Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Xperia Play – en rolig gimmick eller Nintendos Nemesis?

Postat:
11:46 - 2011-03-20
Skribent:
upnorth
Kommentarer:


Många höjde nog på ögonbrynen när Sony lanserade sin nya PSP nästan samtidigt som SonyEricsson annonserade sin nya speltelefon. Jag åtminstone hade väntat mig en PSP som kunde ringa men det får uppenbarligen vänta ett tag. För när nya PSP sägs ha hästar under skalet motsvarande storebror PS3 enligt sin skapare Sony, har Xperia Play en lite blygsammare hårdvara som förmodligen är en kompromiss för att dels täcka utvecklingskostnaderna för den mycket tunna fysiska handkontrollen och dels för att en eventuell flopp inte ska svida för mycket. Men nu finns den snart i butikerna, frågan är om det skrämmer kungen av bärbart spelande – Nintendo?

Men oavsett om det blir ett lyckat koncept eller inte så vill jag ändå applådera SonyEricsson för att inte låta sig skrämmas. Frågar du mig har man haft mod att följa sina instikter och ta med sina bästa idéer in i smartphone-eran både genom Time- och MediaScape och med en industriell(hårdvaru-) design som fortfarande sticker ut från konkurrenterna där de flesta andra kör med brunt gummi eller glas och svart plast. Just mjukvarubiten har fått hård kritik för att ha saktat ner uppgraderingen av Androidsystemet betydligt, men det var något som alla tillverkare försökte sig på med varierat resultat där HTC är en av de få som klarat sig hyfsat oskadda.

Men. Android + spelkontroll i fickformat alltså? Jag gillar det måste jag säga. Köplusten finns där även om de yttre måtten verkar ha fått lida på samma sätt som mitt senaste år av kontorsjobb har påverkat mina. Den känns helt enkelt för klumpig innan jag alls har hållit i den, så för mig och många andra blir nog recensenternas dom mer avgörande än vanligt inför ett eventuellt köp för oss som helst slipper besöka en fysisk butik. Men en mycket intressant aspekt med just den här telefonen är att den och dess spel förmodligen kommer att hitta in i de etablerade speltidningarna som bågnar av erfarna spelare där vi alltså får betyg och omdömen med en mer ”hardcore”-vinkel på själva spelandet vilket ändå är viktigt då det ändå är en nischprodukt och den första av sin typ.

Xperia Play har hur som helst en hel del som talar för sig; utöver de vanliga apparna från Android Market kommer alltså gamla Playstationspel att fungera genom ramverket Playstation Suite, och med tanke på hur många tunga titlar Sony har haft genom åren fram till Playstation 3 blir det ett mycket starkt argument – väldigt många guldklimpar att återuppleva med förhoppningsvis anpassad och förbättrad grafik. Det är också det största hotet för Nintendo och deras storsäljande serie av DS, där den senaste med inbyggd och justerbar 3D i den övre skärmen har tagits emot med blandad respons då det orsakar yrsel och huvudvärk hos vissa skribenter. De tidigare modellerna kommer förmodligen att vara populära ett bra tag till hos den yngre publiken men för alla andra blir Xperia Play ett fint alternativ – inte minst för att du faktiskt slipper välja mellan telefon och bärbar spelkonsol!

För tänk om det faktiskt blir en succé och man om ett år eller två lanserar Xperia Play 2 som där man faktiskt tar det bästa från PSP-serien, Android och den tuffaste hårdvaran som går att hitta. Tänk att du och vännerna trådlöst kopplar upp era telefoner mot en PS3 och snabbt kan kolla mailen på den egna skärmen innan ni spelar högupplösta spel på TVn och på bussen hem fortsätta spela på den vanliga skärmen om sessionen tog längre tid en planerat. När du kommer hem slår du på en film du har buffrat via Headweb/Voddler under tiden, som du nu kopplar direkt till TVn via HDMI. På morgonen efter på väg till jobb eller skola spelar du någon av hundratals bra klassiker på PSN med nya rekord direkt ut på Facebook.

Bärbart spelande är en väldigt stor marknad som Nintendo idag dominerar på ett löjligt överlägset sätt. Xperia Play känns som ett halvhjärtat försök att slå sig in bland spelarna men som däremot har väldigt stor potential om man bara vågar satsa. Den kommer nog aldrig att locka “casualspelarna” men med rätt kombination av prestanda, design, pris och spelutbud kan den bli en farlig konkurrent till Nintendo DS.

Mest kommenterat

 1. Vilket operativsystem körde din första smartphone?
 2. Google Stadia släpps snart för Android TV
 3. Sony lanserar sant trådlösa hörlurarna WF-1000XM4
 4. OnePlus introducerar Nord CE 5G – släpps 21 juni
 5. Google släpper andra öppna betaversionen av Android 12
 6. Google berättar om nya funktioner för Pixel-serien

Mest läst

 1. Google lägger ned en app du förmodligen aldrig använt
 2. Vilket operativsystem körde din första smartphone?
 3. Modifierad Samsung Galaxy S10 Plus erbjuder 14000mAh
 4. Rykte: Samsungs nästa telefoner med vikbara skärmar har påtagligt lägre pris
 5. Sony lanserar sant trådlösa hörlurarna WF-1000XM4
 6. Amazon, Reddit och Twitch med flera är offline

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket operativsystem körde din första smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om