Två bra ritappar i Market: SketchBook och Sketcher

Postat:
15:08 - 2011-03-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

Två bra ritappar i Market: SketchBook och Sketcher

Innan de kapacitiva pekskärmarna blev standardfunktion på smartphones var det fåtal ritprogram som fanns för mobiler inte särskilt användbara, men att enkelt kunna rita direkt på skärmen öppnar ju naturligtvis upp många möjligheter. Vissa konstnärer har rentav använt måleriappar till att skapa konst. Även om det finns en uppsjö av ritappar i Android Market, är det i vanlig ordning endast ett fåtal som är riktigt bra. Här är två ritprogram för Android som sticker ut: SketchBook Express och Sketcher. Den ena är ett förhållandevis professionellt ritverktyg, medan den andra får poäng för sin originalitet.

 

SketchBook

SketchBookAutodesk är en relativt stor amerikansk utvecklare av designmjukvara för både 2D- och 3D-grafik, och dess program används bland annat inom byggbranschen. Företaget har även gett ut ett populärt ritprogram för mobila enheter – det heter SketchBook och rönte först framgång för iOS, men sedan slutet av förra året finns programmet även för Android. SketchBook erbjuder en mängd olika ritverktyg via ett smidigt gränssnitt.

Applikationen ger ett professionellt intryck, och torde vara ett av de ritprogram i Market som har flest funktioner. SketchBook finns både i gratisversion, och det går även att köpa appen för ca 6kr. Den fulla versionen stödjer bland annat sex lager (”layers”) och kan spara bilder i PhotoShop-formatet. SketchBook kräver dock hyfsat stark hårdvara, och Autodesk rekommenderar en processor på minst 1GHz, samt 512MB RAM.

Sketcher

SketcherOm man inte kan rita spelar det inte särskilt stor roll hur pass avancerade verktyg man har, på liknande vis som det inte har någon betydelse hur pass dyr gitarr man spelar på ifall man inte kan hantera instrumentet – medan en skicklig gitarrist kan få en billig gitarr att ljuda fantastiskt. Sketcher fungerar emellertid på ett vis som gör att man kan skapa rätt intressanta skisser, trots att man egentligen inte är bra på att rita.

För vad Sketcher visar på skärmen överrensstämmer inte helt med vad man faktiskt ritar. När man sveper med ett finger över skärmen kan exempelvis appen rita något som liknar en målares första drag på en blyertsteckning, istället för en rak linje. Sketcher har knappt några inställningar och är rätt minimalistisk, men är värd att prova just för sina ovanliga penslar. Sketcher är en port av en webbapplikation, så man kan även testa appen på webben för att ungefär veta vad Android-versionen erbjuder. Sketcher går att hämta gratis i Market.

Vet ni läsare om några fler bra ritappar i Market, och har ni några erfarenheter av SketchBook och Sketcher?

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia Play på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu: