Swedroid får en hands on med Sony Ericssons kommande modell Xperia arc

Postat:
06:52 - 2011-01-17
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
141

httpvh://www.youtube.com/watch?v=btTDYIowI7g

Under en händelserik torsdag där vi inte bara fick möjligheten att se och känna på LG:s kommande flaggskepp Optimus 2X fick vi även möjligheten att träffa Sony Ericssons produktansvarige Rikard Skogberg under några timmar. Skogberg hade, inte helt oväntat,  med sig ett par tidiga exemplar av den kommande modellen Xperia arc och vi tog förstås chansen att få lite hands on med den smäckra svensk-japanen.

Väl i handen slås vi dels över hur lätt arc är och när vi klämmer och vrider på enheten uppfattar vi den som styvare än Xperia X10; arc känns mer robust och knakar mindre. Överlag ger själva konstruktionen ett gott intryck och telefonen ligger bra i handen. Högtalaren på telefonen är även den förbättrad i förhållande till X10, däremot låter den inte lika bra som på exempelvis Xperia X10 mini pro. Skärmen upplever vi som riktigt bra med god färgåtergivning och en godkänd betraktningsvinkel. Om det rör sig om en IPS-, MVA- eller PVA-panel kunde vi dock inte få bekräftat, men att det skulle röra sig om en TN-display kan vi utesluta med tanke på de fina betraktningsvinklarna.

Kameran har berikats med en bakgrundsbelyst CMOS-sensor samt en större bländaröppning och detta ger betydligt bättre bilder vid sämre ljusförhållnaden. Av de testbilder vi fick se kan vi inte påstå att vi testat någon annan Android-enhet som uppvisat samma typ av fotokvalitet. Kamera-applikationen har därtill fått ett förnyat utseende och det går nu att komma åt samtliga funktioner genom en och samma vy. Vidare finns funktioner för bland annat leende- och ansiktsigenkänning. Några testbilder fick vi tyvärr inte med oss då ingenjörerna på Sony i Japan enligt Skogberg ännu inte är färdiga med mjukvaran.

I mjukvaruväg följer Sony Ericsson blåa UX-gränssnitt med ovanpå Android 2.3 Gingerbread, den för tillfället senast tillgängliga versionen av Android. Enligt Skogberg har Sony Ericsson lämnat Mediascape därhän till förmån för den medföljande musikspelaren i Android, där man kanske främst har anpassat gränssnittet att bättre matcha UX-gränssnittet. Att Sony Ericsson har valt att göra så här är ingen slump utan syftar förstås till att förbättra möjligheterna att tillhandahålla snabba framtida uppdateringar.

Vad berör hemskärmen/launchern har det skett en del förändringar som förbättrar användbarheten, bland annat går det nu, precis som i iOS 4, att slå ihop genvägar på hemskärmen till mappar. Detsamma gäller genvägarna i nederdelen av skärmen, dvs på respektive sida om knappen för programlistan/appdrawern, där det för övrigt numera går att sortera applikationer efter namn, senast installerade eller mest använda, vilket tyvärr inte framgår i videoklippet ovan.

Trots att mjukvaran inte är helt färdig och säkerligen innehåller mängder av debugkod oroar vi oss något över det smålagg som vi råkar på när vi testar telefonen, vilken även då och då framgår i videon. Till andra nackdelar hör det begränsade inbyggda flashminnet på 512MB, vilket lämnar ca 300MB ledigt för appinstallationer. Förvisso går det utmärkt att installera en stor del av alla program på microSD-kortet sedan Android 2.2/Froyo, men när konkurrenterna reserverar runt 1GB för appinstallationer förväntar vi oss att Sony Ericsson gör detsamma – flashminne är trots allt billigt numera.

Då arc inte väntas nå butikshyllorna förrän mot slutet av det första kvartalet verkar det som att LG får ett litet försprång med Optimus 2X; ett försprång som förmodligen förklaras av det faktum att man skickar med Android 2.2/Froyo framför Android 2.3/Gingerbread. I vilket fall som helst så kommer det bli synnerligen intressant att ställa dessa två lurar gentemot varandra, speciellt som vi misstänker att de kommer spela i samma prisklass. Naturligtvis skiljer sig målgruppen åt dessa telefoner emellan, den som söker en ren prestandatelefon torde välja LG och den som söker en nättare lur i 4″-klassen med fokus på design och fotoegenskaper lär söka sig till Sony Ericsson.

Författad av
Eric Nihlmar
Editior-in-chief

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:

 

 

 

Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu: