Vi kommer kunna lära Google-assistenten uttala svåra namn

Postat:
08:14 - 2021-04-29
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
5

Användare kommer snart kunna lära Google-assistenten hur svåra namn uttalas, så att en viss person exempelvis går att ringa upp genom röstkommando. Inlärningen sker genom att helt enkelt uttala namnet.

Google skriver att funktionen blir tillgänglig på engelska men att de hoppas kunna utöka stödet till fler språk snart. En annan förbättring är att Google-assistenten i ännu högre utsträckning ska förstå kontext och veta vad användaren vill.

Ord i en mening behandlas i förhållande till alla andra ord i meningen, istället för ord efter ord i rak följd. Googles NLU-modeller (natural-language understanding) har gjorts om med hjälp av maskininlärningstekniken BERT.

Som exempel säger Google att Assistenten förstår nära 100 % av alla kommandon relaterade till alarm och timers, oavsett hur användaren väljer att uttrycka sig. Denna förbättring är ännu mer begränsad: den finns i skrivande stund bara för smarthögtalare i USA, men ska släppas för telefoner efterhand.

BERT har även utnyttjats för att kunna erbjuda mer naturliga, mänskliga samtal med Google-assistenten. Den artificiella intelligensen ska förstå sammanhang och vad som tidigare har sagts bättre än innan. Google-assistenten kan även veta vad som för närvarande visas på skärmen och svara på frågor som berör panelens innehåll.