Recension:Testpiloterna utvärderar: Huawei Honor 8

Swedroids forummedlemmar tycker till

Postat:
00:53 - 2016-08-26
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
21

Huawei Honor 8 fick under torsdagskvällen Sverigepremiär i samband med ett lanseringsevent i Stockholm. Inför lanseringen av telefonen har tre stycken medlemmar på Swedroids forum fått låna varsitt exemplar av Huawei Honor 8, genom Huawei Sverige, och agerar därmed testpiloter.

Testpiloterna som är utvalda tillsammans med redaktionen och moderatorerna består av användarna Rebecka, Keyser och Dannejanne. De har bland annat utvärderat enhetens prestanda, mjukvara, ljudkvalitet, byggkvalitet, tittat närmare på kameran och lämnat ett utlåtande kring telefonens batteritid.

[P_REVIEW post_id=141504 visual=’full’]

Testpilot: dannejanne
Använder till vardags:
Xiaomi Mi Max

dannejanne_huawei_honor_8_1

Honor 8 är uppföljaren till fjolårets modell Honor 7 och det skiljer så klart mer emellan de två än enbart en högre siffra. Jag har testat Huaweis nya telefon under en kortare tid och därmed lagt min bjässe Xiaomi Mi Max åt sidan för att prova på Huaweis nyaste mellanklassmobil.

Unboxing och design

Telefonen är väldigt elegant förpackad är det första som slår en. Luren står på högkant i ett fack och hela ena långsidan sticker upp en bit för en att greppa tag i. När man väl får upp den i handen så slås man av dess skönhet. Ingenting än så länge känns någonting annat än flaggskepp egentligen. Från dess presentation i förpackningen till designen på telefonen. Det här är en av de snyggaste telefonerna jag har sett och i blått är den väldigt stilig. Både fram och baksida är i glas med sidor i metall. Byggkvalitén är ytterst god och det går inte att framkalla några oljud från chassit.

Det som gör den lite speciell är glaset på baksidan som är uppbyggt utav 15st olika lager av glas. Detta resulterar i reflektioner av ett slag som jag aldrig har sett på en telefon förut. Jag fick en wow-upplevelse här hemma i soffan en kväll när jag inspekterade den fullt ut. Det går inte att förklara utan det måste ses med egna ögon för att se hur det ser ut. Den ser ut lite som en blandning mellan Samsung S7 och valfri Sony Xperia-modell i designspråket. Den känns även likvärdigt i handen och den ligger också bra i handen men jag önskar att den kanske skulle ha haft lite mer rundade kanter så det blev en lite mer avrundad känsla. Men det är inget stort klagomål.

Således så skiljer den sig en hel del från fjolårets Honor 7 som var i metall. De har även satt dit en logga på framsidan som inte fanns på Honor 7. Processorn är uppgraderad från Kirin 935 till 950. Det är en beprövad processor som har bevisat sin kvalité i Mate 8. Telefonen och dess gränssnitt flyger fram. Mängden RAM har uppgraderats från 3GB till 4GB. I teorin skulle den klara sig utan den uppgraderingen för jag har alltid nästan exakt 2GB RAM ledigt oavsett mitt användande. Då har jag stängt av alla optimeringar och allt får köras fritt i bakgrunden. Telefonen har alltså alldeles för aggressiv minneshantering och således drar man i realitet inte nytta utav den utökade mängden RAM tyvärr.

Skärmen

Skärmen är på 5,2″ och den blir väldigt ljusstark samtidigt som den även går ner väldigt lågt på lägsta ljusstyrkan. Jag har inte haft några större problem att se dess innehåll utomhus i dagsljus eller upplevt att jag har blivit bländad i sängen sena kvällar. Dess egenskaper för mina tankar till Mate 8 då jag tycker att de två skärmarna påminner en del om varandra sett till bildkvalitén, vilket inte är något negativt.

Honor 8 påminner faktiskt en del om Huaweis egna P9 också. Om man studerar de två så ser man att layouten på saker och ting är i stort sett densamma. Lägg speciellt märke till de två kameralinserna på baksidan. Honor 8 har likt P9 blivit utrustad med två olika sensorer. En monokrom och en RGB. Den saknar dock Leica-märkning. Men jag misstänker att det bara är vissa mjukvarufinesser som saknas mellan de två.

