Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi testar Androids nya gestnavigering

Postat:
12:05 - 2019-10-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Android har som bekant en ny navigering som baseras på gester. Genom de nya gesterna hoppas Google minska fragmenteringen och ge systemet en enhetlig navigering som fungerar likadant oavsett modell, för att undvika potentiell förvirring.
Senaste åren har nämligen tillverkare skapat sin egna gester som fungerar på lite olika vis beroende på modell. Den nya navigeringen är del av Android 10 och är standard, även om de tre klassiska virtuella knapparna finns kvar som alternativ.

Alla tillverkare måste inkludera gesterna och de får inte ens puffa för egna gester under den första uppstarten och konfigurationen av nya enheter. För de som inte haft möjlighet att testa den nya navigeringen än kommer här en genomgång tillsammans med ett par tips.

Så är fungerar det: ett svep uppåt från skärmens nederkant leder till hemskärmen. Ett svep inåt från skärmens vänstra eller högra ytterkant leder ett steg tillbaka i gränssnittet. En liten pil visas där fingret inledde svepet för att poängtera vad som kommer hända.

Ett svep uppåt från skärmens nederkant följt av en kort paus visar multikörningsmenyn. Det går att stänga appar från menyn genom svepa deras respektive fönster uppåt. Google-assistenten kan startas varsomhelst i systemet genom att svepa inåt mitten från skärmens vänstra eller högra hörn. Sista delen av navigeringen är att det går att svepa åt höger och vänster över det horisontella strecket längst ned för att hoppa fram och tillbaka mellan de senast öppnade apparna.

Vissa kommer alltid att föredra knappar men gesterna erbjuder flera fördelar, och det låter krångligare än vad det faktiskt är. Att gå tillbaka kan exempelvis kännas smidigare då det bara är att svepa inåt där tummen nu råkar befinna sig, istället för att behöva sträcka sig ända ned till skärmens nederkant och pricka en knapp.

 

Assistenten kan enkelt startas överallt och det är praktiskt att kunna hoppa fram och tillbaka mellan flera appar och inte bara mellan två, som med det tidigare dubbeltrycket på multikörningsknappen. Det blir mer yta över till själva innehållet, då det inte är ett stort fält längst ned på skärmen bara för knapparna. Genom gester undviks dessutom oönskade tryck.

Största nackdelen med Googles implementering är utöver den potentiella inlärningströskeln att tillbakagesten krockar med gesten för att öppna sidomenyer i appar. Enligt Google är det en försvinnande liten del av användarna som faktiskt utnyttjar menygesten, då de allra flesta istället sträcker sig upp till knappen för att blotta menyn.

För de som har gesten i muskelminnet kan det dock vara frustrerande. Det finns två sätt att blotta sidomenyer ändå. Första är att vila fingret en kort stund precis längs vänsterkanten, varefter menyn hoppar fram. Då går det att fullfölja svepet.

Enklare är att svepa inåt i en vinkel för att blotta menyn. Även om det kan behövas lite träning är att svepa snett uppåt eller snett nedåt inåt från vänsterkanten den metod vi anser är smidigast för de som saknar att kunna öppna sidomenyn snabbt.

I en undersökning från i maj var det nästan dött lopp mellan gester och knappar: 47 % föredrog knappar medan 45 % föredrog gester för att ta sig runt i systemet. Hur tycker ni som testat gesterna i Android 10 att det fungerar?

Mest kommenterat

 1. Så här mycket varierar prisökningen mellan USA och Sverige
 2. Dela skärmdump – visa upp din hemskärm [Undersökning]
 3. Kommer Samsung hoppa över laddare och hörlurar för Galaxy S21?
 4. Huawei introducerar flaggskeppet Mate 40 Pro
 5. Huawei Mate 40 Pro blir tillgänglig 16 november för 12 990 kronor
 6. Google Play Music har upphört

Mest läst

 1. Så här mycket varierar prisökningen mellan USA och Sverige
 2. Telia introducerar 5G i 20 städer
 3. Inte en bugg: YouTube förhindrar tryck på förloppsindikatorn
 4. Test: OnePlus 8T
 5. Androidtillverkare – ge oss en motsvarighet till Iphone 12 Mini
 6. Huawei introducerar flaggskeppet Mate 40 Pro

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket är det bästa bildförhållandet för mobiler?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om