Vi kikar på ”Material You” – Googles nya designspråk

Postat:
12:35 - 2021-10-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
15
Google introducerade sitt designspråk ”Material Design” sommaren 2014, inför släppet av Android 5 Lollipop. Designspråket skulle genomsyra alla Googles produkter och det inkluderade riktlinjer för tredjepartsappar.
Inspirationen kom från fysiska objekt, papper och bläck. Innan dess hade Android inte riktigt haft någon homogen design med en tydlig vision. Redan då berättade Androids chefsdesigner Matias Duarte att ”Material Design” automatiskt kunde hämta färger från bilder och färgsätta gränssnittet.

Sedan dess har Google hållit fast vid ”Material Design”, fram till i år och vidareutvecklingen ”Material You”. Google har fokuserat på den automatiska färgsättningen och vill att användare ska få ett mer personligt gränssnitt.

Företaget har i rask takt anpassat sina appar för ”Material You”, i kontrast till när ”Material Design” introducerades och det dröjde över ett år innan vissa appar uppdaterades. Färger hämtas från användarens bakgrundsbild – både bakgrundsfärger och accentfärger.

Objekt i systemet färgsätts därefter automatiskt, inklusive de appar som stödjer ”Material You”. Designspråket omfattar inte bara färger, då objekt likt knappar och textrutor samtidigt fått mer rundande hörn. Google kommer även introducera en samling personliga widgetar med nya former och färger.

En annan nyhet är möjligheten att ändra ikonerna på hemskärmen – och bara hemskärmen. Ikonerna får då accentfärgen och visar endast konturen av ikonen. I dagsläget fungerar detta bara med Googles egna appar och finessen är i betastadiet.

”Material You” på Pixel 4 XL med Android 12 beta

Resultatet blir i bästa fall ett mer levande system som inte längre känns stelt och statiskt. Google har lagt stor fokus på ”Material You” i sin marknadsföring för Pixel 6 och Pixel 6 Pro. Det verkar som den automatiska färgsättningen kommer till andra tillverkares telefoner längre fram.

Google har satsat så mycket på ”Material You” att det vore konstigt om funktionaliteten blev exklusiv för Pixel-telefoner – särskilt om Google vill att utvecklare ska anamma designspråket, vilket de borde.

Vi har tagit en titt på hur ”Material You” ser ut i sin nuvarande form i senaste betaversionen av Android 12, på en Pixel 4 XL. Huruvida det är snyggt och smakfullt eller inte är förstås subjektivt, men vi uppskattar nyheterna överlag och välkomnar den högre nivån av anpassning.

Ibland blir den automatiska färgsättningen mer lyckad än andra gånger, beroende på vilken bakgrundsbild som används. På hemskärmen kan det ibland uppstå mindre lyckade färgkontraster, men lyckligtvis går det att anpassa färgerna manuellt i viss utsträckning.

De som föredrar att alltid använda samma färger kan välja mellan fyra ”grundläggande färger”. Förhoppningsvis kommer nivån av manuell anpassning att utökas efterhand. Vad tycker ni om ”Material You”?

Material You