Kameran

Kameran är väldigt rolig att använda och på något sätt så inbjuder telefonen till att fotografera. Den känslan förstärks nog av att den faktiskt tar väldigt fina bilder. Väldigt naturliga färger har jag sett, både i dagsljus och i mörker. Bilder blir i vanlig ordning brusiga i mörker men den har ändå imponerat med dess mörkeregenskaper och har i mitt kortare test varit väldigt bra på korrekt färgåtergivning i mörker. Kameran har imponerat så länge man inte sitter och zoomar in till max hela tiden, även om den inte når upp till de allra bästa i bildkvalité.

Exempelfoton, 12MP:

Exempelvideo, 1080p:

Likt föregångaren Honor 7 så har den en ”genvägsknapp” som är programmerbar. Men istället för att ha knappen på sidan så är den istället integrerad i fingeravtrycksläsaren. Det går att programmera ett klick, två klick och långtryck. För övrigt är läsaren den snabbaste jag har använt. Jag har testat att dutta mitt finger så snabbt jag kan på läsaren men den har ändå lyckats låsa upp hälften av de gångerna på ett ungefär.

Mjukvara och prestanda

Honor 8 kör EMUI 4.1 som är Huaweis variant av Android. Emotion UI som de själva kallar det. Det är tungt modifierat och passar nog inte alla. Det har vissa likheter med iOS såväl som egna implementationer som deras tidslinje som används på olika ställen. Överlag är det ett OK gränssnitt som verkligen är blixtsnabbt i navigering. Det skulle dock må bra av finputs. Det känns lite oklart. Jag har lite svårt för animationerna som är stela och livlösa. Det existerar inget ”material design” tänk alls i dem. Animationer är helt raka i rörelse utan varken acceleration eller inbromsning. Allting bara animeras snabbt i en enkel ”rak” rörelse med låg framerate. Jag har också väldigt svårt för det gröna i snabbinställningarna som hittas i notifikationsfältet. EMUI 5 är på ingång och vi får hoppas att det råder bot på mina små invändningar. Huawei har bekräftat 24 månaders uppdatering utav Honor 8 så det innebär säkerligen en uppdatering till EMUI 5.

Plus

  • Hög byggkvalité och fin design
  • Bra skärm om än aningen övermättad, god kontrast och bra betraktningsvinklar
  • 3,5mm hörlursuttag i botten av telefonen
  • Bra motstånd/känsla i fysiska knapparna
  • Snabb, hesiterar sällan
  • Kameran levererar bra bilder och är rolig att fotografera med
  • Fingeravtrycksläsaren är snabb och precis och har extra funktion
  • Solid batteritid med runt 6 timmar skärmtid för min användning under testtiden
  • USB Type C

Minus

  • Gränssnittet (EMUI 4) känns oklart/opolerat på sina ställen
  • Baksidan är en fingeravtrycksmagnet, men man vill inte dölja den
  • Lite dåligt tryck i ljudet i kvalitétshörlurar, även om dynamik tycks finnas
  • Ingen form av EQ över huvud taget för att göra ljudet personligt
  • Lite dåligt och orent ljud i externa högtalaren

Testpilot: keyser
Använder till vardags:
LG Nexus 5X + Moto X 2014

honor8-introbild

Till att börja med ­ Huawei är duktiga på förpackningsdesign, så bara uppackningen i sig gör en lite glad. Lager för lager skalar man fram telefonen och dess tillbehör.

Honor 8 känns nätt för sin storlek, det är en tunn lur med ”premium”-­design med glas på fram­ och baksidan och rundade metallkanter som gör att telefonen ligger riktigt bra i handen. Den har lagom vikt för att kännas gedigen utan att vara tung, bra viktfördelning. Glaset på baksidan ger ett riktigt läckert skimmer när ljuset faller på telefonen, dock är både fram­ och baksida lite av en magnet för fingeravtryck.

