Vilket operativsystem körde din första smartphone? [Undersökning]

Postat:
11:24 - 2021-06-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
69

Den moderna pekskärms-eran för smartphones inleddes inte förrän 2007–2008 när Apple släppte sin första Iphone och Google den första Androidmobilen. Smartphones fanns dock långt innan fokus helt hamnade på en stor kapacitiv pekskärm och system med inbyggda appbutiker.

Symbian var ett av de mest populära operativsystemen för smarta mobiler innan Android och IOS. Systemet förknippas framförallt med Nokia men många fler tillverkare använde plattformen, likt Samsung, Sony Ericsson, Motorola, Sharp och Fujitsu.

Microsoft var en annan stor aktör på marknaden, först med Pocket PC och sedermera med Windows Mobile. Inget av de äldre systemen finns kvar idag. Även om det gjorts flera försök att skapa alternativa system, och vissa obskyra plattformar ligger kvar långt ut i periferin, är det i praktiken Android och IOS som gäller.

Nu undrar vi vilket operativsystem din allra första smartphone körde? Är det ett av dagens system, Android eller IOS, eller någon av de äldre plattformarna? Rösten kan kompletteras med en kommentar som berättar vilken modell som körde systemet.

Vilket operativsystem körde din första smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...