Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vilka är era synpunkter på Googles Nexus-program?

Postat:
04:53 - 2015-05-27
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Google har ända sedan januari 2010, då de i tätt samarbete med Android-pionjären HTC lanserade den numera smått ikoniska Nexus One, presenterat såväl en rad smartphones som ett gäng plattor och några mediaspelare.
Grundkonceptet var en god utrustningsnivå och prestanda, om än inte alltid riktigt i paritet med de för stunden hårdvarumässigt mest kompetenta enheterna, i kombination med den allra senaste Androidversionen och ett väldigt slagkraftigt pris.

Från en relativt blygsam start med Nexus One har konceptet vuxit från att vara ett alternativ främst för de allra mest Android-frälsta till ett ”mainstreamalternativ” som lockar en betydligt bredare kundgrupp.

Just prisvärdheten samt att man under minst 18 månader kommer få de senaste Android-uppdateringarna först, och att man därtill garanteras en absolut ren Android-upplevelse, har alltid – eller åtminstone fram till nyligen – varit Nexus-seriens trumfkort.

Med tableten Nexus 9 och bamsetelefonen Nexus 6 – de två senaste bärbara Nexus-enheterna – tycks den agressiva prissättningen dock ha närmat sig vägs ände.

Nexus 9 lanserades i USA till ett pris av 399 dollar för instegsversionen med 16GB lagring och endast Wi-Fi, ett pris som lade Nexus 9 i samma premiumprisklass som exempelvis Samsung Galaxy Tab S 8.4 med samma lagringsmängd och endast Wi-Fi.

Nexus 6 lanserades i USA i dess billigaste utförande med 32GB lagringsminne till ett pris av 649 dollar, att jämföra med 679 dollar för den kanske närmaste phabletkonkurrenten Samsung Galaxy Note 4 med 32 GB lagringsutrymme.

Som jämförelse lanserades Nexus 5 i USA med prislappen 349 dollar, i instegsutförande med 16GB lagringsutrymme. En prislapp som vid tillfället var runt 250 dollar lägre (över 40% lägre) konkurrerande flaggskepp från exempelvis Samsung och HTC.

Prisargumentet för Nexus-serien är således numera, åtminstone om vi låter oss ponera att den senaste generationen Nexus-enheter utgör ett trendskifte, mer eller mindre utraderat.

Vår fråga, eller snarare våra frågor, till er är följande:

Vilka är era samlade intryck av Googles Nexus-serie? Oroar det er att prisnivån numera tycks ligga i paritet med de övriga tillverkarnas egna flaggskepp? Skulle ni vara villiga att nöja er med en aningen mer blygsam hårdvaruutrustning i utbyte mot att kommande Nexus-enheter återigen får en klart lägre prisnivå än för tillfället aktuella flaggskeppsmodeller?

Slutligen: Vilken är er absoluta favorit-Nexus genom tiderna? Undertecknad är mycket svag för genesis, det vill säga ursprungsnexusen Nexus One, men den av Motorola tillverkade Nexus 6 har (kanske inte helt oväntat – utvecklingen går stadigt framåt) varit den mest frustrationsfria och kompletta nexusen i min ägo.

Kommentarerna nedan törstar efter er input.
 

Mest kommenterat

 1. Google Earth kan nu visa hur världen förändrats de senaste 37 åren
 2. Här är Sony Xperia 5 III med variabel brännvidd
 3. Vilken Androidversion har din telefon?
 4. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 5. Utvecklare: dags att flytta viktiga menyer till botten av skärmen [Opinion]
 6. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka

Mest läst

 1. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 2. Samsung presenterar sin ”mest kraftfulla Galaxy” om två veckor
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Android Fast Pair får ny layout, stödjer över 100 Bluetooth-enheter
 5. Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6
 6. Test: OnePlus 9 Pro

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Androidversion har din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om