Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Visst har Android spel [Krönika]

Postat:
23:48 - 2012-09-30
Skribent:
Björn E
Kommentarer:

Första gången jag såg ett företag prata om spel för mobiler var någon gång runt 1997 när jag besökte den nu nerlagda ECTS-mässan i London. Jag minns inte exakt vad företaget visade men jag får erkänna att jag inte direkt trodde att spel på mobil var framtiden, särskilt som vi då pratade om så kallade ”dumb-phones”. Jag får erkänna att jag hade fel. Väldigt fel. Det är ingen tvekan om att mobilspel idag har utvecklats enormt sen den tiden och jag tror inte att det är fel att påstå att det fått folk som aldrig rört ett spel på exempelvis en PC eller spelkonsol att spela som aldrig förr.

IOS har alltid haft ett visst försprång när det gäller spel och bristen på spel har ofta framförts som argument mot Android av fanboys. Jag har en liten teori att många av dessa är Mac-användare som själva fått detta argument slängt i ansiktet (”PC har mycket mer spel än Mac”) och därför gärna vill använda samma argument själva. Och de har haft rätt. Som IOS och Android-ägare så har jag ofta känt att jag saknat många spel och därför ”tvingats” att använda iPad:en istället för den Android-mobilen eller surfplattan som jag just då ägt. Men något håller på att ändras. Det är möjligt att jag inbillar mig men de senaste månaderna så känns det som vi på Android-sidan har fått mer och mer spel portade över och/eller nästan samtidigt som IOS-versionen släppt.

Varje gång man pratar om spel för mobiler kommer det fram folk som menar att det minsann inte går att spela på mobil, att spelen inte alls är lika bra som de på pc eller konsoler och att det är slöseri med tid att spela. Jag har full förståelse att man inte känner att man har tid att spela eller för den delen lust att spela men för många av oss som till exempel har barn = mycket mindre tid att sitta framför PC:n eller TV:n så har mobilspelen gett oss en helt ny möjlighet att koppla av lite på vägen till eller från jobbet (eller på toaletten eller där du väljer att dra dig undan).

Kvalitén är det inte heller något fel på. Allt fler spel släpps där man faktiskt insett att det är bättre att utnyttja mediumets styrkor än att försöka efterapa vanliga pc- eller konsolspel.

Här kommer lite tips om spel som jag personligen tycker är väl värda att laddas ner. Kanske kan det ge några av er nya Android-ägare en idé om vad ni ska testa först eller till och med ge er gamla rävar tips om spel ni missat. Eftersom detta är en krönika så är det spel som jag personligen gillar och inte nödvändigtvis de bästa spelen som finns så utnyttja gärna kommentarsfältet för att ge tips om era favoriter.

Plague Inc

Inta rollen av en mikrob i Plague Inc

Ok, det kanske inte är helt rätt att börja med detta spel då det ännu inte är släppt till Android, men idag läste jag att det ska släppas när som helst och då det är ett av mina favoritspel på iPad, så måste jag inkludera det i min lista. I spelet så är du en mikrob/bakterie/virus vars mål är att infektera hela världen. För att klara av detta så kan du mutera på olika sätt för att till exempel klara dig bättre i vissa klimat eller spridas extra bra via flygplan. Spelidén är kanske lite makaber, men vad gör väl det när det är ett spel som du vill spela om och om igen?

Granny Smith

Vi har tidigare skrivit om spelet men det är ändå väl värt att nämnas igen på min lista. Styr mormor Smith när hon försker hinna före äppeltjuven och plocka alla äpplen. Det kanske låter trist men spelet är snyggt, har rolig fysikmotor och är lagom svårt. Det går också att spela i kortare stunder och har den där ”bara en gång till”-känslan som bra spel har.

Rayman Jungle Run

  

Vad kan man säga. Ubisoft visar med Rayman Jungle run att det går utmärkt att släppa ett spel som fungerar lika bra på Android som IOS. Snabbt, snyggt och roligt – detta är ett spel som borde tilltala de flesta. Till skillnad från vanliga Rayman-spel så styr du inte Rayman utan han springer fram som i andra endless-runner-spel. Vad du kan göra är att hoppa, glida etc. för att få tag i alla … gula pluppar. Varje bana är kort och passar perfekt för att snabbt spela på tunnelbanan eller i bussen men det är lätt att man plötsligt har spelat i flera timmar för att klara varje bana perfekt.

