Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Varför jag har 6GB ledigt på min Galaxy Nexus med 16GB utrymme [Krönika]

Postat:
17:25 - 2012-12-12
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Lagringsutrymme på mobila enheter

För över tre år sedan hade jag 32GB inbyggt lagringsutrymme i en av mina mobiler, Nokia N97. Med minneskort på 16GB fick jag plats med runt 48GB data. Sedan dess har ingen annan mobil jag ägt kommit upp i mer än hälften av den mängden inbyggt minne.

Om det nu beror på att tillverkare tycker att vi ska använda moln- och strömningstjänster eller om diskarna på något vis blivit dyrare törs jag inte svara på, men faktum är att det interna lagringsutrymmet inte utvecklats i samma takt som de övriga komponenterna i smartphones. Mängden har snarare först sjunkit och sedan stått still sedan Nokia 97 och i regel kretsat mellan 8GB och 16GB – i enstaka fall har inbyggda disken nått upp till 32GB. 

Detta i kombination med trenden att alltfler tillverkare väljer att inte inkludera plats för minneskort i sina nya androidmobiler har gjort att vissa väljer bort enheter som har 16GB lagringsutrymme utan expansionsmöjlighet, oavsett hur bra de är i övrigt. Många ser en enligt dem för låg mängd lagringsutrymme som en dealbreaker och kräver helt enkelt plats för minneskort.

För ett par år sedan gick jag alltid runt med många GB musik i mobilen. Jag la dessutom över ett par av mina favoritfilmer och kanske några avsnitt av en bra serie, mest för sakens skull då jag aldrig tittade på dem. Detta tog naturligtvis upp mycket plats och krävde antingen minneskort eller en rejäl inbyggd disk. Nu är det dock andra tider. Eftersom lagringsutrymmet är ett så omdiskuterat och ständigt aktuellt ämne kikade jag hur mycket plats som finns kvar på min Galaxy Nexus med 16GB-disk – över 6GB, visade det sig. Detta trots att enheten rymmer runt 180 appar och spel.

Jag har inte ens behövt reflektera över diskutrymmet. Trots det går jag, i min mening, inte miste om någonting jag skulle kunna utnyttja om jag haft mer utrymme. För musik använder jag Play Music som låter mig ladda upp 20 000 låtar till ett eget musikbibliotek på nätet. Om jag vill lyssna på musik iväg från hemmet och dess Wi-Fi laddar jag hem den spellista jag vill lyssna på innan jag går ut, så det varken drar mer ström eller blir onödig datatrafik.

Jag tittar aldrig på film med min mobil utan föredrar istället TV-apparater eller biosalonger för det ändamålet, men om jag skulle bli sugen har Netflix ett ofantligt mycket större utbud än vad som någonsin skulle kunna rymmas i en mobil. Det finns många spel i Play Store som tar upp mer än 1GB och vissa som tar runt 3-5GB i anspråk. Jag har köpt åtskilliga spel av den typen men har insett att de är mycket roligare att spela på en dator eller Xbox 360. Jag har ett 80-tal spel och emulatorer på telefonen och de tar inte upp särskilt mycket plats.

Det som gör att jag inte har markant mer utrymme kvar än 6GB är att jag placerat mina gamla äventyrsspel från 90-talet på disken som jag kan spela med ScummVM. Nu har vi naturligtvis olika behov. Det som fungerar för någon behöver inte alls passa en annan och det finns inget som är ”rätt” eller ”fel”. För de allra flesta smartphoneägare lär dock 16GB vara tillräckligt med utrymme.

Man bör ha i åtanke att vissa vanliga användare inte ens vet hur man kopplar sin mobil till datorn. I en undersökning i slutet av november svarade bara 3 % att de prioriterade utrymmet. Om det var en så viktig punkt för konsumenter, borde då inte tillverkare prioritera utrymmet mer och utnyttja det i marknadsföringen? Eller har de helt enkelt ingen koll på vad vi vill ha? När man kikar på senaste vågen toppmodeller i androidvärlden har de flesta mobiler fortfarande runt 16GB och många saknar stöd för minneskort, så oavsett svaret lär det dröja innan utrymmet hoppar upp ett steg.

Är 16GB lagringsutrymme på en smartphone tillräckligt för dig?

Loading ... Loading ...

Mest kommenterat

 1. EU tar ännu ett steg mot att göra USB-C till obligatorisk standard
 2. Amazon Prime nu i Sverige
 3. Iphone 14 Pro kan bli Apples första mobil med kamera-ö
 4. Hur betalar du vanligtvis för din telefon?
 5. Storleksjämförelse visar hur Galaxy S22 förhåller sig till Iphone 13
 6. Fler officiella bilder på Google Pixel 6 och Pixel 6 Pro

Mest läst

 1. Galaxy S22 kan bli Samsungs minsta toppmodell sedan S10e
 2. Amazon Prime nu i Sverige
 3. Ger 5G några praktiska fördelar i en mobil idag?
 4. Iphone 14 Pro kan bli Apples första mobil med kamera-ö
 5. Nästa års OnePlus-telefoner kommer köra nytt, förenat OS
 6. Storleksjämförelse visar hur Galaxy S22 förhåller sig till Iphone 13

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur betalar du vanligtvis för din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om