Utvecklare vittnar om utbredd piratkopiering – störst där betalapplikationer saknas

Postat:
12:25 - 2010-08-05
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Utvecklaren Hexage som ligger bakom spelen Radiant och Buka har publicerat uppseendeväckande siffror kring hur utbredd piratkopieringen av hans applikationer är. Exempelvis har spelet Radiant över 50 000 st spelare, men antalet som betalat för det är betydligt färre än så: I Europa använder 70% av alla spelare en piratkopia och i Asien och Sydamerika är motsvarande siffra 97% resp 98%. I Oceanien så är siffran något lägre och 92% kör en piratkopia, förklaringen bakom det kan vara att både Australien och Nya Zeeland sedan 2009 haft tillgång till betalapplikationer på Market. Siffrorna i Nordamerika är fortfarande höga, men då skall man ha i åtanke att Kanada inte erhöll betalapplikationer på Market förrän i mars månad i år.

Google introducerade nyligen en förbättrad DRM-tjänst för Android Market efter påtryckningar från utvecklare som blivit trötta på piratkopieringen och Hexagens siffror synliggör onekligen problemet; det vill säga om de är representativa för Android i stort. Piratkopieringen är betydligt mer utbredd i länder som inte har tillgång till betalapplikationer än länder som har det och lösningen på detta problem tycks därför uppenbar. Ett mer invecklat DRM-skydd kommer möjligtvis att fungera som ett farthinder, men vi vet av erfarenhet att sådana skydd hittills inte stoppat  piratkopieringen på andra plattformar och Android lär inte bli unikt.

Vi tror inte att en så utbredd piratkopiering beror på någon ovilja att betala för sig och i vår undersökning, vad saknar du mest med Android?, så svarade över 50% att man som mest saknar betalapplikationer på Market. Det finns definivit en vilja att betala för sig, däremot saknar man möjligheten. Förvisso så existerar alternativ till Android Market, exempelvis SlideMe.org, men dessa tjänster har inte lyckats attrahera en särskilt stor utvecklar- eller användarskara och utbudet är därför inte i närheten med det som finns på Android Market.

Det är naturligtvis många som undrar varför Google dröjer och från officiellt håll har man, oss veterligen, inte i närmare detalj förklarat varför. Vid de få (14 st) tillfällen då ett land fått tillgång till betalapps, då har det mer eller mindre skett som en blixt från ovan – utan en förberedande dialog med varken utvecklare eller användare. Det säger oss att det därför är omöjligt att förvänta sig något svar kring när vi i Skandinavien kan erhålla betalapplikationer och än mindre varför det dröjer så länge.

Grafen ovan visar det totala användartalet fördelat på världsdelar och hur många av dessa som kör en laglig kopia av Hexagens Radiant.

Currently, developers in these locations may sell priced applications to users in the following countries:

 • Australia
 • Austria
 • Canada
 • France
 • Germany
 • Italy
 • Japan
 • Netherlands
 • New Zealand
 • South Korea
 • Spain
 • Switzerland
 • United Kingdom

Notis: Statistiken är inhämtad under tio månaders genom genom genom Flurry Analytics and Google Checkout AP. Lagliga kopior i länder utan Android Market med stöd för betalapplkationer kommer genom Market-alternativet SlideMe.org.

Genom Androinica

Mest kommenterat

 1. Ge oss USB-C för allt [Opinion]
 2. Arnold Goldberg ny chef för svagt presterande Google Pay
 3. OnePlus 6 och 6T har nått slutstationen för uppdateringar
 4. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 5. Apple Music näst största musikströmningstjänsten, Spotify dominerar
 6. Har IOS bättre appar än Android?

Mest läst

 1. Rapport: Alla Iphone 14-modeller har 120Hz, ingen mer Mini
 2. Ge oss USB-C för allt
 3. Hela Galaxy Tab S8-serien avslöjas – påkostade plattor från Samsung
 4. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 5. Google lägger ned YouTube Originals
 6. Ännu en Ultra-läcka

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Föredrar du runda eller rektangulära smartklockor?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om