Veckans fråga: Vilken version av Android kör du?

Postat:
06:50 - 2010-07-12
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
21

I denna veckas fråga så undrar vi vilken version av Android ni kör? Frågan ställer vi för att både HTC, Samsung, Huawei och Acer introducerat uppdateringar till Android 2.1 / Eclair. Kan man som utvecklare av svenska applikationer numera helt och hållet frånse kompatibilitet med Android 1.5 / Cupcake eller Android 1.6 / Donut?

Föregående vecka ställde vi frågan: Av vilket märke är din senast inköpa Android-telefon? Svaren haglade in och antalet röster landade till slut på 5 222 stycken. HTC fick 58% (3 033 st) av rösterna kontra Sony Ericsson 17% (908 st), Samsung 11% (583st), Google Nexus One 9% (444st), Acer 2% (95st), Motorola 1% (35st), LG 0% (23st) och övrig tillverkare 0% (15st). Vi kan av dessa siffror konstatera en sak: HTC dominerar för stunden den svenska marknaden – i varje fall om vi leker med tanken på att dessa siffror är representativa för Sverige i stort.

Placeringen de olika tillverkarna emellan är inte överraskande; HTC var först ut på den svenska marknaden med lanseringen av HTC Magic i maj månad 2009 och lite senare in på sommaren samma år följde lanseringen av HTC Hero. Den sistnämnda telefonen kom att bli hyllad i media och blev bland annat utnämnd till årets telefon av tidningen M3, varför man kan förmoda att försäljningssiffrorna också blev goda. I november månad dök sedan budgettelefonen, som alldeles nyligen fick en uppföljare vid namn Wildfire, upp i butik.  Det dröjde sedan till april 2010 innan företaget introducerade uppföljaren till Hero som kom att kallas för Legend samt en ny high end-telefon, HTC Desire, som visade sig bli så pass populär att butikshyllor gapade tomt – något som förvärrades av vulkanutbrottet på Island.

Ett första hot på den svenska marknaden blev Samsung med lanseringen av Galaxy i7500 respektive i5700 (Spica) i slutet av det fjärde kvartalet 2009, de tu telefonerna fick dock långt från samma uppmärksamhet som kretsade kring HTC Hero och detta framträder tydligt av siffrorna ovan. Vi skall inte heller glömma bort Acer Liquid som presenterades lagom till julafton samma år, men eftersom att företaget inte har någon generalagent i Sverige vad berör mobiltelefoner och ej heller anpassat telefonen med svenskt språkstöd, så fick den minimalt med uppmärksamhet och tycks ha inte ha blivit någon säljsuccé. I februari 2010 introducerar Huawei sin första Android i Sverige, U8220, vilken nu i somras fick en superbillig efterföljare vid namn U8100. Samtidigt som Huawei U8220 dyker upp lanserar LG den första Android-telefonen med QWERTY-tangentbord, GW620 Etna, på den svenska marknaden – som inte heller tycks ha blivit en storsäljare. Lite drygt två månader senare dyker Xperia X10 från Sony Ericsson upp i butik och i juni samt juli månad följer SE Xperia X10 mini/mini pro samt Samsungs nytillskott Galaxy S i9000.

Totalt har HTC haft en marknadsnärvaro på cirka 14 månader i Sverige kontra Samsung med cirka 8 månader, Huawei och LG med 4 månader, samt Sony Ericsson med blott 3 fulla månader (maj->juni). Om vi får tro på siffrorna ovan så indikerar dessa att Sony Ericsson haft ett mycket starkt andra kvartal. Att på blott 3 månader knipa 17% av marknaden får ses som en bedrift och då skall vi komma ihåg att X10 mini samt mini pro är purfärska telefoner.

Samsung verkar ha det lite tuffare med att slå sig in på den svenska marknaden och ligger på 11%, man har dock satsat riktigt stort på Galaxy S och vi vore förvånande om man inte lyfter sig på framför allt HTC:s bekostnad under de närmaste månaderna.

Vad berör LG respektive Huawei så verkar försäljningen ha uteblivit, kanske beror detta på att man varken syns eller hörs i samma utsträckning som konkurrenterna och ej heller verkar media särdeles intresserade av vad företagen hittills haft att erbjuda. Framöver vet vi att LG kommer att introducera två nya premiumtelefoner i den nya modellserien ”Optimus” och för att förbättra det dystra läget, så måste man producera välfungerande och snygga telefoner med en attraktiv prislapp som syns och hörs. Vi tror vidare att allt fler och fler kommer att få upp ögonen för den kinesiska tillverkaren Huawei, som verkar kunna pressa priserna som ingen annan – den senaste modellen U8100 annonserades ut för mellan 999kr till 1500kr häromveckan och har i många avseenden jämbördig hårdvara med Xperia X10 mini.

I vinter kommer vi åter att återkomma till en och samma fråga och ser förstås fram emot att få en inblick i hur det svenska Android-landskapet förändrats mellan sommar och jul, det vill säga om det alls förändrats.

Vilken version av Android kör du?

  • Android 2.0, 2.1 / Eclair (65%, 2 647 röster)
  • Android 1.6 / Donut (16%, 654 röster)
  • Android 2.2 / Froyo (16%, 636 röster)
  • Android 1.5 / Cupcake (3%, 127 röster)

Antal som röstat: 4 059

Loading ... Loading ...