Total War Battles

  

När jag först hörde att Total War skulle komma till mobila enheter så kände jag mig väldigt tveksam. Total War är ju spelet med stora snygga slag i 3D med massor av enheter. Hur skulle spelet kunna flyttas till mobilen och surfplattan? Men jag behövde inte oroa mig. Istället för att försöka porta PC-spelet så valde man att skapa ett spel som utnyttjade telefonen och surfplattans styrkor. Total War Battles är istället ett spel där du styr enheter på en 3D-karta. Det är inte turbaserat utan du styr enheter i realtid men hastigheten är långsam och du har gott om tid för att planera din strategi. Spelet är snyggt och fungerar perfekt på surfplattan (det är lite litet på telefonen i mitt tycke).

Bard’s Tale

  

Jag spelade Bards tale på min Commodore 64  länge länge sedan. När en version släpptes till PC:n för ett antal år sedan brydde jag mig inte så mycket men nu när jag spelar det på min Nexus 7 får jag erkänna att det inte alls är dumt. Visst, humorn är väl lite mycket under midjan men det är ändå ett kul spel som fungerar bra på min Nexus 7. En stor bonus är självklart att jag kan spela orginalet (och de två uppföljarna ska även dyka upp).

Subway Surf

  

Det är fascinerande att ett spel kan väcka så många moraltanter. Ja, du spelar en kille som klottrat som ska springa från en vakt men det är inte precis så att du själv klottrar och om det är ok att spela spel där du dödar(!) folk så borde det inte vara något speciellt att spela en klottrare som flyr. Detta är ett spel i samma andra som Temple Run och Agent Dash och jag tycker det är bättre än båda. Grafiken är snygg, det flyter på bra och man måste inte köpa saker för att lyckas (även om det finns möjlighet).

Broken Sword: Shadows of the Templars

  

Gillar du den gamla tidens äventyrsspel är detta ett måsteköp. Grafiken är snygg även om den inte riktigt är anpassad för de mindre skärmarna men det är ett spel som man snabbt fastnar i och vill spela vidare för att lösa gåtan.

Ski Safari

  

Jag har en plats i mitt hjärta för endless-runner spel och Ski Safari är nog ett av de bästa. Du styr en kille som vaknar av att en lavin är på väg. På vägen ner för berget stöter du på pingviner (!), yeti, örnar, snöscootrar och många stugor och stenar. Spelet är snyggt, flyter på bra och inbjuder till att spela om och om igen för att förbättra dina poäng och låsa upp nya ”vapen” och gubbar.

New Star Soccer

  

Ett av de första spelen som riktigt fick mig att spela nätter igenom var gamla hederliga Football Manager på Commodore 64 (ja, jag är så gammal). Spelet var efter dagens standard enkelt men det räckte gott. Jag har sedan dess letat efter bra fotbolls-spel men tycker att de idag har blivit så komplicerade att det inte längre är kul att spela. New Star Soccer är svaret. I spelet styr du en fotbollsspelare som blir upplockad av ett lag i de lägsta serierna (Degerfors blev laget som tog hand om mig när jag valde Sverige) och sens ka ta mig vidare och bli vår nya Zlatan. Grafiskt sett så är det kanske inget toppspel men det vägs upp av resten av spelet där du måste se till att balansera träning, inköp av statusprylar (för att få en flickvän(!)), kontakt med fans, kontakt med chefen och mycket annat samtidigt som du har möjlighet att styra vad som händer i avgörande skeenden i matcherna.

The Curse

  

Ingen spelsamling är fullständig utan ett bra pusselspel. I The Curse så har du 100 stycken pussel i 10 olika varianter med växande svårighetsgrad som ska klaras av. Känns det för svårt går det att köpa ledtrådar men det känns aldrig som man tvingas till det utan pusslena är skapade för att utmana hjärnan och känns aldrig orättvisa.

