Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Valve presenterar portabla speldatorn Steam Deck

Postat:
14:59 - 2021-07-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Valve har introducerat en egen portabel speldator med liknande design som Nintendo Switch och PlayStation Vita. Enheten kör en variant av Linux-baserade SteamOS och kommer att släppas i Europa i december, med ett instegspris på 419 euro.
Användare kommer kunna spela på dator och fortsätta spela på Steam Deck på samma ställe. Steam Deck kan rentav köra Windows-spel tack vare Proton, utan att spelen portas eller anpassas. Enheten kan även användas som en fullfjädrad Linux-dator. De som vill kan blåsa enheten och lägga in Windows istället.

Steam Deck stödjer att mus, tangentbord och monitor eller TV ansluts. Andra spelbutiker än Steam kan installeras och det går att köra vanlig datormjukvara. Standardbutiken är Steam med samma funktionalitet som för PC. Spel kan tillfälligt pausas genom att sätta Steam Deck i viloläge, med smidig återupptagning.

Steam Deck erbjuder en 7-tums LCD-skärm med 1280 x 800 pixlar, bildförhållandet 16:10, 400 nits ljusstyrka och 60Hz uppdateringsfrekvens. Precis som i Nintendo Switch kan panelen med andra ord inte mäta sig med skärmarna i dagens spelfokuserade smartphones, som har OLED-teknik, högre upplösning och högre uppdateringsfrekvenser.

När Deck ansluts till extern skärm finns stöd för att spela spel i 8K @ 60Hz och 4K @ 120Hz. Valve har samarbetat med AMD för chippet som har klockfrekvenser upp till 3,5GHz, samt RDNA 2-grafik. Enligt Valve kan Steam Deck köra de senaste stora spelen. Datorn har 16GB LPDDR5-RAM och upp till 512GB NVMe-lagring. Lagringen kan utökas genom minneskort.

Batteriet (40Wh) ska räcka till 2–8 timmars spelande på en laddning, beroende på hur krävande spelen är och vilken uppdateringsfrekvens som används. Det kan jämföras med en utlovad batteritid på upp till nio timmar för Nintendo Switch. Deck erbjuder 3,5mm-jack, en USB-C 3.2-port, stereohögtalare, dubbla mikrofoner, haptisk feedback, gyro och Bluetooth 5.0.

Instegsmodellen med 64GB EMMC-lagring kostar 419 euro, medan högsta hönset med 512GB NVMe SSD kostar 679 euro. Alla upplagor inkluderar fodral.

Mest kommenterat

 1. Har du en Iphone?
 2. Google offentliggör Pixel 6 och Pixel 6 Pro – drivs av egna Tensor-chippet
 3. Google introducerar Premium Lite – reklamfritt YouTube för 69kr/mån
 4. Google verkar bara släppa Pixel 6 i åtta länder
 5. Huawei P50 Pro har ”enastående” kamera enligt Dxo
 6. Strategy Analytics: Xiaomi var störst i Europa under andra kvartalet

Mest läst

 1. Google offentliggör Pixel 6 och Pixel 6 Pro – drivs av egna Tensor-chippet
 2. Google introducerar Premium Lite – reklamfritt YouTube för 69kr/mån
 3. Har du en Iphone?
 4. Google verkar bara släppa Pixel 6 i åtta länder
 5. Anledningen till att Apple hatar läckor, enligt Apple
 6. Riktigt gamla Androidtelefoner kan snart inte längre logga in i Google-appar

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har du en Iphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om