Tyskland vill att tillverkare erbjuder uppdateringar i sju år

Postat:
12:47 - 2021-09-06
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
45
I ett led för att göra bland annat mobiltelefoner och surfplattor mer hållbara samt för minska mängden elektronikavfall arbetar EU-kommissionen för närvarande på ett förslag som kan leda till att högre krav kommer ställas på tillverkarna. I förslaget ingår bland annat ett krav om att tillhandahålla uppdateringar såväl som reservdelar i fem års tid.
Enligt en talesperson från Tysklands finansministerium (via Heise) finns ett önskemål om att ta det steget längre för specifikt surfplattor och telefoner. Tyskland vill se en utökning av förslaget med ytterligare två år för dessa enhetstyper, vilket innebär att tillverkare som Samsung, Xiaomi och Apple förväntas förse enheter med uppdateringar och reservdelar i totalt sju år.

Branschorganisationen DigitalEurope, som bland annat representerar Samsung, Apple och Huawei, tycker att förslaget är för långtgående. I stället föreslås en kompromiss med upp till två års funktionsuppdateringar samt tre års säkerhetsuppdateringar. Organisationen ogillar även kravet på reservdelar och föreslår att det begränsas till att omfatta endast displayer och batterier, eftersom komponenter som kameror, mikrofoner och högtalare påstås sällan gå sönder.

Bland telefontillverkarna finns det för närvarande stora skillnader kring hur många nya modeller som introduceras på årlig basis. Bland annat Xiaomi och Samsung presenterar årligen långt fler modeller än exempelvis Sony. Om varje modell ska underhållas under sju års tid kommer kostnaderna rimligtvis att stiga, vilket skulle kunna leda till att tiden mellan prodyktcykler ökar samt att produktportföljerna krymper. Prissättningen kan också komma att påverkas.

Mest kommenterat

 1. Vilka strömningstjänster har du tillgång till?
 2. Google slår tillbaka mot Sonos
 3. Här är Motorola X30 Pro – första telefonen med 200MP
 4. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 5. Samsung släpper beta av Android 13 och One UI 5 för Galaxy S22
 6. Google inleder kampanj för att få Apple att implementera RCS

Mest läst

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. Google slår tillbaka mot Sonos
 3. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 4. Oppo och OnePlus stäms av Nokia, säljförbudet i Tyskland kan sprida sig
 5. Motorola smygpresenterar nya Razr
 6. Google inleder kampanj för att få Apple att implementera RCS

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilka strömningstjänster har du tillgång till?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om