Vi testar Android 14 – här är de största och bästa nyheterna

Postat:
14:33 - 2023-08-11
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
29

Android 14 kommer snart släppas i skarp version för Pixel-telefoner så nu är ett gott tillfälle att gå igenom systemets bästa nyheter. Vi har kört betaversionen av Android 14 på en Google Pixel 7 Pro några veckor och här är våra intryck.

Android 14 från Google är ingen omvälvande uppdatering men det är möjligt att vissa tillverkare kommer passa på att genomföra större förändringar i sina gränssnitt. Vid en första anblick ser allt precis likadant ut men efterhand uppdagas små och större ändringar.

Förbättrad delningsmeny

Kanske den bästa rent praktiska nyheten är att delningsmenyn nu är mer enhetlig mellan appar och allmänt trevligare att använda. Menyn är snabb och smidig. Upp till fyra fästa appar visas som delningsmål, tillsammans med Nearby Share. Menyn visar även fem kontaktförslag och menyn kan expanderas för att blotta samtliga delningsmål.

Vi har inte upplevt några problem med kontaktförslagen, vilka i tidigare versioner ibland kunnat bestå av folk man knappt har något samröre med. Android erbjuder dock fortfarande inget sätt att förhindra kontakter från att dyka upp bland förslagen, men kontakter kan fästas genom långtryck på samma vis som apparna.

Vid delning av länkar visas ett stort fält högst upp för att kopiera texten till urklippet. Menyn ger överraskande bra kontextuella förslag på appar och kontakter, till skillnad mot tidigare. Om du exempelvis alltid delar till Drive från en viss app kommer Drive visas som förslag i listan där vare sig Drive är fäst i menyn eller inte.

En nyhet är att utvecklare kan anpassa delningsmenyn genom egna app-specifika kommandoknappar, så att de inte behöver skapa helt egna menyer. Google avviker exempelvis från standardmenyn i appar likt Chrome och Photos, vilket försämrar användarupplevelsen och är potentiellt förvirrande.

I skrivande stund har både Chrome och Photos fortfarande egna menyer, men förhoppningsvis kommer det inte dröja alltför länge innan nya standardmenyn anammas.

Anpassningsbar låsskärm

En stor nyhet i Android 14 är att låsskärmen är mer anpassningsbar. Användare kan först och främst välja bland olika klockor för låsskärmen. Färgen och storleken på klockorna går att anpassa. En av klockorna visar utöver tiden även dag, datum och aktuellt väder.

Färgkombinationerna för klockorna kan antingen baseras på färger från bakgrundsbilden, eller så kan färger anges fristående. En annan nyhet för låsskärmen är att genvägar kan placeras nere i vänstra och högra hörnen, exempelvis till kameran och ficklampan. Genvägarna behöver startas genom långtryck för att undvika oavsiktlig aktivering.

Bättre temafärger och ikonteman

Google har förbättrat de färgteman som automatiskt färglägger gränssnittet med nyanser som kompletterar hemskärmens aktuella bakgrundsbild. Användare kan nu få mer färgstarka nyanser istället för de bleka och urvattnade pastellfärgerna som ofta hade en tendens att gå mot brunt.

Systemet erbjuder även ett svartvitt tema som passar bra för de som ofta byter bakgrund men inte vill att alla andra färger ska ändras. Temafunktionen har utökats så att exempelvis appar som visar skivomslag kan ha knappar vars färger matchar skivomslaget.

Google har samtidigt förbättrat temafunktionen för ikoner rent estetiskt. Tidigare såg dessa ikonteman sällan bra ut med systemets mörka tema aktivt. Nu fungerar ikonteman bättre med det mörka läget.

Blinkande aviseringar

Android 14 kan accentuera inkommande aviseringar genom ljus så att de blir lättare att upptäcka. I vissa lägen kan det vara bra att ha ljudet avstängt medan ett tillfälligt ljus inte vore störande.

Systemet har två ljusaviseringar: kamerablixten kan blinka och skärmen kan blinka i valfri färg. Båda kan vara aktiva samtidigt och blinkningen upprepas två gånger.

