Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi har provat Moto Razr – hur vass är den? [Första intrycket]

Postat:
07:38 - 2019-11-19
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Motorolas Razr-serie som senast såg dagens ljus 2013 har plockats fram ur malpåsen. Serien försvann från butikshyllorna i takt som den taktila knappsatsen kom att pensioneras men gör nu alltså en comeback som vi gissar kan ge en och annan trettioplussare en nostalgisk tår i ögat.
Telefonen lanseras i Sverige tillsammans med Tele2 och Razr är något så ovanligt som en telefon helt utan SIM-kortplats, vilket innebär att den endast fungerar med operatörer som har stöd för eSIM-kort.

Razr kommer inom kort att göras tillgänglig för förbokning med ett rekommenderat återförsäljarpris på 17 990 kronor och en säljstart i början av nästa år.

Första upplagan av Razr är en av Motorolas största succéer och under de fyra år telefonen fanns på marknaden uppges Motorola ha sålt över 130 miljoner stycken telefoner. Men hur står sig Moto Razr i modern tappning?

Specifikationer
Razr är bestyckad med Qualcomms Snapdragon 710-plattform (10 nm) som erbjuder 2×2,2 GHz Kryo 360 Gold-kärnor samt 6×1,7 GHz Kryo 360 Silver-kärnor, medan grafikdelen bygger på Qualcomms Adreno 616-krets.

Snapdragon 710 är det enklaste chippet ur 700-serien där 730 som bygger på 8 nm tillverkningsteknik framför 10 nm och de något kraftfullare Kryo 470-kärnorna utgör det kraftfullaste chippet i serien. 730 har även en marginellt vassare GPU (Adreno 618). Överlag presterar 730 omkring 20-30 % bättre än 710 vid CPU-intensiva operationer, medan det är jämnare i grafiktunga spel och appar.

Mängden RAM uppgår till 6 GB (LPDDR4) medan mängden flashminne (UFS 2.0) är 128 GB. Det är också den enda konfiguration som finns att välja på i samband med butikspremiären.

Telefonen saknar SIM-kortplats och har alltså enbart stöd för eSIM. I Sverige erbjuder samtliga fyra stora operatörer eSIM-stöd för iPhone, men däremot är stödet officiellt begränsat för övriga telefoner. Enligt forumet är det dock möjligt att registrera Googles Pixel-telefoner med eSIM hos såväl Telia, Telenor, Tele2 samt Tre om användaren lirkar lite. Razr bör sålunda fungera bland sagda operatörer även om den inledningsvis/officiellt endast kommer stödjas av Tele2.

Vid sidan om SIM-kortplatsen lyser även MicroSD-kortplatsen med sin frånvaro. Den enda anslutning Razr erbjuder är USB C 3.0-porten som sitter i fotänden av enheten. Det vill säga frånsett trådlösa anslutningar som WiFi 5- och BT 5.0-stödet.

Byggkvalitet, mekanik och design


Det första vi lägger märke till när är hur kompakt enheten är. Razr ryms i vår handflata och glider enkelt ned i exempelvis skjortfickan eller en mindre innerficka på jackan eller kavajen.

Vikten om 205 gram innebär i vårt tycke att den är för tung för skjortfickan samtidigt som djupet om 14 mm leder till att enheten kan bukta ut en del för de som bär klädesplagg av det tightare slaget. Samtidigt passar telefonen förstås utmärkt i fickor som inte är så djupa. I jämförelse mäter Galaxy S10 endast 7,8 mm på djupet samt ~150 mm på höjden att jämföra med Razrs 172 mm i utfällt läge respektive 94 mm i hopfällt läge.

Telefonens frontmonterade display är täckt av glas och enheten har en ram samt bakstycke av metall. Bakstycket har en lite grövre textur som gör telefonen mer greppvänlig samtidigt som det blir enklare att avgöra hur telefonen är vänd om man greppar den i fickan. Hakan som huserar antenner, fingeravtrycksläsare och USB C-port är täckt av plast. I motsats till frontskärmen är primärskärmen täckt av en en plastfilm som enligt Motorola skall vara repbeständig.


Vikmekanismen tog enligt Motorola fyra år att utveckla. I vår mening har Motorola lyckats  väl med att förmedla känslan från de hopfällbara telefonerna från svunna tider.

Motståndet i vikmekanismen tycks noga övervägt och vi upplever det som lagom stort. I utfällt läge krävs lagom mycket kraft för att telefonen inte skall fällas ihop ofrivilligt och vi upplever den inte heller som sladdrig. Även då vi viftar med enheten en hel del rör sig inte mekanismen i första taget, men samtidigt är det möjligt att efter lite övning fälla ut telefonen med en snärtmanöver om man så önskar.

