Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Wi-Fi-samtal: ring mobilsamtal via Wi-Fi-nät

Postat:
20:26 - 2016-03-29
Skribent:
Lucas
Kommentarer:
Att alltid vara tillgänglig har på gott och ont blivit alltmer efterfrågat. Vi vill kunna använda vår smartphone oavsett var vi än befinner oss: Wi-Fi eller mobiltäckning ska vi inte behöva tänka på, det ska bara finnas där. Vi konsumenter ställer i smartphone-eran allt större krav på mobiloperatörerna.
En funktion som många nya smartphones har stöd för är ”Wi-Fi-samtal”, vilket kort innebär att du ringer över ett Wi-Fi-nät istället för över ett mobilnät. Det är lätt att likna detta vid ett samtal via Skype, Viber eller annan liknande tjänst – kallat Voice over IP (VoIP) men är inte riktigt samma sak. 

Wi-Fi-samtal som erbjuds som en tjänst av mobiloperatören innebär att du, även fast du inte har någon 2G-, 3G- eller 4G-täckning, kan ringa och skicka meddelanden via ditt mobilnummer på traditionellt vis förutsatt att du har någon typ av Wi-Fi-uppkoppling, genom något som kallas Generic Access Network (GAN). Som användare märker du ingen egentlig skillnad, utan allt sker precis som vanligt.

Wi-Fi-samtal underlättar för oss konsumenter att använda mobilen på ställen där det annars kan ha varit svårt med mobiltäckning – i byggnader med tjocka väggar och/eller metalltak, på platser under jord eller helt enkelt på alla platser där mobiltäckningen av olika skäl är svag eller obefintlig.

Som det ser ut idag är det endast mobiloperatören Tre som har aktiverat Wi-Fi-samtal och i dagsläget är funktionen endast aktiverad för Apples senaste Iphones (5c och nyare) och Sonys Z5-serie samt Samsungs S6-serie (samt även S7-familjen?).

WiFi-samtal på en iPhone

Wi-Fi-samtal på en iPhone

Hur ett Wi-Fi-samtal illustreras för att låta användaren veta att ett Wi-Fi-samtal pågår varierar lite mellan tillverkarna. Samsung, exempelvis, visar det som en liggande lur med Wi-Fi-staplar ovanpå, och på Nexus-telefoner är det en lutad lur med Wi-Fi-staplar snett ovanför. I många fall står det dessutom ”Wi-Fi-samtal” antingen i telefoniappen eller i aviseringsfältet.

En lista på vilka telefoner som har stöd för Wi-Fi-samtal är svårt att hitta eftersom det kan variera mellan samma telefonmodeller, beroende på var de är köpta och på vilken mobiloperatör som för tillfället används.

Vilka är era tankar kring Wi-Fi-samtal? Är det något som kommer underlätta för oss användare? Kan ni se ett behov för det i er vardag, eller är mobiltäckningen så pass bra på platser där ni i regel befinner er att telefonsamtal och SMS via Wi-Fi helt enkelt är överflödigt?

Läs mer om Wi-Fi-samtal, VoIP och GAN, på Wikipedia.

Mest kommenterat

 1. Vilken telefon har du upplevt som snabbast för sin tid?
 2. Löst rykte: Huawei överväger att använda gren av Sailfish OS
 3. Fotografi och konceptbild på Google Pixel 4
 4. Google tröttnar på operatörer, implementerar egen RCS
 5. Huawei räknar med att smartphoneleveranserna faller 60 procent
 6. Galaxy S9 och Galaxy Note 9 får förbättrade kameror via uppdatering

Mest läst

 1. Rapport: Google menar att USA:s säkerhet förvärras om Huawei inte får tillgång till Android
 2. Google tröttnar på operatörer, implementerar egen RCS
 3. Snart går det inte längre att visa bilder från Drive i Google Photos
 4. Löst rykte: Huawei överväger att använda gren av Sailfish OS
 5. Google publicerar bild på Pixel 4
 6. Så här mycket föll Huaweis försäljning i Tyskland efter svartlistningen

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken är din primära webbläsare för Android?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey