Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Token – en smart ring med inbyggd fingeravtrycksläsare

Kan ersätta nycklar och lösenord

Postat:
16:09 - 2017-07-11
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Trots att det i åratal pågått ansträngningar att ersätta lösenord med säkrare, smidigare och mer moderna verifieringsmetoder har det fortfarande inte slagit igenom stort. Redan i början av 2013 presenterade Googles säkerhetsteam olika former av hårdvaruverifiering.
Hösten 2014 introducerade Google därefter stöd för en hårdvarunyckel via USB som baseras på protokollet Universal 2nd Factor (U2F) från FIDO Alliance. Nu har ett företag kallat Tokenize, medlem i just FIDO Alliance, lanserat sin smarta ring Token – en av de mest seriösa satsningarna på att ersätta lösenord och nycklar.

Ringen ska exempelvis kunna användas till att logga in i Windows 10 och MacOS, starta bilar, öppna dörrar och genomföra transaktioner med kontokort som MasterCard och Visa. Token kommer även kunna användas till att betala för kollektivtrafik i utvalda nordamerikanska städer, genom samarbete med MasterCard.

Det räcker då att lägga ringen mot kortläsaren för att betala för resan. Tack vare en inbyggd fingeravtrycksläsare vet ringen om att den bärs av rätt person, och nekar alla andra tillgång till dess funktioner.

Så här går det till: fingeravtrycksläsaren på insidan av ringen skannar ditt finger. Genom en optisk IR-sensor känner ringen av att du fortfarande har den på fingret. Så fort du tar av dig ringen behövs ännu en verifiering via fingeravtryck för att den ska kunna användas.

Lösenord och kontokort och profiler anges via en tillhörande mobilapp. Uppgifterna lagras därefter i en EAL5+-certifierad partition. Större webbläsare förväntas stödja Bluetooth- och NFC-baserade inloggningar istället för lösenord längre fram, varvid Token då kan utnyttjas för det ändamålet.

Konstruktionen är vattentät (50M) så det är inga problem att exempelvis tvätta händerna med ringen på. Kommunikation sker i regel över NFC men även Bluetooth används. En laddning räcker enligt utsago i upp till tre veckor. En LED-lampa börjar blinka när batterinivån gått under 30 procent, vilket sägs motsvara ett par dagars återstående användande.

Förhoppningsvis fungerar allt detta lika bra i praktiken som i teorin. Token kostar 249 dollar och börjar levereras i december.

Mest kommenterat

 1. Google Assistant och rutiner fungerar nu i Sverige
 2. Nya Motorola Moto G Plus erbjuder 5G för 3990 kronor
 3. Specifikationerna för OnePlus Nord enligt rykten
 4. Ryktesbilder på OnePlus Nord visar hålstanskamera
 5. Ingen Androidversion har nått fler enheter på fem månader än Android 10
 6. LG:s nya gränssnitt Velvet UI kommer släppas för äldre telefoner

Mest läst

 1. Google Assistant och rutiner fungerar nu i Sverige
 2. Använder du ROM eller rootåtkomst?
 3. Specifikationerna för OnePlus Nord enligt rykten
 4. Samsung tycks ha råkat publicera bilder på Galaxy Note 20
 5. Tips: Ersätt Play Store-ikonen med ”Mina appar”
 6. Startmenyn i Windows 10 kommer få ny design

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du ROM eller rootåtkomst?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey