Precis som i det ständigt växande instegssegmentet så kan vi i mellan- och toppsegmentet se allt fler androidtelefoner presenteras på den svenska marknaden. De flesta bygger på snarlik hårdvara, ofta Snapdragon-plattformen, och de flesta saknar ett fysiskt tangentbord.
I den här artikeln vill vi veta vilken telefon i prisklassen 3500 kronor eller mer som ni anser vara den bästa julklappstelefonen i år. Är det pris, topprestanda, utseende, fysiskt tangentbord eller något annat som fäller avgörandet? Vi har sammanställt ett antal intressanta och populära modeller och vi har för enkelhetens skull begränsat oss till modeller som tillhör topp 15 för androidtelefoner, på Prisjakt.
De nominerade telefonerna:
Motorola Defy. Vi börjar genast med ett undantag från 3500-kronorsregeln, då vi anser att Motorolas nykomling Defy är värd ett omnämnande trots att den går att få för 3000 kronor och därmed egentligen inte ”platsar” i vår lista.
Defy har utrustats med det mesta som topptelefonerna har, men dess specialité är egentligen snarare dess stryk- och fukttålighet. Med Defy har Motorola skapat den första stryktåliga androidtelefonen, och de har gjort det utan att plikta på vare sig storlek, vikt eller utrustningsnivå. Att den vidare är aggressivt prissatt gör inte saken sämre.
Bland specifikationerna ser vi en 3.7 tum stor kapacitiv TFT-skärm i FWVGA-upplösning (480×854 pixlar) med stöd för multitouch, 512 MB RAM, 1.3 GB för appinstallationer, en Cortex A8-processor på 800 MHz från Texas Intruments samt en kamera på 5 megapixlar, med autofokus och LED-blixt.
Sony Ericsson Xperia X10 har sedan den lanserades stadigt sjukit i pris, och idag ligger den såpass lågt att den har blivit lite av ett kap – inte minst då den numera har fått Android 2.1/Eclair vilket gör den betydligt mer intressant och mer kompatibel med apps på Android Market. X10 går att finna för under 4000 kronor även på väletablerade butiker.
Bland specifikationerna ser vi en stor och skarp kapacitiv TFT-skärm på 4 tum, vilken i dagsläget olyckligtvis saknar multitouch, en Qualcomm QSD8250-SoC med en processor på 1 GHz och en Adreno 200-GPU samt en kamera på 8 megapixlar vilken fortfarande är en av de absolut bästa, om inte den absolut bästa, på androidmarknaden.
HTC Desire har precis som X10 blivit alltmer prisvärd i takt med att butikerna priskrigar och fler modeller dyker upp på marknaden. Ett pris på strax över 4000 kronor på väletablerade butiker är ingen omöjlighet.
Precis som X10 så bygger Desire på en QSD8250-SoC från Qualcomm, och prestandan är därmed väldigt snarlik. Desire har emellertid ett försprång vad gäller androidversion (2.2/FroYo) och multitouch, men har å andra sidan väldigt snålt med utrymme för appinstallationer och en betydligt sämre kamera. Desire kommer idag utrustad med en kapacitiv LCD-skärm på 3.7 tum och 480×800 pixlar.
HTC Desire Z sticker genast ut från mängden då den har utrustats med ett fysiskt tangentbord, men även under skalet så finner vi saker som skiljer Z från de flesta konkurrenterna – främst av allt tack vare att den har fått en andra generationens Snapdragon-SoC, vilken är både strömsnålare och snabbare än föregångaren.
Tack vare ovan nämnda SoC så presterar Z trots en lägre klockad processor, 800 MHz, ofta i nivå med konkurrenter med 1 GHz under skalet. Talar vi sedan 3D-prestanda så gör Z slarvsylta av telefoner med den äldre snapdragongenerationen. Skärmen är samma skärm som vi ser i revision 2 av HTC Desire, d.v.s. en mycket bra LCD-skärm med en upplösning på 480×800 pixlar. Vidare har Z en mycket responsiv tryckskärm med stöd för multitouch (4 punkter).
Samsung Galaxy S har vad vi på Swedroid anser vara den sammantaget bästa hårdvaran bland androdtelefoner tillgängliga på den svenska marknaden idag. Till och med HTC:s flaggskepp Desire HD, som ena halvan av Swedroid äger själv, får hårdvarumässigt se sig slagen av Galaxy S – om än knappt.
Med en så kallad Super-AMOLED-skärm på 4 tum och med en upplösning på 800×480 pixlar samt marknadens just nu bästa digitizer (tryckskärm) så är Galaxy S skärm en fröjd att såväl vila ögonen på som att använda, och tack vare den kraftfulla Hummingbird-plattformen med en processor på 1 GHz och en snabb grafikkrets så är telefonen svårslagen rent prestandamässigt. Kvalitetskänslan är det emelleritd lite si och så med, och telefonen har en del brister som avsaknad av kamerablixt och en strulande mjukvara som handikappar den fantastiska hårdvaran.
HTC Desire HD är, som få av er sannolikt har missat, HTC:s nuvarande androidflaggskepp på en europeiska marknaden. Med en rejält tilltagen skärm och kraftfull hårdvara och ett metallchassi som förmedlar en fantastisk lyxkänsla så behöver Desire HD inte skämmas för sig.
Med den 4.3 tum stora TFT-skärmen med WVGA-upplösning (480×800 pixlar), andra generationens Snapdragon med en 1 GHz-processor, Adreno 205-GPU och hela 768 MB RAM så har HTC onekligen bestyckat HD rejält, men det finns även brister, bland annat en medelmåttig bildkvalité på skärmen, en småkass kamera och en vikt som ligger 30-50 gram högre än konkurrenterna.
Rösta i formuläret här nedan på ert bästa julklappstips – och kom ihåg att det inte är en popularitetstävling (d.v.s. ”jag har en Desire/X10/Galaxy S så jag måste rösta upp min telefon”), utan omröstningen handlar vilken modell som ni, objektivt, anser vara den bästa julklappstelefonen.
Vilken telefon ur listan nedan anser du vara årets julklappstelefon?
- HTC Desire HD (28%, 444 röster)
- Samsung Galaxy S (23%, 366 röster)
- HTC Desire (19%, 303 röster)
- Motorola Defy (12%, 193 röster)
- Sony Ericsson X10 (9%, 149 röster)
- HTC Desire Z (8%, 128 röster)
Antal som röstat: 1 583