixel 5.

Vi hoppas att Samsung snabbt kan lösa dräneringsproblemen genom en mjukvaruuppdatering. Dräneringen är för all del inte av allvarligare art, men det är ändå nog för att vi vid dagens slut noterar att S20 FE är nere på runt 15–20 % batteri, medan OnePlus 8T – som alltså har samma processor, snudd på identisk skärmstorlek, samma uppdateringsfrekvens och samma batteristorlek – vid samma användningsmönster i regel ligger runt 35 %.

I vårt batteritest, via appen PCMark, mäter vi upp goda men inte utmärkta 11 timmar och 17 minuter, vilket kan jämföras med strax under 12 timmar för OnePlus 8T och strax över 14(!) timmar för Pixel 5.

Laddning via den medföljande laddaren på med dagens mått mött ganska klena 15W kan heller inte mäta sig med den rasande snabba laddningen av OnePlus 8T och dess i kartongen medföljande 65W-laddare. Vi mäter med S20 FE upp en laddtid från helt tomt till helt fullt på 96 minuter, medan OnePlus 8T klarar av samma bedrift på blott 45 minuter.

Supersnabb laddning är dock inte enbart av godo då batteriets livslängd kan påverkas negativt om temperaturen blir osedvanligt hög, men OnePlus låter i 8T användaren själv till viss mån bestämma om man vill ladda med full fart eller om man vill ha en slags anpassad laddning som i större utsträckning skonar batteriet, vilket kan vara önskvärt i en miljö med hög temperatur. Här faller Samsung Galaxy S20 FE som saknar motsvarande funktionalitet långt efter konkurrenten.

Allt som allt är S20 FE en skapligt välpresterande pjäs vad batteritid och laddning berör, men ställd mot de bästa konkurrenterna räcker det inte till, trots att S20 FE får bonuspoäng genom att erbjuda trådlös laddning, något som alltså OnePlus 8T saknar.

Syntetiska prestandatest

I våra syntetiska prestandatest använder vi oss i den här recensionen av GeekBench 5 för att mäta främst processorns och arbetsminnets kapacitet, samt 3DMark för att mäta främst grafikprestandan.

[bench]24cpu|samsung galaxy s20 fe[/bench]
[bench]24gpu|samsung galaxy s20 fe[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda kan upplevas som allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

I våra utvalda syntetiska prestandamätningar presterar Galaxy S20 FE i paritet med vi förväntar oss av en telefon med Qualcomms snabba Snapdragon 865-chipp. I GeekBench 5 ser vi ett resultat i paritet med OnePlus 8T, men inte riktigt lika högt. Skillnaden är dock försumbar och vi ser inga problem alls med den teoretiska maxprestandan i S20 FE. Under en längre tids belastning noterar vi inte heller några tecken på strypning av klockfrekvenserna – skl thermal throttling – då temperaturen aldrig sticker iväg, precis som med OnePlus 8T, och majoriteten av de övriga SD865-bestyckade enheter vi testat.

I 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL ES 3.1) ser vi mer av exakt samma trend, där S20 FE med Snapdragon 865 presterar som förväntat, men en smula sämre än konkurrenten från OnePlus. Den teoretiska skillnaden vad gäller maxprestandan är mindre än en procent och således inget som på något vis är förnimbart.

Vad som däremot är förnimbart, och något vi redan har varit inne på i mjukvarukapitlet längre upp i recensionen, är att Samsungs mjukvara inte är riktigt lika rapp och följsam som i OnePlus 8T. S20 FE är en snabb och rapp telefon, men den kan inte riktigt matcha konkurrenten.

Det tycks som att Samsung i S20 FE har en del utrymme för mjukvaruoptimering och förbättring för att ge S20 FE den där extra knuffen som behövs för att kunna mäta sig med OnePlus 8T vad den upplevda prestandan i mjukvara, appar och gränssnitt berör. De där sista tiondelen saknas, i skrivande stund.

