XDA Developers benchmarkar Snapdragon 8 Gen 2

Postat:
08:10 - 2022-11-24
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
3

Tekniksajten XDA Developers har provkört Qualcomms kommande prestandachipp Snapdragon 8 Gen 2. Chippet som efterföljer Snapdragon 8 Gen 1 väntas driva det stora flertalet high-end-telefoner som lanseras under nästa år. För närvarande erbjuder endast Vivo X90 Pro Plus chippet – en telefon som inte kommer att lanseras utanför Kina.

Till testerna som XDA Developers betat av hör bland annat Geekbench, AnTuTu och 3Dmark. Förstnämnda är ett av de populäraste testerna för att utvärdera hur systemprocessorn presterar och här konstaterar XDA att Snapdragon 8 Gen 2 erbjuder omkring 30% högre prestanda vid operationer som utnyttjar samtliga kärnor och omkring 15% högre prestanda vid enkeltrådade operationer vid jämförelse med Snapdragon 8 Plus Gen 1.

Qualcomm har ännu inte avslöjat samtliga specifikationer för det kommande chippet, men merparten av nyheterna kunde vi berätta om i samband med lanseringen av chippet som ägde rum för omkring en vecka sedan. En punkt som ännu saknas är vad grafikprocessorn kommer att få för namn, men trots att namnet lyser med sin frånvaro har XDA även testat grafikprestandan.

I 3DMark Wild Life Extreme Unlimited presterar Snapdragon 8 Gen 2 ett resultat om 23 FPS vilket kan jämföras mot 16,5 FPS för ASUS ROG Phone 6 med Snapdragon 8 Plus Gen 1. En förbättring på närmare 40%.

I jämförelse med steget mellan Snapdragon 888 och Snapdragon 8 Gen 1 ser det ut som att Gen 2 erbjuder ett lite större kliv särskilt för systemprocessorn, vilket är välkommet.

En fråga som kanske är viktigare än rå prestanda är balansen mellan prestanda och strömförbrukning. Enligt Qualcomm utlovas 40% högre energieffektivitet i jämförelse med föregångaren vad berör systemprocessorn. XDA tycks däremot inte ha lämnats möjlighet att utföra några tester på den punkten, varför ett svar på hur det ser ut i praktiken får dröja.

Till telefoner som väntas erbjuda Snapdragon 8 Gen 2 hör bland annat OnePlus Pro 11, Xiaomi 13 Pro, Asus ROG Phone 7 och Samsungs Galaxy 23-serie. Det är dock ännu oklart kring huruvida S23-serien kommer att levereras med Qualcomms systemchipp eller Samsungs Exynos-chipp i Norden och Europa.