Förbättrad batteritid

Google har genom diverse optimeringar gjort systemet mer effektivt med målet att, i bästa fall, förbättra batteritiden. En annan nyhet är att systemet nu anger mängden skärmtid, det vill säga hur länge skärmen varit igång, sedan senaste full-laddningen.

Statistiken nollställs dock inte vid laddning annat än om batteriet laddas till 100 procent, vilket skärmdumpen illustrerar.

Tillbakagesten visar vad som ligger bakom

De allra flesta har sannolikt någon gång använt tillbakagesten för att gå ett steg bakåt i en app men istället råkat hamna på hemskärmen. I Android 14 går det att se vad som finns bakom den aktuella skärmen när tillbakagesten inleds.

Användare kan på så vis välja att avbryta gesten om den inte ledde dit de förväntade sig. I betaversionen vi testat har den förutseende tillbakagesten endast fungerat i vissa delar av systemet, men det lär ändras efterhand.

Regioninställningar för temperaturskalor och veckans första dag

Android 14 erbjuder separata inställningar för temperaturskalor (Celsius och Fahrenheit) och för veckans första dag, vilka bör respekteras av appar. Tidigare har appar baserat dessa och liknande uppgifter på de allmänna region- och språkinställningarna.

Regioninställningarna ska även inkludera nummer, något vi dock inte sett till i betaversionen.

Stöd för större text i systemet

Android 14 kan visa större text i systemet än tidigare versioner. Textstorleken kan skalas upp icke-linjärt så att redan stor text inte blir komiskt stor, samtidigt som text som var liten blir betydligt mer läsbar.

Förbättrat stöd för hörapparater

Google har lagt till utökat stöd för Bluetooth-anslutna hörapparater. Användare kan exempelvis välja vilka systemljud som ska spelas via telefonens högtalare och vilka som ska gå direkt till hörapparaten.

Säkerhet och integritet

Många av nyheterna i Android 14 påverkar inte användarupplevelsen utåt då de agerar mer i bakgrunden, men de är ändå välkomna och ibland viktiga. Android 14 varnar användare ifall utvecklare ändrar sin datadelningspolicy för platsuppgifter för en installerad app. Användare kan då välja att avinstallera appen eller neka platstillåtelsen.

Systemet påpekar dessutom huruvida platsdata kommer delas med utomstående parter. Varningen visas i dialogrutan som frågar efter tillgång till positioneringstjänster. Dessa funktioner förutsätter förstås att utvecklarna angivit ärliga uppgifter i Play Store.

Android 14 erbjuder utökat stöd för lösenordsfri inloggning i appar och på hemsidor genom passkeys. De som vill veta mer om passkeys kan läsa vår utförliga FAQ.

Bättre filöverföringar

Tack vare nya API-anrop kan filöverföringar och nedladdningar automatiskt schemaläggas, pausas och återupptas. Systemets API omfattar även säkerhetskopiering. När utvecklare använder de nya API-anropen för dataöverföringar kommer överföringarna fortsätta tills de lyckats.

När stora filer laddas hem visas en förloppsindikator i aviseringsmenyn.

Blandat

  • Hälsonavet Health Connect är en integrerad del av systemet och kan uppdateras via Google Plays systemuppdateringar.
  • Systemet varnar ifall användaren lyssnat på hög musik en längre tid, för att minska risken för hörselskador.
  • Stöd för bakåtkompatibla Ultra HDR-bilder.
  • Bättre stöd för förlustfritt ljud via USB-C-hörlurar.
  • Utvecklare hindras från att visa aviseringar med extremt hög prioritet som fyller hela skärmen. Dessa aviseringar kan endast användas för inkommande samtal, alarm och timers.
  • Kamera-appar från Play Store eller appar som har egna kameralösningar har fått utökade förmågor och bättre stöd för exempelvis nattfoto, förutsatt att utvecklarna implementerar nyheterna.
  • Om så önskas kan systemet låsa upp enheten så fort rätt kod anges, utan tryck på enter.

Tillgänglighet

Google kommer släppa Android 14 för Pixel 4a 5G och senare modeller i serien inom några veckor, sannolikt kring slutet av augusti. Därefter kommer tillverkare uppdatera utvalda telefoner i egen takt. Samsung bör exempelvis skicka ut Android 14 till Galaxy S23-serien under hösten.