Samsung Galaxy S20 FE – Summering

Våra åsikter går som alltid isär och det som är årets telefon för en av oss är inte alls en intressant pjäs för någon annan. Det hela beror som alltid på våra personliga preferenser, på vad vi värdesätter, vad vi inte bryr oss mycket om, hur vi använder telefonen och vad vi använder telefonen för.

Hårdvaran är bitvis av flaggskappsklass med Snapdragon 865 under skalet, en kompetent  AMOLED-panel med 1080p-upplösning och en smörmjuk uppdateringsfrekvens om 120 Hz. Sammantaget ger processorn, den ljusstarka bildskärmen samt uppdateringsfrekvensen i kombination med gränssnittet One UI 2.5 en sammantaget bra användarupplevelse. Att Galaxy S20 FE därtill bjuder på vattenresistens i form av en IP-68-klassning är välkommet.

Vi noterar dock att en del optimering av mjukvaran är på sin plats, då konkurrenten OnePlus 8T som har snarlika förutsättningar är en aning snabbare och mer responsiv över hela brädet. Skall vi hitta något vad gäller hårdvaran i S20 FE som vi inte är helt nöjda med så är det att instegsmodellen ”bara” har 6 GB RAM (8 GB i OnePlus 8T) samt att de bara skickar med en 15W-laddare i kartongen.

Kamerorna är en trevlig bekantskap som vi anser slår OnePlus 8T med en klar marginal. Samsung tycks helt enkelt i kombination med vassare sensorer ha filat på sin kameramjukvara och bildbehandling mer än OnePlus i 8T. Vi håller dock fortfarande Pixel 5 som den bästa telefonkameran i prisklassen.

Batteritiden är god men inte av absolut toppklass. Vi har inga problem att klara en hel dag på en och samma laddning med medelhårt användande, men dagar då användandet är tyngre tenderar vi att behöva en liten påfyllning mot sen eftermiddag eller tidig kväll. Konkurrenter som Pixel 5 och OnePlus 8T har en lite större marginal vid dagens slut med samma användarmönster.

Dessvärre är den för S20 FE medföljande laddaren relativt långsam så det tar en stund att fylla på när behov uppstår. Telefonen har stöd för upp till 25W snabbladdning så det är lite tråkigt att se att de endast skickar med en laddare på 15W. Till och med mellanklassmodeller som Samsung Galaxy A71 har en laddare på 25W i kartongen. Rejäl pluspoäng dock för stöd för trådlös laddning.

I Galaxy S20 FE has Samsung noga valt komponenterna i relation till en strikt budget, precis som tillverkarna tvingas göra med sina mellanklasstelefoner, men då prislappen för S20 FE ligger i gränslandet mellan mellanklass och flaggskepp så har de haft möjlighet att ta ut svängarna mer, och det har gett resultat.

I en direkt jämförelse med den kanske närmaste konkurrenten OnePlus 8T finner vi att Galaxy S20 FE är den mer kompletta telefonen, med stöd för såväl trådlös laddning som en IP-68-klassning för vattenresistens och, icke att förglömma, en klart bättre kamera över hela brädet. OnePlus 8T å sin sida är en smula trevligare att använda och hålla i handen; telefonen känns överlag en aning snabbare och har en lite bättre batteritid.

Samsung Galaxy S20 FE är en telefon som i våra ögon utan någon som helst tvekan är en av årets bästa mellanklasstelefoner – kanske till och med den bästa. Vi ger helhjärtat Samsung Galaxy S20 FE vår officiella rekommendation.

Samsung Galaxy S20 FE 5G 6/128GB går i dagsläget att köpa från kring 6 990 kronor och erbjuder därmed mycket knall per krona. Galaxy S20 FE 6/128GB LTE, med Exynos 990 framför Snapdragon 865 och utan 5G-stöd, kostar från ca 6 090 kr enligt Prisjakt.

Bland nämnvärda konkurrenter finner vi:

[P_REVIEW post_id=189829 visual=’full’]

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!