USA har en annan meddelande-marknad än övriga världen

Därför har SMS, RCS och Imessage sådan fokus

Postat:
13:45 - 2022-01-13
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
59

WhatsApp är världens största meddelandetjänst med över två miljarder aktiva användare. I vissa länder är WhatsApp rentav så populärt att loggan kan visas på butikers skyltfönster som kontaktmetod.

Där används WhatsApp för allt och så gott som alla har WhatsApp. Vissa undviker Facebook-ägda företag rent principiellt, men WhatsApp är en kraftfull och komplett helhetslösning för textmeddelanden, delning av bilder, videor och filer, samt för röst- och videosamtal och röstmeddelanden – där allt är end-to-end-krypterat.

Facebook Messenger har runt 1,3 miljarder användare. Telegram och Signal är två andra populära, om än betydligt mindre alternativ. I USA är dock WhatsApp inte alls lika vanligt förekommande och inte heller fristående meddelandetjänster överlag. Enkelt uttryckt är det anledningen till att Imessage, SMS och därmed även efterföljaren RCS anses så viktiga där.

En del av förklaringen är att IOS är betydligt större i USA än vad systemet är globalt. IOS marknadsandel varierar och ligger mellan runt 50 procent och uppemot 60 procent i USA. Och amerikanska Iphone-användare utnyttjar framförallt Imessage för att skicka meddelanden, istället för en tredjepartstjänst.

Varje gång Imessage skickar meddelanden till en Androidtelefon går det istället via SMS. Imessage påpekar detta och det understryks även i gruppkonversationer. Funktionalitet försvinner. Framförallt bland tonåringar har Iphones blivit en slags statussymbol och de med Androidtelefoner kan få utstå spe, just för att det märks vilken telefon de har i Imessage.

Detta är ett medvetet drag från Apple, vilket framkommit i dokument under rättegångar

Att Imessage har ett sådant fotfäste i USA gör att folk håller sig kvar vid Iphones i större utsträckning, för de vill kunna fortsätta använda Imessage. Detta är ett medvetet drag från Apple, vilket framkommit i dokument under rättegångar.

På amerikanska teknikbloggar har det emellanåt skrivits i hårda ordalag om Androids ”meddelanderöra”, inte minst i en serie inlägg på The Verge. Inläggen har bland annat menat att Google misslyckats med att skapa ett alternativ till Imessage, och vilket stort och allvarligt problem detta är för Androidanvändare.

För all del, det stämmer att Googles meddelandetjänster har varit en röra och ett misslyckande, med nya tjänster som kommit och gått. Men för oss i Europa och i många andra delar av världen kan det framstå som ett icke-problem. En meddelandelösning från Google spelar mindre roll när de flesta redan använder en annan meddelandetjänst.

Och skaran som ofta skickar SMS fortsätter att krympa: inte ens 30 procent på Swedroid

Och skaran som ofta skickar SMS fortsätter att krympa: inte ens 30 procent på Swedroid enligt senaste undersökningen. Google beslöt sig till sist för att fokusera på RCS och deras implementation av tekniken som de kallar ”Chat” (icke att förväxla med företagets andra ”Chat”).

The Verge artikel om hur Lockheimer vill att Apple ska börja stödja RCS har över 400 kommentarer och den översta lyder: ”To people outside the US, this situation is baffling…”. Många nämner just WhatsApp, Telegram och andra meddelandetjänster och ser inte problemet.

I den bästa av världar hade Apple implementerat RCS, något Google som sagt uppmanat till. Då hade alla i teorin kunnat kommunicera med varandra med modern funktionalitet genom en app som följer med telefonen, vare sig de använder Iphones eller Androidtelefoner. Men det kommer inte att hända.

För de som redan använder en meddelandetjänst i sin umgängeskrets finns därför liten anledning att bry sig om RCS idag. Tjänster som WhatsApp har mer omfattande kryptering och betydligt fler funktioner. Och ”Googles meddelanderöra” är främst ett problem i USA.