Horn

Om det är något spel som kan användas för att visa att Android minsann klarar av spel av konsolkvalitét så är det Horn. Spelet använder sig av Unreal-motorn och är riktigt snyggt, flyter på bra även på en Nexus 7 och är dessutom kul att spela med humor. Jag har sett att många har problem med att spelet inte fungerar men för mig så har det hittills inte kraschat någon gång eller hackat. Jag gillar att man valt att gå ifrån virtuella joysticks och istället utnyttjar pekskärmen (klicka där du vill gå, dra över skärmen för att slåss och utföra olika rörelser).  Spelet är dock stort, särskilt med HD-texturer (nästa 4 GB) så det gäller att ha plats.

Strikefleet Omega

  

Jag var lite tveksam att ta med detta spel då det använder sig av freemium-modellen och du verkligen behöver lägga några extra kronor för att kunna uppgradera dina skepp snabbare men samtidigt är det ett riktigt bra spel. På varje bana väljer du vilka stora rymdskepp du vill skicka in och sen gäller det att skydda dessa mot anfallande mindre och större rymdskepp. Det är en viss känsla att beordra ett större artilleriskepp att avlossa en salva mot en bunt skepp som anfaller och se dem alla explodera.

Where’s my Water och Where’s my Perry

  

Jag antar jag borde vara upprörd att man väljer att släppa ett till spel som i stort sett är likadant som det första (d v s Where’s my Perry) men Disney har å andra sidan släppt massor av banor för Where’s my Water och spelmekaniken är helt enkelt bra nog så jag gärna köper fler banor.

WarGames:WOPR

Tro’t eller ej men detta är faktiskt ett officiellt spel till den gamla filmen Wargames. Du spelar mot dator WOPR och spelmekaniken liknar den hos Bejewelled fast med ett inslag av kamp där du skjuter mot WOPR och datorn skjuter tillbaka. Nu låter det värre än det är och spelet är riktigt kul, särskilt när svårighetsgraden ökar.

Uplink

  

Har du någonsin funderat på hur det skulle vara att vara en hacker? I spelet Uplink är det just det du spelar och låter dig hacka runt bland system och datorer i jakt efter filer eller annat som din uppdragsgivare vill ha. Spelet är i sig en port från PC och egentligen inte speciellt bra optimerad för mobila enheter. Jag har spelat det på min Nexus 7 och texten är riktigt liten så du måste ha bra ögon för att kunna läsa allt och vara smidig med fingrarna för att klicka på knapparna. Men samtidigt är det ett kul rollspel/strategispel som också framkallar den där känslan av ”bara lite till” när man spelar.

Det här är i slutändan bara en del av de spel jag köpt och spelat eller fortfarande spelar. Tittar jag på min Nexus 7 hittar jag nu även spel som Angry Bird Space HD, Bad Piggies, Airport Mania 2, Amazin Alex, Bang Bang Racing, Catan, Dragon Fly, Forever Drive, G-Bikes, Galaxy on Fire 2, Great Big Wargame, Open Sea, Space Chem, Totemo HD och många mer. Spel som i sig alla också är bra och värda att köpas.

Och nu är det er tur att berätta om spel ni gillar och vill rekommendera. För i slutändan är det nu så att vi utan problem kan svara att ”Visst har Android spel!” när någon försöker påstå motsatsen.

Mest kommenterat

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Hur skickar du främst meddelanden med din smartphone?
 3. Officiellt: LG lämnar smartphonemarknaden
 4. Samsung TV Plus kommer till Norden
 5. Sonys aptitretare inför evenemanget nästa vecka
 6. Nokia introducerar X20 och X10 med tre års uppdateringar

Mest läst

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Google-experiment visar vad som finns rakt på andra sidan jorden
 3. Google påstås använda eget chipp för Pixel 6
 4. Samsung TV Plus kommer till Norden
 5. Casio hoppar på Wear OS-tåget, släpper smart G-Shock-klocka
 6. Hur skickar du främst meddelanden med din smartphone?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur skickar du främst meddelanden med din smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om