Tips: 17 funktioner att testa för Google Pixel-ägare

Postat:
14:43 - 2022-10-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
13

Nu när Google släppt sina Pixel-telefoner i Sverige kan det vara läge att tipsa om en samling trevliga specialfunktioner i mjukvaran. En av de främsta anledningarna att skaffa en Pixel är just den smarta mjukvaran, med snabba och regelbundna uppdateringar.

Vi utgår från Google Pixel 7 Pro men de allra flesta tipsen gäller även äldre modeller i serien. Flera av funktionerna känner många Pixel-användare säkert redan till, särskilt de som haft en Pixel länge, men förhoppningsvis kan de flesta få ut något av tipssamlingen. Har vi missat något? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Utför kommandon genom att dubbeltrycka på bakstycket

Om du går till inställningar > system > rörelser och väljer den klämkäckt namngivna finessen ”använd snabbtryck för att starta åtgärderna” kan du dubbeltrycka på telefonens bakstycke för att utföra kommandon.

Det går exempelvis att ta en skärmbild, öppna Google-assistenten, pausa/återuppta musikuppspelning, tända ficklampan, dra ned aviseringsmenyn, eller starta valfri applikation – bara genom att knacka två gånger på bakstycket.

Aktivera enhandsläget

En funktion som kan komma särskilt väl till pass på bjässarna Pixel 7 Pro och Pixel 6 Pro är enhandsläget, vilket aktiveras från inställningar > system > rörelser > enhandsläge.

Hela gränssnittet kan därefter dras ned ett snäpp genom att svepa nedåt över det horisontella strecket i botten av skärmen, så att det blir enklare att nå objekt högst upp. Samma gest kan även istället användas för att dra ned aviseringsmenyn för de som föredrar det upplägget.

Enhandsläget kan dessutom aktiveras via en flytande knapp i gränssnittet genom att aktivera alternativet ”genväg till enhandsläge” från samma sida.

Gör skärmen extra mörk i mörka rum

De som exempelvis läser på mobilen i sängen och vill att skärmen ska bli riktigt mörk, kanske för att inte störa en sovande partner, kan göra panelen extra ljussvag genom en särskild inställning.

Finessen heter ”extradimmat” på svenska och kan med fördel läggas till snabbinställningarna för enklare aktivering (funktionen nås annars från inställningar > tillgänglighet > extradimmat).

Kopiera text och bilder direkt från multikörningsmenyn

En lite oväntad specialfunktion i Googles multikörningsmeny är att det går att markera både text och bilder i förhandsvisningarna av appar – även fastän själva appen inte tillåter textmarkering eller kopiering.

Långtryck helt enkelt bara på text eller bilder i rutan. Då visas en meny som gör att text exempelvis kan kopieras eller bilder sparas till galleriet. Det går även att starta en Google Lens-sökning genom att markera en bild.

Multikörningsmenyn har dessutom en knapp för att direkt ta en skärmdump. Systemet fångar då en bild av appen som om den hade visats i helskärm. Sista tipset för multikörningsmenyn är att trycka på ikonen ovanför varje ruta, för att starta split-screen eller nå appens sida bland inställningarna.

Pausa appar

Om du tillfälligt fått nog av en app eller bara vill tysta dess aviseringar ett tag kan du med fördel ”pausa” appen. Efter att en app pausats blir dess ikon grå på hemskärmen. Vid tryck på ikonen går det att välja att häva pausen, vilken annars varar resten av dagen.

Appar kan pausas genom att långtrycka på deras ikoner på hemskärmen, eller genom att trycka på ikonerna högst upp i multikörningsmenyn.

Låt telefonen automatiskt identifiera musik i omgivningen

Mjukvara som spelar in en musiksnutt och därefter skapar ett fingeravtryck som matchas mot en databas för att ta reda på vilken låt som spelas är inget nytt påfund. Musikidentifiering var en av de första riktigt häftiga funktionerna i smartphones, genom appar som Shazam och SoundHound.

Pixel-telefonerna har en smart inbyggd finess för ändamålet. Pixlarna kan automatiskt berätta vilken musik som spelas, direkt på låsskärmen. Databasen lagras lokalt på telefonen, så finessen ökar inte dataförbrukningen.

Funktionen aktiveras från inställningar > skärm > låsskärm > nu spelas.

Förbättra skärmrotationen genom frontkameran

De som använder automatisk skärmrotation kan förbättra vridningen genom funktionen ”ansiktsigenkänning” som nås från inställningar > skärm > rotera skärmen automatiskt.

Då används frontkameran för att avgöra huruvida gränssnittet ska vridas eller inte, vilket exempelvis kan komma väl till pass när användaren ligger på sidan men ändå använder telefonen upprätt i porträttläge.

Ta scrollande skärmdumpar

Skärmdumpar fångas enklast genom att trycka på strömknappen och volym ned-knappen samtidigt. Ifall du vill fånga mer av gränssnittet än vad som ryms på skärmen samtidigt, tryck på knappen ”fånga mer” efter att en skärmdump tagits.

Då går det att utöka skärmdumpen och fånga mer av skärmen i en och samma bild.

