Verifiering via fingeravtryck på väg till BankID för Android

Postat:
21:18 - 2017-02-24
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
62

En bland Androidanvändare sedan länge hett efterfrågad funktion för den populära appen BankID är möjligheten att verifiera sin identitet via telefonens fingeravtrycksläsare. För Apples Ios-enheter har identifiering via fingeravtrycksläsaren ”Touch ID” i appen BankID fungerat sedan april förra året, men för Android har samma funktionalitet dröjt.

Vi tog med anledning av detta kontakt med Johan Eriksson, VD för Finansiell ID-Teknik BID AB som utvecklar BankID, som till vår glädje kunde bekräfta att det är på väg även till Android med en planerad lansering innan sommaren.

Vi planerar att släppa en ny version av BankID-appen med stöd för fingeravtryck före sommaren.

Stödet för fingeravtryck kommer att finnas på Android 6 och senare Android-versioner men av säkerhets- och hårdvaruskäl kommer det inte att fungera på alla enheter.

–Johan Eriksson, VD för Finansiell ID-Teknik BID AB

Som synes krävs det som väntat Android 6.0 eller senare, med tillägget att det inte kommer fungera på alla enheter på grund av säkerhets- och hårdvaruskäl. Gissningsvis innefattar detta bland annat så kallade ”rootade” enheter samt enheter som säljs med en upplåst bootloader.

Vi utgår från att fingeravtrycksverifieringen för Androidenheter då den lanseras precis som för Apples Ios-enheter endast omfattar identifiering och legitimering, exempelvis för inloggning på en bank, och inte för signering (elektronisk underskrift) vid exempelvis överföring av pengar.