Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vad är egentligen planen med Android? [Söndagskrönika]

Postat:
17:16 - 2010-09-26
Skribent:
upnorth
Kommentarer:

Microsoft är på gång med Windows Phone 7 för att rädda ansiktet och livhanken för ett stort antal partnerföretag som utför integrationer hos företag som starkt överväger migrationer till Google Apps och andra alternativ.

Apple har efter en liten fadäs med give-away gummiskydd stort sett blivit förlåtna för det stort sett enda misstaget någon kunde finna med deras nya telefon, signalstyrkan sjönk hos ett par procent hos användarna men deras Retina Display och batterisnåla multitasking för iPhone 4 låter de behålla sin exklusiva identitet.

Nokia stuvar om ordentligt i toppen efter att ha hamnat efter i smartphone-racet som egentligen bara verkar ha förvånat dem. Ironiskt nog skyller man på en stor omorganisering, frågan är hur många de behöver för att komma på spåret igen? Hur som helst börjar man skylta lite här och var med sin senaste linje telefoner som tydligen ska ha mycket nytt under huven, tyvärr ser huven ut precis som tidigare och i Ovi Store ekar det mellan app-hyllorna.

Till slut har vi då Google som efter en mödosam splittring Android-versionerna nu verkar få finna sig i att konsumenterna inte bryr sig så väldigt om vilka siffror som står i info-rutan så länge det går att lyssna på spotify, uppdatera och läsa Facebook samt ladda ner appar för de vanligaste vardagliga tjänsterna som bank och lokaltrafik.

Sony Ericsson X10 Mini och Pro är ju det bästa exemplet på det. För entusiasterna ganska gulliga men tråkiga alternativ men på skolgården det hetaste man kan köpa för 2-3 barnbidrag. Är det något SE kan så är det en målgrupp som lyssnar på musik och tar bilder för bästa möjliga spridning men inte bryr sig om så väldigt mycket annat (Walkman och Cybershot).

Samtidigt så verkar alltså Android 3.0 fokusera starkt på utseende för att en gång för alla stävja det extra körsbäret som alla deras partners envisas med att sätta på toppen innan de skeppar lurarna till butiken för att lättare kunna förse användarna med creme de la creme i mobil kommunikation och underhållning. Det säger mig att man fortfarande vill ta Apple’s plats som kung i mobilland, men tillverkarna visar ju tydligt att det inte är intressant utan tävlar om att ha så många telefoner som möjligt i butik för under 3000 utan abonnemang.

Håller Google på att skjuta sig själva i foten? Har man möjlighet att lägga beslag på hela smartphonemarknaden under det absoluta toppsegmentet men lägger tiden och pengarna på att spöa Apple’s älskade kompromisslöshet med en hittills väldigt svårsåld öppenhet? Dessutom verkar man ju ha raggat många datortillverkare att satsa på Android i sina tablets trots att det av många fortfarande anses vara en väldigt nischad produkt där iPad trots alla jämförelser med murstenar och annat säljer som smör.

Nä. Jag tror att det är dags att svälja stoltheten nu. Man är helt enkelt inte en leverantör av tjänster och hårdvara i de högsta prisklasserna, utan borde satsa på att demokratisera befolkningen med ett stort och bra utbud av mobiler som kan det mesta på ett bra sätt. Med spridning av riskerna ökar även vinstmarginalen vilket är en stor utmaning om man vill vara exklusiv då det kräver en mer kontroll än man är van.

Lägg istället tiden och pengarna på att rusta upp App-store. Google, ni är bra på mjukvara och framför allt sök. Gör det därför lätt och kul att både utveckla och hitta appar av världsklass i ert framgångsrika ekosystem. Annars riskerar ni att Android blir ännu en av många halvlyckade Linuxdistributioner som ska kunna allt men aldrig blir bäst på något.

Ni har redan vunnit en stor målgrupp som inte Apple kan nå, ta hand om den, låt tillverkarna göra det de gör bäst och sluta dregla över Apple. Tack.
 

Mest kommenterat

 1. Vilket operativsystem körde din första smartphone?
 2. OnePlus introducerar Nord CE 5G – släpps 21 juni
 3. Sony lanserar sant trådlösa hörlurarna WF-1000XM4
 4. Betalar du för mer Google-lagring?
 5. Google släpper andra öppna betaversionen av Android 12
 6. Fler nyheter i Android 12: integritetsöversikt och ny Wi-Fi-meny

Mest läst

 1. Google lägger ned en app du förmodligen aldrig använt
 2. Betalar du för mer Google-lagring?
 3. Vilket operativsystem körde din första smartphone?
 4. Sony lanserar sant trådlösa hörlurarna WF-1000XM4
 5. OnePlus introducerar Nord CE 5G – släpps 21 juni
 6. Rykte: Samsungs nästa telefoner med vikbara skärmar har påtagligt lägre pris

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Betalar du för mer Google-lagring?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om