Ulefone BeTouch 2 – uppackning och första intryck

Postat:
20:39 - 2015-09-12
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
122

Igår fredag damp den första av en rad så kallade ”kinatelefoner” ned i vår brevlåda. Den Hongkong-baserade återförsäljaren Gearbest.com förser oss med låneexemplar av modeller vi finner extra intressanta och först ut är alltså Ulefone BeTouch 2.

BeTouch 2 har en 5,5 tum stor LCD-skärm med 1080p-upplösning, det vill säga 1080 x 1920 pixlar, en åttakärnig 64-bitsprocessor (Cortex-A53, 1,7 GHz) av MediaTek kallad MTK6752, 3 GB LPDDR3-RAM, en 13-megapixelkamera från Sony (IMX214), dubbla SIM-kortplatser, plats för lagringsminnesexpansion, löstagbart 3 050 mAh-batteri, frontriktad kamera med LED-blixt, fingeravtrycksläsare och en gedigen konstruktion med lättmetallram.

Kartongen är svart, eller mörkt grå, av halvgod kvalité och har tämligen minimala mått. Då locket lyfts av möts vi av telefonen inslagen i bubbelplast och inuti denne en slags skumplastpåse. Därtill kommer BeTouch 2 med ett fabriksmonterat repskydd på skärmen. Telefonen är således, minst sagt, välskyddad i sin kartong.


I kartongen, nedanför själva telefonen, finner vi fyra mindre fack i vilka vi hittar telefonens batteri (Sony-tillverkat, 3 050 mAh, Li-Ion), två extra skärmskydd (ett tunt och ett tämligen kraftigt), en vit laddadapter av svensk (europeisk, CE-märkt – törs man lita på det?) sticproppstyp på 5V==1.5A, en vit USB-laddkabel på cirka en meter, ett vitt stereoheadset med volym- samt svarsknapp, ett transparent gummiskal för telefonen samt slutligen lite dokumentation.

Kartongen är alltså tämligen välfylld jämfört med dagens flaggskepp från de mer kända tillverkarna, i vilka vi numera ofta utöver telefonen bara finner laddare, dokumentation och eventuellt ett stift för SIM-släden.

Uppackningsupplevelsen är inte direkt lyxig, men vi klagar inte på alla små godsaker Ulefone skickar med.

Det som slår oss först är hur lyxig telefonen känns i handen. Bakstycket, matt vit plast, kan visserligen upplevas som lite för ”plastigt”, men passform och utformning håller toppklass. Om vi inte visste att det var en ”kinatelefon” och någon bad oss hålla BeTouch 2 i handen och gissa priset så hade vi tiuppat att det var en telefon i 4-5-tusenkornorsklassen.

Runtom telefonens sidor löper en snygg och mjukt rundad metallram och telefonen känns väldigt bra i handen, även om den med måtten 158,1 x 77,4 x 8,6 millimeter är ganska stor för att ha en 5,5-tumsskärm.

På den vänstra långsiden finner vi strömknappen placerad ganska högt upp, och volymknappen strax nedanför. Båda dessa knappar ser ut att vara av metall, men är sannolikt plast. Knapparna bjuder på bra motstånd och sticker ut tillräckligt mycket för att man enkelt skall kunna finna dem i blindo.

På huvudänden sitter 3,5mm-jacket för hörlurar och, lite udda, microUSB-porten. Vi tycker inte om microUSB-porten i huvudänden, men det återstår att se hur mycket detta kommer reta oss framöver. I fotänden finner vi högtalaren (mono) bakom en rad snygga runda preforeringar i lättmetallramen. Vi finner här även samtalsmikrofonen.

På fronten, nedan skärmen, sitter en runt Hem-knapp centralt placerad. Hem-knappen som är av taktil typ agerar även fingeravtrycksläsare, och vid långtryck öppnas Andorids appväxlingsfunktion. Till höger om Hem-knappen ser vi en kapacitiv (”touchknapp”) Tillbaka-knapp, och till vänster en numera ganska ovanlig Meny-knapp, även den kapacitiv. Alla knappar saknar bakgrundsbelysning-

Ovan skärmen sitter samtalshögtalaren, den frontriktade kameran inklusive tillhörande LED-blixt, ljussensor samt närhetssensor. En aviseringsdiod för exempelvis nyinkomna meddelanden eller låg batterinivå saknas tyvärr helt och hållet.

Rent fysiskt, till det yttre, är Ulefone BeTouch 2 alltså väldigt imponerande. Dessvärre är det första intrycket av mjukvarans optimering inte lika imponerande: ett ettrigt mikrolaggande infinner sig nästan konstant då vi sveper runt i menyer och appar, och den kapacitiva pekskärmen är inte riktigt så känslig som vi har vant oss vid från de mer etablerade tillverkarnas flaggskepp.

Att avlägsna det ur kartong lite slarvigt fabriksmonterade skärmskyddet hjälper dock litegrann, men inte helt. Man får vara lite mer bestämd i sina tryck. I övrigt är skärmen av skaplig kvalité: skärpa och betraktningsvinklar matchar exempelvis OnePlus 2 fint. Svärtan är sämre, men färgåtergivningen är klarare.

Fingeravtrycksläsaren programmeras genom att man placerar fingret på den mellan 5 och 10 gånger, och har åtminstone hittills fungerat pålitligt och utan felläsningar. Till skillnad från onePlus 2 kan man inte gå direkt från avstängd skärm in till hemskärmen genom att placera fingret på läsaren, utan man måste först tända skärmen antingen via strömknappen, hem-knappen eller via gesten dubbeltryck på skärmen (måste aktiveras i telefonens skärminställningar).

Telefonens operativsystem är Android 5.1 Lollipop och antalet förinstallerade appar är ytterst minimalt. Även Google-appar som man normalt sett finner förinstallerade även på telefoner med en ”ren” androidinstallation, som Hangouts och Chrome, lyser med sin frånvaro men kan enkelt installeras genom Play Butiken som är en av få förinstallerade appar.

Vår första dag med Ulefone BeTouch 2 har varit lite av en bergochdalbana: telefonen har på vissa vis imponerat oss minst lika mycket som telefoner som kostar tre, fyra eller fem gånger mer, men har på andra vis också lyckades frustrera oss redan efter några få minuters användande.

Vi kommer så klart fortsätta hårdtesta BeTouch 2 under kommande veckor och vi hoppas kunna publicera vår fullskaliga recension innan månadens slut.
 
Uppdatering: För er som vill slå till på en Ulefone BeTouch 2 genast har Gearbest.com bjudit Swedroids läsare på en rabattkod värd 10 dollar. För att nyttja koden måste telefonen köpas via den här länken och använda rabattkoden TOUCH2GB