Vi testar Android 7.1 Nougat på Nexus 6P – här är nyheterna

Postat:
14:56 - 2016-10-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
34

Google släppte under natten en förhandsversion av Android 7.1 för Huawei Nexus 6P och LG Nexus 5X. Nya versionen av Nougat körs redan på Googles telefoner Pixel och Pixel XL.

Vi har testat betan på Nexus 6P och går igenom de största nyheterna nedan. De som vill prova själva och inte räds buggar kan gå med i betaprogrammet från Googles anmälningssida. Uppdateringen ligger på strax under 1,3GB.

Appgenvägar

android-7-1-test-swedroid-3

De nya appgenvägarna fungerar precis som i Pixel Launcher, även om Nexus 6P fortfarande kör Google Now Launcher. När du långtrycker på en ikon på hemskärmen visas den appens eventuella genvägar, vilka angivits av utvecklaren.

Upp till fem genvägar visas. De är antingen dynamiska eller statiska och utför kommandon eller leder direkt till skärmar inuti appen. Genvägarna kan dras från menyn till hemskärmen, så du får snabbare tillgång till dem.

android-7-1-test-swedroid-4android-7-1-test-swedroid-6

Du kan exempelvis dra genvägen till ”Ny händelse” för kalenderappen så att den alltid ligger framme. Appgenvägarna fungerar inte bara på hemskärmen utan även i applådan.

Vi föredrar implementeringen i Action Launcher (svep för att blotta menyn, indikator som visar huruvida genvägar finns) men appgenvägarna är ett trevligt tillskott i Android.

Finjusterade snabbinställningar

android-7-1-snabb

Snabbinställningarna visar en extra knapp i Android 7.1 – sex istället för fem. Det har även blivit lättare att öppna enhetsinställningarna från menyn. Tidigare behövde menyn dras ned två steg för att blotta genvägen till inställningarna, men nu visas den direkt.

Starta om-alternativ

android-7-1-test-swedroid-7

Ett litet med kanske naggande gott tillskott är möjligheten att starta om enheten från menyn som visas när användare håller inne strömknappen. Tillverkare har länge erbjudit den funktionen i sina gränssnitt, men inte Google – fram till nu.

”Rörelser” – ny kategori bland inställningarna

android-7-1-test-swedroid-8-ror

Android 7.1 erbjuder en ny kategori bland inställningarna kallad ”Rörelser”. Första alternativet låter användare starta kameran genom att dubbeltrycka på strömknappen.

Andra alternativet växlar mellan främre och bakre kameran i kamera-appen genom att snabbt knycka enheten fram och tillbaka. Sista alternativet tänder automatiskt skärmen när du plockar upp enheten, så du snabbt kan se eventuella aviseringar.

Flera av dessa finesser fanns tidigare, men återfinns nu i nya kategorin.

Supportflik i inställningarna

android-7-1-test-swedroid-9

Precis som i Google Pixel erbjuder Android 7.1 en ny supportflik i inställningarna. Användare får dock inte tillgång till supportpersonal 24 timmar om dygnet den här gången. Fliken visar bara en slags manual samt en länk som leder till en sida med allmänna råd och tips.

Funktion för att frigöra utrymme

android-7-1-test-swedroid-12

Från sökvägen Inställningar > Lagring > Menyknappen > Frigör utrymme återfinns ett nytt verktyg för att rensa bort filer. Det rör sig inte om rensning av cache som i många av diskrensningsprogrammen i Google Play.

Men användare kan radera nedladdade filer, alla eller utvalda, samt ta bort foton och videor som är äldre än 30 dagar. Det går även att få upp en lista över appar som inte använts under de senaste 90 dagarna och således kanske är överflödiga.

Nattläget är borta – igen

Såpoperan om Nougats nattläge (blåljusfilter) fortsätter genom att det återigen har försvunnit. Knepet för att återaktivera nattläget fungerar inte den här gången.

Slutsats

android-7-1-test-swedroid-4android-7-1-test-swedroid-2

Google har fortsatt finslipa Android och nyheterna är återigen välkomna, bortsett från att nattläget är borta. Appgenvägarna är smidiga i vissa fall och vi vet att många kommer att uppskatta en så enkel sak som omstartsalternativet i strömmenyn.

Samtidigt är det tråkigt att Google valt att göra viss funktionalitet i Android 7.1 exklusiv för Pixel-telefonerna, som nya hemskärmsappen Pixel Launcher och integreringen av Assistant. Vi återkommer om vi upptäcker fler nyheter i Android 7.1 Nougat.

Mest kommenterat

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 3. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 4. OpenSignal publicerar ny rapport – Telia anses erbjuda bäst täckning
 5. Google gör stora AI-framsteg genom Gemini
 6. Google meddelar att Podcasts läggs ner i april nästa år

Mest läst

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 3. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 4. Läcka kring Galaxy S24-serien: bilder och specifikationer
 5. Så här bra är ”magiska editorn” i Google Pixel 8
 6. BankID-appen får stöd för widget på låsskärmen

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Var handlar du helst din teknik?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Sweclockers RSS