Tips: Så här hindrar du Android från att häva appars systemtillåtelser

Postat:
16:48 - 2023-06-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:

Sedan Android 11 erbjuder systemet en integritetsfiness som automatiskt häver systemtillåtelserna för appar som inte har använts under en längre tid. Funktionen släpptes sedermera för alla telefoner som kör Android 6 eller senare, genom uppdateringar av Play Protect och Google Play Services.

Syftet är att förbättra integriteten – varför ska appar som inte ens används ha tillgång till delar av systemet? Android förhindrar dessutom de oanvända apparna från att skicka aviseringar, samt rensar apparnas cache för att frigöra utrymme. Finessen kommer dock främst till pass för de som har installerat en massa olika appar och spel vilka de kanske inte har någon egentlig koll på.

För de som har appar som sällan används men som ändå behövs enstaka gånger är funktionen mest bara opraktisk. För när apparna väl behövs måste appen fråga efter tillåtelser igen och användaren måste bevilja dem. Om apparna inte frågar efter systemtillåtelserna igen blir det ännu krångligare. I värsta fall används appen bara i nödfall och då är det extra viktigt att allt fungerar som det ska direkt.

Android låter lyckligtvis användare sätta undantag för appar, så att deras systemtillåtelser aldrig hävs. Detta kommer väl till pass för viktiga men ändå sällsynt utnyttjade appar. Öppna inställningarna och välj kategorin ”appar”.

Tryck på ”visa alla appar” och därefter på appen du vill ska beviljas undantag. Scrolla ned till ”pausa appaktivitet om appen inte används” och bocka ur alternativet. Så vitt vi vet går det inte att stänga av finessen helt och hållet, så detta måste upprepas för varje enskild app.