Precis som med föregångarna är det lockande att öppna och stänga telefonen enbart för den härliga känslans skull, men till skillnad från många viktelefoner från svunna tider saknas det härliga klickljudet då telefonen snabbt viks ihop. Istället har nya Razr en mjukare och mer dämpad mekanik, sannolikt för att skydda interna komponenter och bildskärm från skada om telefonen viks ihop för snabbt av misstag.


Fingeravtrycksläsaren sitter som bilderna visar på telefonens haka vilket innebär att den hamnar rätt långt ned. I uppfällt läge är det inte helt enkelt att nå läsaren utan att växla grepp eftersom telefonen är så stor på höjden. Vi hade hellre sett att fingeravtrycksläsaren var placerad där Motorola-logotypen sitter, så att vi kunde undkomma att byta grepp vid autentisering.

Läsaren tycks av våra kortare test att döma snabb såväl som träffsäker, vilket vi också förväntar oss av en kapacitiv läsare.


Volymknappen är tillsammans med låsknappen placerad på enhetens högersida. Eftersom överdelen respektive underdelen vardera mäter blott 7 mm på djupet lämnar det relativt lite utrymme åt knapparna. Volymknappen liksom låsknappen är så pass smala att vi inte finner dem särskilt bekväma att använda. Vi uppskattar dock den räfflade låsknappen som gör det enklare att orientera sig rätt med telefonen i fickan.

Motorola har inte låtit IP-klassa enheten men menar att den är stänksäker – dock utan att utfästa några garantier. Med tanke på priset hade vi gärna sett att Moto åtminstone erbjudit IP67-klassificering, speciellt som enheten med sitt lilla format passar utmärkt om armen för de som vill ha med telefonen på löprundan eller vid andra fysiska aktiviteter.

Bildskärm och ljud


Bildskärmen består av en P-OLED-panel som mäter 6,2 tum med ett höjd- och breddförhållande om 21:9, vilket är samma format som Sony introducerade med Xperia 1, 10-serien. Upplösningen på 2142 x 876 pixlar ger en pixeldensitet om förhållandevis låga 373 PPI.

Många kommer förmodligen inte att besväras särskilt mycket av den låga upplösningen, men de flesta lär dock märka det ganska snabbt. Vi är inte förtjusta i tilltaget även om det säkert är en medveten kompromiss för att hålla nere energiförbrukning, kostnad och storlek.

P-OLED har länge varit synonymt med LG, som bland annat ligger bakom panelerna i några telefoner ur Pixel-serien, och båda telefonerna i Pixel 4-duon. Motorola använder flera leverantörer men specificerar inte vilka. Eftersom urvalet är rätt begränsat förmodar vi att det handlar om dels LG och dels kinesiska BOE som förser bland andra Huawei med OLED-paneler.


Motorola har liksom Samsung inte lyckats undkomma vecket som uppstår i utfällt läge till följd av det vikbara plastskyddet. Vi noterar att vecket varken buktar inåt eller utåt nämnvärt samt är mindre påtagligt än i exempelvis Galaxy Fold. Det går dock fortfarande att urskilja utan större svårigheter, i synnerhet om man medvetet letar efter det. Det är inte nämnvärt distraherande om vi tittar på panelen rakt framifrån, medan det blir mer tydligt ur andra vinklar.

I förhållande till yttermåtten upptar panelen omkring 70% av telefonens frontyta i uppfällt läge. För majoriteten av flaggskeppen som lanserats under 2019 är det en blygsam siffra, men i och med den unika konstruktionen är det en kompromiss som inte varit möjlig att undvika med den teknik som finns tillgänglig.

Den främre panelen mäter endast 2,7 tum och bygger på en AMOLED-panel med en upplösning på 800 x 600 pixlar.

Frontskärmen erbjuder i motsats till frontskärmen på Galaxy Fold ingen fullvärdig Android-upplevelse utan är i stort sett begränsad till att visa det interaktiva notisfältet som syns i Android tillsammans med appar som har stöd för det. Exempelvis syns spelkontroller med låtinfo för Spotify, Assistent-information och inte minst vanliga systemnotiser. Det går även att använda frontskärmen för att ta selfies. Kameran med displayen som sökare aktiveras när användaren vickar på telefonen i hopfällt läge.

Frontskärmen är alltid aktiv som standard och fungerar som precis som en vanlig AoD-skärm också.


Telefonen saknar stereohögtalare och förlitar sig för ljuduppspelning och ringsignaler på en ganska ljudlig högtalare i botten av enheten. Vid provlyssning finner vi att maxvolymen är relativt hög men samtidigt låter ljudet tämligen tunt. Det är dock svårt att avgöra med säkerhet ett bullrigt event, varför det är en punkt vi får lov att återkomma till.

Kamera


Moto har försett Razr med två kameror. Primärkameran som i och med frontskärmen också kan fungera som selfiekamera har en upplösning på 16MP (1,22 um) och en fast bländare på f/1.7. Kameran saknar OIS men har som merparten av konkurrenterna stöd för EIS samt fasdetekterande autofokus (dual pixel PDAF).

