Utvecklare: dags att flytta viktiga menyer till botten av skärmen [Opinion]

Postat:
16:20 - 2021-04-15
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
23

Våra smartphones har inte bara blivit allt större utan även mer avlånga. Objekt högst upp i gränssnittet kan vara svåra att nå utan att behöva sträcka sig, ändra grepp eller använda båda händerna – även på normalstora smartphones.

Att lägga viktiga knappar och menyer längst ned i gränssnittet har lyckligtvis blivit vanligare. En grundtanke med Samsung One UI är att förenkla enhandsanvändning, bland annat genom att visa stora tomma sjok högst upp som gör att objekt i gränssnittet trycks ned ett snäpp.

OnePlus plankade den idén för Oxygen OS och även Google ser ut att anamma en liknande design i Android 12. Samtidigt är det fortfarande vanligt att utvecklare lägger viktiga menyer, knappar och sökfält allra högst upp i gränssnittet.

Knappar och menyer har traditionellt legat högst upp. Kanske är det dags att ändra den filosofin helt och istället lägga allt längst ned. Även vissa rutnät skulle med fördel kunna fyllas nedifrån och upp istället för uppifrån och ned, även om det sannolikt skulle kännas ovant i början.

Chrome är ett gott exempel på en app som skulle må bra av att anpassa sin design för dagens smartphones. Menyer och sök- och adressfält ligger högst upp där de är svårast att nå. Google tog dessutom bort en dold inställning som flyttade menyerna till botten av skärmen.

Google har börjat ersätta sidomenyerna i sina appar med en knapp, vilken ligger högst upp i högra hörnet. Vi hade gärna sett att den knappen istället blev del av det nedre flik-fältet, samt att den öppnade sig från botten av skärmen och uppåt – istället för att centreras vertikalt.

Hur tycker ni utvecklare har anpassat sin design för dagens smartphones? Borde designen optimeras mer för enhandsanvändning eller tycker ni det fungerar tillräckligt bra redan i dagsläget?