Twilight filtrerar bort blått ljus, vill hjälpa dig sova bättre

Postat:
14:54 - 2015-01-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
45

Enligt flera studier, både i USA och på Uppsala universitet, kan användandet av mobiler och surfplattor timmarna innan insomnandet försämra sömnen. Skärmarna sägs utstråla ett blått ljus med en frekvens som får kroppen att tro att det är dag. Publikationer som DN och SvD har tidigare rapporterat om detta.

Sömnforskarna rekommenderar att vi undviker alla elektroniska skärmar flera timmar innan sänggåendet. Samtidigt har smartphones blivit en slags digital napp för många av oss, som används för läsning i sängen efter att vi gått och lagt oss.

Det finns dock appar som försöker motverka den negativa effekten av blåa ljuset, genom att applicera ett filter över skärmen. Google Play på Twitter tipsade nyligen om Twilight, som vi testat. Appen gör så att skärmen får ett betydligt rödare och mer dämpat innehåll. Blåa ljuset sänks och resultatet är i bästa fall behagligare för ögonen på kvällen.

Twilight kan gradvis justera skärmens färger i takt med solens upp- och nedgång, men har även manuella lägen. På vissa enheter är lägsta ljusstyrkan inte tillräckligt låg för läsning i mörka rum och appen hjälper till även på den punkten, då den kan dämpa ljuset ytterligare.

Vi upplever att Twilight gör skärmen behagligare att titta på under kvällen, även om vi inte har några vetenskapliga belägg för att det faktiskt förbättrar sömnen. En annan populär app med samma ändamål är Bluelight Filter for Eye Care. Twilight är gratis men det kostar 20 kr att låsa upp samtliga finesser.