Tillverkare får inte anpassa gränssnitten för Android Wear, Auto och TV

Postat:
22:54 - 2014-06-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
64

Vissa har kanske oroat sig för, eller hoppats på, att tillverkare ska ändra gränssnittet för Android Wear, Android Auto och Android TV för sina respektive enheter. Så kommer inte bli fallet, då Google kommer ha full kontroll över gränssnittet för alla tre nya plattformarna.

Google har därmed samma taktik som Microsoft med Windows Phone för att behålla en enhetlig användarupplevelse. Tillverkare kommer vara tillåtna att lägga till extra tjänster och appar och sätta en egen touch, men får inte ändra själva gränssnittet.

android_wear_context

Med andra ord kommer vi inte se en uppsjö olika interface för smartklockor, bilar och TV-apparater. De som skaffar en enhet som kör någon av de nya Androidsystemen får samma gränssnitt oavsett tillverkare.

Enligt ingenjörschefen David Burke beror det just på att Google vill tillhandahålla en enhetlig användarupplevelse. Så om kunder exempelvis har en Android-TV i vardagsrummet och en i sovrummet behöver de inte lära sig nya kontroller.

Den här policyn innebär även att Google kan hantera uppdateringsprocessen själv, vilken sägs bli ”automatisk och sömlös”, likt uppdateringar för webbläsaren Chrome. I bästa fall får således användare av Android Wear, Auto och TV uppdateringar betydligt snabbare än vad det ibland kan ta till mobiler och plattor som kör Android.