På tal om fingeravtryck ­ telefonen har en fingeravtrycksläsare på baksidan som är mycket snabb och precis, endast enstaka gånger har den misslyckats med att identifiera mitt avtryck. Läsaren fungerar dessutom som en knapp, som du kan klicka, dubbelklicka på eller hålla inne för att köra olika kommandon eller starta olika appar ­ smidigt för att t.ex. starta kameran direkt med ett klick.

System

Honor 8 kör en anpassad version av Android som heter EMUI (version 4.1, baserat på Android 6.0.1), som skiljer sig ganska mycket från “ren” Android. Då jag under lång tid varit lite av en Vanilla Android­anhängare och ägt en ganska lång rad Nexus enheter (One, S, Galaxy Nexus, 4, 7, 10, 5, 5X) och bara gjort korta avstickare till andra tillverkare, var det en ganska stor omställning att köra ett så pass anpassat gränssnitt som Huaweis EMUI. Normalt sett hade jag omedelbart installerat Google Now eller annan launcher och försökt känna mig som hemma, men det vore inte direkt en rättvis utvärdering av Honor 8. Så för upplevelsens skull höll jag fast vid EMUI. Det var lite av en chock när jag återställde alla mina appar från den tidigare telefonen och skärm efter skärm fylldes med ikoner. Efter att ha sorterat in apparna i foldrar och olika startskärmar samt gömt oönskade appar så kändes det rätt ok, även om det är ganska tydligt att Huawei sneglat en del på iOS.

Skärm

Jag upplever skärmen som skarp med riktigt bra färger. Den lider av ganska mycket reflektioner men ändå god synlighet i solljus. De rundade kanterna på glaset tillsammans med de smala kanterna ger skärmen ett nästan rundat utseende á Samsung Edge.

Kamera

Honor 8 är, precis som P9, utrustad med dubbla kameror. Något som skall ge bättre skärpa i bilderna. Jag har egentligen aldrig haft en telefon med riktigt bra kamera, så i mina ögon presterar kameran bra, både ute i bra ljus och även i lite mörkare miljöer, dock blir bilden ganska brusig när det blir riktigt mörkt. I kameramjukvaran finns, i mina ögon, ett helt galet selfie­läge ­ Perfect Selfie, där man kan göra sig mjuk och fin i huden, förstora ögonen och smala av kinderna till oigenkännlighet . Jag personligen har lite svårt att se nyttan med detta läge, även om det lockar mig lite att använda det för min profilbild på Facebook…

Exempelfoton, 12MP:

Exempelvideo, 1080p:

Prestanda

Den tid jag använt telefonen så har den betett sig exemplariskt, vid, för mig, normalt användande har den känts snabb och responsiv hela vägen. EMUI verkar vara väldigt fokuserat på att spara resurser och berätta ofta och gärna om appar som drar ström i bakgrunden, som använder datatrafik med mera. Jag har inte hunnit göra någon djupdykning i hur pass mycket denna optimering kan konfigureras.

Batteri

Jag hade inte så mycket tid att verkligen utvärdera batteriet i längden, men under mina dagar med telefonen så räckte batteriet dagarna ut. Laddaren som följer med ser ut som en helt vanlig USB-­laddare men stödjer snabbladdning, kabeln är en USB­A till USB­C. Ett helt ovetenskapligt test av snabbladdning gav följande resultat: På 20 minuter laddades telefonen 28 procentenheter (från 33% till 61%).

Ljud/Media

Det följde inte med några hörlurar i lådan, men med mina trogna Sennheiser CX 300 II låter musik (Spotify) bra, med ett fylligt ljud. Utan hörlurar, via telefonens ensamma högtalare i botten så låter det rätt bra på låg volym men blir en aning burkigt vid högre volymer. Kontrollerna på låsskärmen ser annorlunda ut än jag är van vid, omslaget ligger i en cirkel, och i Spotifys fall ger det omslag med ett lite märklig avklippt utseende.

Sammanfattning

Under min tid med Honor 8 har jag gått från lite skeptiskt till ganska förtjust. Även om jag är långt ifrån bästa vän med deras eget gränssnitt EMUI, så har vi funnit en slags ömsesidig respekt, kanske kan det bli en riktig vänskap i framtiden. Rent estetiskt är telefonen riktigt läcker, glaset på baksidan bryter ljuset på ett härligt sätt, riktigt iögonfallande. Telefonen är väl avvägd och ligger bra i handen. Allt glas på den gör mig dock paranoid, vilket gör att jag tvångsmässigt borstar av alla ytor jag tänker placera den på (inte ens min mamma kunde få mig att dammtorka mitt rum).

