Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi testar nya tema-motorn i Android 12

Postat:
13:43 - 2021-06-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
En av de största nyheterna i Android 12 är en systemomfattande temamotor som automatiskt färglägger gränssnittet baserat på användarens bakgrundsbild på hemskärmen. Temamotorn är del av andra betaversionen som nyss släppts.
Användare ska i framtiden även kunna skapa egna manuella teman men den funktionen saknas fortfarande, annat än den som redan fanns på Pixel-telefoner. Temamotorn kommer sannolikt även bli mer komplett innan skarpa släppet. Stödet i tredjepartsappar dröjer dessutom och likaså för de nya dynamiska widgetarna.

Men här kommer en titt på temamotorn i Android 12 i dess nuvarande form. Vi börjar med låsskärmen. Som går att se i skärmdumparna nedan ändras färgen för klockans font utifrån bakgrunden.

Låsskärmen

Snabbinställningarna

Färgen för knapparna bland snabbinställningarna hämtas från bakgrundsbilden. Snabbinställningarna har samma mörka layout både för ljusa och mörka systemtemat, även om det kanske ändras i framtida versioner.

Bakgrunden för aviseringarna ändras också, i olika nyanser.

Inställningarna

Temamotorn ändrar bakgrundsfärgen för vanliga inställningsskärmen, även om förändringen här är mer diskret – likt för aviseringsbakgrunden.

Övriga objekt

Accentfärgerna omfattar merparten av systemet. Objekt, reglage och knappar får nya färger som hämtats från bakgrundsbilden. I exemplet nedan ändras accentfärgen för volymreglaget.

Temamotorn får systemet att komma till liv på ett annat vis än tidigare, sätter piff på gränssnittet och erbjuder variation. Hur den manuella temafunktionen kommer fungera återstår att se, men den bör med fördel kunna användas för de som inte uppskattar att färgerna ändras varje gång bakgrundsbilden byts ut.

Mest kommenterat

 1. Vilket system kör din surfplatta?
 2. Skärmdumpar visar Windows 11 [Off topic]
 3. Huawei får inte delta i utbyggnaden av Sveriges 5G-nät
 4. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 5. Idag är det svensk säljstart för OnePlus Nord CE 5G
 6. TicWatch E3 erbjuder Snapdragon Wear 4100 för 210 euro

Mest läst

 1. Skärmdumpar visar Windows 11
 2. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 3. Spotify släpper Clubhouse-utmanaren Greenroom
 4. Vilket system kör din surfplatta?
 5. TicWatch E3 erbjuder Snapdragon Wear 4100 för 210 euro
 6. Krypteringen i Google Messages släpps för alla

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket system kör din surfplatta?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om