Vi testar privata betan av hemskärmsappen Aviate

Vill vara launchervarianten av Google Now

Postat:
19:21 - 2013-10-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
704

Det råder ingen brist på hemskärmsappar för Android. Knappt någon hemskärmsersättare har dock lyckats skapa lika många spaltmeter som Aviate redan under betastadiet. Aviate är en ovanligt seriös satsning från San Francisco-baserade utvecklaren ThumbsUp Labs som vill förbättra navet i våra telefoner. Ett par av grundarna är före detta Google-arbetare: William Choi arbetade tidigare med Googles sökmotor och Paul Montoy-Wilson jobbade med Play Store.

Aviate är ingen traditionell hemskärmsapp för Android, med ett rutbaserat nät av appar och widgetar. Tanken är att Aviate ska ge dig den information och de appar du behöver, när du behöver dem – en dynamisk hemskärm. Aviate har därför kallats för hemskärmsversionen av Google Now. Gränssnittet är delvis kontextuellt och anpassar sig automatiskt utifrån var du är och tiden på dygnet. En annan hemskärmsapp med liknande approach är Chameleon Launcher, men Aviate känns som en proffsigare och bättre lösning.

aviate-alpha-0001
aviate-alpha-0007aviate-alpha-0006

Aviate har en central hemskärm på vilken genvägar till uppemot 10 av dina favoritappar kan placeras i en ruta längst ner. Ovanför appgenvägarna kan du lägga vanliga widgetar eller valfri bild. Högst upp visas tid och datum. Ett högersvep över skärmen tar dig till en meny där du kan växla mellan ”utrymmen”, vilket är en slags uppsättningar som är anpassade efter vad du gör och vad klockan är. När du är på hemskärmen kan du nämligen svepa nedåt för att få fram en kontextuell meny med information, widgetar och genvägar. Tanken är att den menyn automatiskt ska innehålla vad du för tillfället behöver.

aviate-alpha-0002aviate-alpha-0004

Enligt grundarna ska du helst inte behöva öppna Google Now; Aviate ska ge tillräcklig information. På morgonen kan till exempel få en widget med vädret, en lista över dagens möten och en genväg till appen du använder för att kolla nyheter. När du åker till jobbet visar den kontextuella menyn istället appar som är relaterade till bilkörning eller pendling.

Aviate anpassar sig även efter restauranger. Appen kan visa foton och information från Foursquare och du kan ”checka in” direkt från hemskärmen. Aviate tillhandahåller dessutom länkar för att hitta hem och kolla trafiken. När du sätter i hörlurarna dyker musikappen upp och när du går och lägger dig visas en knapp för att ange alarm, och så vidare.

aviate-skarmdump-1aviate-skarmdump-4

Ett svep åt vänster från hemskärmen tar dig till vad ThumbsUp Labs kallar för ”samlingar”. Aviate kategoriserar nämligen dina appar automatiskt och lägger dem i grupper. Dessa samlingar kan flyttas runt och du kan ta bort och radera appar från samlingarna efter behag. Det går även att arrangera om genvägarna inuti själva samlingarna. Aviate har exempelvis samlingar som heter ”Spel”, ”Arbete”, ”Musik”, ”Nöje”, ”Morgonrutin”, ”Social” och ”Hem”.

Du kan själv välja vilka samlingar som ska ligga framme på den här sidan. Samlingarna visas även på hemskärmen när du sveper nedåt, beroende på sammanhang. Aviate gissar helt enkelt vilken samling appar som passar bäst där för tillfället. Den tredje och sista skärmen längst till höger innehåller alla dina applikationer, indelade i bokstavsordning. Vill du hitta en app som börjar på ”p” är det exempelvis bara att trycka på ”p” i alfabetslistan till höger (Action Launcher Pro har en liknande lista).

aviate-skarmdump-5aviate-skarmdump-6

Låter det krångligt? I början kändes det ovant att använda Aviate. Viljan att återgå till Nova Launcher var stor. Nova känns numera dock en smula tråkig i jämförelse, i brist på ett bättre ord. Aviate är en frisk fläkt och det är roligt med nytänkande. Gränssnittet är snyggt, modernt och fräscht.

Vi har inte haft möjlighet att testa alla kontextuella aspekter av Aviate. Några restauranger har exempelvis inte besökts och vi har inte rest med appen. Aviate vill som sagt underlätta ditt mobilanvändande genom att automatiskt ge dig vad du behöver. Det förutsätter dock att appen prickar rätt. Vi är inte helt övertygade om att den biten av Aviate är till något direkt nytta – i alla fall inte för oss.

aviate-skarmdump-8aviate-skarmdump-7

Problemet är att insatta användare av mer avancerade hemskärmsersättare sannolikt redan placerat ut allt som behövs för de flesta scenarier över tre-fyra hemskärmar. Spel och appar har förmodligen lagts i mappar som är mer precisa och personanpassade än Aviates automatiska kategorisering. Behovet av att få appar serverade på fat för särskilda tillfällen är därför litet.

Samtidigt gillar vi Aviate. Stöd för traditionella mappar saknas, men omställningen kan bli mindre brutal ifall de automatiska samlingarna istället används och ses som vanliga mappar. Utvecklarna har varit tydliga med att berätta att Aviate saknar de anpassningsfunktioner och alternativ som många användare av hemskärmsersättare är vana vid. ThumbsUps Labs riktar sig inte främst till den typen av användare; det här är en hemskärm för massorna.