Utvecklare kan nu börja skapa Chrome-appar för Android och IOS

Postat:
15:43 - 2014-01-29
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
8

Det var sedan tidigare känt att Chrome-appar är på väg till Android och IOS. Google har nu släppt en förhandstitt av Chrome-appar för dessa mobilplattformar. Genom webbstandarder som HTML, CSS och JavaScript kan utvecklare programmera applikationer som sedan går att köra precis som plattformsspecifika appar.

Dessa program körs inte inom en webbläsare och behöver inte någon Internetanslutning. De kan skickas in till Play Store och App Store som vanligt. Plattformen som gör det här möjligt är Apache Cordova, som har öppen källkod. Cordova tillåter apparna att kompileras och utnyttja mobila enheters sensorer, som exempelvis kameran och accelerometern.

apache-cordova

BlackBerry har tidigare använt en anpassad variant av Cordova för att köra webbappar i BlackBerry 10. Främsta fördelen med tekniken är kanske plattformsoberoende applikationer: skriv en enda app som sedan kan köras på valfri plattform, utan att projektet behöver portas. Nackdelen är å andra sidan att vi eventuellt får se en uppsjö av appar med lägre kvalitet.

För utvecklare som är sugna på att komma igång är instruktionerna på GitHub en bra början.