Live Caption kan visa undertexter för allt ljud

 

En nischad funktion kallad Live Caption gör att systemet automatiskt kan visa undertexter för allt ljud som spelas upp på enheten, oavsett källa. Finessen aktiveras från inställningar > tillgänglighet > live caption, alternativt från inställningar > ljud och vibration > live caption.

Live Caption körs helt lokalt – ingen data skickas till Google. Fältet med undertexterna går att flytta runt på skärmen genom att långtrycka på det. Finessen kan slås av och på från vanliga volymreglaget (knappen längst ned i reglaget).

I skrivande stund fungerar textningen dock bara för engelska, franska, italienska, spanska, tyska och japanska.

Aktivera ansiktsupplåsningen, gå direkt till hemskärmen

En exklusiv funktion för just Pixel 7 och Pixel 7 Pro är ansiktsupplåsning, som alternativ till fingeravtrycksläsaren. Ansiktsupplåsningen kan bara användas till att just låsa upp systemet och inte till biometrisk autentisering inuti appar.

I vår erfarenhet är ansiktsupplåsningen snabb och pålitlig, så länge omgivningen är tillräckligt ljus. Ansiktsupplåsningen aktiveras från inställningar > säkerhet > ansikts- och fingeravtryckslås > ansiktslås. Om du vill gå direkt till hemskärmen så fort systemet känner igen ditt ansikte, passa på att aktivera inställningen ”hoppa över låsskärmen” från samma sida.

Tänd skärmen automatiskt för snabbare upplåsning

Eftersom både ansiktsupplåsningen och den optiska fingeravtrycksläsaren kräver att skärmen är tänd kan det vara idé att låta skärmen väckas automatiskt.

Det finns två sätt att tända skärmen utan att behöva trycka på strömknappen: att bara trycka på panelen, samt att låta skärmen tändas när telefonen plockas upp. Inställningarna heter ”tryck för att kolla telefonen” respektive ”lyft för att kolla telefonen” och nås från inställningar > system > rörelser.

Från samma skärm bland inställningarna går det även att aktivera en funktion som automatiskt startar stör ej-läget och tystar telefonen när enheten läggs med skärmen nedåt mot en plan yta.

Ändra inställningar utifrån plats och Wi-Fi-nätverk

Pixel-telefoner har en förvisso mycket grundläggande Tasker-liknande funktion för att automatiskt ändra vissa inställningar utifrån plats och Wi-Fi-nätverk.

Telefonen kan exempelvis automatiskt sättas på ljudlöst läge när du kommer till jobbet, och så vidare. Finessen nås från inställningar > system > regler.

Förbättra ljudet från högtalarna genom automatisk EQ

Ljudet som kommer från telefonens högtalare kan förhoppningsvis förbättras ett snäpp genom att aktivera inställningen ”självjusterande ljud” från inställningar > ljud och vibration.

Då används mikrofonen för att analysera omgivningen och därefter justeras ljudet för att passa miljön. Ljudet bearbetas lokalt och skickas inte över internet.

Aktivera Google Pay

Alla känner inte behov att ha en digital plånbok medan andra redan är frälsta. För skaran som inte testat än men känner för att prova på kan det vara idé att aktivera Google Pay på Pixel, ifall banken stödjer tjänsten.

När Pay aktiverats går det att betala med telefonen precis som med kontokort i alla terminaler som stödjer kontaktlösa betalningar. Pay går att starta direkt från låsskärmen, eller genom en genväg bland snabbinställningarna i rullgardinsmenyn.

Anpassa gränssnittet genom teman, utöka rutnätet i Pixel Launcher

Ett rent allmänt tips är att lägga några minuter på att personanpassa gränssnittet, så att allt ser ut som du vill. Temafunktionen nås genom att långtrycka på en tom yta i Pixel Launcher och välja ”bakgrund och utseende” från popup-menyn.

Från den sidan går det att välja färgsättning, samt aktivera mörkt tema och ikonteman. Sistnämnda funktionen gör att alla ikoner på hemskärmen (inte i applådan) får en enhetlig design, men tyvärr stödjer inte alla appar ikonteman än vilket skadar estetiken.

Från anpassningssidan kan rutnätet i Pixel Launcher med fördel utökas till 5×5, då det som standard bara är 4×4.

Använd magiska suddgummit och gör suddiga ansikten skarpa

Alla som har en Pixel 6 (Pro) eller Pixel 7 (Pro) kan använda ”magiska suddgummit” i Google Photos för att ta bort oönskade objekt från fotografier, eller ändra färg på objekt.

Pixel 7-duon har dessutom en funktion i Photos som i bästa fall kan göra suddiga ansikten skarpa igen, även för äldre bilder.

Utforska kamera-appen

Vi kommer inte gå in i detalj på funktionerna i kamera-appen då finesserna varierar från telefon till telefon och det är därtill ett alltför omfattande ämne. Särskilt Pixel 7 Pro har en hel del nya trevliga funktioner i kamera-appen, så det finns mycket att vinna på att ta sig tid att göra sig bekant med alla olika inställningar och lägen.

Vidare läsning: 11 tips för Google Gboard