Telefonen presterar riktigt bra vid vardagliga sysslor och har betett sig som förväntat, inga kraschande appar eller andra underligheter. Batteritiden räcker gott till en vanlig arbetsdag, vilket jag inte kan säga om min nuvarande telefon. Antingen är hårdvaran i Honor 8 helt enkelt energisnålare, eller så har det med EMUIs ganska aggressiva optimering att göra, för i ren batterikapacitet är skillnaden rätt liten.

Som många andra nya telefoner så är Honor 8 utrustad med en fingeravtrycksläsare, något jag är van vid från tidigare telefoner och den fungerar som förväntat även här, läsaren är snabb och precis. En funktion som snabbt seglat upp som en favorit är möjligheten att skapa “genvägar” när man klickar, dubbelklickar eller håller inne läsaren.

Kameran är en av de bättre jag haft (jag har nästan bara haft Nexus­telefoner), den på baksidan tar riktigt bra bilder, och kameran på framsidan tar, om man vill, hysteriska selfies (perfekt till Facebook, LinkedIn, CV och ID­kortet, eller allihopa).

På det hela taget har det varit en trevlig upplevelse, naturligtvis med vissa utmaningar (EMUI vs. gammal Nexus­räv), men även positiva överraskningar (genvägar!). Honor 8 överraskar på ett mycket positivt sätt ­ jag hade tidigare lite förutfattade meningar om de “nya” tillverkarna och hur känslan i deras produkter var. Men den här gången får jag erkänna mig besegrad.

Plus:

  • Designen
  • Fingeravtrycksläsaren ­ snabb ock precis, möjligheten till genvägar
  • Flytet och snabbheten i systemet
  • EMUI ­ väl anpassningsbart, när man kommit över tröskeln
  • Kameran (men kanske inte “Perfect Selfie”­läget)

Minus:

  • EMUI ­ lite ologiskt/underligt upplagt ibland ­ framförallt ovant
  • Glas på fram/baksida ­ gör mig paranoid.

 

Testpilot: Rebecka
Använder till vardags:
iPhone 6S Plus

rebecka_honor_8_testpilot

Uppackning

Telefonen kommer i en anonym vit låda med en intressant räfflande textur. På toppen står det Honor 8, vilket är det enda som avslöjar vad som finns i lådan, förutom etiketten på undersidan.

Inuti i lådans ena fack hittar vi ett kort innehållande öppnaren till SIM-kortsluckan och i andra facket hittar vi en väggkontakt och en USB-C kabel. Inga hörlurar eller något annat medföljer.

Första intrycket

Jag fick Honor 8 i safirblå färg. En udda men snygg färg. Telefonen är bekväm att hålla med sina rundade kanter. Honor 8 är verken överdrivet stor eller liten i dagens mått. Jag kan hålla ett stadigt grepp runt telefonen men fingrarna möts inte på något sätt. Honor 8 känns förvånansvärt lyxig och inte alls billig.

På baksidan hittar vi två kameror och en fingertrycksavläsare.

Att komma igång och sätta upp telefonen gick hyfsat smärtfritt, några fler steg än väntat. Skärmen är skarp och färgstark.

Användargränssnitt, EMUI

Det första jag lägger märke till är annorlunda notifikationer, utformningen av appar och avsaknaden av applåda. Upplägget påminner om iOS. Notifikationer är separerade från genvägar och kräver att man sveper från sidan. Alla appar förutom Googles egna är utformade som på iOS. Applådan saknas och apparna ligger istället på hemskärmen. Om du drar neråt på hemskärmen får du möjlighet att söka igenom telefonen och se nyligen använda appar – precis som på iOS.

Kameran ser enkel ut vid en första anblick men ett svep från vänster eller höger ger fler lägen och inställningar. Genom att klicka på bländarikonen får man möjlighet att justera bländaröppningen vilket ger kortare skärpedjup.

Frontkameran ser skarp och högupplöst ut. Till frontkameran finns ett ”Gör vackare”-läge som får ens hud att framstå som slät och felfri.

