Tips: Googles lösenordshanterare har blivit betydligt bättre

Postat:
11:34 - 2022-11-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

Många har låtit Chrome och Android spara inloggningsuppgifter för hemsidor och appar, så att de kan fyllas i automatiskt. Även om lösenorden sparats har Google tidigare inte erbjudit den hantering som förväntas av en lösenordshanterare.

Numera skulle dock Googles lösenordshanterare kunna ersätta fristående tjänster likt LastPass och 1Password, för de som inte har alltför stora krav. Fördelen för de som redan har lösenorden sparade i Google är att inloggningsuppgifterna inte behöver vara utspridda och därmed potentiellt mer utsatta.

 

Googles lösenordshanterare listar alla sparade inloggningsuppgifter och låter användare redigera och söka bland dessa. Nya inloggningsuppgifter kan läggas till manuellt om så önskas. Google kan kontrollera lösenorden för att se huruvida något lösenord är utsatt, eller ifall lösenord återanvänts eller är svaga.

Om en tjänst utsätts för en läcka kan Google meddela detta automatiskt, så att lösenordet kan ändras. Lösenorden går att exportera ifall användare vill byta lösenordshanterare eller skaffa en till vid sidan om.

När Googles lösenordshanterare används kan autofyll med fördel aktiveras, så att Android kan fylla i lösenorden automatiskt i appar. Lösenordshanteraren nås från inställningar > lösenord och konton > Google. De som vill kan lägga lösenordshanteraren på hemskärmen genom att trycka på kugghjulet uppe i högra hörnet och välja ”lägg till en genväg på startskärmen”.

Genom att skapa en passphrase kan lösenorden göras ännu mer privata då de krypteras med egen kod, vilket dock gör så att lösenorden inte kan visas på webben (för Google kan inte läsa uppgifterna). Koden behöver dessutom anges varje gång synkroniseringen aktiveras i Chrome på en ny enhet. Hur det går till finns beskrivet på den här supportsidan.