Bredvid primärkameran sitter en ToF-sensor (en slags 3D-kamera som via IR med hög precision kan mäta djup på närliggande objekt) som bidrar till att skapa bilder med ett mer realistiskt skärpedjup i porträttläget och på pappret bättre möjligheter att med precision separera förgrund från bakgrund.

Den sekundära kameran har en upplösning på 5 MP och en bländare på f/2.0.

I motsats till många flaggskepp har Razr endast en primärkamera med vidvinkelobjektiv, och saknar såväl ultravidvinkel som telezoom. Även detta är sannolikt en kompromiss för att hålla nere storlek och vikt.

Batteri & laddning


Precis som i Galaxy Fold och Huawei Mate X används två separata litiumjonbatterier eftersom tekniken som möjliggör flexibla batterier ännu inte existerar i kommersiell skala. En nackdel med detta är att det blir svårare att utnyttja volymen maximalt vilket leder till lägre batterikapacitet. Trots en skärmstorlek på 6,2″ i utfällt läge har Razr en samlad batterikapacitet på låga 2510 mAh.

Telefonen har stöd för snabbladdningen med en effekt på upp till 15W, men saknar stöd för trådlös laddning, vilket inte är så konstigt givet bakstycket i metall. I kartongen kommer det enligt Motorola att medfölja en snabbladdare på just 15W.

Mjukvara, gränssnitt och prestanda


Razr lanseras i USA under första halvan av januari. Det är i skrivande stund lite oklart när den kommer till Sverige, men vid premiären levereras telefonen med Android 9/Pie framför den senaste versionen Android 10/Q.

För en telefon som syftar till att visa att Lenovo och Motorola ligger i framkant finner vi det anmärkningsvärt att enheten inte lanseras med Android 10. I jämförelse kan nämnas att OnePlus 7T/7T Pro lanserades med Android 10 redan i oktober, och vid tillfället för butikspremiären av Razr kommer många tillverkare redan ha uppdaterat till Android 10.

Motorola har inte ändrat i gränssnittet nämnvärt utan det påminner till det stora hela om en Android One-telefon. Däremot skickar Moto bland annat med en egen kamera-app, och erbjuder några utökade funktioner vad gäller gester och inställningsmöjligheter för den sekundära panelen.

Snapdragon 710 är utvecklat för mellanklassen medan Razr har en prislapp som indikerar att det är en high end-telefon. Valet av plattform är ännu en kompromiss som enligt Motorola varit nödvändig för att hålla nere storleken. Ett kraftfullare chipp hade erfordrat ett kraftfullare batteri tillsammans med bättre kylning vilket medfört att telefonen vuxit på framför allt djupet.

Första intrycket


Razr är inte en telefon som erbjuder den allra senaste hårdvaran sett till beräkningskraft och rå prestanda. Ej heller erbjuder den någon större valfrihet vad gäller kameran eftersom den bara har en vidvinkelkamera. Batteriet har dessutom på pappret förhållandevis låg kapacitet i förhållande till skärmens storlek.

Detta är dock enligt Motorola nödvändiga kompromisser för att möjliggöra format och storlek. Ett kraftfullare chipp kräver mer energi och ställer högre krav på kylningen vilket medfört en tjockare telefon. Ytterligare kameror, och större batteri, hade fått samma resultat.

För att vara första generationen vikbar är vi försiktigt positiva till vad Motorola har åstadkommit, och återkommer med ett slutgiltigt omdöme i vår recension av enheten.

Styrkor

 • Nostalgi
 • Vikbar innebär smidigt format
 • Stabil och behaglig vikmekanism
 • Inget övertydligt veck till följd av skyddet av plast för P-OLED-skärmen
 • Unik design

Bra att veta

 • Saknar SIM-kortplats/erfordrar eSIM
 • Snabbladdare medföljer i kartongen (15W)
 • Trådlösa hörlurar medföljer i kartongen
 • Stänksäker, men saknar IP-klassning

Svagheter 

 • Levereras med Android 9.0 vid butikspremiären
 • Högt introduktionspris
 • Saknar tele- och/eller ultravidvinkel
 • Låg batterikapacitet i förhållande till skärmstorlek
 • Tung (205 gram)
 • Saknar MicroSD-kortplats
 • Primärdisplayen upptar en förhållandevis liten del av frontytan
 • Fingeravtrycksavläsarens position är inte optimal

Mest kommenterat

 1. Här är Sony Xperia 5 III med variabel brännvidd
 2. Google Earth kan nu visa hur världen förändrats de senaste 37 åren
 3. Vilken Androidversion har din telefon?
 4. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 5. Utvecklare: dags att flytta viktiga menyer till botten av skärmen [Opinion]
 6. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka

Mest läst

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Samsung presenterar sin ”mest kraftfulla Galaxy” om två veckor
 5. Android Fast Pair får ny layout, stödjer över 100 Bluetooth-enheter
 6. Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Androidversion har din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om