Vad jag gillar med mjukvaran

Enhandsläget. Genom att svepa över navigationsknapparna får man fram en mindre storlek av skärmbilden. Det går bra att svepa både från vänster och höger, beroende på om man är höger- eller vänsterhänt. Jag kan med andra ord använda telefonen med en hand något jag annars inte skulle kunna (små tjejhänder).

När jag trycker på klockan/väder på hemskärmen så öppnas appen väder/klocka. Bra och snabb genväg!

Vad jag ogillar med mjukvaran

Tangentbordet Swype. Jag klickar hela tiden av misstag på handen/inställningar i Swype. Som tur är går det att ändra till Googles egna tangentbord.

Kamerainställningar. Kamerans inställningar roterar inte när kameran är i landskapsläge (så man bör hålla telefonen när man fotar/filmar). Tycker det är lite konstigt eftersom kamerans lägen roterar i landskapsläge. Det här gör det givetvis svårt att använda inställningar i landskapsläge.

Byggkvalité

Honor 8 består av glas och metall. Jag är dessvärre inte förtjust i telefoner med glaskonstruktion. Trots detta känns den väldigt lyxig i jämförelse med andra telefoner i plast. Fingeravtryck syns precis som på skärmen pga. glas. Däremot syns det inte överdrivet mycket förutom i vissa vinklar. Telefonen är väldigt hal, framför allt på plana ytor då den lätt glider runt. Jag är mindre orolig över att den slinker ur handen eftersom telefonen inte är överdrivet stor eller bred.

Något jag ogillar är placeringen av volymknappar och strömknappen. De ligger precis bredvid varandra och jag trycker ofta fel. Kanske mest svårt för mig som är van vid att volymknappar och strömknapp är placerade på varsin sida av telefonen.

Fingertrycksavläsaren

Fingertrycksavläsaren är supersnabb. Behöver bara vila fingret på baksidan för att telefonen ska vakna upp olåst. Inget tryck behövs på verken avläsaren eller strömknappen.

Kameran

Mitt intryck av kameran är att den tar bra bilder men betydligt sämre video. Det blir allt vanligare med 4K och Honor 8 erbjuder inte videoinspelning i 4K/UHD men inte ens i 1080p ser videos särskilt bra ut. De ser färglösa och dassiga ut med artefakter. Bilderna är något helt annat, de är färgstarka och skarpa. Möjlighet att anpassa skärpedjup för foto av personer eller föremål inom 2 meters avstånd kan ge bilder en riktig häftig bokeh-effekt.

Det märks att frontkameran är på 8MP. Den är skarp och högupplöst. Svårt att tänka sig att det inte var länge sedan 8MP var upplösningen på huvudkameran/bakkameran.

Exempelfoton, 12MP:

Exempelvideo (1080p, 60FPS):

Buggar och problem

Telefonen blir varm vid normal användning (min erfarenhet efter de första timmarna). Efter uppstart var telefonen märkbart varm och efter lättare användning var den fortsatt varm. Den svalnar hyfsat snabbt men blir således varm utan större påfrestning. Den blir inte het men varmare än vad som känns bra för vad den utsätts för. Dagen efter blev den varm först när jag var ute och fotade/filmade samt vid spel.

Ett annat problem jag stött på är att touchen fryser. Återstår att se om det är ett fortsatt problem. Ev. kommer problemen efter spelande eller annan påfrestning.

Plus

  • Lyxig byggkvalité
  • Fin skärm
  • Snabb fingertrycksavläsare
  • Enhandsläge
  • Bra bilder
  • USB-C

Minus

  • iOS-inspirerat användargränssnitt, önskar något mer originellt
  • Blir snabbt varm, främst vid spel och fotografering/filmning
  • Touch som ibland fryser
  • Medioker videokvalitet

Testpiloterna svarar gärna på frågor kring Huawei Honor 8 i kommentarsfältet nedan. Det går även att ställa frågor i forumet för Huawei Honor.

Processor: 2,3GHz octa-core
Plattform: HiSilicon Kirin 950 64-bit
RAM: 4GB
Skärm: 5,2" / FHD / 424PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 12MP