Vivo IQOO 9 Pro först med ny generation fingeravtrycksläsare – 10x större yta än föregångaren

Postat:
15:20 - 2022-03-04
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
9

Kinesiska Vivo som är en del av BBK Electronics-koncernen, där bland annat OPPO, Realme och Oneplus även ingår, är först ut på konsumentmarknaden med en telefon som drar nytta av Qualcomms senaste generation ultraljudbaserade fingeravrycksläsare 3D Sonic Max.

Vivo IQOO 9 Pro som fick butikspremiär i dag använder precis som många andra flaggskepp Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1-plattform, men skiljer sig åt från mängden vad berör fingeravtrycksläsaren. En majoritet av tillverkarna använder fortfarande optiska läsare medan exempelvis Samsung drar nytta av Qualcomms ultraljudbaserade 3D Sonic-sensorer i särskilt flaggskeppstelefonerna.

3D Sonic Max har en så stor yta att sensorn kan registrera två fingrar samtidigt

Första generationen av Qualcomms ultraljudbaserade Sonic-sensor var begränsad till en avläsningsyta om enbart 4×9 mm (36 mm²), medan andra generationen tog klivet till 8×8 mm (64 mm²), vilket utökade avläsningsytan med närmare 8 gånger i jämförelse med föregångaren.

3D Sonic Max som sitter i Vivo IQOO 9 Pro har en avläsningsyta om 20×30 mm (600 mm²) vilket gör den närmare tio gånger större än vad Qualcomms enklare sensor erbjuder, eller sjutton gånger större i jämförelse med första generationen. Ytan är tillräckligt stor för att registrera två fingrar samtidigt, vilket sensorn också klarar av att bearbeta enligt Qualcomm. Den utökade avläsningsytan innebär förstås också att användaren inte behöver vara så noga med var fingret placeras på skärmen i relation till sensorn.

Qualcomm har även arbetat på att förbättra avläsningshastigheten och hävdar att 3D Sonic Max klarar av att läsa av ett finger inom loppet av 0,2 sekunder.

Till fördelar med ultraljudbaserade sensorer framför optiska hör att smuts eller fukt inte inverkar i lika stor utsträckning på precisionen och att skärmen inte behöver tändas för att avläsningen skall vara möjlig. Tekniken är också säkrare eftersom fingret kan läsas av på djupet. Hittills har sensorerna fått ett blandat mottagande till följd av att de inte kunnat mäta sig med de bästa optiska sensorerna när det gäller bland annat avläsningshastighet.